A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az Apple szokásának megfelelően szeptember elején-közepén idén is megrendezte az őszi termékbemutatóját. Az itt bemutatott termékek általában ősszel érhetők el az üzletekben, épp úgy időzítve, hogy a kezdeti (részben mesterségesen generált) készlethiány utáni időszak épp a karácsonyi bevásárlás idejére essen.

De nézzük csak, miket is mutatott be idén az Apple? Apple Watch kiegészítők, iPad Pro, új Apple TV és a csúcs dobás természetesen az iPhone 6s és 6s Plus volt. Na de nézzük csak a részleteket!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Apple Watch

Bárhogyan is van, lehet az Apple okosóráját isteníteni vagy épp szidni, mindenképp nagyon impresszív az az adat, amivel a találkozót nyitották: az Apple Watch ügyfélelégedettségi mutatója 97%, ami még úgy is igen magas arány, hogy a vásárlók egy jelentős része fanatikus Apple hívő. Mellesleg ripsz-ropsz kb. 10 ezer alkalmazás készült el az okosórához, mint például orvosi alkalmazások, melyekkel akár a magzat szívritmusát is figyelheti egy várandós kismama. Bravó!

Mivel az Apple Watch kb. fél éve kapható, így ebből új verziót nem mutattak be, ám új szíjak lesznek elérhetők az okosórához, mégpedig a Hermes által tervezett és készített szíjak. Nem rossz húzás az Apple-től!

További jó hír az óra tulajdonosoknak, hogy bemutatták a WatchOS 2-t is, ami azóta már le is tölthető.

iPad Pro

A következő téma az iPad Pro bemutatása volt. Ez egy ultra nagy iPad (12,9" kijelző, míg a jelenlegi nagyobbik iPad is "csak" 9,7"-os), melyet az Apple egyszerűen csak úgy titulált, hogy ez a készülék a legnagyobb dobás az iPadek között az iPad óta. A készülék tényleg lenyűgöző, és bár sosem volt gond az iPadek sebességével, ez mégis sokkal gyorsabb minden más iPadnél. A kijelzője egészen elképesztő, több képpont található rajta, mint az amúgy szintén tökéletes képet adó 15"-os retinás MacBookon.

Hogy mekkora is az iPad Pro? A képernyő rövidebbik oldala épp akkora, mint az iPad Air hosszabbik oldala.

Az iPad Pro-hoz vásárolható egy Apple Pencil néven futó digitális ceruza is, és a kijelzőt is átdolgozták, így a készülék állítólag tökéletesen alkalmas grafikusoknak és tervezőknek arra, hogy ezen készítsék el a vázlataikat, és a terveiket. A bemutatón egyébként egy iOS-re optimalizált AutoCAD-del demóztak.

Szintén újdonság, hogy rendelhető hozzá gyárilag egy billentyűzet is, amibe be tudjuk dokkolni a táblagépet, így kvázi már laptopként használható. Ilyet más is tud, de az Apple eddig nem kínált megoldást ezen a területen.

Az iPad Pro novembertől lesz elérhető az üzletekben, de reálisan inkább a Karácsony előtti időszakot tatjuk valószínűnek. 32 és 128GB-os modellek lesznek elérhetők, és ugyan pontos ár még nincs, de egészen biztos, hogy nem csak a kijelzője lett óriási. Valahol 250 ezer Ft körül fog kezdődni az alapkivitel.

Apple TV

Nem, nem egy nagyképernyős TV-t mutatott be az Apple, hanem így hívja ő a saját médialejátszóját, amit a TV-dhez tudsz csatlakoztatni. Ennek érkezett meg a második generációja, ami egészen új módon közleíti meg a házi média tartalomfogyasztást.

Elsősorban nem magyar piacon hasznos (mivel magyarul nem tud), de megkapta az Apple TV is a Siri hangvezérlést, tehát elég elmondanod a médialejátszónak, hogy milyen filmet szeretnél nézni, ő pedig már keresi is az online áruházban, és azonnal indítja Neked.

Igen, nincs szükséged távirányítóra sem, csak megszólítod a "Hey, Siri" vezényszóval, és máris társaloghattok. Ha konkrét film címet nem tudsz, de azt szeretnéd, hogy ajánljon Neked olyan 2015-ös filmet, ami vígjáték, és mondjuk nem hosszabb, mint 1,5 óra, természetesen ebből is összeállít Neked egy listát.

Az Apple TV megkapta az új tvOS operációs rendszert, és az AppStore-ban a többi Apple készülékhez hasonlóan ide is számos applikációt tölthetünk le.

Érdekesség, hogy akár webáruházakban történő árurendelést is bonyolíthatunk az Apple TV-vel, szóval tényleg elég sokoldalú lett ez a kis kütyü. Az Apple szerint idővel fel fogja váltani a hagyamonyásod televíziózást a digitális, választható tartalomfogyasztás, bár nagyon nem kockáztattak ezzel a kijelentéssel, hiszen valahol ez azért már el is indult.

Az Apple TV az Apple egyik legolcsóbb terméke, tuti biztos a Karácsony egyik nagy slágere lesz. Induló ár valahol 40 ezer Ft körül várható.

iPhone 6s és 6s Plus

Természetesen a legtöbben az iPhone legújabb generációját várták, ami meg is érkezett. Megtudhattuk, hogy a 6-os iPhone volt az eddigi legnépszerűbb iPhone, vagyis többet adtak el belőle, mint bármelyik korábbi generációból (ez eddig az összes generációra igaz volt, hogy meg tudta verni a korábbi generációk eladási adatait). Az is kiderült viszont, hogy az iPhone 6 nem csak az iPhone-ok között, hanem az összes gyártó összes terméke között is a legnépszerűbb volt, ennyi készüléket még senki se tudott eladni egy típusból, mint az Apple a 6-os iPhone-ból.

Tekintve, hogy igencsak drága telefonról beszélünk, ez mindenképp elképesztő adat.

Na de nézzük az újdonságokat. Első ránézésre semmi se változott, legalábbis ami külsőt illeti. Na jó, két dolog mégis: lett egy új szín (rózsaarany), és a hátlapon megjelent egy "s" betű. A kijelző méretek maradtak 4,7" és 5,5"-osak, viszont a kijelző előtti üveg még ellenállóbb lett, ahogyan a készülék háza is erősebb alumíniumból készül.

Ahogyan arra számítani lehetett, megjelent a 3D touch néven futó világújdonság, aminek segítségével a kijelző érintésének erőssége is érzékelhető, vagyis különféle erősséghez különféle funkciók társíthatók, vagy például egy videónál a tekerés gomb erősebb nyomásra gyorsabban, gyengébb nyomásra lassabban teker. A MacBook-nál hasonló megoldás működik a touchpadon, és ott tényleg zseniális.

Lett aztán második generációs ujjlenyomatolvasó, a Touch ID 2, ami állítólag sokkal gyorsabb, mint az első generáció volt, bár nekünk azzal sem volt soha problémánk. Szintén újdonság a 12MP-es kamera, mellyel már akár 4K-s videó is készíthető - bár ennek az értelmét én személy szerint még nem találtam meg.

Az előlapi kamerával is jobb fotókat készíthetünk, akár sötétben is, hiszen megjelent az előlapi vaku, ami tulajdonképpen nem is vaku, csak extra nagy fényerővel villogtatja a kijelzőt, amivel megvilágít fotózás közben.

Javult ezen kívül a processzor, a WiFi és az LTE hálózat sebessége is, de ezek szintén eddig is kielégítőek voltak.

Az Apple várakozásai szerint a 6s még a sima 6-os iPhone eladási rekordjait is megdönti, és bár nem egy forradalmian új készülék (ami a kinézetét érinti), mégis jó esélye lesz erre. Természetesen horror áron lesz elérhető, valahol 250 ezer Ft körül lesz a kezdő ár, a 128 GB-os 6s Plusz pedig közel 400 (!) ezer forint lesz.

 

Az Apple ismét nagyon kívánatos termékeket mutatott be, zseniális körítéssel, a megszokottan drágán. De ha megengedheted magadnak bármelyiket, valószínűleg nem fogsz csalódni benne.

Címkék: apple iphone ipad ios

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr167839646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása