A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Még hogy nem a méret a lényeg? Dehogynem! A táblagépeknél és okostelefonoknál nagyon fontos a kijelző mérete.

Megnézzük, milyen méretek közül választhatsz, és mikor mekkorára van szükséged.

Ez természetesen a felhasználási körülményektől függ, és az egyedi igényektől. Ami biztos, hogy minél nagyobb egy kijelző, annál több képpont kell ahhoz, hogy szép legyen a kép. Erről beszéltünk a múltkor is.

Megéri elolvasni?

Milyen méretek vannak?

Alapvetően a táblagépek 4 féle kijelző mérettel kaphatók: 7, 8, 9 és 10 coll* a képernyőátló hossza.

*1 coll 2,54 cm-nek felel meg. Hívják még inch-nek is, jelölése: "

A hírek szerint érkezni fog 12"-os táblagép is a Samsungtól és talán az Apple-től is.

telefonoknál manapság 3,5"-osnál kisebb készülékek ritkák, a 4-4,2" a legelterjedtebb kis méretű kijelző, 4,5-5" között találhatók a nagyobb kijelzők, és 5,5" körül az óriás kijelzők. Ezeket a telefonokat hívják phabletnek - a phone és tablet szavak összeolvadásából.

A kijelzők méretén túl a képarány is más és más.Ahogyan a régi TV készülékek képaránya sem egyezik meg a mostani TV-k képarányával, úgy nem egyezik a különböző méretű táblagépek képaránya sem.

Képarány

A képarány a képernyő szélessége és a képernyő magassága egymáshoz viszonyított aránya. Például egy TV képaránya 16:9, ami azt jelenti, hogy 16 egység a képernyő szélessége, 9 egység a magassága. A felbontás (vagyis a képpontok száma) például 1920×1080, ez is a 16:9 -es képarányt mutatja meg. Hiszen ha az 1920-at 16 egyenlő részre osztjuk, akkor látható, hogy egy egységnek nevezett terület 120 képpontot tartalmaz, és a magasság 9 egységét ha beszorozzuk a 120-al, akkor meg is kapjuk a függőlegesen elhelyezkedő 1080 képpontot. Egyébként ezt a felbontást hívják Full HD felbontásnak.

Na ugyanezen elv alapján lehet a táblagépek és a telefonok képarányát is besorolni.

A 7 és 9"-os táblagépek képaránya egészen elnyújtott, 16:9-es képarányú, mint a modern laptopoké és TV-ké,szemben a 8 és 10"-os gépekkel, amelyek képaránya a korábban használatos 4:3-as. Mégis táblagépeknél valahogy a 4:3-as képarány sokkal kényelmesebbnek tűnik, hiába csak 1" különbség van a 7 és a 8"-os gépek között, egy 8"-os legalább másfélszer nagyobbnak tűnik a kistesójához képest. Ez persze csak optikai csalódás, fizikailag nem sokkal nagyobb a kép. De jobb az elrendezés!

A telefonoknál egyszerűbb a helyzet, ott majdnem minden modern telefon 16:9-es képaránnyal rendelkezik, így ott elég a fizikai méretet nézned.

Mekkorát válassz?

Igazság szerint sok tanáccsal nem tudunk szolgálni, ez nagyon szubjektív dolog. Én személy szerint telefonoknál 4"-nál nagyobb készüléket nem akarok, míg van, aki 4,7-5"-nál kisebb készülékkel nem tud megbarátkozni.

A tapasztalat az, hogy aki sokat internetezik a telefonján- és viszonylag nagyobb kézmérettel rendelkezik - azok számára jobb a nagyobb méretű kijelző, míg a kisebb kezű emberek számára a nagy kijelző már kényelmetlenül használható, mivel egy kézzel nem kezelhető.

táblagépeknél mi azt javasoljuk, hogy a 7"-os méretet csak gyerekeknek érdemes megvásárolni, hisz az ő kezük méretéhez egyszerűen kényelmetlen a nagyobb méret, ráadásul a nagyobb mérettel a nagyobb súly is együtt jár.

Felnőttként viszont egy táblagépen folyamatos az internetezés, ehhez praktikusabb a nagyobb méret, a 8, 9 vagy 10"-os. Ezen belül azt javasoljuk, hogy ha Te főként filmeket néznél a táblagépen, akkor 9"-osat válassz (ennek a képaránya 16:9-es, mint a modern filmeké), míg ha főként interneteznél, képeket nézegetnél, és emaileznél, akkor a 8"-os vagy a 10"-os méretet válaszd. 8-ast akkor, ha sokat hordozod magaddal a gépedet, 10-est akkor, ha főleg egy helyben használod (például jellemzően otthon). A 10"-os már picit túl nagy ahhoz, hogy könnyedén be lehessen tenni pl. egy női táskába, és nem fér be egy autó kesztyűtartójába sem, míg egy 8"-os már könnyedén hordozható.

Nem sikerült segítenünk?

Valójában nagyon nehéz ebben a témában úgy segíteni, hogy nem látod ténylegesen, melyik mekkora, és milyen súlyú készülék. Könyvből nem lehet megtanulni autót vezetni sem, de az alapvető tulajdonságok megismerhetők.

De gyere be hozzánk, nálunk mindegyik méretet megtalálod készleten, így össze tudod hasonlítani fizikailag is, hogy melyik méret a leginkább kézhez álló számodra.

 

Ne ár alapján döntsd el, mekkora táblagépet vásárolsz, hanem a felhasználási igényed alapján!

Címkék: telefon iphone okostelefon kijelző tablet ipad tábla pc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr27001609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása