A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sokszor találkozunk a kérdéssel, hogy milyen táblagépet érdemes vásárolni. A táblagépeket alapvetően három nagy csoportra lehet osztani. Ezek a csoportok a táblagépen futóoperációs rendszerek szerint alakultak ki.

iOS

A kategóriateremtőnek tartott Apple iPad a saját operációs rendszerét futtatja, amit iOS-nek hívnak. Ez a rendszercsak és kizárólag az Apple termékeken található meg, és semmi más eszközzel nem kompatibilis. Ugyanaz az előnye, ami egyben a hátránya is. Az Apple filozófiája az, hogy a hardver és a szoftver egy egységet kell alkossanak, azok egymástól nem elválaszthatóak, és egy hardveren csak az a szoftver futhat, amit arra fejlesztettek, egy szoftver pedig csak azon a hardveren futhat, amire fejlesztették.

Mi ezzel a "gond"? Olyan értelemben véve semmi, hogy mivel a két alkotórész együtt lett tervezve, így rendkívül stabil, nagyon nagyon gyors, és kevés hibalehetőséget hordoz magában. A problémát az okozza, hogy az Apple elég zárt világán kívül más eszközökkel kompatibilitási problémák adódhatnak. Pl. egy Androidos telefonnal nem (vagy csak nagyon körülményesen) képes szinkronizálni, míg ha iPhone-t használsz, akkor ahogy lefényképezel valamit a telefonoddal, az rögtön rajta lesz a táblagépeden is, és ugyanez a helyzet az emailekkel, névjegyzékekkel, programokkal, stb.

Android

Az Androidot egy másik hatalmas cég, a Google fejleszti.Alternatívaként jelentek meg a piacon az Apple ellen, ám akoncepciójuk teljesen eltérő. Ők - a Microsofthoz hasonlóan - abban hisznek, hogy ők adják az operációs rendszert, aminek mindenféle "jött-ment" gyártó készülékén el kell futni (ahogyan a Windows is az asztali gépeken). Ezért is lehet az, hogy akár egy 10-15 ezer forintos táblagépen is ugyanúgy Android fut, mint egy 200 ezres csúcs készüléken. Ez elvben jól hangzik, hiszen míg Apple termékekhez csak sok pénzért lehet hozzájutni, addig Androiddal szerelt készülékek már nagyon olcsón hozzáférhetőek a piacon, de ezekkel is szerelnek csúcskategóriás gépeket is.

De akár az iOS-nél, ugyanígy az Androidnál is van hátránya az előnynek. Itt az, hogy a Google mindig próbál lépést tartani az Apple-lel, vagy megelőzni őket, amihez persze újabbnál újabb fejlesztések szükségesek. Ezeket természetesen csak megfelelően erős hardver képes futtatni, így hiába kapható 15 ezer forintért is táblagép, az abban lévő erőforrások nem elegendőek a gép gördülékeny használatához. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ahol finom mozgásoknak kellene lenni, ott zavaró, meg-meg akadó mozgás lesz. Ugyancsak hátrány, hogy mivel nem tudja előre a szoftveres csapat, hogy egészen pontosan milyen paraméterekkel rendelkező eszközön fog futni a szoftver, így nem is tudja pontosan optimalizálni a szoftver működését, hogy az ténylegesen ki tudja használni a hardver erőforrásait. Kicsit olyan ez, mint egy univerzális tisztítószer. Sokkal több mindenre jó, mint pl. egy speciálisan hideg zsíroldásra kitalált tisztítószer, de hideg zsíroldani a specializált termék tud jobban. Tudod: kicsit mindenre jó, de igazán semmire.

Windows

A Windowsos táblagépek alapvetően az asztali gépekből ismert Windowst futtatják (annak 8-as változatát). Ez nagyon jó hír, hiszen nem kell megtanulni új kezelőfelületet, hanem a számítógépről ismert Windows felülettel találkozhatsz. Szintén ezek mellett a rendszerek mellett szól, hogy minden Windows-os alkalmazás feltelepíthető, és futtatható rajta, tökéletes kompatibilitást biztosít a számítógép és a táblagép között, és USB-n keresztül a pendrive is kényelmesen használható. Mivel a Windows-os táblagépek nem túl régen jelentek meg a piacon, így jelenleg még nem túl nagy a kínálat, és amik vannak, azok is főként a felsőbb kategóriás gépek között helyezkednek el, vagyis nincs belőle no-name olcsó kivitel, amin akadozna a gép működése. Ahogyan az asztali gépeknél, a táblagépeknél is az koncepciója a Microsoftnak, hogy az ő szoftverük független a hardvertől, és annak több eszközön is működni kell - akárcsak az Android. Van azonban saját táblagépük is, amit Surface néven árusítanak. Itt a Microsoft adja a hardver is és a szoftvert is, ami nagyon jó összhangban működik egymással.

Mit tegyél hát?

Azt javaslom, hogy alaposan gondold át vásárlás előtt, hogy mire szeretnéd használni a táblagépedet. Ha jelenleg is Androidos készüléket (pl. telefont) használsz, és elégedett is vagy vele, akkor érdemes lehet Androidos táblagép mellett maradni, de ha iPhone-os vagy, akkor az iPad-en kívül mást nem szerencsés megvásárolni. Ugyanez a helyzet, ha Windows Phone-t használsz, akkor célszerű lehet a Windows-os táblagépet megvenni.

Egyik sem feltétlenül jobb a másiknál, de fontos, hogy egy 15-20 ezer forintos készüléket ne akarj összehasonlítani egy 100-150 ezer forintossal, mert az természetes, hogy nem fog ugyanolyan élményt nyújtani.
Megjegyzés: szerintünk a 35-40 ezer forint körüli ár alatt kapható táblagépekről általánosságban elmondható, hogy nem kielégítő a sebességük, használatuk inkább idegesítő, semmint élmény, így ennél olcsóbb gépet lehetőleg ne vásárolj, mert kidobott pénz lesz. Cégünk ilyen gépeket nem is értékesít.

 

Vásárlás előtt alaposan gondold át, milyen célra szeretnél táblagépet, és szakértőink segítenek Neked a döntésben!

Címkék: windows android ios

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr636184659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása