A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Mindenki ott spórol, ahol tud. Ez egy törvényszerű tény, kár is volna vitatkozni ezen. Az viszont ugyanilyen tény, hogy nem mindig az az olcsó, ami annak tűnik!

Tipikus példa erre a nyomtató. A nyomtató gyártói természetesen profitot akarnak termelni - nem is kicsit. Aki spórolni akar, az jellemzően a 9.900 Ft és a 14.900 Ft közötti kategóriából választ, maximum a 19.900 Ft-os árat lövi be, de ez már a ritkább esetek közé tartozik. Ha levonjuk ebből az ÁFA-t (27%), a kiskereskedői árrést (mondjuk legyen 10%), és a nagykereskedői árrést (ez legyen mondjuk 5%), valamint egy VÁM-ot (10%), akkor megkapjuk a gyártó körülbelüli eladási árát, ami mondjuk 6.000 Ft.

Na most, a 6 ezer forintba bele kell férni a szállításnak, raktározásnak, fejlesztési költségeknek, a benne lévő gyári patronnak, csomagolásnak, környezetvédelmi termékdíjnak, na meg persze a gyártási költségnek, és ki tudja még minek. Belátható, hogy az ilyen árkategóriájú nyomtatókon egy gyártó gyakorlatban semmit sem keres (sőt, egyes hírek szerint veszteséges nekik az ilyen termék értékesítése), így hát a profitot csak és kizárólag az utólag eladott festéken tudja megtermelni. Ezek a "csali" készülékek, ha meg már megvan, a patron úgyis kell bele - ez az elv.

Egy ilyen nyomtatóban jellemzően van 4 db festékpatron, amivel lehet nyomtatni mondjuk 160 oldalt. A 4 db festékpatron ára (eredeti patron esetén) cca. 3.500 Ft/db, vagyis kb. 14.000 Ft (ami több, mint maga a nyomtató). Ezt ha elosztjuk a 160 oldallal amit nyomtatni tudunk (fénykép esetén csak 20-30 oldalt), akkor kiderül, hogy oldalanként közel 90 Ft-ért nyomtat egy ilyen készülék.

Ezzel szemben vannak a drágább nyomtatók (jellemzően 40 ezer forint körüli árkategóriában és drágábban), amikbe a festék ára jelentősen kedvezőbb. Van olyan, amibe pl. egy 16 ezer forintos patronnal 3400 oldalt lehet nyomtatni. Hogy hangzik? Ez kevesebb, mint 5 forint oldalanként! Ez pedig hatalmas különbség!

A két nyomtató ugyanattól a gyártótól van (a kiragadott példánkban Epson termékeit illusztráltuk), és jól látszik, hogy a vásárláskor fellépő 30 ezer forint különbség már akár az első 500 oldal kinyomtatása után megtérül! Arról ne is beszéljünk, hogy míg egy kis kategóriás nyomtatóra 1 év, a nagyobbakra akár 3 év garancia is vonatkozik, ami szintén sokat nyom a latba.

Látható, hogy az olcsó húsnak híg a leve, és csak akkor érdemes olcsó nyomtatót vásárolni, ha jól végiggondoltad, hogy tényleg csak heti 1-2 oldal nyomtatására fogod használni, hisz ekkor nagyon lassú a megtérülés, értelmetlen drágát vásárolni. Viszont ha napi 2-3 oldalt nyomtat átlagban, akkor már bőven az első évben megtérül a többlet költség, és évente újra és újra megspórolja Neked a pénzt.

A fenti példákban ugyan tintasugaras nyomtatókat néztünk meg, de ugyanez a helyzet a lézer nyomtatók esetében is. Sőt, 1-1 modern tintasugaras nyomtató gazdaságosabb, mint a lézeres társaik!

Végül mit tegyél, ha már van nyomtatód? Kérd szakértő tanácsát, és segíteni fog kiszámolni, hogy az Te nyomtatási szokásaid mellett megérné-e lecserélni egy újabb készülékre, vagy sem. Lehet, hogy korábban is jól választottál, és nincs szükség a váltásra, de elképzelhető az is, hogy minden egyes oldal nyomtatásakor pénzt dobsz ki az ablakon.

 

A korábbi nyomtató vásárláskor végiggondoltad a fenntartási költségeket?

Címkék: nyomtató nyomtatás nyomtató patron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr356155216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása