A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Írtunk már korábban a vírusok veszélyeiről, és a jelszavak biztonságának fontosságáról is. A mai levelünk egy kicsit mindkettőről fog szólni. Olvasd végig mindenképp ezt a levelet, mert a bankszámládon lévő pénzt mentheted meg vele!

Segíthetsz ismerőseinek is azzal, ha megosztod nekik ezt a cikket!

A 7 éve létező, jól ismert Zeus nevű trójai vírus új változata jelent meg a napokban, mely vírus a Facebookon terjed. 

Na de nézzük csak, hogyan is terjed?! Az üzenőfalon megjelenik egy érdekesnek tűnő videomegosztás valamelyik ismerőstől, vagy egy nagyszerű webáruházas akció, ilyesmi. Persze ez sok ember figyelmét felkelti, így már megy is a kattintás a linkre, ám az egy vírusterjesztő oldalra mutat, ekkor fertőzi meg a számítógépet. Ezzel a fertőzéssel az áldozat Facebook oldala felett is "átveszi az uralmat", és a nevében is kitesz egy érdekes tartalmat az üzenőfalra, hogy az ő ismerőseit is megfertőzhesse. Remek, nemde?

Ez eddig akár egy rossz poénnak is tűnhet, de ennél sokkal súlyosabb a helyzet, ugyanis erről a vírusról azt kell tudni, hogy a billentyűzet leütések figyelésére (és persze továbbítására) "szakosodott", így megszerezve a banki felületekhez a felhasználói név - jelszó párost.

Létezik olyan verzió, ami számára az sms üzenetek sem jelentenek akadályt, hisz szépen megvárja, míg a felhasználó belép, elindít egy utalást, aláírja sms kóddal, majd csak ezt követően avatkozik be, és módosítja az utalási cél bankszámlaszámát. Akad olyan verziója is, ami a banki belépő felületről egy, az eredetihez kísértetiesen hasonlító felületre irányítja áldozatát a háttérben, melyet igen nehéz észrevenni, persze ekkor már régen rossz.

A vírus először csak a Windows-os gépekkel tudott mit kezdeni, de már az okostelefonokon is támad. Ami egyedüli segítség, hogy kiszúrjuk a vírust az az, hogy - egyelőre - csak angol nyelven jelennek meg a csali üzenetek.

A Zeus további erőssége, hogy ha megfertőz egy számítógépet, akkor hiába zár be az ember egy kiskaput, azt a működtetői képesek távolról is frissíteni, így kihasználva az újabb kiskapukat.

Tippek, hogyan előzhető meg a fertőződés:

  1. Legyen vírusirtó szoftver a számítógépen! Ha nincs, keress ingyenes verziókat az interneten, vásárolj 4.990 Ft-tól kapható 1 éven keresztül frissülő vírusirtót.
  2. Ha már van vírusirtó a gépen, akkor az legyen folyamatosan frissítve!
  3. A Facebookon (és egyéb közösségi oldalakon) ne kattintgass olyanra, amiről nem tudod biztosan, hogy mi az!
  4. Ne dőlj be annak, hogy egy ismerős osztotta meg, akkor biztosan megbízható a tartalom, hisz ő is csak egy áldozat!
  5. Oszd meg ezt a bejegyzést ismerőseidnek, hogy minél kevesebb legyen a megfertőzött gép!
  6. Kérj SMS igazolást az online bankfiókba történő belépésről is - így ha illetéktelen lép be, azt Te látod, és azonnal le tudod tiltatni az online fiókodat. (Megjegyzés: mentsd el a banki ügyintéződ telefonszámát, hisz ilyen esetben nincs túl sok időd keresgélni)

Ha pedig már megfertőződött a géped, akkor azonnal változtasd meg a belépési kódodat (de ne a fertőzött gépéről, hisz akkor a megváltoztatott jelszót is rögzíti a vírus, hanem egy tiszta számítógépről!), vagy tiltasd le online banki felületedet, majd hozd be számítógépét szervizünkbe, hogy megtisztíthassuk a gépedet a kártevőtől.

 

Kívánjuk, hogy ne találkozz ezzel a vírussal!

Címkék: vírus jelszó adatbiztonság számítógép vírus számítógép átverés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr766155861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása