A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Netbook, notebook vagy tábla PC? Sokan fordulnak hozzánk ezzel a témával kapcsolatban, így gondoltuk, talán Neked is segítséget nyújthatunk ezzel a témával. Tegyük tisztába, hogy melyik hangzatosan csengő nevű eszköz mire is való!

Notebook

Azért a notebookkal kezdjük, mivel ez a legrégebben kapható a 3 termékkategória közül, így mondhatni, ez volt a kiindulási pont, az origó.

A notebook tulajdonképpen egy hordozható számítógép - bár ezzel sok újdonságot nem mondtunk. A notebook teljesítményben teljes egészében képes felvenni a harcot egy asztali számítógéppel, viszont nagyon könnyen mozgatható. Méretei: 13,3" -tól egészen 17" képernyő átmérőig.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem helyhez kötötten végzik munkájukat; akik nem rendelkeznek annyi hellyel, hogy egy asztali számítógépet el tudjanak helyezni; akik nem akarnak külön számítógépet az irodájukba és otthonra.

Előnye az asztali számítógépekkel szemben - mint már említettük - a hordozhatósága, a vezetnék nélküli szabadság, valamint az, hogy az akkumulátor tulajdonképpen egy szünetmentes tápegységként is funkcionál.

Hátránya, hogy míg egy asztali számítógép képernyőmérete 19"-tól indul, addig egy notebookból a 17"-os méretű a legnagyobb.

 

Netbook

A notebook láz első nagy hulláma után bemutatták a gyártók a netbook-okat, melyek eleinte 7 és 8 collos képátlóval rendelkeztek, később a 10" lett általános. Ritkaságnak számít - bár igazán ideális választás - a 11,6" és a 12,1" képméret.

A méretbeli csökkentés a notebook-asztali számítógép viszonylattól eltérően ebben az esetben teljesítménybeli különbséggel is jár, jellemzően ezek a készülékek kisebb teljesítményű processzorral rendelkeznek nagy testvérinél.

Kinek ajánljuk? 10"-os méretig elsősorban gyerekeknek, és vékony ujjal rendelkező hölgyeknek (a billentyűk kis mérete miatt); a 11,6-12,1"-os méret már ilyen megkötéseket nem hordoz magában. A teljesítmény miatt viszont mindenképp csak olyanoknak javasolt netbookot vásárolni, akik nem igénylik a nagy teljesítményt, megelégszenek a szerényebb sebességgel is.

Előnye a notebookokkal szemben a még könnyebb hordozhatóság és nagyon csekély súly.

Hátránya, hogy a 10"-os méretig kényelmetlen a kis billentyűzet, valamint szerényebb teljesítménnyel bír, mint egy hagyományos notebook vagy asztali számítógép.

Megjegyzés: a tábla PC-k hódítása miatt a netbookok gyártását a legtöbb gyártó már megszüntette.

 

Tábla PC

Steve Jobs. Ez a név mindenki számára ismerős lehet, ő az Apple alapító guruja, aki megannyi sláger terméket kitalált. iPod, iPhone és végül iPad. Itt kezdődött a tábla PC-k aranykora. Egycsapásra rendkívüli népszerűséget értek el ezek a termékek, melyek ára persze népszerűségükkel vetekedett. Bemutatták azonban a konkurensek is többé-kevésbé hasonló készüléküket a néhány tízezer forintos ártól egészen az iPad árszintjéig terjedő skálán.

Na de mi is az a tábla PC? Tulajdonképpen egy egyetlen képernyőből álló eszköz (olyan, mintha egy netbook kijelzőjét levágnánk, és csak azt tartanánk a kezünkben), mely érintő felülettel rendelkezik, és a képernyő nyomkodásával vezérelhetjük azt. Elérhető 7"-os mérettől 10"-ig. A 7"-os változatok 20-30 ezer forinttól megvásárolhatók, a 10"-os kivitelek jellemzően 50-60 ezer forinttól indulnak. A nevesebb gyártók (Apple, Samsung) készülékei 100 ezer forint alatt nemigen kaphatóak, sőt, 10"-os modelljeik közelítik a 150 ezer forintos induló árat is, és akár 250 ezer forintért is kínálnak ilyen készüléket.

Kinek ajánljuk?  Bárkinek, aki imádja a technikai újdonságokat, szeretne nagyon egyszerűen kezelhető készüléket. Dolgozni egy ilyen készüléken nem lehet, viszont internetezésre, emailezésre, fotó vagy videó nézegetésre kitűnően alkalmasak ezek az eszközök.

Előnye, hogy kényelmesebb, mint egy notebook vagy netbook, hisz még kisebb, még könnyebb, viszont internetezésre praktikusabb, mint egy okostelefon, mert a kijelzője jelentősen nagyobb.

Hátránya, hogy eléggé korlátozott a felhasználhatósága, szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre nem alkalmas.

 

Neked melyik eszköz tetszik legjobban?

Címkék: notebook laptop tablet netbook tábla pc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr776128567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása