A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múltkor írtunk az okostelefonok kameráiról, melyik mennyire jó, stb. Ha nem olvastad, olvasd el. És persze a gyártók között folyamatos a verseny, hogy kié a legjobb kamera. A megapixelek számát tekintve egyértelmű győztest hirdethetünk, de ez nem minden.

Eláruljuk, hogy miért.

Mi az a megapixel?

Először is tisztázzuk az alapokat. A pixel ugye képpontot jelent, a megapixel pedig 1 millió pixelt jelent. A digitális világban a kijelzők képpontokból épülnek fel, pl. egy Full HD-s kijelző 1920 képpont széles, és 1080 képpont magas, vagyis 1080 sorból és 1920 oszlopból áll egy ilyen képernyő. Ebből adódik, hogy egy Full HD felbontású kijelző összesen 2.073.600 képpontból áll, vagyis bő 2 megapixel, a gyakorlatban ezt kerekíteni szokás. A pixelek száma nem függ össze a képernyő fizikai méretével, egy Full HD kijelzőn akkor is ugyanennyi a képpont, ha az egy 13"-os laptopban van, egy 32"-os TV-ben, vagy egy 5,5"-os telefonban. Értelemszerűen a képpontok (vagyis egy-egy pixel) fizikai mérete kisebb vagy nagyobb.

A fényképezőgépeknél is ugyanez a helyzet, vagyis pl. egy 12 megapixeles kamera olyan fényképet tud készíteni, ami 12 millió képpontból áll. Vagyis minél több a megapixel, annál több képpontból fog állni a fénykép, tehát annál részletgazdagabb lesz, vagyis jobban bele lehet nagyítani egy fotóba úgy, hogy még éles maradjon és "ne essen szét", szemben egy kisebb felbontással készült fényképpel.

Pl. ezen a képen bal oldalon "simábbak" a vonalak, mint a jobb oldalon, mert a bal oldali képnek nagyobb a felbontása.

Ha pl. lefotózol egy távolban közlekedő autót, akkor kellően nagy felbontású kép esetén belenagyíthatsz annyira, hogy akár a rendszámot is elolvasd. Vagy a rendszámkereten lévő szöveget. Ugyanezt kisebb felbontás esetén nem tudod megtenni.

Akkor minél nagyobb megapixel, annál jobb a fotó?

Nem feltétlenül. Ugyanis az objektív lencséje minél több képpontot dolgoz fel, annál kisebb egy-egy képpont, így egy-egy képpont relatíve kevesebb fényt képes befogadni. Ez főként akkor okoz problémát, ha zárt térben, alkonyatkor, félhomályban fotózol. Magyarán a sok megapixel akkor lenne igazán jó, ha a lencse mérete is ezzel együtt nőne, viszont a lencse fizikai mérete egy telefonban erősen korlátozott.

A fénykép milyensége nem csak a megapixelek számától függ (sőt), hanem a fénykép színeinek dinamikájától, kontraszttól, sőt, a mai okostelefonok világában a mesterséges intelligenciától is (a több kamerás telefonok a több szenzor által rögzített képből szoftveresen készítenek egy fotót, megpróbálva elérni a legjobb végeredményt).

Míg az iPhone-ok jellemzően egészen valósághűen adják vissza a színeket, addig a legtöbb mobilos fotó kissé túlszaturált, mesterkélt. Ettől ugyan a képek látványosabbak és szebbnek, művészibbnek tűnhetnek, ám a valóságtól távolabb állnak, mint az iPhone-nal készített képek.

Végül a 108 megapixeles mobil

A kínai Xiaomi (ejtsd. Sáomi) mutatott be egy 108 megapixeles kamerával szerelt telefont, ami a maga nemében elképesztő, szemben például az iPhoneok 12 megapixeles kamerájával. Ennek ellenére hiába őrületes a különbség megapixelek terén, a valódi elkészített fényképeknél azért nem ennyire egyértelmű a helyzet. Megfelelő fényviszonyok között egyértelműen sokkal részletgazdagabb fotókat készít a Xiaomi, mint pl. az iPhone, de amíg nem nagyítasz bele egy fényképbe, addig ezt nem igazán érzékeled.

Félhomályban és sötétben viszont egyértelműen alulmarad a Xiaomi, ilyenkor sokkal zajosabb képeket készít.

Az óriási megapixelnek viszont van még egy nagy hátránya, ez pedig a fotók tárhely igénye. Egyszerűen egy ilyen nagyfelbontású kép nagyon sok helyet foglal, egy fotó több, mint 20 megabájt, vagyis alig 100 fotó máris elfoglal 2 gigabájtot. Ezen kívül a nagy felbontású kép feldolgozásához több erőforrás szükséges, így pl. a Xiaomi sokkal több időt dolgozik egy fényképen, mint pl. egy iPhone.

 

A sok megapixel részben jó, de azért önmagában nem minden.

Címkék: iphone kamera xiaomi

Szólj hozzá!

Hiába használjuk napi szinten a Windowst, számtalan olyan apró kis trükkel rendelkezik, amelyeket a legtöbb ember nem ismer, pedig néha jól jönne.

Mutatunk egyet!

Ha kicsi, nagyíts rá!

Sokszor előfordul, hogy túl kicsik a betűk, ezért nehéz olvasni őket. Erre találták ki a nagyító funkciót, amit egy gyors gomb segítségével nagyon egyszerűen előhívhatsz.

Egyszerűen nyomd le a billentyűzeted a Windows billentyűt és a + jelet egyszerre. Ugyanígy a Windows billentyű és - jel egyidejű lenyomásával kicsinyítheted a képet.

 

Ha valami túl kicsi, nagyíts rá!

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Még szinte most volt, hogy a Microsoft megszüntette a Windows XP terméktámogatását. Valójában ennek már bő 5 éve, mégis nem tűnik túl távolinak a dolog. Most viszont egy sokkal "közelebbi" rendszernek, a Windows 7-nek inthetünk búcsút.

Mit jelent mindez?

A Microsoft 2009-ben mutatta be a Windows 7-et, akkor azt ígérték, hogy legalább 10 évig fog terméktámogatást nyújtani hozzá a cég. Tartotta is a szavát a gyártó, ám 2020. január 14-én ennek vége. Ezt követően már nem nyújt a cég a PC védelmét szolgáló frissítéseket a Windows Update szolgáltatásain belül, továbbá műszaki támogatást sem nyújt az elbúcsúzó Windows-hoz a jövőben.

Ez sok felhasználót érint, mivel igaz, hogy már két éves a cikk, de akkor az látszott, hogy a felhasználók 25%-a használ Windows 10-et, míg Windows 7-et 47%. Ez durva különbség. Azóta sokat változott a helyzet, kb. megfordult ez az arány, jelenleg 49% használ Windows 10-et, de még mindig 22% Windows 7-et. Szóval minden ötödik felhasználónak fontos dátum a 2020. január 14.

Mit tegyél, ha Windows 7-et használsz?

Ugyan használhatod tovább a Windows 7-et, hiszen a működése nem lesz korlátozva, ám nem ajánljuk, mivel a számítógéped nem fog biztonsági frissítéseket kapni, ezért jóval sebezhetőbbé válik. Január 14. után a Windows 7-et futtató számítógépek sebezhetőbbé válnak a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben.

A megoldás az, hogy váltani kell Windows 10-re. Ez persze problémás lehet régebbi számítógépeknél, bár valójában a legtöbb Windows 7-et működtetni képes számítógép alkalmas a Windows 10 futtatására is.

Ha Windows 7 fut a számítógépeden, és szeretnél továbbra is biztonságos operációs rendszert használni, keress bennünket, és segítünk Neked. Megvizsgáljuk, hogy a számítógéped alkalmas-e a Windows 10 futtatására, és átbeszéljük a frissítés mikéntjét, költségeit.

 

Te Windows 7-et használsz?

Címkék: windows windows 7

2 komment

Ha asztali számítógépet szeretnél vásárolni, akkor ne letudni akard a vásárlást, hogy végre legyél túl rajta, hanem alaposan járd körbe a kérdést, hiszen évekre tervezel, tehát fontos, hogy jól válassz.

Hogyan készülj fel a vásárlás előtt?

Hiába nem vagy profi a számítógépek területén, ha jól felkészülten érkezel egy profi eladóhoz, akkor abból jó eredmény fog születni.

De hogyan lehetsz jól felkészült?

Először is: felejtsd el az olyan állításokat, hogy "csak egy egyszerű gép kell", vagy "nem kell semmi extra, csak munkára kell".

Inkább készülj fel az alábbi kérdésekre:

  • Milyen célra lesz használva a számítógép?
  • Ha munkára lesz, milyen munkára? Nem mindegy, hogy könyvelő vagy, irodista, vagy tervező mérnök.
  • Milyen programokat fogsz használni a gépen?
  • Mennyi adatot fogsz tárolni a számítógépen?
  • Mennyi időre tervezel a számítógépeddel?
  • Legyen a gépben fejlesztési tartalék?

Fontos az alkatrészek harmóniája!

Egy asztali számítógépnél nagyon fontos, hogy a számítógépbe szerelt alkatrészek teljesítménye egymással összhangban legyen. Ne csak a gigaherzeket és a gigabyte-okat nézd! Ha értesz a számítógépekhez, akkor figyelj arra, hogy a különböző részegységek teljesítménye egymással szinkronban legyen, hiszen sok értelme nincs egy csúcs processzort építeni egy gépbe, ha túl kevés a memória, vagy épp merevlemezen lesz a Windows, nem pedig SSD-n.

Ha nem értesz hozzá, nem gond, gyere be hozzánk, és profi eladóink segíteni fognak Neked. Te csak gondold át a fenti kérdéseket, és ne arra törekedj, hogy valamit vegyél, ami készleten van, hanem arra, hogy olyan számítógépet rakass össze magadnak, ami az igényeidnek leginkább megfelel.

 

Gondold át alaposan a fenti kérdéseket, ha számítógép vásárlás előtt állsz.

Címkék: tippek-trükkök számítógép vásárlás pcvasarlas

3 komment

Okostelefon vásárláskor nagyon zavarba ejtő tud lenni az óriási kínálat, közeledve a Karácsonyhoz és év végéhez, az okostelefon vásárlás főszezonja előtt vagyunk. Így segítünk, hogy hogyan tudsz választani.

Először is az első szempont amit el kell döntened, hogy az iPhone-ok által használt iOS rendszert szeretnéd, vagy a Google féle Androidot?

Ha szimpatikus az iPhone

Ha iPhone-ban gondolkozol, akkor csak prémium minőségű készüléket tudsz vásárolni, ennek megfelelő áron, tehát olcsón iPhone-t nem fogsz találni. A különböző iPhone generációk között a készülék sebességében és a kamera minőségében tapasztalhatsz valódi különbséget. Persze vannak a teljes képernyős és a hagyományos iPhone-ok, valamint a kijelző technológiában is tapasztalhatók különbségek, de ezek inkább külsőségek.

Fontos tudni, hogy az Apple 4-5 évig nyújt támogatást a készülékeihez, tehát egy régebbi készülék kevesebb ideig használható, mint egy újabb modell. Ezeket a szempontokat tehát érdemes figyelembe venni választás előtt.

Ha Androidot szeretnél

Android esetén a lehetőségek sokkal szerte ágazóbbak. Számos gyártó készülékeit választhatod, rendkívül széles ársávban. Akár néhány tízezer forintért is kaphatsz készüléket, de az iPhone-okhoz hasonló színvonalú készülékek ezeknél a gyártóknál is hasonlóan drágák lesznek, mint az almás telefonok.

Az iPhone-okkal ellentétben az androidos készülékek általában kevesebb ideig kapnak új szoftvert, ezért régebbi modellt lehetőleg ne vásárolj. Inkább válassz egy alacsonyabb kategóriás, de újabb készüléket.

Az androidos készülékeknél az ár függvényében valóban hatalmas különbségekkel találkozhatsz, lényeges különbség van akár az anyaghasználatban, a sebességben, a kijelző és kamera minőségében, sőt, akár az akkumulátor üzemidőben is. Továbbá széles skálán mozognak a készülékek fizikai méretei is, kb. 5”-os kijelző mérettől a bő 7”-ig válogathatsz a kínálatból.

Gondolj az értéktartásra és a javításra is

Továbbá akár iPhone-t, akár androidos készüléket vásárolnál, érdemes számításba venni a készülék értéktartását is. Hiába drágább egy készülék új korában, ha használtan még jó áron értékesíthető, akkor a váltáskor csak a különbséggel kell számolnod. Ezzel szemben sok olcsóbb típus használtan eladhatatlan (értéktelen), tehát cserénél a teljes vételárat kell kifizetned.

Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy pl. egy kijelző törés vagy akkumulátor hiba esetén találsz-e a közelben olyan szervizet, ahol megjavítják a telefonodat. A népszerűbb gyártók termékeihez akár helyben is találhatsz szervizet (pl. iPhone-okat mi is javítunk), míg néhány olcsóbb (jellemzően kínai) gyártó termékeinek egyáltalán nincs szerviz partnere, vagy alkatrész ellátottsága.

 

Vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódnod a típusokról, szükség esetén szakember szaktanácsát is kikérheted.

Címkék: iphone okostelefon android ios

Szólj hozzá!

Minél több helyre engedjük be az életünkbe a számítógépet vagy internetre csatlakoztatott okos eszközöket, annál több biztonsági veszélynek tesszük ki magunkat.

Például a telefonod is folyamatosan "lehallgat", ha nem megfelelők a beállítások.

Mi az, hogy lehallgat?

A telefonod egy kitűnő "poloska", amellyel tökéletesen lehet hallgatózni. Gondolj csak bele, szinte mindig nálad van, van benne mikrofon (mellesleg kamera is), és szinte folyamatosan rendelkezik internet kapcsolattal. Innentől fogva az elvi lehetőség adott, hogy a készülék rögzítse a mikrofonon keresztül hallható hangokat, és továbbítsa interneten keresztül, de ugyanígy akár kameraképet, a telefonon tárolt fotót, vagy akár a készülék helyzetét is el tudja küldeni a telefonod.

Szóval az eszköz adott, innentől pedig csak idő kérdése volt, hogy egy-egy alkalmazás fejlesztő kihasználja-e az adott lehetőséget vagy sem. Elsősorban azok a cégek, amelyek abból élnek, hogy hirdetéseket adnak el, előszeretettel kihasználják ezeket az eszközöket. Hiszen a Google-nek és a Facebooknak érdeke, hogy Te rákattints egy hirdetésre (hiszen a hirdető cégtől ők a kattintás után kapnak pénzt, nem a megjelenés után), magyarán érdekük ezeknek a cégeknek, hogy minél inkább olyan hirdetéseket mutassanak Neked, amik Téged érdekelhetnek. Hisz ekkor nagyobb eséllyel kattintasz. Gondolj bele, a Google vagy a Facebook rendszerében hirdet egy ingatlaniroda és egy utazási iroda. Te épp nem szeretnél lakást vásárolni, de szeretnél télen síelni menni a családdal. Ha Neked ingatlanos hirdetéseket dobálna a telefonod, minimális eséllyel kattintanál rá, viszont ha fantasztikus síelős ajánlatokat, akkor ezek a hirdetések jóval érdekesebbek lennének számodra.

Így a hirdetési felület üzemeltetőinek (jellemzően Google és Facebook) elemi érdekük, hogy minél jobban tudják, mi érdekel Téged. Így hát kézenfekvő, hogy a telefonodon lévő alkalmazásaikkal figyeljék az érdeklődési köreidet. Például ha Chrome-ot használsz, akkor a Google figyeli, milyen weboldalakat nézel, hol töltesz több időt, mikre keresel a Google-ben. A Facebook is figyel, mikről beszélsz a Messengeren, milyen posztokra kattintasz, stb. És ne legyenek illúzióid, a társ alkalmazásaikkal is figyelnek. Pl a Google tulajdonában van a YouTube és a Gmail is, szóval amiket itt találnak rólad, azokat az információkat is összegyűjtik, ahogyan az Android is a Google-é, így a telefonodon történő dolgaidról is tudnak.

A Facebooknál ugyanez a helyzet. Övék az Instagram, a Messenger és a WhatsApp is, magyarán ők ezeket tudják figyelni. Még izgalmasabb, hogy mindkét óriás tud egy "trükköt", miszerint bármely weboldalra a fejlesztők elhelyezhetnek ún. követőkódokat, így amikor Te az adott weboldalon jársz, akkor a neved mellé kerül egy "bélyeg", hogy Te itt voltál. Például téli gumit nézegettél (ez lehet akár annyira pontos is, hogy konkrétan "megjegyzi", milyen méretben, milyen márkájú abroncsot). De nem rendelted meg. Innentől pedig az interneten számos helyen "véletlenül" pont gumiabroncs hirdetésekbe botlasz úton-útfélen. Sőt, konkrétan az a weboldal hirdet, amelyiket épp az imént nézted meg. És pont azt az abroncsot kínálja, amit néztél, ráadásul akciósan.

Szóval figyelik a szokásaidat, a kereséseidet, mindent. De hogy jön ide a lehallgatás? Egy ideje a Facebook is és a Google is elkezdte nem csak a fizikai felhasználói viselkedéseket elemezni, de az elhangzó beszédet is előszeretettel analizálják. Például az egyik ügyfelünk beszélt telefonon POS terminálról (amivel a bankkártyás fizetés történik), letették a telefont, megnyitotta a Facebookot, és lám? Máris POS terminálos hirdetésekkel találkozott. Pedig csak szóban beszéltek róla. De nem feltétlenül kell telefonálnod, lehet a telefon az asztalon is, úgy is képes hallgatózni.

Ez most komoly? Igen. De tehetsz ellene

Bármennyire is úgy tűnik, hogy ez egy sci-fi, nem az, és még csak nem is összeesküvés elmélet. Ez teljesen komoly, ráadásul törvényes is (bár azért előfordul, hogy kissé túl lépnek a törvényesség határain, nem véletlen, hogy a Facebook és a Google is szokott gigantikus bírságokat fizetni). Mégis az alkalmazások használata előtt el kell fogadni egy ún. felhasználási feltételeket, vagy ki minek nevezi. A lényeg, hogy a szolgáltató (pl. Facebook vagy Google) tájékoztat Téged, hogy a szolgáltatás igénybevételével Te elfogadod ezeket, és pont. Beleszólásod nincs, ha nem tetszik, ne használd a Facebookot, ne használd a Gmailt, a YouTube-ot, vagy a Google keresőjét.

Viszont a törvényhozókat is zavarja ez, és próbálják kordában tartani a két óriás céget, hogy ne élhessenek vissza erőfölényükkel, kényük-kedvük szerint felhasználva a felhasználói adatokat. Így például a mobilkészüléked úgy van megcsinálva, hogy a felhasználó tudja szabályozni, hogy mely alkalmazás mihez férhet hozzá és mihez nem. Például hiba van a telefonodban GPS, vagy például mikrofon, Te beállíthatod, hogy egy adott alkalmazás azt ne használhassa, míg egy másik igen.

Amikor egy új alkalmazást telepítesz, akkor ő meg is szokta kérdezni, hogy engedélyezed-e, hogy használja a GPS-t, vagy a kamerát, hozzáférhet-e a fotókhoz, stb. Általában viszont a felhasználók ilyenkor nagyvonalúan és egyszerűen rányomnak arra, hogy igen. Innentől pedig használni is fogja!

Érdemes átnézned a telefonodon lévő alkalmazások engedélyeit, és célszerű lenne mindegyik alkalmazásnak csak azt engedélyezni, amit valóban szükséges. Például a Facebooknak semmi szüksége nincs a bluetooth vagy a mikrofon használatára, és a helyzetedet is maximum akkor érdemes tudnia, amikor használod az alkalmazást.

Így csináld ha iPhone-t használsz

Ha iPhone-t használsz, akkor két lehetőséged van az adatvédelmi beállításokat megtenni. Az egyik, hogy a Beállítások menüben az Adatvédelem menüpontot választod, ahol kategóriákba rendezve láthatod, hogy minek a hozzáférését szabályozhatod, ha pedig rányomsz, akkor láthatod, hogy ahhoz melyik alkalmazás fér hozzá. Pl a Kamerát kiválasztva láthatod, hogy mely alkalmazásnak van engedélye a kamera elindítására.

A másik lehetőséged (és talán ez az átláthatóbb), hogy a Beállítások menüben tekerj legalulra, ahol láthatod a telefonodon lévő alkalmazások listáját. Ha bármelyikre rányomsz, akkor láthatod, hogy a kiválasztott alkalmazás mihez fér hozzá, és persze ki-be kapcsolgathatod a jogosultságokat. Itt szépen sorban végignézheted az összes alkalmazásodat, hogy melyik mihez fér hozzá, és értelemszerűen lekorlátozhatod a működést. Például térkép vagy navigációs szoftvernek egyértelműen szükséges a helyzetedhez hozzáférni, de nem sok köze van a fotóidhoz vagy a mikrofonodhoz (ha csak nem diktálással vezérled). Ugyanígy a Facebooknak sem igazán szükséges a mikrofon, és ha csak a Messengert nem használod hívásra, akkor annak sem.

Ha andoidos telefonod van

Androidos készülékeknél is szabályozhatod, hogy melyik alkalmazás mihez férhet hozzá. Itt is a Beállítások menüben kell kezdened, itt az Alkalmazások menüpontot válaszd, majd válassz ki egy alkalmazást, azon belül pedig menj az Engedélyek menüpontra. Itt pedig ki-be kapcsolgathatod, hogy a kiválasztott alkalmazás mihez férhet hozzá és mihez nem.

 

Érdemes körültekintően végignézni az összes alkalmazás engedélyeit, hiszen egyrészt a saját privát szférádat védheted így meg, másrészt pedig a telefonod erőforrásait is kíméled vele, hosszabb akku üzemidőt biztosítva neki.

 

Szánj egy kis időt az alkalmazások engedélyeinek kezelésére, megéri.

Címkék: google adatvédelem facebook iphone android adatbiztonság

2 komment

A múlt héten szó volt arról, hogy miért ne használj egyszerre több vírusirtót, most pedig szintén a vírusokkal kapcsolatosan írunk, mert ha nem vagy elég óvatos, akkor bajban lehetsz.

Újabb átverés terjed

Rendszerint kitalálnak valamilyen átverést, amivel a gyanútlan, jóhiszemű felhasználókat tudják megtéveszteni, ezzel kárt okozva nekik.

A legújabb átverés valamilyen pénzvisszatérítésről, pénz visszautalásról, vagy fizetési igazolásról szóló emailben terjed. A veszélyes az, hogy általában ezek a típusú levelek baromira magyartalanok szoktak lenni (jellemzően Google fordítóval készülnek), ezek a most terjedő levelek viszont teljesen nyelvhelyesek, nincs bennük fogalmazási hiba, félregépelés.

Ráadásul tényleg cégesnek tűnő a levél szerkezete is, a szövegtörzstől eltérő aláírásmezővel, ahol szintén magyar (kamu) cég adatai látható, így növelve a bizalmat.

A levél tartalmi lényege, hogy valaki utalt Neked pénzt, amiről csatolva láthatod az utalási bizonylatot. Ám a melléklet nem egy ilyenkor elvárható PDF fájl, hanem egy tömörített állomány (zip, 7z, rar), vagy lemezkép (iso).

Ne nyisd meg!

Önmagában az még nem baj, ha magába a tömörített állományba belenézel (bár jobb ezt is elkerülni), viszont a benne található .exe végű fájlt elindítani már végzetes. Vigyázz, mert becsapós, és a fájlnév elnevezésének a vége "doc", így úgy tűnhet, hogy egy Word fájlt nyitsz meg, de valójában a fájl kiterjesztése .exe, ami futtatható állományt jelent. Ha ezt elindítod, akkor a vírus elkezd dolgozni a számítógépeden.

 

Légy körültekintő, hogy elkerüld az átverést.

Címkék: virus

Szólj hozzá!

A számítógépek otthoni elterjedése óta aggódunk a vírusok miatt, a korai időszakban még az is "divat" volt, hogy péntek 13-án sokan be sem kapcsolták a számítógépet, nehogy vírusos legyen a gépük. A mai internetezős világban pedig különösen sok veszély leselkedik a felhasználókra. 

Evidens a vírusirtó használata

A folyamatosan leselkedő veszély miatt elterjedt a vírusirtók használata. Minden vírusirtónak van egy adatbázisa, amiben tárolja az ismert vírusok kódjait, azonosítóit. Így amikor egy ismert vírus próbál a számítógépedben kárt tenni, akkor azt a vírusirtó "felismeri", és letiltja. Természetesen viszont egy vírusirtó nem ismerhet minden vírust, így a számára ismeretlen vírusok nyugodtan átjutnak a szűrőn.

A rosszakarók napról napra újabb vírusokat fejlesztenek, így a vírusirtó gyártójának is folyamatosan bővíteni kell az adatbázist, hogy felismerjék a programok az újabb vírusokat is. Ezért frissül a vírusirtó szoftver adatbázisa napi szinten.

Melyik a legjobb vírusirtó?

Erre nehéz válaszolni, klasszikusan ilyen nincs is. Ez kb. olyan, mint ha azt kérdeznénk, hogy melyik a legjobb okostelefon, melyik a legjobb számítógép, stb. Sok szempontot lehet figyelembe venni, így kérdés, hogy miben a legjobb? Pl. melyik az, amelyik a legtöbb vírust ki tudja szűrni? Vagy melyik az, amelyik a napi frissítésekkel a leginkább naprakész, és legjobban követi az új vírusokat? Vagy épp melyik az, amelyik a legkevésbé terheli a számítógépet?

Szóval sok szempontot lehetne figyelembe venni, de az egyértelmű tény, hogy tökéletes védelmet egyik sem nyújt, nincs 100%-os megoldás. Sokan esküsznek egy-egy gyártó termékére, ki a Nortont szereti, ki a G Data-t, van, aki a Kaspersky-t, megint más az Avast-ot, stb. Igazából időről időre változik a képzeletbeli sorrend, előfordul, hogy némelyik gyártó szoftvere rendkívül jól sikerül, majd 1-2 év távlatában hátrányba kerül, és másik gyártó kerül élre a fejlesztésekkel.

Akkor a több vírusirtó nagyobb védelmet nyújt?

Ez az állítás akár még igaz is lehet, és abszolút érthető, ha valaki arra gondol, több vírusirtóval nagyobb biztonságban tudhatja a számítógépét. Ám van egy kis gond. A vírusirtó ugyebár minden adatforgalmat ellenőrzik (internetezés, fájl letöltés, másolás, pendrive csatlakoztatása, stb.), szóval bármi történik a számítógépeden, azt a vírusirtó ellenőrzi. Így ha több vírusirtót használsz, akkor ugyanazt a folyamatot több vírusirtó kezdi el ellenőrizni, így pedig nagy mértékben lelassítják a számítógép működését. Ráadásul szinte teljesen feleslegesen, ugyanis az igaz, hogy némely fejlesztő gyorsabban, míg mások lassabban frissítik az adatbázist, így előfordulnak különbségek, de ezek nem nagyok.

Konkrétum: a vírusirtó szoftverek a vírusok nagy részét pont egyformán ismerik. A jelenleg még ismeretlen vírusok egy része ellen  egyik, másik része ellen pedig másik vírusirtó fejlesztői nyújtanak hamarabb megoldást. Tehát mondjuk a vírusok 99%-át ugyanannyira megszűri bármelyik jobb vírusirtó szoftver, míg a maradék 1% egy részét hamarabb kivédi egyik, mint a másik, a másik részét pedig fordítva. Vagyis néhány tizedszázaléknyi plusz biztonságot érhetsz el azzal, több vírusirtót használsz, viszont rendkívüli mértékben lassíthatod vele a számítógépedet, akár olyan szinten, hogy az szinte már használhatatlanul lassú lesz.

Magyarán a lényeg, hogy használj vírusirtód, de csak egyet!

Jó, de akkor melyiket?

Ahogy az előbb is mondtuk, tökéletes megoldás nincs, így egyértelműen nem lehet válaszolni a kérdésre. A közelmúltban néhány nemzetközi teszt eredménye egyértelműen azt az eredményt hozta, hogy mostanság a Windows 10 beépített vírusirtója, a Defender a legnagyobb meglepetésre, de magasan megnyerte a versenyt a vírusirtók között. Azt azért hozzá kell tenni, a nagy előnyét részben annak köszönheti, hogy ingyenes, és mivel a Windows része, így igazán széles körben elérhető. Ezek pedig fontos szempontok, így nagy előnyhöz juttatták a Defendert a fizetős vírusirtókkal szemben, ám nem csak ennek köszönhető a kiváló eredmény.

Ha Te más gyártó vírusirtóját használod, abban hiszel, és eddig sem okozott csalódást, akkor bátran használd azt továbbra is, rosszat ezzel nem teszel. Ha viszont bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd, akkor használd a Windows 10 saját vírusirtóját, hiszen jól teljesített a teszteken, ingyenes, és a számítógép erőforrásait sem zabálja fel.

 

Te milyen vírusirtót használsz?

Címkék: vírus vírusirtó tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Amióta elterjedtek a WiFi hálózatok, azóta okoz sokaknak problémát a gyenge jelerősség, a ház vagy udvar lefedetlen területei. Pedig van megoldás, mutatjuk mit tehetsz.

Mitől gyenge a WiFi jel?

A WiFi jelerősséget alapvetően két dolog befolyásolja. Az egyik, hogy maga a WiFi router milyen erősségű jelet sugároz, a másik pedig, hogy a környezet mennyire veri azt vissza, árnyékolja le. Nyílt téren jelentősen nagyobb hatótáv érhető el, mint egy vasbeton szerkezetű épületben, vagy egy lemez csarnokban. És persze az sem mindegy, hogy a WiFi router a ház melyik részén található.

Alapvetően tehát három dolog miatt lehet gyenge a WiFi jel:

1. alapvetően gyenge jelet sugároz a router,
2. valami leárnyékolja vagy visszaveri a jelet,
3. vagy a házban rossz helyen van a router, távol attól a helytől, ahol WiFi-t szeretnél használni.

Mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet?

Először is érdemes a router pozíciójával foglalkozni, bár ez a legtöbb esetben eléggé kötött, hiszen ahol az internetcsatlakozás van a házban, tipikusan ott szokott lenni a router is, és eléggé bonyolult jelentősen arrébb vinni. Mégis célszerű megpróbálni, ideális esetben ugyanis a router annak a területnek a középpontjában helyezkedik el, amely területet le kellene fednie WiFi jellel. Egy ügyfelünknél az internet csatlakozási pont egy vasbeton lépcsőszerkezet fordulója alatt található részben volt, és ez kitűnő hely abból a szempontból, hogy szinte pontosan a ház középpontjában van, valamint ideális hely elrejteni sok mindent, amit nem akar látni az ember. De borzasztó hely WiFi szempontból. A mindössze 3-4 méterre lévő kanapén alig lehetett mérni 20-30 mbit-es sávszélességet, hiába volt előfizetve 250 mbit-es internet. Aztán át lett fúrva a fal a TV alatti komód mögött, vagyis semmi nem látszott a fúrásból, át lett helyezve a router a komód mögé, és a kanapén egyből lett 180 mbit-es sávszélesség.

Ha maga a router gyenge jelerősséget sugároz, akkor azt cserélned kell, nincs mese. Szintén egy ügyfelünknél adott volt a router pozíciója, amin változtatni nem lehetett, a TV pedig csak WiFi-n tudott csatlakozni a routerre, mivel kábeles kiépítés nem volt a házban. A YouTube teljesen használhatatlan volt, mert mindössze 1-2 mbit-es sávszélesség volt a TV-nél mérhető, de volt, hogy még kevesebb. Ki lett cserélve a korábbi router egy nagy teljesítményű új routerre, és ugyan a nem túl optimális pozíció miatt nagy csodát ez sem tudott művelni, de 30-40 mbit körüli sávszélességet igen, ami bőven elegendő volt az okostévé internetes funkcióinak kihasználásához.

A harmadik lehetőség amivel kiterjesztheted a WIFi hálózat lefedettségét, az az úgynevezett range extender, vagy WiFi repeater. Ez egy olyan eszköz, amit konnektorba  kell dugni, rácsatlakoztatni a meglévő WiFi hálózatra, és annak a jelét továbbítja. Ha pl. a router az előszobában van, a nappaliban pedig gyenge a WiFi, akkor a nappali és az előszoba közötti részen kb. félúton érdemes ilyen range extendert üzembe helyezni. Természetesen ebből többet is elhelyezhetsz a házban, igénytől függően.

Egy ügyfelünk két szintes családi házban él, az emeleten van az internetes modem és a router is, így a földszinten nem igazán volt használható a WiFi. Üzembehelyezett egy range extendert, azóta pedig teljesen jól használható a WiFi a földszinten is.

Fontos tudni, hogy mivel a WiFi jel a távolság növekedésével folyamatosan gyengül, így a sávszélesség is csökken. Ezért a range extender által lefedett területen alacsonyabb sávszélességet fogsz tudni elérni, mint a router környezetében. Léteznek viszont olyan range extenderek, amelyeken kábeles csatlakozási lehetőség is van, így a routerrel kábelesen összekötve ez a probléma megszűnik, a range extender így egy erős jelet tud szórni, hiszen nem egy már eleve gyengébb jelet továbbít.

 

Ha segítségre van szükséged WiFi témában, munkatársaink állnak rendelkezésedre. A WiFi legyen Veled!

Címkék: wifi router internet sávszélesség

Szólj hozzá!

Gyakran előfordul a nyomtatóknál, hogy a kinyomtatott kép csíkos vagy foltos. Mutatjuk, hogy mi lehet az oka, és mit tehetsz.

Tintasugaras nyomtató esetén

Tintasugaras nyomtatónál leginkább az okozhatja a problémát, hogy ha keveset nyomtatsz, akkor a tinta apró kis részecskéi beleszáradnak a nyomtatófej fúvókáiba, így eldugítva azt, és megakadályozva, hogy a festék keresztül tudjon jutni a nyomtatófejen. Egy nyomtatófejen mindegyik színnek külön fúvókái vannak, és színenként is több fúvóka található, így előfordulhat, hogy csak némelyik szín nyomtatása hibás, míg a többi szín nyomata megfelelő.

Elsőként a nyomtatófej tisztíását kell megpróbálni. Ezt a funkciót a nyomtató segédprogramjában tudod elindítani. Általában két féle tisztítási mód is létezik, az egyik egy ún. általános tisztítás, a másik pedig egy fokozott tisztítás. A fejtisztításkor a nyomtató festéket használ el, a fokozott tisztításkor pedig kifejezetten sok festék fogyhat el. Ennek ellenére előfordul, hogy a nyomat még így sem lesz tökéletes, és többször is szükséges lehet a fejtisztítást elindítani. A fejtisztítás során használt festéket a nyomtató egy ún. elhasznált festék tartályba üríti.

Ha a "szoftveres" fejtisztítás nem oldja meg a problémát, akkor két lehetőséged marad. Elsősorban a HP és Canon nyomtatóira jellemzők (főként a kisebb modellekre), hogy a festékpatron és a nyomtatófej egyben van, tehát a festékpatron cseréjével együtt a nyomtatófejet is kicseréled, így ez megoldja a problémát.

Azoknál a nyomtatóknál viszont, amelyeknél a tintapatron és a nyomtatófej külön van, ott szerviz tud segíteni, ugyanis ilyen esetben ki kell szerelni a nyomtatófejet a nyomtatóból, és egy speciális oldatban ultrahangos tisztítással lehetséges a nyomtatófej tisztítása.

Lézer nyomtató esetén

A lézer nyomtatók alapvető különbsége a tintasugaras nyomtatókkal szemben, hogy nem folyékony festéket (tintát) használnak, hanem festékport. A festékpor aztán egy fényérzékeny hengeren keresztül jut el a beégető hengerre, ami magas hőmérsékleten (kb. 200 C) ráégeti a festékport a papírra (lézer nyomtatóknál ezért meleg a papír nyomtatás után).

A lézer nyomtatók esetén nem tintapatronnak, hanem tonernek nevezzük a kellékanyagot, ebben található a festékpor. Ha elfogy, ezt kell cserélni. Kétféle toner létezik, az egyik, amikor csak egy műanyag tartályt cserélsz, amiben festékpor található (ebben az esetben a fényérzékeny henger és a beégető henger is a nyomtató része), a másik az ún. kompakt toner, amikor a toner tartalmazza magát a fényérzékeny hengert is, nem csak a festékport. Vagyis ez esetben a toner cseréje a fényérzékeny henger cseréjével is jár.

A csíkos, foltos nyomatot két egység hibája okozhatja. Az egyik a fényérzékeny henger kopása, a másik pedig a fűtőhenger kopása. A fényérzékeny henger kopása esetén azoknál a nyomtatóknál, amelyek kompakt tonert használnak, elegendő a toner cseréje, azoknál a nyomtatóknál pedig, amelyeknél a toner csak egy festéktartály, ott külön cserélhető.

A beégető henger kopása esetén viszont mindenképp szervizhez kell fordulnod.

 

Te szoktál nyomtatni?

Szólj hozzá!