A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Írtunk már korábban a Spotify-ról, ahogy arról is, hogy hamarosan érkezik a YouTube Music, ami gyakorlatilag a Spotify-nak és az Apple Music-nak próbál konkurenciát állítani.

A beígért YouTube Music már elérhető, akár le is töltheted.

Miben más, mint a Spotify vagy Apple Music?

Alapvetően a lényeg ugyanaz. Streaming szolgáltatás, vagyis internetkapcsolaton keresztül hallgathatsz zenét a mobiloddal, laptopoddal vagy akár a számítógépeddel. A Google ígérete szerint viszont olyan algoritmusokat használnak, amelyek segítségével jelentősen jobban megismeri a rendszer a zenei ízlésedet, hangulatodat, mint a konkurensek, így sokkal inkább tud Neked való zenei összeállításokat tenni Neked a YouTube Music, mint a Spotify vagy az Apple Music. Ez viszont úgyis csak később derül ki, ha használja az ember tartósan.

Amiben viszont a YouTube-nak óriási előnye van: míg a konkurensek csak próbálkoznak azzal, hogy a zenék mellé elérhetővé tegyék a hozzá tartozó videoklippet is, addig a YouTube-nak a legtöbb zenéhez rendelkezésére áll a videoklipp, így gyakorlatilag a legtöbb zenéhez ténylegesen elérhető a klipp is.

Természetesen, ha Te nem akarod a klippet nézni, akkor ki is kapcsolhatod ezt a funkciót, és használhatod ténylegesen csak zenehallgatásra is.

Ingyenes vagy sem?

A Spotify rendszeréhez hasonlóan van ingyenes és fizetős fiók is. Az ingyenes fiók esetén természetesen korlátozásokkal találkozhatsz és el kell viselned a reklámokat is, míg fizetős fiók esetén ezektől megszabadulsz.

A Spotify-hoz hasonlóak a díjak is, 1490 Ft/hónap, de családi csomagban 6 előfizető használhatja a YouTube Music Premium szolgáltatásait, havi 2290 Ft-ért. Hivatalosan ezt csak egy háztartásban élő, legalább 13 éves személyek vehetik igénybe. Mindkét esetben az első 1 hónapos próbaidőszakra ingyenesen elérhető a Prémium előfizetés is.

Mennyivel rosszabb az ingyenes, mint a Prémium?

Az Apple Music-nál nincs ingyenes lehetőség, csak fizetős.

A Spotify esetén az előfizetőknek jobb hangminőséget ígérnek (bár ez kérdéses, hogy mennyire észrevehető), reklám mentes zenehallgatást, valamint korlátlan számú zeneléptetést (az ingyenes csomagban óránként 6-szor kattinthatsz el egy nem tetsző zenéről és válthatsz át valami másra), ezen kívül az előfizetők megkapják az offline zenehallgatás lehetőségét is, tehát letölthetik kedvenc zenéiket a készülékükre.

A YouTube Music az ingyenes változatban nem engedi a háttérbe tenni az alkalmazást, vagyis csak akkor szól a zene, ha a YouTube Music van megnyitva, közben nem böngészhetsz, vagy nem zárolhatod a képernyődet (személyes véleményünk, hogy ez egy rendkívül kényelmetlen megoldás). Az előfizetők viszont megkapják a lehetőséget, hogy háttérbe tett alkalmazás esetén is szóljon a zene, nem kell reklámokat hallgatniuk, és a YouTube is engedélyezi az offline zenehallgatást. A YouTube-nál viszont nincs korlátozva a zeneléptetések száma ingyenes módban.

Honnan töltheted le?

Természetesen a megszokott módon az androidosok a Play áruházból, az iPhone-osok pedig az App Store-ból töltheik le az alkalmazást. 

 

Töltsd le a YouTube Music-ot, és próbáld ki!

Címkék: spotify apple music youtube music

Szólj hozzá!

Az email küldés kapcsán eddig sokaknak lehetett hiányérzetük, hiányolhattak egy bizonyos funkciót. Mégpedig azt, hogy a levelet előre meg tudjuk írni, de az csak később kerüljön elküldésre.

A Gmail most erre is lehetőséget ad, mutatjuk, hogyan!

Mire jó ez?

Előfordulhat, hogy szeretnél valakinek emailt írni, de nem szeretnéd még akkor elküldeni, amikor megírod a levelet. Ezért vagy elküldöd mégis a levélírás időpontjában, vagy megpróbálod nem elfelejteni, hogy később írd meg a levelet.

Konkrét példa: szeretnél valakinek egy névnapi, szülinapi, vagy valamilyen egyéb köszöntést küldeni, és ez mondjuk este 8 órakor jut eszedbe, de csak a következő nap lesz aktuális a levél (pl. másnap lesz a szülinapja az ismerősödnek). Ilyenkor vagy felköszöntöd előre, vagy másnap megpróbálod nem elfelejteni elküldeni neki az üdvözlő leveledet.

Mostantól viszont megteheted, hogy megírod a leveledet akkor, és beállítod, hogy a küldés csak másnap reggel (vagy amikor szeretnéd) történjen meg. Így nem kell előre köszöntened, és azon sem aggódnod, hogy nehogy másnap elfelejtsd a levelet megírni. Majd a Gmail megoldja helyetted, hogy a kért időpontban történjen meg az email küldése.

Hogyan használhatod?

Írd meg a levelet a megszokott módon, azonban a Küldés gomb helyett a gomb mellett található nyílra kattints, majd ott válaszd ki a Küldés ütemezése menüpontot.

A felugró ablakban kiválaszthatod a rendszer által felajánlott időpontokat (ehhez egyszerűen kattints bármelyik időpontra), vagy pedig alul kattints a Dátum és időpont kiválasztása gombra, ahol konkrét dátumot és időpontot is meghatározhatsz.

Mi van, ha meggondoltad magad?

Küldés (pontosabban ütemezés) után alul megjelenik egy értesítés a levél ütemezéséről, amit akár vissza is vonhatsz, de később is megtekintheted az ütemezett levelidet, ha a bal oldali mappák között kikeresed az Ütemezvemappát. Itt bármikor visszavonhatod az ütemezést egy levélről (persze ha még nem került elküldésre), és ha szeretnéd, újra is ütemezheted (megadhatsz másik időpontot). Ehhez törölnöd kell az ütemezést, ekkor a levél visszakerül a piszkozatok közé, és ott beállíthatsz rá új ütemezést.

 

Próbáld ki a Gmail ütemezett üzenetküldését, sokszor jól jöhet!

Címkék: gmail tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Azok az iPhone-osok, akik az almás cég asztali számítógépét vagy laptopját használják, már sok éve élvezhetnek egy nagyon kényelmes funkciót: a teljes harmóniát és szinkront a telefonjuk, valamint a számítógép között.

Ha nem is ilyen szintű, de hamarosan a Windows és Android rendszerek között is nagy fokú lesz átjárhatóság. Figyelj, mutatjuk, mire számíthatsz!

Mit tud az Apple?

Korábban írtunk már részletesen róla, hogy az Apple számítógépei és telefonjai miket tudnak együtt, de röviden: a számítógépen kezelheted az üzeneteidet, telefonos értesítéseidet, akár megosztott vágólapot is használhatsz, vagy épp telefonálhatsz is a számítógépeden (a telefonod kézbevétele nélkül).

Androidosok, figyelem!

A Microsoft a Windows 10-hez hamarosan kiad egy frissítést (az Insider programban részt vevők már megkapták), amely tartalmazni fog egy Your Phone nevű szolgáltatást.

Az új szolgáltatásnak hála az androidos telefont a számítógéppel összekötve (ez lehet WiFi-s kapcsolat is, tehát az "összekötve" az képletesen értendő) a számítógépről válaszolhatsz például szöveges üzenetekre, egyszerűen hozzáférhetsz fotóidhoz, amiket akár egy élő prezentációba is beilleszthetsz. Ezeken kívül pedig a telefonodra érkező értesítéseket is kezelheted a számítógépeden, vagyis minden felugró értesítést úgy kezelhetsz a számítógépeden, hogy a telefonodhoz hozzá sem kell nyúlnod.

Természetesen a kommunikáció kétirányú, vagyis a számítógépen kezelt értesítések a telefonodról is "eltűnnek", tehát nem kell kétszer foglalkozni ugyanazzal az értesítéssel.

Az egyetlen hátrány (vagy inkább hiány), hogy az értesítésekre válaszolni nem fogsz tudni (legalábbis egyelőre), mindössze megtekinteni fogod tudni őket. Nincs hír a hívások kezeléséről sem, de ha még most nem is teszik elérhetővé ezt a funkciót, bizonyára hamarosan tovább fogják fejleszteni ezt a szolgáltatást.

Új Windows, és Android 7.0

Az újdonság használatához a hamarosan érkező Windows frissítésre lesz szükséged, valamint legalább 7.0-s Android verzióra.

 

Érdemes figyelni a frissítéseket, és ha megérkezik a Your Phone szolgáltatás, akkor próbáld ki!

Címkék: android windows 10

Szólj hozzá!

A Google Earth szolgáltatását bizonyára ismered, és találkoztál már vele. Röviden a Google műholdképeket készít folyamatosan az egész Földről, és ezt akár utca szinten is megnézheted.

A Google nagyot dobott

Ez önmagában is elég nagy dolog, hiszen gondolj bele, hány fényképet kell készíteni, hogy a Föld összes utcája rajta legyen. De a Google tovább lépett. Egy idővonalat készített az elmúlt 35 évből és évről évre haladva megnézheted a műholdfelvételeket.

Magyarán nyomon követheted, hogy mennyit változott a Föld 35 év alatt. Egészen vicces megnézni, ahogy például Dubai-ban a semmiből (pontosabban a tengerből) kinő a pálma sziget, de érdekes megnézni a globális felmelegedés nyomán az alaszkai Columbia-gleccser visszahúzódást is.

Mobilról is elérhető

Az új funkció nem csak weben érhető el, hanem a Google Earth mobilalkalmazásából is.

Webes eléréshez kattints ide: Google Earth Timelaps

A mobilos eléréshez pedig egyszerűen töltsd le a Google Earth alkalmazást az App Store (iPhone-osok) vagy a Play áruházból (androidosok).

 

Próbáld ki a Google újdonságát, nem mindennapi kaland lesz.

Címkék: google google earth google earth timelaps

Szólj hozzá!

A Google keresőjét mindenki használja, aki szokott internetezni, mégis rengeteg funkciója van, amit a többség nem ismer. Ebből mutatunk most egyet, ami segíthet a keresésben.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Keress dátum szerint!

Ha rákeresel valamire, akkor a Goolge törekszik arra, hogy minél relevánsabb találatokat adjon, de előfordul, hogy ez mégsem sikerül tökéletesen. Sokat segít viszont, ha a találati listát szűkíted egy dátum intervallumra.

Ehhez a találati lista megjelenésekor kattints az "Eszközök" vagy "Keresési eszközök" gombra, majd a megjelent menünél szűkítheted a találati listát. A "Bármikor" fület lenyitva szűkítheted dátum szerint a találatokat, itt megadhatod, hogy az elmúlt órában, az elmúlt 24 órában, az elmúlt héten, az elmúlt hónapban vagy az elmúlt évben megjelent cikkek közül szeretnél válogatni. Ha ezek az előre beállított intervallumok számodra nem megfelelők, akkor az "Egyéni" opciót választva megadhatsz egyénileg is egy tól-ig dátumot.

A Google pedig most vezet be egy új funkciót, amikor is a kereső mezőbe a keresési kifejezés mellé egyszerűen after (dátum után) vagy before (dátum előtt) szavak mögé beírhatsz egy dátumot, és ezt értelmezi a Google.

Például:

Húsvétéi programok after: 2018

Megadhatsz évszámot, vagy akár konkrét dátumot is.

Tovább szűkítheted a találati listát

Szintén sokszor előfordul, hogy pl. idegennyelvű találatokat látsz, de Téged csak magyar nyelvűek érdekelnek. Ehhez a keresési eszközöknél egyszerűen a "Bármilyen nyelv" menüt nyisd le, és válaszd ki, hogy csak magyar nyelvű találatokat mutasson Neked a Google.

Szintén beállíthatod, hogy bármelyik országból érdekelnek a találatok, vagy csak Magyarországról.

Szóval összességében sokat finomíthatsz a találati listán, ha szükséges.

 

Használd a Google szűrési finomításait.

Címkék: google

Szólj hozzá!

A múlthéten írtunk arról, hogy hogyan írj jó emaileket, most pedig adunk pár tippet, hogy hogyan kezelheted őket.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ellenőrizd gyakran a leveleidet!

Az email manapság annyira elterjedt és elfogadott kommunikációs forma, hogy elvárás, hogy legalább naponta ellenőrizd és válaszolj.

Céges környezetben ez nagyon ritkának számít, ügyfelekkel történt kapcsolattartásnál a néhány órán belüli válasz az elvárás. Aki céges célból használ emailt, annak abszolút elvárás, hogy reggel azzal indítsa a napját, hogy ellenőrzi a leveleit, és megválaszolja azokat. Ugyanígy legalább ebédidő előtt vagy után és a munkaidő végén ellenőrizni kell a leveleket.

Aki pedig kifejezetten ügyfél kapcsolattartással foglalkozik, az bátran beállíthatja a levelezőjét úgy, hogy folyamatosan ellenőrizze a leveleit, így akár néhány perc alatt értesülni fog az új levelekről, és nagyon gyorsan tud válaszolni azokra. Gondolj bele, ha pl. egy ügyfél kér egy ajánlatot emailben, és kiküldi 3-4 cégnek is, akkor ha egy cég lassan reagál, előfordulhat, hogy a vevő már meg is rendelte egy gyorsabban reagáló cégtől a terméket.

Ne hagyd, hogy elburjánzanak az olvasatlan leveleid

Gyakori hiba, amikor egyre csak gyűlnek az olvasatlan emailek. Nem ritka esetben 6-7 ezer olvasatlan levele van valakinek, vagy akár ennél még több is. És legyünk őszinték, akinek 6763 olvasatlan levele van, az nem fogja tudni nyomon követni, hogy érkezett-e új vagy sem. Ha mindig, minden leveledet elolvasod, és nincs egy olvasatlan leveled sem, akkor viszont könnyen átláthatod, ha érkezett 2-3 leveled.

A legrosszabb, hogy ilyenkor mindig csak hízik az olvasatlan levelek száma, szóval soha nem fogsz elolvasni annyi levelet, amennyi érkezik. Persze ezek az olvasatlan levelek jelentős részben reklámok, kéretlen levelek, de pont emiatt gond, mert az értékes, valódi levelekről tereli el a figyelmedet.

Ha sok olvasatlan leveled van, de nem több ezer darab, akkor szánj rá egyszer egy órát, és kezdd el rendezni őket. Ami reklám, töröld. Ami kéretlen, töröld. Ami pedig valódi levél, azt olvasd el, vagy tedd olvasottá.

Ha pedig több ezer olvasatlan leveled lesz, akkor egyszerűen válassz ki egy dátumot, aminél a régebbieket töröld ki, vagy tedd olvasottá. Például 2019. január 01. Ha az elmúlt 3 hónapban nem reagáltál egy levélre, akkor a jövőben sem tennéd, szóval felesleges. Tedd olvasottá mindet. És csak a maradékot nézd át ténylegesen.

Hidd el, ha rendbe teszed a leveleidet, és 0 db olvasatlan emailed lesz, nagyon jó érzés lesz ránézni a leveleződre. Utána pedig még jobb, ha mindig csak a tényleg aktuális és friss 3-4 levelet fogod olvasatlanként látni. De a jövőben aztán ne hagyd, hogy újra elkezdjen hízni az olvasatlan levél mennyiség. Mindig kezeld azt a néhány frisset.

A felesleges hírlevelekről iratkozz le!

Persze ne a miénkről! :) De tényleg! Amiket úgysem olvasol el soha, azokról iratkozz le, hiszen csak feleslegesen tölti a fiókodat, és újabb olvasatlan leveleid lesznek. Csak azokat a hírleveleket hagyd meg, amik tényleg érdekelnek.

Használd a megjelölő eszközt!

Előfordul, hogy olyan emailt kapsz, amivel valamit csinálnod kell. Egy feladat, emlékeztető, stb, amit nem tudsz épp aktuálisan rögtön megcsinálni, de mégsem kellene elfelejteni. Két jó módszer javaslunk, válaszd amelyik szimpatikus:

1., Jelöld meg a levelet. Szinte az összes levelező rendszer tud megjelölni leveleket. Általában egy kis zászló ikonja van ennek a funkciónak. Aztán lehetőséged van a megjelölt üzeneteket leszűrni. Így ha megjelölsz minden olyan üzenetet, amivel később dolgod lesz, akkor könnyedén előhívhatod azokat. Természetesen amikor elvégezted a feladatot, ami miatt megjelölted az üzenetet, akkor vedd le a jelölést az üzenetről. Tudod, a megjelölt üzeneteket is tartsd tisztán, akár csak az olvasatlanokat.

2., Jelöld vissza olvasatlanná az üzenetet, ha még dolgod van vele. Ez persze kissé szembemegy az első javaslatunkkal, de épp ezért működik. Ha megszokod, hogy a postafiókod olvasatlan üzeneteinek száma ideális esetben mindig 0, akkor nagyon szembetűnő lesz, ha pl. 2-őt mutat. És ha Te jelöltél meg olvasatlannak 2 üzenetet korábban, akkor ez emlékeztetni fog rá. Pontosan fogod tudni, hogy dolgod van vele. És ha elvégezted vele a feladatodat, majd akkor olvasottá teszed.

Használhatsz almappákat is

Sokan szeretik almappákba rendezni a leveleket. Például feladók, vagy partnerek szerint, de akár téma, társaság alapján is megteheted. Ez azt jelenti, hogy a bejövő üzenetek főmappádba több almappát hozol létre. Ezek lehetnek a gyakori levelezőpartnereid nevei. És amikor valamelyiktől kapsz levelet, akkor olvasás után egyszerűen helyezd át a levelet a neki fenntartott mappába. Így a tőle kapott összes levél egy helyen lesz, és ha gyorsan szeretnél kikeresni egy korábbi levelét, akkor ezt egyszerűen megteheted.

Az Outlook ráadásul képes szabályokat is rögzíteni, ahol előre beállíthatod, hogy ha egy adott feladótól érkezik levél, azt helyezze át egy adott mappába. Így már azelőtt "helyén" lesz a levél, hogy Te elolvastad volna.

A modern megoldás a keresési mappák használata

Az almappázáshoz hasonló módszer a keresési mappák használata. Ez esetben nem pakolgatod fizikailag mappákba a leveleket, hanem ún. keresési mappákat hozol létre. Egy-egy ilyen keresési mappánál beállítasz szűrési feltételeket (pl. egy feladó email címe), és a leveleződ automatikusan kiválogatja az összes olyan levelet, amit az adott feladó írt Neked. Fontos különbség az almappázáshoz képest, hogy itt a levél fizikailag nem kerül át másik mappába, mindössze csak egy szűrési eredményként lesz az adott mappába rendezve.

Míg az almappákba rendezésnél egy levél fizikailag csak egy mappában lehet, addig a keresési mappáknál ez nem igaz, itt akár több keresési mappában is megjelenhet ugyanaz a levél, hiszen több keresési feltételnek is megfelelhet egy levél.

Példa: kerti sütést szerveztek a barátokkal, ez ügyben folyik levelezés. Az egyik barátodnak van külön mappája, és a kerti sütésnek is készítettél egyet, hogy együtt legyen az összes levél. De a barátodtól érkező kerti sütéses levél egyszerre két helyre is beillik logikailag, hiszen a feladó a barátod (akinek van mappája), de a kerti sütés mappába is, hiszen a tárgy mező erre utal. A keresési mappás módszerrel mindez könnyedén megoldható, hogy ugyanaz a levél egyszerre két mappában is legyen megjelenítve (az almappázós módszernél ez viszont természetesen nem lehetséges).

 

Tartsd tisztán és rendezetten az email fiókodat!

Címkék: email email szoftver

Szólj hozzá!

Aki számítógépet használ, az szokott levelezni, vagyis emaileket írni, olvasni. Csináljunk mindannyian, de vajon jól csináljuk? Megmutatjuk, hogyan írhatsz jó leveleket, és azt is, hogy ez miért fontos!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Amivel sokat nem tehetsz

Minden elektronikus levél két részből áll. Egy levél fejlécből, amit Te nem látsz, csak a levelezőrendszerek és szerverek, valamint egy levéltörzsből, ami a levél klasszikus, látható része, vagyis a szöveges, képes tartalom.

A levél fejlécét a levelezőprogramod (pl. Outlook, Mac Mail, Gmail, Freemail, Thunderbird) hozza létre, ezzel sokat nem tudsz tenni. Ez tartalmazza feladót, címzettet, a levelező kiszolgáló azonosítóit, a karakterkódolást, és néhány egyéb fontos információt. Ezek a fejlécadatok segítenek a levelezőrendszereknek, szervereknek a levél kezelésében, pontos célba juttatásában. Természetesen egy ilyen email fejlécre is vonatkoznak szabványok, amelyeket a levelező rendszereknek illik betartani (bár az Outlook ebben gyengélkedik). Ugyanis ha a szabványok nincsenek betartva, akkor a levelező szerverek nem biztos, hogy mindent megfelelően tudnak értelmezni, és előfordulhat, hogy hogy a levél tévesen spam-be kerül, vagy egyáltalán nem kerül kézbesítésre. Szóval ez a levelező rendszerek feladata, ebbe sok beleszólásod nincs, de jó, ha tudsz arról, hogy hogyan működik ez.

Viszont sokat tudsz tenni a megfelelő tartalomért!

Milyen tipikus hibák fordulnak elő emailezésnél?

Gyakran hajlamosak vagyunk egy levelet a végletekig leegyszerűsíteni. Sokszor még a köszönés is kimarad, egyből csak a szöveget írja az ember. Sőt, ha valaki levélcsatolmányt küld, akkor gyakran az csak egy üres levélbe van becsatolva. Szóval érkezik egy levél, ami semmilyen szöveget nem tartalmaz, csak néhány mellékletet (pl. fotót, dokumentumot, stb.).

Szintén gyakori hiba, hogy a tárgy mező üresen marad, vagy nagyon általános, semmitmondó. Még nagyobb hiba, ha a feladó neve nem megfelelő formában jelenik meg. Lehet, hogy ez triviális és bagatell, de egyáltalán nem ritka.

Írj úgy, mintha tollal írnál egy levelet, vagy képeslapot.

Nézzük csak sorban. Ha írsz egy hagyományos levelet, akkor a feladót szépen kitöltöd. Ugyanígy csináld emailnél is. Ezt az email fiók beállításainál kell megadnod, ugyanis a rendszerek sokszor csak generálnak Neked egy nevet az email címed alapján, vagy ha meg is adod a vezetéknevedet és a keresztnevedet a regisztráció során, akkor is gyakori, hogy a levélben a feladó angol szabvány szerint fordítva fog szerepelni, vagyis keresztnév vezetéknév sorrendben. A címzettek amikor megkapják a leveledet, akkor így fogják látni a feladó mezőben a nevedet. Érdemes tehát odafigyelni, hogy a feladó mezőben a neved helyesen legyen írva. Szintén érdemes egy cégnél odafigyelni arra, hogy ha a név mellett a cégnév is szerepel feladóként, akkor lehetőleg egységesen legyen megadva a cég összes munkatársánál.

Mindig írj tárgy mezőt! A legtöbb levelezőprogramban a levél megnyitása előtt a feladó nevén kívül a tárgymező jelenik meg, azt látja a címzett. Ha üresen hagyod, akkor fogalma sem lesz arról, hogy miről fog szólni a leveled, nem tudja eldönteni, hogy fontos vagy sem, sürgős vagy sem. Ráadásul tárgymező nélküli levél azt a benyomást keltheti a címzettben, hogy vagy nem elég profi a levél írója, vagy egyszerűen hanyag. Végül még a legtöbb email szerver is "bünteti" a tárgymező nélküli leveleket, vagyis nagyobb eséllyel fog a levél a címzett spam könyvtárába kerülni, mintha írnál tárgy mezőt.

Ha a feladó és tárgy mező rendben van, akkor jöhet maga a levél. Írj tisztán, és egyértelműen. Először is kezdd üdvözléssel, ezt ne felejtsd el! Utána jöhet maga a levél, amit megfelelően tagolj. Ha egyben, megszakítás nélkül írsz hosszabb levelet, a címzettnek nehézkes lesz a leveled elolvasása, és nem szívesen fogja végigolvasni. Érdemes 5-6 mondatnál nem többet írni egy bekezdésbe, utána pedig újabb bekezdést nyitni.

Ha pedig több témát is érintesz a leveledben, akkor a levél végére érdemes egy rövid, tömör összefoglalást is írni, amiben összegzed, hogy a leveled miről is szól, milyen kérdésekre vársz választ. Ezt érdemes egyszerű, rövid címszavakkal megtenni.

A levél végén pedig köszönj el, és írd alá a neved, hiszen így kerek az egész.

Mit csinálj, ha csak csatolmányt küldenél?

Gyakori, hogy egy élőszóban vagy telefonon folytatott beszélgetés során megbeszélitek, hogy emailben elküldesz valamilyen fotót vagy dokumentumot a másik félnek, ilyenkor pedig rendszeres, hogy az üres levélbe egyszerűen csak a mellékletet teszed bele, és már küldöd is a levelet. Ez nem jó, nagyon nem!

Egyrészt ugyan a címzett számít a leveledre és várja azt, mégis meg lehetne tisztelni 1-2 sor szöveggel is, a csatolmány kíséreteként. Másrészt a levelezőrendszerek spam szűrői kifejezetten nem szeretik és leminősítik, ha a levél tartalma nagyon rövid (vagy nincs), és a levélben csatolmány szerepel. Így a címzett sokkal nagyobb eséllyel nem fogja megkapni a leveledet.

Ha ilyen levelet szeretnél küldeni, akkor is írj egy rövid tárgy mezőt (pl. családi születésnapi fotók), majd egy rövid köszönés után csak egy gyors mondat (pl. ahogy telefonon megbeszéltük, mellékelten küldök 4 fotó a családi szülinapról), és a végén egy gyors elköszönés (pl. Puszi, Marcsi). Ez 3 sor, mindössze 1 perc gépelés, mégis van egy szép kerete a levélnek, "szeretni" fogja a levelező szerver is, és a címzett számára is egyértelmű lesz, hogy ki és milyen témában küld levelet.

Bónusz: ne küldj körleveleket, vagy csak okosan!

Még egy óriási hiba szokott előfordulni, amit Te ne kövess el! Igen népszerűen a különféle vicces tartalmakkal teli, ún. továbbküldős emailek. Ezzel nincs is gond, a probléma az, amikor elküldi valaki 10-20-30 vagy még több címzettnek a levelet, és ezt a rengeteg email címet a címzett vagy a másolat mezőbe írja be. Ugyanis ilyenkor minden egyes címzett levelezőjében ott lesz az összes többi címzett email címe is. És elég ha csak az egyik címzett számítógépén fut valamilyen vírus, vagy kémprogram, ami email címek gyűjtésével "foglalkozik", és máris összegyűjtött egy csomó email címet, amire később spameket, vírusokat próbálnak majd küldeni.

Védd meg az ismerőseid email címeit, és ha továbbküldős emaileket akarsz küldözgetni, akkor a titkos másolat mezőbe írd az email címeiket. Így a címzettek nem fogják látni egymás címeit, és a rosszindulató szoftverek sem halásszák össze az email címeket.

 

Törekedj arra, hogy szuper emaileket írj!

Címkék: spam email email szoftver

Szólj hozzá!

Adatlopásról, adathalászatról írtunk már több levelet is. Itt például arról, hogy ellopták-e az adataidat, és hogyan ellenőrizheted ezt. Vagy itt arról, hogy a Chrome-ban hogyan állíthatod be, hogy figyelmeztessen, ha olyan jelszót használsz, amit adathalászok már megszereztek.

Viszont van egy módszer, amivel akkor is biztonságban lehetnek az online fiókjaid, ha a jelszavadat megszerezték. Mutatjuk, mit csinálj.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kétlépéses hitelesítés a kulcs

Mivel ez a probléma világszintű, ezért a fejlesztők igyekeztek kitalálni valamilyen megoldást erre a problémára. És sikerült is nekik, ami kétlépéses hitelesítés, kétlépcsős hitelesítés vagy kettős hitelesítés néven került be a köztudatba. De nevezzék akárhogy is, a lényege, hogy a fiók használatához a felhasználói név és jelszó használatán kívül egy második hitelesítési formát is beállíthatsz, amellyel már szinte teljes biztonsággal használhatod a fiókodat. Ez a másodlagos hitelesítés lehet telefonos applikációs azonosítás, SMS kód használata, mobilértesítés, vagy emailes azonosítás is.

Hogyan működik?

Ahol kettős hitelesítést használsz, ott amikor bejelentkeznél a fiókodba, akkor a szokott módon beírod a felhasználói nevedet és jelszavadat, majd a bejelentkezést követően kapsz egy hitelesítő kódot a fent leírt módok közül valamelyik formában. Ezt nem Te választod meg, hanem a fejlesztőkön múlik, hogy az adott fejlesztő melyik másodlagos hitelesítési formát választja. A leggyakoribb esetekben a másodlagos hitelesítési kód a telefonodra érkezik.

Mivel a mobiltelefonod feltehetően mindig nálad van, és nem adod oda másnak (de semmiképp se kerül olyan illetéktelen kezekbe, amelyek adathalászattal megszerezhetik a felhasználói nevedet és jelszavadat), ezért ez egy biztonságos módszer.

Hol használhatod a kétlépcsős hitelesítést?

Természetesen csak a legnépszerűbb szolgáltatásokat írjuk le, a teljesség igénye nélkül. Facebook, YouTube, Gmail, Instagram, iCloud (Apple fiók), Messenger, bankok applikációi.

Minden ilyen szolgáltatásnál a fiók beállításainál kapcsolhatod be a kétlépéses hitelesítést, és ezt követően a fiókod már megnövelt biztonsággal használható.

Még egy adatlék

A legtöbb online szolgáltatás ráadásul úgy is próbálja megóvni a fiókod biztonságát, hogy email értesítést küld Neked, ha egy olyan eszközről próbál valaki bejelentkezni a fiókodba, amiről korábban még nem léptél be. Például ha belépsz a Gmail fiókodba egy olyan számítógépről, amiről korábban még nem jelentkeztél be soha, akkor erről figyelmeztető levelet küld Neked a Google. Természetesen ha Te jelentkeztél be, akkor ezt az emailt egyszerűen csak hagyd figyelmen kívül, viszont ha nem Te voltál, akkor értesülsz róla, hogy valaki a Te fiókoddal próbál visszaélni, amit azonnal jelenthetsz a szolgáltatódnak, és érdemes mielőbb jelszót változtatnod.

 

Állítsd be a kettős hitelesítést a fiókjaidon!

Címkék: adathalászat adatlopás adatbiztonság kétlépéses hitelesítés kétlépcsős hitelesítés kettős hitelesítés

Szólj hozzá!

A különféle közmű szolgáltatók időről időre küldenek óra leolvasókat, akik lefényképezik és leolvassák a valódi óraállást, ami alapján készülhet elszámoló számla. Ebben semmi új nincs, de a modern eszközök ezt is megváltoztatják, és kényelmesebbé teszik. Mutatjuk, mit csinálj!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány az App Store vagy Play áruház

Természetesen a mobilod applikációs áruházánál kell kezdeni, iPhone-osok az App Store-t nyissák meg, ha pedig androidos vagy, akkor a Play áruházat.

Aztán a saját közműszolgáltatód applikációját keresd ki, van ilyen az EON-nak, az NKM Földgázszolgáltatónak, az NKM Áramszolgáltatónak, vagy akár az Elmű-Émász fogyasztóinak is.

Töltsd le a szolgáltatód applikációját, majd ha szükséges, akkor regisztrálj egy felhasználói fiókot magadnak. Ehhez általában email címre és egy jelszóra lesz szükséged. Ezt követően használhatod az applikációt.

Jelentsd le az óraállást a mobiloddal

Amelyik szolgáltató már lehetővé tette, annak a mobilapplikációjával készíthetsz egy fotót a mérőórádról, amit ha megteszel, és beküldöd a fényképet, akkor ez hitelesen kiváltja az óraolvasók munkáját, így nem szükséges otthon várnod az óraolvasót, adott helyzetben szabadságot kivenned a kijelölt napra.

Ezt jelenleg még nem támogatja az összes szolgáltató applikációja, de pl. az Elmű-Émász igen. Amelyik szolgáltató applikációja pedig nem támogatja a fényképes óradiktálást, ott marad egyelőre a sima óraállás jelentés, igaz, ez nem váltja ki az óraleolvasást. Az viszont biztos, hogy hamarosan az összes szolgáltató elérhetővé fogja tenni ezt a funkciót, egyrészt a piaci verseny miatt, másrészt azért, mert így munkaerőt tudnak spórolni (ráadásul óralevolvasóból is hiány van, így segítséget jelent ez a megoldás nekik).

Miért csak most indul ez a szolgáltatás?

Egyszerűen törvényi akadálya volt, hogy hitelesnek lehessen tekinteni egy mobiltelefonos lejelentést. A tavalyi év végén viszont elfogadott a parlament egy törvénymódosítást, ami mostmár lehetővé teszi, hogy az áram- és a földgázelosztó társaságok a mérőórák leolvasását a felhasználó részére biztosított applikáción keresztül is elvégezhessék.

 

Te használod a szolgáltatók mobilalkalmazását?

Szólj hozzá!

A mobilapplikációk készítői próbálnak segíteni, hogy tovább bírja a mobilod akkumulátora. A Messenger után a Viber is bemutatta a sötét módot, így növelve az akku üzemidőt.

Mutatjuk, hogy miért jó ez, és hogyan kapcsolhatod be.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Az Apple MacOS volt az első

Talán az Apple számítógépeken futó operációs rendszere volt az első, ahol egy kattintással át lehetett váltani sötét módra, aztán felröppent a hír, hogy az idén bemutatásra kerülő iOS 13-ban is lesz rendszer szinten sötét mód.

Aztán jött a YouTube, Facebook Messenger

Megjelent közben a YouTube-on is a sötét mód használatának lehetősége (akár böngészőben is bekapcsolhatod), közben pedig a Facebook Messenger is kiadta a saját sötét módját, amit először egy érdekes trükkel lehetett aktiválni, most viszont már elvileg mindenki számára elérhető. Ehhez nem kell mást tenned, mint megnyitni a Messengert, és bal felül a saját arcképedre kattintani, a felugró beállításoknál pedig bepipálni a sötét mód opciót.

Ha nincs ilyen kapcsolód, akkor elsőként frissítsd a Messengert, és ha ez se segít, akkor próbáld meg a "holdas" módszert. Ez a következőt jelenti: küldj el egy ismerősödnek egy hold emotikont, majd zárd be a Messengert, nyisd meg újra, az elküldött üzenetekben nyomj rá hosszan az elküldött hold emotikonra, és a felugró beállítási panelen bekapcsolhatod a sötét módot. Ha ez sem segít, akkor várj egy újabb frissítésre.

És végül a Viber

Legutóbb pedig a Viber jelentette be, hogy jön a sötét mód a Viberben is. Ez egyelőre csak androidosoknak érhető el, de két héten belül az iPhone-t használók is bekapcsolhatják ezt a funkciót.

Természetesen a Viber beállítások menüpontjában aktiválhatod a sötét módot.

Mire jó a sötét mód?

Két előnye van a sötét módnak. Az egyik, hogy elsősorban az OLED kijelzőt használó készülékeknél nagyon sokat lehet spórolni az akkumulátor használatból. Az OLED kijelzőnél ugyanis a fekete területeken a képernyő teljesen ki van kapcsolva, így jóval kevesebb energiára van szüksége a képernyőnek. A hagyományos LCD kijelzőknél is jelent valamennyit, bár közel sem annyit. 

A másik előny pedig este jön ki, ugyanis az emberi szemnek egyszerűen nem tesz jót, ha sötét környezetben erős fénnyel világít előttünk egy világos képernyő, miközben pötyögünk. Sokkal jobb, ha a képernyő sötét, így kevésbé bántja a szemünket. Hasonlóan, mint az évek óta elérhető funkció a hagyományos GPS-eknél (ott éjszakai módnak nevezték).

 

Neked tetszik a sötét mód?

Címkék: messenger youtube ios viber sötét mód

Szólj hozzá!