A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az IT világ legfontosabb eseménye volt szerdán este. Lehet az Apple-t utálni, lehet imádni, vagy egyszerűen csak használni a termékeit, egy biztos: a legnagyobb érdeklődés és figyelem minden évben egyértelműen az új iPhone-ok bemutatója iránt van. A konkurencia is árgus szemekkel figyel, a fanatikusok csorgatják a nyálukat, a kritikusok pedig gyűjtik a kritikákat.

Amit előre borítékolni lehetett, hogy drága lesz. Nagyon drága. És őrületesen drága is lett.

De nem erről szeretnék elsősorban beszélni, hanem egy sokkal izgalmasabb termékről.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mit kell tudni az új iPhone-okról?

Röviden azért átfutjuk az iPhone-okat, hiszen mégiscsak a legnépszerűbb Apple termékekről van szó. Ha nem érdekelnek az iPhone-ok, görgess két fejezettel lejjebb.

Bemutatott az Apple 3 új telefont, Xs, Xs Max és Xr néven. Igen, valóban nevetséges, kimondhatatlan elnevezéseket kaptak, de ugorjunk.

Az Xs az gyakorlatilag a tavaly bemutatott iPhone X utódja, kapott szokásos frissítéseket, jobb arcfelismerő rendszert, gyorsabb processzort, egyéb apróságokat. Az ára gyakorlatilag nem változott, ugyanúgy 1000 dollár, mint volt, de Magyarországon ez egy kis áremelkedést mégis jelentett a dollár árfolyamváltozása miatt. Aztán jött az Xs Max, ami ugyanaz, mint az Xs, csak nagyobb a kijelzője (5,8" helyett 6,5"), még egy kicsit drágábban. Ez az áremelkedés 100 dollár, ami a magyar vásárlóknak 40 ezer forintot jelent. És most már akár 512 GB-os modellt is vásárolhatsz, röpke 580 ezer forintért. Szinte ajándék. Ja, és még egy újdonság: mostantól ezek a modellek is elérhetők arany színben (eddig az iPhone X csak fekete és fehér színben volt kapható).

Az Xr az egy kicsit butított iPhone Xs, az OLED helyett LCD kijelzővel (ami közel sem rossz, de nem ugyanolyan csúcs szuper), és nagyobb képernyőmérettel (6,1"), és hátul a kettő helyett csak 1 kamerával. Az ára 300 ezer forinttól indul, ami nem kevés, de fizikai méretében ez az eddigi 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus és 8 Plus modellek méretével egyezik meg, képernyőméretben pedig bőven túltesz azokon (5,5" helyett 6,1"). Egyébként itt is mostantól az egész előlap egy kijelző, nincs ujjlenyomat, csak arcfelismerés (ami az ujjlenyomatnál sokkal biztonságosabbnak mondott azonosítás). Oh, és majd elfelejtettük: van kék, fehér, fekete, piros és bordó szín.

Szóval semmi extra, semmi innováció, amit tavaly csúcsként mutatott be az Apple (a teljes előlapot kitöltő képernyőre és a zseniális arcfelismerésre gondolunk), azt idén mindegyik modelljükbe beletették. Hozták a kötelezőt, de sokkot senki nem kapott. Maximum az áraktól :)

Elment az Apple esze ezekkel az árakkal?

Igen is, meg nem is. Persze, teljesen nonszensz, hogy a legolcsóbb iPhone is 300 ezer forint, a csúcs pedig ennek majdnem a duplája. A probléma nem az árakkal van, hanem a termékpalettával. Ugyanis az iPhone aktuális Plus modellje eddig is hasonló áron volt, mint most az Xr, tehát ott nincs árváltozás. Az Xs árához az Apple nem nyúlt (legalábbis dollárban ugyanannyi, az árfolyam miatt volt egy kis korrekció), szóval akinek az előd 385 ezres ára elfogadható volt, annak ez a 400 ezer is elfogadható lesz (1000 dollár). Az Xs Max pedig nagyobb, a Plus modellek eddig is felárasok voltak, így teljesen normális, hogy 100 dollárral (forintban 40 ezerrel) többet kér érte.

A gond nem itt van, hanem azoknál, akik eddig a 6, 6s, 7, 8 modelleket használták, vagyis a 4,7"-os modellt. Ugyanis vagy elfogadják, hogy az eddigi 265 ezer forint helyett egy kicsit többet költenek, és megveszik az Xr-t 300 ezerért (kvázi belekényszeríti őket az Apple a nagyobb méretbe), vagy ha ragaszkodnak ahhoz, hogy a telefon ne legyen nagyobb, mint eddig (legalábbis csak egy kicsit, és ne sokkal), akkor az Xs-t kell választaniuk, ami meg már 400 ezer. És a megszokott 265 helyett ez bizony nagy ugrás.

Mondjuk ki, az Apple cserben hagyta pár éve a régi klasszikus vásárlóit, akik a kicsi telefonokat szerették. Aztán visszanyúlt értünk (igen, én is közéjük tartozom), és kidobta az SE modellt, ami egy felturbózott 5s volt. De nincs hová előrelépni, csak akkor, ha elfogadjuk, hogy nagyobb lesz a telefon (amit kikérünk magunknak, nekünk az kényelmetlen, nem szeretjük). Most pedig cserben hagyta azokat, akik évek óta a 4,7"-os telefonokat vásárolják, hiszen egyrészt akkora fizikai méretben nem ad készüléket, másrészt azt mondja: vagy vegyél egy péklapátot (amit eddig nem akartál, hiszen akkor eddig is a Plus-t vetted volna meg, nem pedig a sima 4,7"-os modellt), vagy ha hasonló méretet akarsz, akkor vedd meg a drágánál is még drágább csúcs termékünket 400 ezerért.

Köszi Apple, tuti, hogy az Excel táblátokban kijött a matek, és Tim Cook még több pénzt fog gyártani, mint eddig valaha, de ez egyáltalán nem volt felhasználóbarát  hozzáállás. Emlékszünk még ugye, amikor azt mondta Steve Jobs a 3,5"-os első iPhone-ra, hogy az iPhone ekkora, és nem nagyobb, mivel egy átlagos ember keze anatómiailag ezt tudja kényelmesen kezelni. Ami nagyobb, azt kényelmetlenebb kezelni, ami az Apple alapfilozófiájával szembemegy.

Szóval az Apple úgy van vele, hogy ha olcsón (olcsón a fenét, az eddig megszokott drágától csak egy picit drágábban) akarsz iPhone-t, akkor szenvedj egy péklapát méretű nagy izével, ha pedig nem akarsz nagyobb telefont, mint eddig (legalábbis csak egy kicsit legyen nagyobb), akkor adj nekik oda még több pénzt. Üzletileg tutira nem fogja nekik érni, ez kétségen kívüli. Azok pedig, akik a hagyományos kicsi iPhone-okat szeretik, le vannak sz..va, ugyanis a kínálatból ki is vezette a hagyományos iPhone SE-t. Csak bízni lehet benne, hogy idővel érkezik az SE 2, vagy nevezzék bárhogyan is.

Na de nézzük azt az életmentő kütyüt!

Az iPhone-ok esetében egyértelműen látszik, igazán nincs hová fejlődni, valójában az egész mobilipar kicsit egy helyben toporog. Vannak apró újdonságok, tavaly még egészen nagy szó volt a teljes előlapot kitöltő képernyő és a tényleg jól működő arcfelismerés, de ennyi, igazán komoly innováció nincs. És más gyártóknál se, nem csak az Apple van ezzel lemaradva.

Viszont az okosóra! Na ott van valódi fejlődés, ott igazán Apple-öset alkotott az Apple. Úgy működik, olyanokat tud, és annyira fantasztikus, amennyire elképzelni sem lehetett volna. És ezt túlzás nélkül mondhatjuk.

Az okosórákkal teljesen szkeptikus voltam, eleinte egyáltalán nem vágytam rá, baromságnak tartottam venni több, mint 100 ezer forintért olyan órát, amit aztán 1-2-3 évente lehet lecserélni, elavul, stb. Szemben a hagyományos, értéktartó órákkal, amik még ékszerek voltak.

Már a 3. generációs Apple Watch is egészen érdekes volt, de a héten bemutatott 4. generációs egyszerűen elképesztő. A fókuszban egyértelműen az egészség és a sport áll, kiegészítve sok hasznos funkcióval. Eddig is képes volt mérni a pulzusodat, és ebből kiszámolva következtetéseket levonni, hogy épp mennyire vagy jól. De az új Watch képes akár EKG-t is készíteni. És nem, nem olyan EKG-t, ami semmire se jó, hanem olyat, amit az amerikai orvosszövetség teljesen hitelesnek fogadott el. Ezen kívül van benne egy olyan szenzor, ami észleli, ha elesel. Azt is, hogy hogyan estél el (a hátadra, oldaladra, stb.).

És itt jön az életmentő funkció. Figyelmeztet, ha túl alacsony vagy túl magas a pulzusod. Vészhelyzetben pedig segítséget hív. Először csak Neked szól, hogy hamarosan értesíti a mentőket illetve a veszélyhelyzetben értesítendőket (akiket Te megjelöltél), és vár egy kicsit. Ha jól vagy, akkor csak a kijelzőre kell böknöd, és az értesítést megszakítja. Ha viszont nem teszed, akkor hívja a mentőt és az ismerősödet. A mentők hívásánál képes tájékoztatást adni az állapotodról, és a pontos pozíciódról.

A sport funkcióknál pedig  pontosan érzékeli, hogy éppen milyen sport tevékenységet végzel. Futsz, kerékpározol, úszol, jógázol vagy éppen túrázol. Futóknak jól jöhet a lépésütemmérés és a tempójelzés. A sport tevékenységeidet megoszthatod barátaiddal, így egymás eredményét látva versenghettek egymás ellen. Képes Neked célokat kitűzni, kvázi egy digitális személyi edző lesz belőle, aki havi kihívásokat tűz ki eléd, ezzel motiválva Téged.

És persze lett még nagyobb kijelző mint addig (az eddigi 38 és 42 mm-es tokméretről most 40 és 44 mm-re nőttek az órák), akár 50%-kal hangosabb hangszóró, jobb mikrofon, informatívabb számlap.

Szóval a Watch valóban egy zseniális kütyü, olyan funkciókkal, amik eddig sehol sem voltak jelen, legalábbis nem így egyben. Egy-egy funkciójára külön-külön eszközök léteztek eddig is, bár közel sem voltak azok sem ennyire kifinomultak, most viszont minden egyben van.

Az ára persze Apple-ösen magas, a kisebbik 147.990 Ft-ba kerül, míg a nagyobbik 157.990 Ft, viszont a telefonokkal ellentétben itt legalább tényleg van innováció, és tényleg páratlan tudás van, ami megér minden forintot. Nem olcsó, de sokkal indokoltabb az ára az órának, mint a 400 ezres iPhone-nak.

 

Mit szólsz az Apple új termékeihez?

Címkék: apple iphone apple watch

Szólj hozzá!

Egy hete arról beszéltünk, hogy micsoda fejlődés várható a személyi asszisztensek és háztartási robotok területén.És persze, van egy csomó előnye az új életformának (túlzás nélkül nevezhetjük új életformának, mert gyökeresen megváltoztatja a mostani életmódunkat), de számtalan kockázat és veszély is rejtőzik benne.

Nézzük ezeket!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Aggályok

Mert amellett, hogy baromira kényelmes ha valaki (valami) helyettünk főz, elmosogat, kitakarít, leviszi a szemetet, és ki tudja mi mindent csinál még (állítólag a hálótársunkatis helyettesíthetikmajd, de ebbe még belegondolni is rossz), természetesen óriási kockázattal is jár(hat) ezeknek az eszközöknek az elterjedése, hiszen tele vannak szenzorokkal, érzékelőkkel, kamerákkal, mikrofonokkal.

Szóval éreznek, látnak és hallanak mindent, ami az otthonunkban zajlik (ne legyenek illúzióink, az okosmobilok is rengeteg adatot gyűjtenek rólunk). És mivel online eszközökről van szó, így senki se tudhatja biztosan, hogy az így megszerzett adatok kihez és milyen formában jutnak el. Elég csak a nemrég kirobban Facebook botrányra gondolni, és túl nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy belássuk, több tízmillió ember életének legfőbb adatai milyen értéket képviselhetnek.

Ugyanígy érdekes kérdés, hogy mit kezd a Google vagy épp az Apple a mobilok által összegyűjtött adatokkal. Mert igen, egy felmérés szerint az Androidos telefonok óránként (!) átlagosan 14-szer küld felhasználóra vonatkozó adatot a Google-nek egy androidos telefon, és ezen adatok nagy része helymeghatározás. Gondolj csak bele, 4 percenként "jelent" a telefonod. Persze az Apple sem ártatlan, ők is gyűjtik az adatokat, mindössze annyi a különbség, hogy kb. 10-ed annyit, mint a Google. És persze, tudjuk, hogy ki lehet kapcsolni ezeket a funkciókat, pl. a helymeghatározást, de alapból be vannak kapcsolva. És a legfontosabb: a Google maga ismerte el, hogy hiába kapcsolod ki a helyadatok naplózását, a rendszer továbbra is gyűjti az adatokat, csak nem látod.

A legnagyobb kérdés: a bizalom

Épp a Google példája miatt merül fel a kérdés, hogy mennyire lehet majd megbízni azokban a gyártókban, akik ezeket a kütyüket készítik. Egyrészt bármilyen internetkapcsolattal rendelkező elektronikai eszközről beszélünk, kivétel nélkül mindegyik rejt biztonsági hibát, ahol a hekkerek képesek betörni. A gyártók persze ezeket folyamatosan javítják és foltozzák, a hekkerek mégis mindig találnak újabb és újabb kiskapukat. Nem véletlen, hogy a különféle eszközökre ilyen gyakran érkeznek biztonsági frissítések.

És azon túl, hogy meg kell bíznunk a gyártó megfelelő szaktudásában (magyarán abban, hogy kellően biztonságos, nehezen feltörhető rendszert készít), abban is meg kell bíznunk, hogy az eszközei nem gyűjtenek rólunk adatokat, vagy legalább nem él vissza a gyártó a megszerzett adatokkal.

Lesz-e szabályozás, és abban megbízhatunk-e?

Látható, hogy eléggé aggályos terület ez, ezért kulcskérdés, hogy ezeket a robotokat vajon milyen biztonsági "kapukkal" fogják védeni. Egy egészen zárt rendszernél (ami az Apple termékeire jellemző) szinte "csak" a gyártóban kell megbíznunk, egyrészt hogy kellően alapos munkát végzett, másrészt hogy ő nem fog kémkedni utánunk, de egy nyitott rendszernél (mint például a Google rendszerei) a külső fejlesztőkben is, hiszen egy külső alkalmazáson keresztül is simán átveheti az uralmat illetéktelen személy az eszközeink felett.

Ezek alapján belátható, hogy nagyon nagyon szigorú szabályozás kellene ezekre az eszközökre, de bizonyára a jog lassabban reagál, mint a technológiai fejlődés. Másrészt pedig hiába a szabályozás, az sem teljesen megbízható soha. Gondoljunk csak az autók károsanyag kibocsájtására vagy épp az adatokkal visszaélő Facebook-ra.

Lesz-e szabályozás? Idejében megtörténik-e? Be fogják-e tartani a szabályozást a gyártók? A törvényben milyen kiskapuk lesznek? Nemzetbiztonsági és egyéb maszlagos indokokra való hivatkozással nem követelik-e meg épp a kormányok a gyártóktól az adatok beszolgáltatását?

Márpedig az nem hangzik túl jól, hogy rosszindulatú emberek vagy cégek ezeken az eszközökön keresztül tudják, hogy mi van az otthonunkban, hogy néz ki a házunk, mikor vagyunk otthon, kivel és miről beszélgetünk, stb.

 

Szerinted veszélyesek lehetnek ezek a robotok, vagy alaptalan az aggodalom?

Címkék: robot személyi asszisztens

Szólj hozzá!

Elképesztő iramban fejlődik a technológia. Olyan dolgokat használunk teljes természetességgel napi szinten, amiket 15-20 éve a legvadabb sci-fi filmekben sem láthattunk.

Gondoljunk csak az önvezető autókra, a tenyerünkben elférő csúcsszámítógépekre (elvégre az okostelefon mégis csak egy számítógép, nem?), vagy az okosórákra. De ugyanígy okos megoldásokkal lehet tele a házunk is.

És szép lassan egy újabb óriási fejlődés fog betörni az életünkbe. A személyi asszisztensek, majd a háztartási robotok.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a személyi asszisztens?

Olyan mesterséges intelligencia, amely nem csak előre beprogramozott módon tud működni, hanem folyamatosan tanul, fejlődik. Például megkérdezed tőle, hogy milyen idő lesz ma, és ő megmondja. Vagy megkérdezed, hogy milyen zene szól a rádióban, és megmondja. Esetleg "megbeszéled" vele a napi sport eseményeket, megtudod tőle az aktuális híreket, vagy megkéred, hogy rendeljen Neked egy kiló friss kenyeret.

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, ma ezt már sok eszköz tudja. Például az Apple-nél a Siri (ejtsd "sziri"). Ha például néznél egy jó filmet, akkor elég szólni Sirinek (az Apple média lejátszójában, az Apple TV-ben folyamatosan lesi a kívánságaidat), hogy szeretnél filmet nézni, és máris érdeklődve figyel, hogy mégis milyen filmet szeretnél. Ha nem tudod megmondani a konkrét címét, akkor egyszerűen mondd meg neki, hogy milyen kedved van, milyen hangulatú filmet szeretnél. Vagy mondd meg neki, hogy ki a kedvenc színészed, aki mindenképpen játsszon benne. Majd Siri gondolkodik, és ajánl Neked valamit. Ha tetszik amit ajánl, akkor egyszerűen megmondod neki, hogy köszi, az jó lesz, indulhat a film. És a film indul.

Természetesen ez Magyarországon nem működik, Siri magyarul még nem tud, és ilyenkor az Apple iTunes áruházából vásárolod meg a filmet, ami pénzbe kerül. Így törvényes, de ez mellékes. A lényeg, hogy erre már van kész megoldás.

De ott van a szintén Apple által készített HomePodhangszóró. Vele is Siri-n keresztül tudsz boldogulni. Megmondod neki, hogy milyen zenét szeretnél hallgatni, ő pedig elindítja Neked. Ha hangosítani akarsz rajta, csak szólsz neki. Ha halkítani, akkor is. Ha tudni akarod, mi lesz a következő dal, csak megkérdezed tőle és válaszol.

Aztán ott a - hazánkban szintén még nem kapható - Amazon Echo. Segítségével okosotthon funkciókat irányíthatsz. Akár a lámpát kapcsolgatja Neked ha azt szeretnéd, vagy átállíthatod vele a termosztáton a kívánt hőmérsékletet. De Amerikában rendelhetsz is "beszélgetéssel" az Amazon online áruházából termékeket.   Volt is ebből egy kis gubanc, ugyanis egy kislány rendelt így babaházat, ami akkora szenzáció volt, hogy erről a híradóban is beszámoltak. És amikor a műsorvezető bemondta, hogy milyen cuki volt a kislány, hogy azt mondta, "Alexa (így hívják a virtuális asszisztenst), rendelj nekem egy babaházat", az otthonokban lévő asszisztens rögtön úgy gondolta, hogy neki szólt a "gazdája", és már teljesítette is a kívánságot. Az eset kapcsán több száz téves rendelés született, ami miatt a felhasználók az Amazont és a TV társaságot is kritizálták.

De van egyébként virtuális asszisztense a Google-nek és a Microsoftnak is, és a japánok is erősen nyomulnak ezen a téren.

Jöhetnek a valódi robotok is

Persze mindegyikőnknek távoli és elképzelhetetlennek tűnő dolog, de bizonyára megállíthatatlanul el fog jönni az idő, amikor az otthonunkban robotok fognak segédkezni nekünk. Hiszen ezeket a mesterséges intelligenciákat ha beültetik egy olyan "testbe", ami emberszerű robot, akkor igazából miért ne tudna megcsinálni mindenféle házimunkát? Hiszen robotporszívók már most léteznek, amik feltérképezik a ház teljes területét, utána pedig előre beprogramozott időpontokban körbejárnak, felporszívóznak, ha pedig úgy érzi, lassan lemerül, akkor visszamegy a töltőállomásra, hogy feltöltse "magát". Majd folytatja a munkát. Meg lehet neki mondani, hogy valamilyen részt hagyjon ki (pl. gyerekszobát, ahol apró mütyürök lehetnek a földön).

Ugyanígy létezik automata fűnyíró is, és persze a programozható mosogatógép, mosógép vagy szárítógép is mégiscsak egy robot, hogy kicsit életszerűbb és értelmezhetőbb példákat mondjunk.

Miért fognak elterjedni a robotok?

Ugyan nagyon futurisztikusnak tűnhet a robotok érkezése, de nem tűntek pár éve ugyanilyen futurisztikusnak az önvezető autók, amik maguktól parkolnak le? Pedig ma ez már nem nagy kunszt. Az emberek mindig hajlandóak pénzt adni a saját kényelmükért, és ha eléggé intelligensek és fejlettek lesznek a robotok, hogy kiválthassanak elég sok klasszikus házimunkát, akkor bizony a módosabb réteg el fogja kezdeni vásárolni ezeket. Ha pedig sok lesz belőle, egyre olcsóbb lesz, és egyre több ember engedheti majd meg magának.

Lehet persze mondani, hogy "nekem soha", meg hogy minek az, de mi az, ami nem terjedt el, ha megkönnyíti az ember életét? Moshatnánk ma is a patak parton, de egyszerűbb az automata mosógép. A mosogatógép sem azért terjedt el, mert a háziasszonyok szeretnek a mosogatókagylónál állni, és a robotporszívók terjedése sem véletlenül történik.

Lehetnek ellenérzéseid (ahogyan nekünk is van bőven), de a technológia fejlődését megállítani lehetetlen. Inkább meg kell próbálni a lehető legjobban kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, és a leginkább kihasználni, a magunk javára fordítani. Még ha ez a mai elképzeléseinknek túl futurisztikus is.

Aggályok

Így is elég hosszú már ez a levél, így erről majd jövő héten írunk :)

 

Te mennyire tartod jónak a személyi asszisztensekkel működő "új" világot?

Címkék: alexa virtuális asszisztens siri amazon echo

2 komment

Elég sok távirányítós készüléket használunk manapság. TV, set-top-box, media player, HiFi, klíma, stb.

Persze végtelenül kényelmes távolról vezérelni ezeket az eszközöket, hogy ne kelljen felállni a kanapéról, de így ahány kütyü, annyi távirányító. Ami baromira idegesítő tud lenni.

De van egy megoldás, hogy egyetlen távirányító elég legyen mindenhez.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Univerzális = gagyi? Most nem.

Az univerzális távirányítót meghallva az ember hátán feláll a szőr. Egy olcsó, gagyi nem jól kinéző dologra gondolunk. Kivéve akkor, ha a Logitech univerzális okostávirányítóiról beszélünk. Ezek ugyanis rendkívül okosak, profik, és marha jól néznek ki. Nézd csak!

Sok modellje van a Logitechnek, de alapvetően mind jól kinéző, cseppet sem gagyi termék. A Logitech alapvetően számítógép perifériák gyártásával foglalkozik (billentyűzetek, egerek, hangszórók, prezenterek, stb.), abban pedig egészen jó minőséget képviselnek.

Mitől olyan jó?

A Logitech nagyon jól ráérzett a dolog lényegére. Kb. annyira, mint anno az Apple az okostelefonok lényegére az iPhone-nal. Szóval igen, a hagyományos "buta" távirányítókhoz képest akkora változást hoz a Logitech, mint a nyomógombos telefonokhoz képest a jobb okostelefonok.

Egyrészt szó szerint bármilyen olyan eszközt vezérelhetsz vele, ami infra távirányítóval vezérelhető. A megoldás egyszerű: a távirányítót hozzákötheted a számítógépedhez, és egy szoftver segítségével egyszerűen letöltöd rá a szükséges eszközöket. Szóval listából kiválasztod a TV-d típusát, a házimozi rendszered típusát, a klímád típusát, stb. Miután ez megvan, akkor a kijelzőn egyszerűen kiválasztod, hogy mit szeretnél irányítani, és egyből minden gomb az adott eszköz funkcióihoz áll be.

Ráadásul személyre is szabhatod, szóval beállíthatsz például az érintőképernyőre néhány számodra fontos gyorsfunkciót, gyakori csatornát, vagy klímánál például hőfokot, stb.

Ha pedig olyan eszközöd van, ami esetleg nincs benne a szoftver listájában (amire nagyon kicsi az esély), akkor is még arra is van lehetőség, hogy a meglévő távirányítóról áttanítsd a Tiédet. Igaz, ekkor gombról-gombra kell haladni, ami macerás. De szinte kizárt, hogy erre szükséged legyen, szóval ettől nem kell tartanod.

Van még egy extra, figyelj!

A legjobb viszont csak most jön! Gondolj bele milyen idegesítő, amikor mondjuk DVD-t akarsz nézni. Kell hozzá a TV távirányítója, hogy bekapcsold a TV-t, és válaszd ki a DVD forrást. Majd vedd elő a DVD távirányítóját, hogy el tudd indítani a filmet, a házimozi távirányítójával pedig állítgasd a hangot.

A Logitech távirányítóinál létrehozhatsz úgynevezett "Tevékenységeket" (Activities). Legyen a példában szereplő tevékenység neve DVD nézés. A szoftverben létrehozol tehát egy ilyen tevékenységet, és beállítod, hogy a képmegjelenítő eszköz a TV, amit a DVD bemenetre kell állítani, a média kezelő eszköz a DVD lejátszó, a hangot pedig a házimozi rendszereden keresztül hallgatod.

Ha ráböksz a képernyőn a "DVD nézés" elnevezésű tevékenységre, akkor a távirányító ezzel az egy gombnyomással bekapcsolja a TV-t és DVD bemenetre is állítja azt, aztán bekapcsolja a DVD lejátszódat is, és a házimozi rendszeredet is. Ha a távirányítón a play, pause és egyéb médiakezelő gombokat nyomkodod, akkor a DVD-nek küldi a jelet, ha hangerőt állítsz, akkor a házimozinak, ha pedig képbeállítással kapcsolatosan adsz ki parancsot, akkor a TV-nek. Ha a végén megnyomod a kikapcsolás gombot, akkor a tevékenységben résztvevő összes eszközt kikapcsolja, nem kell egyenként kapcsolgatni.

Természetesen akármilyen módon testreszabhatod ezeket a tulajdonságokat is, és létrehozhatsz bármilyen tevékenységet, amit csak szeretnél. Pl. beállítod, hogy bulizás, és ehhez hozzárendeled, hogy az hangrendszered kapcsoljon be, álljon rá valamelyik rádióra (vagy amire akarod), a klímát pedig állítsa 23 fokosra, a TV-t pedig kapcsolja ki.

Ha eddig nem győzött meg, akkor talán majd ez meg fog

Nincs többé ceruzaelemekkel való vesződés, nem kell csereberélni a tölthető ceruza akksikat. A Logitech távirányítói belső akkumulátorral rendelkeznek, és egy töltő "bölcsővel". Amikor nem használod, egyszerűen csak tedd rá, és feltölti magát, így készen áll az újabb használatra. Hetente elég feltölteni, szóval nem igényel nagy odafigyelést.

Másik jó tulajdonsága, hogy van benne egy beépített mozgásérzékelő. Amint megmozdítod a távirányítót, kivilágít rajta a kijelző és a gombok, így tökéletesen látod sötétben is, mire nyomsz. Hogy ezt a többi távirányító miért nem tudja?!

Mennyibe kerül?

Nem olcsó. Láthatóan olyan funkciókat tud, amik tényleg baromira kényelmesek és elképesztően jók, és ennek megfelelően természetesen a Logitech meg is kéri ennek az árát. A belépő szint valahol 15 ezer forint körül kezdődik, de ezek még a buta megoldások, tevékenységek és egyéb okos funkciók nélkül (magyarul ez még szimpla univerzális távirányító). Az okos megoldások kb. 25-30 ezer forint körül kezdődnek, de amit már nagyon jó használni, és igazán modern kinézetűek, az már 40-50 ezer forintba kerül. A csúcs pedig 75-80 ezer forint, ennyiért viszont már tényleg mindent megkapsz, például okostelefonos vezérlést, magyarán még távirányító sem kell, csak egy mobilapplikáció, és a fenti funkciókat akár a mobiloddal is tudod vezérelni.

Tény, hogy nagyon drága mulatság egy ilyen profi távirányító, de egyrészt nagyon kényelmes, másrészt ha TV-t vagy bármi mást cserélsz, akkor is megmaradhat, mindössze rá kell tölteni az új eszközt és máris használhatod.

 

Hogy tetszik a Logitech távirányítós megoldása?

Címkék: logitech univerzális távirányító logitech harmony

2 komment

Teljesen természetes és normális, hogy az ember mindig szeretné az olcsóbb megoldást megtalálni, spórolni. Ez leginkább nem a napi kiadásoknál jön elő, ott a bevált rutint követjük. De ha váratlan dolog jön, főleg, ha az nagyobb kiadással jár, akkor a legtöbben próbálunk találni valami olcsóbb megoldást.

Pedig sokszor a spórolás többlet kiadással jár. Bemutatunk egy esetet, hogy mit érdemes elkerülni, és olyat is mondunk, amikor tényleg spórolhatsz.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A szakszerviz drága, az ismerős (vagy garázs-szerviz) pedig olcsóbb(nak tűnik).

Sok esetben fordult már elő, hogy úgy keresett fel minket egy-egy ügyfelünk, hogy korábban más már próbálta megjavítani a hibás számítógépet, iPhone-t, stb. Természetesen sikertelenül, hiszen egyébként nem fordult volna hozzánk az ügyfél. És a korrektség kedvéért: bizonyára sok olyan eset is van, amikor nem volt szükség ránk, hanem ismerős, garázs-szerviz, stb. oldotta meg a problémát. Olcsóbban, mint mi. Amikor viszont nem sikerült megoldani a problémát az olcsó szerviznek vagy olcsó ismerősnek, akkor az ügyfeleinknek a végére a javítás kivétel nélkül mindig többe került, mintha egyből szakszervizhez fordultak volna.

Jelen esetben egy iPhone kijelző cserével keresett meg ügyfelünk. Jól láthatóan a napokban cseréték a kijelzőt valahol máshol, de az nem működik. A "valahol máshol" ugyan olcsóbb volt, mint a mi szervizünk, de rögtön kiderült, hogy ott nincs garancia a javításra (amit inkább nem is véleményeznénk). Ezért megkeresték a szervizünket, és megállapítottuk, hogy a napokban kicserélt kijelző hibás. Az ügyfelünk kérte a javítást, így most mi cseréltük ki a kijelzőt, a javításra pedig 6 hónap garanciát vállalunk.

Összességében az ügyfelünk kétszer fizetett ugyanazért a hibáért, és több, mint 1 hét huzavona után lett újra működőképes a telefonja, egy eredetileg 1-2 órás javítás helyett. És persze stressz, veszekedés az olcsó szervizzel, stb.

Szeretnénk tisztázni: egyáltalán nem célunk bárkit is lejáratni, vagy bármilyen kisebb szervizt rossz fényben feltüntetni. Ismerősök között is tuti találni kitűnő szakembert, ahogyan egy garázs-szerviz is lehet vérprofi szakmailag. A különbséget a megbízhatóság és a kétes hírnév körül kell keresni. Ha az nincs rendben, akkor menekülj!

Miért biztos, hogy a drágább szakszerviz jobb?

Attól, hogy egy szerviz drágább, mint egy másik, egyáltalán nem biztos, hogy jobb is. Ne az ár alapján dönts. A Facebook és a Google kiváló eszköz arra, hogy lásd az ügyfelek értékelését, véleményét egy-egy cégről, szervizről, ahogy a céges weboldalakon is tájékozódhatsz. A céges weboldalakon írt vélemények persze lehetnek kitalált, kamu vélemények is (bár ha többszáz van belőlük, dátummal és névvel, akkor erre kicsi az esély), viszont a Facebook-on és a Google-ön tuti, hogy hús-vér emberek írják a véleményeket.

Szóval ha egy szervizről megállapítod, hogy drága, és találsz egy másikat, aki olcsó, akkor kezdj el ügyfélvéleményeket olvasgatni. Ha az olcsó szervizről kitűnő értékelések vannak, akkor bátran válaszd azt, nagy eséllyel nem fogsz csalódni. De ha csupa rossz értékelést találsz róluk, akkor ne reméld, hogy majd pont nálad lesz minden rendben. Persze előfordulhat, de ez már csak a szerencsén múlik.

És mi van akkor, ha nem találsz véleményt egy cégről? Vagy csak nagyon keveset? Ez megnehezíti a dolgot, hiszen így se pro, se kontra. Bár tegyük hozzá: ha nagyon kevés ügyfél mond véleményt a Facebookon vagy a Google-ön, akkor valószínű, hogy nagyon kevés ügyfele van a cégnek. Ez pedig ha nem is azt jelenti, hogy rosszul csinálják amit csinálnak, minimum elgondolkodtató, hogy akkor miért nincs több ügyfelük?

A saját weboldalról meg végképp nem beszélve. Ha valakinek sok pozitív ügyfélértékelése van, az tuti, hogy felteszi a weboldalára. Elvégre miért is ne lenne büszke rá? És miért is ne szeretne ilyen jó hírnévvel új ügyfeleket szerezni? Ha nincs a weboldalon ügyfélvélemény, az két dolgot jelenthet (na jó, hármat). Vagy nem jó véleménnyel vannak a cégről az ügyfelek, vagy pedig annyira nem érdekli céget az ügyfél, hogy nem kérdezik meg az ügyfeleik véleményét. A harmadik lehetőség, hogy egyszerűen annyira bénák, hogy nem jöttek rá arra, hogy az ügyfélértékelés a legjobb marketing eszköz, és ugyan tele vannak jó ügyfélvéleménnyel, de azt nem teszik közzé. Erre nem sok az esély :-)

Honnan tudhatod, hogy megbízhatsz-e a szervizben?

Ugye a minél több pozitív ügyfélértékelés már önmagában sokat elmond egy cégről, és nagyon építi a bizalmat. Természetesen ha többszáz ügyfél elégedett, bizonyára Te sem fogsz csalódni.

Az ügyfélértékeléseken túl, vagy ha nincs elég értékelés, akkor javasoljuk, hogy mielőtt javításra adod a készülékedet valahová, járd körbe a kérdést. Egyrészt megkérdezhetsz néhány témában jártas ismerőst, hogy van-e tapasztalata az adott szervizről, és ha igen, ajánlja vagy sem. Másrészt a szervizben kérdezd meg, hogy milyen minőségű alkatrészeket használnak. Milyen gyakran fordul elő hiba? Vállalnak-e garanciát a javításra, és ha igen, akkor az miként történik? Ha ezeket a konkrétumokat tisztázzátok, és a pult másik oldalán álló személy nem csak hebeg-habog, mint aki azt se tudja, mit mondjon rá, akkor bátran bízz meg bennük, valószínűleg nem lesz gond.

Mi például csak megbízható forrásból származó alkatrészeket építünk be. Közel 10 éve javítunk számítógépeket, és már 6 éve iPhone-okat (nagyjából ekkor kezdett Magyarországon elterjedni az almás telefon). Már több, mint 9 ezer ügyfelet szolgáltunk ki, több, mint 6 ezer számítógépet és több, mint 2 ezer iPhone-t javítottunk meg. Ez idő alatt 98% feletti az ügyfélelégedettségünk, a Facebookon közel 150, a Google-ön 25, a weboldalunkon pedig bőven 600 feletti véleményt olvashatsz rólunk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nálunk nem fordulhat elő hiba, de ha mégis, akkor azt garancia keretében kijavítjuk Neked.

 

Ne az ár legyen a döntő egy javításnál, hanem a megbízhatóság, garancia legyen a fő szempont. Ha mégis spórolnál, akkor pedig járd körbe a kérdést alaposan, hogy biztosan megbízható-e az olcsóbb megoldás.

Címkék: tippek-trükkök

4 komment

Gyakori kérdés üzletünkben, hogy melyik a legjobb számítógépünk, amit ajánlani tudunk. Aztán olyan is előfordul, hogy olyan számítógépet szeretne vásárolni valaki, amilyet éppen a szomszédja, barátja, kollégája vett, mert az mennyire jó. És úgy általában is megszokták kérdezni tőlünk, hogy melyik a legjobb számítógép manapság.

Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk ki egy kicsit, és megpróbáljuk megválaszolni. Előre szólunk, nem fog sikerülni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mit jelent az, hogy "legjobb"?

Kezdjük az elején. A legjobb szó mit jelent? Miben a legjobb? A legkönnyebb (pl. laptop esetén fontos lehet)? Vagy a legcsendesebb? Vagy a leggyorsabb? Netán a leggazdaságosabb üzemeltetésű? Elég sokféle szempont szerint lehet legjobbat kikiáltani. Aztán persze ha tényleg szeretnénk valamilyen súlyozási szisztéma alapján megtalálni a legjobbat, akkor egészen biztosan egy nagyon, de nagyon drága számítógépet kapnánk a végére. Bőven 1 millió forint felettit.

Szóval ezt hagyjuk is. A kulcs kérdés nem is az, hogy melyik a legjobb számítógép. Hanem az, hogy SZÁMODRA melyik a legjobb! Hiszen egészen más preferenciáid lehetnek Neked, mint például nekünk, vagy szomszédodnak.

Nézzünk egy szemléletes példát: melyik a legjobb autó? A Mercedes? Audi? Ferrari? Porsche? Sorolhatnánk a listát. Attól függ, mire kell. Hiszen valószínűleg ha a luxus és kényelem a fontos, akkor valahol a Mercedes és az Audi környékén kell keresgélni (és persze számos más típus is szóba jönne, de a rövid listából szemezgetve), míg ha a sportosság a fontos, akkor inkább a Ferrari vagy a Porsche lenne a nyerő. De bármennyire is csodálatos és különleges autó egy Ferrari, egy Budán élő idősödő hölgy számára télen a bevásárlóközpontba eljárni kenyeret és felvágottat vásárolni egészen biztosan jobb autót is lehet találni.

Ugyanígy van ez a számítógépekkel is! Ami számomra, az én felhasználási igényeimnek a legjobb, az számodra könnyen elképzelhető, hogy egy nagyon rossz választás lenne.

A Te preferenciáid a legfontosabbak!

Éppen ezért teljesen értelmetlen keresni általánosságban a "legjobbat". Ugyanígy teljesen felesleges "olyan" számítógépet vásárolni, mint a barát, kolléga, szomszéd, stb. Hiszen egyrészt közel sem biztos, hogy a preferenciáitok megegyezik. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazokra a célokra szeretnéd Te használnia a számítógépedet, mint amire ő használja. Márpedig innentől tudjuk, hogy nem ugyanaz a "legjobb" számodra, mint számára. De tegyük fel, hogy mégis pontosan ugyanolyan célokra szeretnéd használni a számítógépet, mint ő. Mi a garancia arra, hogy ő valóban megtalálta a "legjobbat", a céljainak leginkább megfelelő gépet? De tegyük fel azt is, hogy esetleg tényleg sikerült a legjobbat választania. Biztos, hogy az anyagi lehetőségeitek is megegyeznek? Ugyanannyit tudtok szánni a számítógépre? Lehet, hogy Te többet is megengedhetsz magadnak, és ő kompromisszumokat kötött az ár miatt. Vagy fordítva. Arról nem is beszélve, hogy ha ő mondjuk fél-egy éve vásárolta a számítógépét (netán még régebben), akkor könnyen lehet, hogy ma már van jobb lehetőség a piacon. Vagy az is, hogy egy nagyon jó modell gyártását befejezték, és az utódmodell kevésbé lett jó (sajnos ilyen is van).

Szóval a fontos az, hogy Neked mi a fontos. Te mire fogod használni a gépet, Neked milyen anyagi lehetőségeid vannak, és Te mennyire vagy hajlandó kompromisszumokat kötni, már ha szükséges egyáltalán.

Honnan tudhatod, hogy Neked mi a fontos?

Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megfelelő szakemberrel beszélj a vásárlás előtt. És ne 2-3 percet szánj rá, hanem annyit, amennyi idő csak szükséges. Egy jó szakember megfelelő kérdésekkel pontosan fel tudja mérni azt, hogy számodra mi a legjobb választás, és úgy tud számítógépet ajánlani Neked, hogy az a legnagyobb mértékben szolgálja ki az igényeidet. Támpontként adunk pár kérdést, amit érdemes magadban átgondolnod, mielőtt számítógépet szeretnél vásárolni. Ha ezeket a kérdéseket átbeszéled egy szakértő eladóval, akkor biztosan megtalálod a SZÁMODRA legjobb számítógépet!

 • asztali számítógép legyen, vagy inkább laptop?
 • ha laptop: milyen sokat fogod magaddal vinni? Ha főként otthon, egy helyben fogod használni, akkor választhatsz nagyobb képernyős modellt is. Ha sokat hordozod, akkor nagyon ajánlott a minél kisebb súly és méret.
 • ha laptop: mennyire fontos az akkumulátor üzemideje?
 • dolgozni fogsz rajta, vagy szórakozni?
 • milyen jellegű munkát fogsz végezni rajta? Irodai munka, vagy tervezés?
 • a szórakozás miből áll? Videónézés és zenehallgatás, vagy játék?
 • ha játék, akkor milyen játék?
 • mennyire fontos az ár?
 • mennyire fontos, hogy csendes legyen a gép?
 • mennyire fontos a garancia hossza?
 • mennyire fontos a képernyőn megjelenő kép minősége?
 • szoktad-e sötétben használni a gépet?
 • mennyi adatot tárolsz a gépeden?
 • naponta kb. mennyi időt használod a számítógépet?
 • végezetül: csak Te fogod használni a gépet, vagy többen is fogjátok? Ha többen is, akkor a többi felhasználó igényei is fontosak!

A kérdéssor természetesen még számos elemmel bővíthető lenne, de ha legalább ezekre a kérdésekre tudsz válaszolni, akkor nagyságrendekkel pontosabban tud ajánlani Neked való számítógépet egy szakember, mint ha a vásárlás legfőbb paramétere az, hogy kb. X Ft-ot szánnék rá, és ebből mi a legjobb.

 

Ha számítógépvásárlás előtt állsz, akkor előtte gondolt át, milyen válaszokat adnál a fenti kérdésekre, és utána keress meg egy profi szakembert, aki tud segíteni.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Az okostelefon önmagában nem is okos, ha csak telefonálásra használod. De ha már van, akkor használhatnád egy csomó hasznos és praktikus dologra. A lista persze a végtelenségig sorolható, de mégis kiemelünk néhány olyan alkalmazást, ami jópofa és/vagy hasznos.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ezeket érdemes letöltened - és használnod

Csapjunk is bele! Csak röviden, tömören. Alkalmazás neve, és egy nagyon rövid leírás, hogy mire is jó. Részletekbe nem megyünk bele, arra itt most nincs idő. Mivel nem szeretnék prioritásokat felállítani, ezért ABC sorrendben írjuk őket.

 • Badoo - randi alkalmazás, partnerkereső
 • Bankos alkalmazások - a számlavezető bankodnak biztosan van mobil alkalmazása, segítségével láthatod a bankszámlád egyenlegét, számlatörténetet, utalásokat indíthatsz, stb.
 • BurgerKing, McDonalds, stb - a gyorséttermeknek is van appjuk. Ha szoktál ilyen helyen kajálni, akkor az alkalmazásban találsz kuponokat, amikkel pénzt spórolhatsz.
 • CamScanner - a telefon kamerájának segítségével tudsz scannelni vele fényképet, dokumentumot. Részletek itt.
 • Decibel X - hangerőmérésre való alkalmazás. Bizonyára nem pontos és nem hitelesített, de viszonyítási pontnak jó. Így össze tudsz hasonlítani dolgokat, hogy melyik a hangosabb, stb.
 • Elsősegély - nagyon hasznos alkalmazás, ha valaki bajban van, akkor néhány egyszerű kérdés segítségével az alkalmazás megmondja, hogyan nyújthatsz megfelelő elsősegélyt.
 • EON - ügyintézés, mérőóra rögzítés
 • Facebook - a Facebook mobilos alkalmazás.
 • Fordító - a Google translate mobilos változata.
 • Google maps - sokat nem kell róla beszélni, a Google térképszolgáltatása mobilra
 • iDMSS (iPhone), gDMSS (Android) - ha van kamerarendszered, akkor a kamerák képét itt láthatod élőben, vagy nézheted vissza a felvételt. Ha nincs kamerarendszered, akkor erre nincs szükséged.
 • Időkép - profi időjárás előrejelző alkalmazás.
 • Instagram - sokat nincs mit hozzáfűzni, az Insta' mobilos alkalmazása.
 • Messenger - a Facebook chat felületének mobilos alkalmazása.
 • Pinterest - a Pinterest mobilos alkalmazása. A Pinterestről itt olvashatsz.
 • PhotoGrid - nagyon jó kis fotókollázsokat készíthetsz vele, profi sablonok alapján, egyszerűen.
 • Shazam - zenefelismerő alkalmazás. Ha hallasz egy jó zenét, de nem tudod ki az előadó és mi a zenecím, akkor a Shazam megmondja Neked.
 • Skype - hasonló a Viberhez, szöveges üzenetek, hívások, videohívások internet alapon, percdíjak nélkül.
 • SkyView - bolygókat, csillagképeket tudsz vele beazonosítani. Jópofa alkalmazás, éjszaka érdemes kipróbálni. A kamerád segítségével pásztázd az eget, az alkalmazás pedig megmutatja, hogy mi micsoda.
 • SportTracker - ha sportolsz, akkor jól jön. Futásnál, kerékpározásnál rögzíti az útvonalat, az időtartamot, kiszámolja az elégetett kalória mennyiségét, stb.
 • Spotify - online zenestreamelő alkalmazás. Bővebb cikkünket itt találod.
 • Spritmonitor - autósoknak hasznos alkalmazás. Vezethetsz üzemanyag naplót, mutatja az átlagfogyasztásodat, statisztikát, stb. További nagy előnye, hogy beállíthatsz figyelmeztetéseket olajcserére, műszaki vizsgára, biztosítási évfordulóra, stb. Beállíthatod dátumra (ismétlődőre is), vagy megadhatod, hogy hány km-enként jelezzen (olajcserénél praktikus).
 • Telenor/Telekom/Vodafone app - a saját szolgáltatód appjával testreszabhatod az előfizetésedhez tartozó szolgáltatásokat.
 • Tinder - alkalmi kapcsolat kereső alkalmazás.
 • UPC Phone - ha van vezetékes UPC telefonelőfizetésed, akkor azt használhatod a mobilodon (internet kapcsolat szükséges).
 • Viber - ingyenesen küldhetsz rajta szöveges üzeneteket, indíthatsz hang vagy videohívásokat. Részletek itt és itt.
 • Waze - az egyik legjobb navigációs alkalmazás. Részletek itt.
 • YouTube - sokat nincs mit mondani róla, YouTube videókat tudsz vele nézni.

Hogyan töltheted le ezeket?

Ha iPhone-t használsz, akkor az AppStore-ból tudod letölteni ezeket az alkalmazásokat, ha pedig androidos telefonod van, akkor a Google Play áruházból.

Ha kipróbáltad valamelyik alkalmazást, és mégsem tetszik, akkor egyszerűen törölheted. iPhone esetében az alkalmazás ikonján tarts rajta az ujjadat, így az ikonok elkezdenek "remegni", és megjelenik a jobb felső sarkukba egy X. Ha arra böksz, az alkalmazást törlöd a telefonodról. Androidosok esetében a törlés kicsit bonyolultabb. A beállítások menüben el kell menni az alkalmazások menüpontba, ahol ki kell választanod a törölni kívánt alkalmazást. Ha erre rámész, akkor megjelenik olyan lehetőség, hogy eltávolítás, amire ha rákattintasz, akkor az alkalmazás törlése kerül.

 

Ha valamelyik alkalmazás tetszik, próbáld ki!

Címkék: android ios tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Egy esettanulmányt írunk ma Neked, amiből érdemes levonni a következtetéseket, hogy megóvd a számítógépedet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A hibajelenség

Ügyfelünk azzal a hibával hozta be hozzánk a számítógépét, hogy játék során már rövid használatot követően is rendszeresen kikapcsol a számítógép. Aggódott azon, hogy ez a számítógép károsodásához vezethet, így segítséget kért tőlünk. Tesztprogramok segítségével terhelésnek tettük ki a gépet (így szimulálva a játék okozta terhelést), és néhány perc alatt 80 °C felé emelkedett a processzor hőmérséklete. A számítógép kikapcsolását a saját védelmi rendszere okozta, ugyanis ha kritikusan magas hőmérsékletre melegszik a számítógép néhány alkatrésze, akkor biztonsági okokból inkább kikapcsolja magát, így megelőzve az esetleges meghibásodást. Viszont ha ez rendszeresen előfordul, akkor védelem ide, védelem oda, így is okozhat maradandó károsodást a túlmelegedés.

Mi okozta a hibát?

Mivel a számítógép hűtéséről ventilátorok gondoskodnak, ezért a hűtés hatékonysága nagy mértékben összefügg a környezeti levegő hőmérsékletével. Így nyáron sokkal jobban képes túlmelegedni a számítógép, mint télen, hiszen akár 8-10 °C különbség is előfordulhat a szoba levegőjének hőmérsékletében. A másik tényező pedig az, hogy a ventilátor nem közvetlenül hűti például a processzort, hanem egy úgynevezett hűtőbordát, és ez a hűtőborda hivatott a hőt elvonni a processzorról. A hűtőborda réseibe viszont kiválóan képes lerakódni a por, így megakadályozva a hűtő levegő szabad áramlását, nagy mértékben rontva a hűtés hatékonyságát. Mutatunk egy képet a konkrét esetről:

Jól látható, hogy a ventilátor mögött a hűtőbordán egybefüggő porszőnyeg alakult ki, ami meggátolta a levegő átáramlását a bordák között, ezért a bordák nem tudtak visszahűlni, így egyre kevesebb hőt tudtak elvezetni.

Megoldás

A számítógépet kompresszor segítségével kitakarítottuk (ezt egyébként minden javításnál elvégezzük az összes hozzánk behozott számítógépen, függetlenül a hiba jellegétől). Ezt követően a processzor és a hűtőborda közötti hőközvetítő pasztát kicseréltük, mivel már nagyon régi volt, ami szintén rontotta a hűtés hatékonyságát.

A javítás után ugyanazt a terheléses tesztet futtattuk le a számítógépen, amit az elején, és a processzor hőmérséklete hosszú idő után se ment 45-50 °C felé, ami teljesen megnyugtató érték.

A számítógép innentől már nem kapcsolt ki, és azóta is megfelelően működik, ráadásul sokkal csendesebb is, mint korábban.

Árak, javaslatok

Bizonyára érdekel, hogy mennyibe került ez a javítás. A fenti javítási műveletet asztali gépek esetén szervizünk 4.000 Ft-ért végzi, laptopoknál lehet ennél drágább. Amennyiben viszont nem lett volna szükség az újrapasztázásra, akkor mindössze egy kompresszoros tisztítást végeztünk volna el, ami díjmentes.

Mivel a kompresszoros tisztítás teljesen díjmentes szolgáltatásunk, ezért egyáltalán nem a saját érdekünkben azt javasoljuk, hogy időnként (legalább évente egyszer, de akár fél évente is nyugodtan) hozd be hozzánk a számítógépedet egy kompresszoros takarításra, így megelőzhető, hogy ilyen egybefüggő porszőnyeg rakódjon le a számítógéped belsejében, ezzel biztosítva a gép zavartalan működését.

 

Te szoktad takaríttatni a számítógépedet?

Címkék: tippek-trükkök számítógép túlmelegedés számítógép hűtés

Szólj hozzá!

A böngészőknél kezdőlapnak sokan beállítják a kedvenc weboldalukat, vannak, akik több lapfülre egyszerre több weboldalt is betöltenek egyszerre, mások pedig "üres oldalt" kérnek (így a leggyorsabb a böngésző indulása).

Ha Chrome-ot használsz, akkor viszont mutatunk egy zseniális ötletet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Legyen a kezdőlapodon minden, ami fontos.

A Chrome-hoz létezik egy kiegészítő, amit ha használsz, akkor megváltozik, sokkal informatívabb lesz a kezdőlapod. Például láthatod rajta az aktuális időjárást, és 3 napos előrejelzést, könnyedén elérheted azokat a weboldalakat, amiket a leggyakrabban szoktál nézegetni, de láthatod a friss Facebook értesítéseket, a Gmail-es leveleidet, Google naptáradat, vagy a népszerű YouTube videókat is. Ha mindez nem volna elég, akkor feladatlistát is írhatsz magadnak, hogy semmiről se feledkezz meg, az elvégzett feladatokat pedig egyszerűen kipipálhatod. De lehetőséged van akár csak egy sima jegyzetet is írni, mintha egy cetlire írnál. És persze van felül egy Google kereső mező is, valamint a kedvenceket is láthatod (ha beállítod).

Ezt a Chrome kiegészítőt letöltheted innen: Start a better new tab

Hogyan szabd személyre?

Telepítést után egyszerűen nyiss egy új lapot, és máris láthatod ezt a kis alkalmazást. A  fenti keresőmező mellett találsz egy Settings gombot, amire kattintva a beállításokat tudod elvégezni. Nézzük a fontosabbakat, miket érdemes beállítanod.

Wallpaper - megváltoztathatod a háttérképet, bár a sok tartalom miatt abból sok minden nem látszik.

Layout - itt kiválaszthatod, hogy egy lapon jelenjen meg boxokba rendezve a tartalom (ez az alapbeállítás), vagy egy oldalon csak egy box legyen, és lehessen lapozgatni az oldalak között (ez nem átlátható, nem kényelmes).

Temperature units - a hőmérséklet mértékegysége, váltsd át Celsius-ra.

Minimal weather - a hőmérséklet boxot kisebb méretűre veszi, kevesebb infót jelenít meg.

Location - írd be azt a várost (pl. Nyíregyháza), aminek az időjárása érdekel.

A lenti résznél pedig sorba tudod rendezni a boxokat. Megfoghatod és áthúzhatod őket a listában máshová, így kialakítva a Neked tetsző sorrendet. Amelyik boxot nem akarod látni, arra kattints rá. Így világosszürkére vált a box neve, amivel azt jelzi, hogy az adott box nem fog megjelenni a lapon.

Ha készen vagy a beállításokkal, akkor kattints alul a Save gombra.

 

Tetszik ez a kis kiegészítő?

Címkék: chrome tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Sokszor előfordul, hogy elkezdünk valami után olvasgatni az interneten, utána pedig úton-útfélen olyan hirdetések jönnek velünk szembe, ami az adott termékről vagy témáról szól. Olyan érzés, mintha megfigyelné a számítógép, hogy mi érdekel Téged, és eszerint látnál reklámokat.

Bármennyire is sci-fi szerű a dolog, pontosan így van.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi ez és miért van?

Ezt a típusú hirdetést a Google remarketingnek (újramarketingelés) nevezi, vagyis amikor egy felhasználó érdeklődik valamiről, akkor neki újra és újra reklámozni fogja az adott dolgot vagy terméket, hiszen ő egy potenciális vásárló.

Konkrét példán keresztül: a TV-ben látsz egy reklámot például vadonatúj, szupervékony 4K felbontású televízió készülékről, vagy épp egy mosóporról. Nagyon szuper, de mi van, ha Neked eszed ágában sincs mosóport vagy TV-t vásárolni? Te láttál egy olyan reklámot, ami teljesen érdektelen volt számodra, tehát feleslegesen rabolta az idődet. A hirdető cég pedig kifizetett a reklám megjelenésért egy csomó pénzt, holott a nézőknek csak egy kis része számára volt hatásos a reklám.

Az interneten viszont lehet okosabban is hirdetni. Vannak hirdetési felületek, amiket akkor is a Google tölt meg hirdetéssel, ha Te ezt nem tudod (tehát nem Google oldalon jársz, hanem teljesen máshol). Itt is nyomathatják Neked a TV vagy mosópor reklámot, de pont ugyanannyira nem fog érdekelni Téged, mint a TV-ben sem. Viszont ha a Google tudja, hogy Te például épp kerékpárok után nézelődtél, akkor már nagyon okosan tud Neked ugyanazon a felületen kerékpárokról szóló hirdetéseket mutatni. Ez már sokkal inkább az aktuális érdeklődési körödbe tartozó hirdetés, tehát jóval nagyobb eséllyel fogsz rákattintani a hirdetésre, és sokkal nagyobb eséllyel lesz belőled vásárló.

Magyarán ha két felhasználó egyszerre, egy időpontban megnézi ugyanazt a weboldalt, akkor ugyan a weboldal tartalmi része tökéletesen megegyezik egymással (bár ez se feltétlenül van így), mégis az oldalon lévő reklámok különböznek egymástól. Az egyik felhasználó kerékpár reklámot lát, a másik pedig mosógépet.

Hogyan tudja a Google, mi érdekel Téged?

Egyszerűen. Megkérdezi a reklámozó partnereitől. Na jó, ezt tegyük tisztába. Tegyük fel, hogy elmész egy kerékpár kereskedő weboldalára. Ez a kerékpár kereskedő mondjuk szokott hirdetni a Google-ön keresztül a weben. Amikor Te az ő weboldalán jársz, akkor a weboldal letárol a számítógépedre egy kis követőkódot (cookie). Aztán ha olyan oldalon jársz, ahol a Google adja el a hirdetési felületet, akkor a hirdetés betöltése előtt megnézi, hogy van-e a gépeden valamilyen kis követőkód. Ha talál, akkor a követőkódból be tudja azonosítani, hogy melyik reklámozó partnerének melyik hirdetése az, ami arról szól, amit Te nézegettél az interneten. És akkor ezt a hirdetést fogja Neked megmutatni. Ha nem talál ilyen követőkódot a gépeden, akkor természetesen véletlenszerűen fog kiválasztani egy hirdetést a hirdetői közül.

Kinek jó ez?

Mivel általában a Google nem a hirdetések megjelenése után kap pénzt a hirdetőktől, hanem a hirdetésekre történő kattintásért, ezért nagyon fontos a Google-nek, hogy olyan hirdetést mutasson, ami nagyobb eséllyel érdekes számodra, hiszen ha nem érdekel, nem kattintasz rá, ha pedig igen, akkor nagyobb esély van arra, hogy kattintani is fogsz. Márpedig neki ebből van pénze.

Persze jó a reklámozó cégnek is, hiszen nem vaktában lövöldöznek a hirdetésükkel (ahogyan például a TV reklámok), hanem konkrét érdeklődőnek, potenciális vásárlónak tudnak reklámozni. Így pedig sokkal többet ér a hirdetés, jobban megéri neki így hirdetni.

És igazából Neked se rossz ez, hiszen maga a reklám így is, úgy is ott lenne (bár reklám  blokkoló alkalmazássalakár ezt is megszüntetheted), ha pedig már mindenképp reklámot kell nézned, legalább legyen olyan, ami érdekel is Téged. Végülis ha egy reklámban látsz meg egy jó akciót valamire, amit amúgy is megvennél, azzal Te is csak jól járhatsz.

Hogyan "menekülhetsz" ettől?

Ha Téged ez zavar, akkor három lehetőséged is van rá, hogy ezt elkerüld. Az első, hogy használd a böngésződet inkognitó vagy privát módban (olvasd el erről szóló cikkünket), így a weboldalak nem tudnak követőkódokat eltárolni a számítógépeden. A másik lehetőség, ha Te manuálisan törlőd a követőkódokat a böngésződből, bár ez eléggé macerás. Ha mégis szeretnéd, akkor a böngésző beállításainál tudod megtenni. A harmadik lehetőség pedig ha magukat a reklámokat blokkolod teljesen, így hiába tárol követőkódot a gépeden egy weboldal, annak tulajdonképpen semmilyen hatása nem lesz.

 

Te szoktál találkozni olyan reklámokkal, amik szinte olvassák a gondolataidat?

Címkék: cookie adwords remarketing követőkód

Szólj hozzá!