A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság a jelszavak biztonsága fontosabb, mint valaha. Az ellopott, feltört jelszavak hozzáférését biztosítanak illetékteleneknek a különböző online fiókokhoz, szolgáltatásokhoz. Mutatjuk, a Te jelszavad biztonságban van-e!

Ismerős a téma?

Ismerős lehet már ez a téma számodra, többször írtunk már a jelszavak biztonságáról, annak fontosságáról. Arról is értesítettünk korábban, amikor nagyobb mértékű adatszivárogtatás révén illetéktelen kezekbe kerültek jelszavak. És olyan weboldalt is mutattunk már, ahol ellenőrizheted, hogy a jelszavad szerepel-e ellopott jelszó adatbázisban. A témával kapcsolatos korábbi leveleinket itt találod:

Itt a legfrissebb lopott jelszó lista

A NordPass jelszókezelő szolgáltató év végéhez közeledve kiadta az idén legkevésbé biztonságos 200 jelszó listáját. A cizellálás kedvéért külön lekérdezhető egy-egy ország listája is, vagyis külön láthatod, hogy hazánkban mik a népszerű jelszavak.

Bármennyiszer is szólnak erről cikkek, és mindenki pontosan tudja, hogy jelszónak valami biztonságosabb kombinációt kellene kitalálni, mégis abszolút első helyen szerepel a "password", vagyis "jelszó", mint jelszó. A többi előkelő helyen szereplő jelszó is olyan, amiről hihetetlen, hogy valaki azt választja:

 1. password
 2. 123456
 3. 123456789
 4. guest
 5. qwerty
 6. 12345678
 7. 111111
 8. 12345

A lista további elemeit itt találod: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/

A gyakran használt jelszavak mellett láthatod, hogy az adott jelszóval használt fiókot kb. mennyi idő alatt lehet feltörni, valamint a jelszó előfordulásának gyakoriságát.

Megnézheted a Magyarországon használt gyakori jelszavakat is

A fenti weboldalon lekérdezheted országonkénti bontásban is a használt jelszavakat. Ehhez felül a legördülő menüt kell lenyitnod, és kiválasztanod az országot, amire kíváncsi vagy. A Hungary opciót választva láthatod a hazánk legnépszerűbb jelszavait. A TOP 4:

 1. 123456
 2. 12345
 3. Kinder123
 4. 1234

 

Ellenőrizd, hogy az általad használt jelszavak rajta vannak-e a fenti listákon, és ha igen, érdemes helyettük egy biztonságosabb jelszót használnod.

Címkék: jelszó password

Szólj hozzá!

Írtunk már korábban is arról, hogyan tudod megoldani, hogy nagyobb méretű fájlokat küldj egy ismerősödnek. Néhány ilyen szolgáltatás időközben megszűnt, most viszont mutatunk egy újat, ami minden eddigin túltesz.

Minden eddiginél nagyobb fájlt küldhetsz

Míg a korábbi szolgáltatásoknál néhány gigabájtnyi adatot küldhetsz, addig a FastVault szolgáltatásában akár 100 GB-os fájlt is eljuttathatsz a címzettnek.

A biztonságban is minden mást leköröz

A fájlok küldése ráadásul nagyon biztonságos, mivel a feltöltött fájlt nem egyetlen gépen tárolják, hanem sok kis darabra szétszedve különböző tárhelyeken, majd letöltéskor a különböző helyeken tárolt fájlok újra egyesítésre kerülnek. Így bármely tárhely önálló feltörése semmit sem ér, a fájl töredék önmagában semmire sem használható.

Ezen túl pedig lehetőséged van jelszóval védeni a letöltést, így a titkosított letöltési link ismeretében is csak az tudja majd letölteni, aki ismeri a jelszót is. Beállíthatod ezen kívül, hogy automatikusan mikor törlődjön a feltöltött tartalom, vagy akár azt is, hogy ha letöltötte a címzett, máris semmisítse meg önmagát a fájlküldő alkalmazásból.

Hogyan használhatod?

Nyisd meg a Fast Vault weboldalát (https://www.fastvault.io/), kattints a Try Now gombra, és máris töltheted fel a baloldali felhő ikonra kattintva (vagy belehúzva a fájlokat) az elküldendő dokumentumokat, fájlokat. Láthatod a feltöltés állapotát, valamint azt, mennyi fájlt tölthetsz még fel.

Az alul látható ... ikonra kattintva jön elő a felület, ahol beállíthatod, hogy szeretnéd-e jelszóval védeni a fájlküldést, emailben szeretnéd elküldeni, vagy csak egy linket szeretnél, legyen-e önmegsemmisítő a fájlküldés, vagy hány napig legyen elérhető.

Ha kész, már küldheted is a giga nagy méretű fájlokat.

 

Ha nagyobb méretű fájlokat kell küldened, próbáld ki a Fast Vault szolgáltatását, könnyen használható, gyors és biztonságos!

Címkék: fájl küldés toldacuccot wetransfer fast vault fastvault

Szólj hozzá!

Az Apple felhasználók régóta élvezik az ökoszisztéma adta előnyöket, vagyis azt, hogy a különféle Apple készülékek minden másnál magasabb szinten kompatibilisek egymással, és olyan sokrétűen használhatók együtt, mint semmi más.

Most a Microsoft próbálja tartani a lépést, nem is sikertelenül!

A Microsoft is belátta: fontos az eszközök közti kommunikáció

A Microsoft is próbálkozott a mobil piacon is széleskörű piaci részesedést szerezni magának, amivel megágyazott volna annak, hogy ők is hasonlóan gördülékeny környezetet készíthessenek ügyfeleiknek, mint az almás cég. Mivel azonban ez kudarcba fulladt, így kénytelen más platformhoz igazodni. Az iPhone-okkal a rendszer zártsága miatt nem tud teljeskörű átjárhatóságot létrehozni, ott marad az iCloud szinkronizáló program, amivel szinkronizálhatók ugyan a fotók, a névjegyek, naptárbejegyzések, stb, de kb. ennyi.

Az Androidnak viszont nincs számítógépekre való operációs rendszere, így adta magát az együttműködés. A Windowson elérhető Phone Link applikáció segítségével egyszerűen szinkronizálható az androidos készülékünk a számítógépünkkel. Ugyan nem olyan szintű az átjárhatóság, mint az Apple rendszerében, de jelentős az előrelépés a korábbi időszakhoz képest. Viszont most jön egy igazán ütős újítás!

A Word és a Power Point nagyot dob

A Microsoft az Office fejlesztői változatában mutatta be legújabb ötletét, ami tesztelést követően kerülhet majd a felhasználókhoz. Az ötlet, hogy szövegszerkesztéskor vagy prezentáció készítéskor gyakran szükséges fotókat beszúrni a szerkesztett dokumentumba vagy prezentációba, ami sokszor macerás. Rajta van a fotó a telefonodon, azt valahogy másold át vagy szinkronizáld a számítógépedre, netán küldd át emailben, hogy utána tudd majd kitallózni és beszúrni a megfelelő helyre.

Az újítás lényege, hogy a kép beszúrását közvetlenül megteheted majd a telefonodról. Ehhez a Beszúrás menüben a Kép almenüt választva kiválaszthatod a Beszúrás telefonról opciót, és máris tallózhatsz közvetlenül a telefonodon tárolt fotók közül. Természetesen csak akkor működik ez a funkció, ha korábban már párosítottad az androidos telefonodat a Phone Link alkalmazással.

 

Alig várjuk, hogy az Office-ban megjelenjen ez az újdonság, ez tényleg nagyon hasznos lesz.

Címkék: office word android power point phone link

Szólj hozzá!

Előfordul, hogy egyszerre sok ablak van nyitva, és már alig lehet átlátni a különböző ablakokat, melyikben mi is fut.

A Windows-ban van erre a helyzetre egy klassz rejtett funkció, ami segít rendezni a sorokat, átláthatóbbá tenni a megnyitott alkalmazásokat. Mutatjuk!

A csoda billentyűkombináció

Ha szeretnél tiszta képet a rengeteg megnyitott ablak között, akkor a Windows + D gomb lenyomásával egy pillanat alatt elrejtheted az összes ablakot, pontosabban letehet őket a tálcára, így egyből láthatod az asztalon lévő ikonokat.

Ugyancsak a Windows + D lenyomásával a tálcára helyezett ablakokat felnyitja a Windows, vagyis ugyanezzel a kombinációval elrejthető, majd újra felnyitható az összes futó program.

Rejtsd el az összes megnyitott ablakot, kivéve...

Még hasznosabb, ha el tudod rejteni az összes megnyitott ablakot, kivéve épp azt, amiben dolgozol. Így folytathatod a munkát, de a zavaró ablakok nélkül. És mellé felnyithatsz bármit, amire szükséged van.

Ehhez annyit kell tenned, hogy az egérrel menj a meghagyni kívánt program címsorára (a legfelső sáv, ahol a program nevét is láthatod, illetve ebben a sávban találhatók jobb oldalon az ablak vezérlő gombjai is). Ragadd meg az egérrel a címsort, és jobbra-balra mozgással rázd meg azt. Így az összes többi ablakot "lerázod" a tálcára, csak ez marad előtted.

Ugyancsak megteheted, hogy újra megrázod ugyanazt az ablakot, ez esetben visszanyitja az összes olyan ablakot, amit az előbb "leráztál".

Előfordulhat, hogy be kell kapcsolni a funkciót

Előfordulhat, hogy az "ablakrázós" funkció nincs bekapcsolva, ez esetben engedélyezni kell a Windows beállításainál ezt a lehetőséget. Ehhez a beállításoknál válaszd a Rendszerbeállítások részt, ahol a Multitasking menüben találod ennek a funkciónak a kapcsolóját.

 

Próbáld ki ezt a két funkciót, hasznos lehet a mindennapokban.

Címkék: windows

Szólj hozzá!

Apróbb változások rendszeresen érkeznek a YouTube-hoz, most azonban egy nagyobb frissítést kap a platform, mely a kinézeten túl új funkciókat is magával hoz. Ráadásul frissül a webes felület is, valamint az androidos és az iOS-es változat is.

Mutatjuk, mi változik.

Nagyíts bele a videóba

Néhány hete írtuk, hogy a prémium előfizetők számára elérhető egy nagyítás funkció, vagyis telefonon és tableten ha teljes képernyős módban nézel egy videót, akkor két ujjas nagyítással bele tudsz nagyítani egy videóba. Ez a funkció most már mindenki számára elérhető, nem csak az előfizetők számára.

Indexképek a csúszkánál

A Netflix csúszkájához hasonlóan a lejátszási csúszkát használva kis indexképen láthatod, hogy épp hol jársz. Eddig azonban csak az adott pozíció pillanatnyi képét láthattad, mostantól viszont egy teljes képernyő szélességű bélyegkép sávot láthatsz, hol jól látható, hogy a csúszka mely részénél a videó melyik részéhez tudsz odatekerni.

Dinamikus háttérszínek

Eddig választhattál a világos és a sötét témák közül, mostantól azonban itt is lesz egy újdonság. Az ún. ambient mód bekapcsolásával beállíthatod, hogy a YouTube háttere a videó színvilágához igazodjon.

Egyéb apróságok

A látványosabb és nagyobb mértékű változások mellett több apróság is változik:

 • új kinézetet kap a feliratkozás gomb
 • újak a reakció gombok
 • a leírásban lévő hivatkozások gombokká változnak
 • megváltozik a hashtagek kinézete
 • a hozzászólás mező kinézete is megváltozott, lekerekített mezőt kapott.

 

Frissítsd a YouTube alkalmazásodat, ha még nem, néhány napon belül megérkezik hozzád az új felület.

Címkék: youtube

Szólj hozzá!

Az egyik legnépszerűbb filmes alkalmazás, a Netflix kínál egy új kényelmi megoldást, mutatjuk mire jó ez!

Egy előfizetés, több profil

A Netflixnek több előfizetési csomagja van, különböző szolgáltatásokkal, különböző havidíjért. Azonban egy előfizetői fiókhoz több felhasználói profilt társíthatsz. Ennek az az értelme, hogy ha előfizet egy család, akkor a családtagok külön-külön profilt használhatnak, így a kedvenc filmek, a film ajánlások, a lejátszási listák és hogy melyik résznél jársz egy sorozatnál, nem keverednek össze egymással.

Ezen kívül lehetőséged van arra is, hogy gyerek profilt hozz létre, ahol csak olyan tartalmakat találhatsz, amik korhatárosak, vagyis a gyerekek véletlenül sem tudnak elindítani nekik nem való filmeket.

Nem csak családok használják így a Netfliexet

Köztünk szólva nem csak egy háztartásban használják így a Netflixet, hanem előszeretettel visszaélnek az előfizetők azzal, hogy a jelszavukat megosztják egymással, és többen használják a Netflixet. A Netflix persze nem nézi ezt jó szemmel, hiszen ez bevételkiesést jelent neki, és igyekszik fellépni ez ellen, próbál időről időre valamilyen megoldást találni arra, hogyan szűrje ki, hogy kik használnak jogosan több profillal egy fiókot, és kik azok, akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel.

Ugyan a Netflix nem mondja ki, de a szürke zónában lévőknek szeretne megoldást nyújtani arra, hogy tisztává tudják varázsolni a Netflix fiókjukat, hátrányos mellékhatások nélkül.

Költöztethetővé váltak a profilok

A hivatalos kommunikáció szerint azért jött ez a funkció, mert változhatnak az élethelyzetek, a családi állapotok, a háztartások, így ha az egy háztartásban élő családtagok egy fiókot közösen használva jogosan használnak több profilt, ám ha például válás történik, vagy egyszerűen csak kirepülnek a gyerekek, akkor számukra hasznos ez a funkció.

Ha ugyanis ilyenkor jogkövető módon új fiókot regisztrál valaki, akkor "tiszta lappal" indul a fiókja, nincsenek benne megtekintési előzmények, saját film listák, kedvelt filmek, stb. Ez pedig visszatartja a külön fiókra váltást.

Mostantól viszont egy profil tetszőlegesen áthelyezhető egy másik fiókba, így tovább vihető minden profilhoz kötődő beállítás, előzmény, lista, stb. Tehát semmi akadálya a külön fiókra váltásnak, legyen szó akár család szétválásról, akár jogszerűtlen felhasználás szabályosra alakításáról.

 

Ha úgy hozza az élet, költöztesd át a Netflix profilodat egy másik profilba.

Címkék: netflix

Szólj hozzá!

Ha iPhone-t használsz, és kezd betelni a telefonod tárhelye (vagy szimplán csak megszabadulnál a feleslegesen helyet foglaló dolgoktól), akkor érdemes pár apróságot átnézni.

Mutatjuk, mit tehetsz a több szabad helyért.

Felesleges fotók törlése

Na nem arra gondolunk, hogy a több ezer fotód közül kezdd el kitörölni azokat, amelyekre már nincs szükség, bár ez is meglepően sok helyet tud felszabadítani, és érdemes lehet akár ezt is végig csinálni, de van egy sokkal módszer: a duplikációk eltávolítása. Az iOS 16 egyik újdonsága, hogy a Fotók alkalmazás kielemzi a fotóidat és videóidat, megkeresi a duplikált elemeket és Neked lehetőséged van azok közül kiválasztani, hogy mely példánytól szeretnél megszabadulni. Fontos, hogy nem csak a pontosan ugyanolyan fotókat és videókat fogja felajánlani a rendszer, hanem a nagyon hasonlókat is, így egyesítés (törlés) előtt azért légy résen.

Fontos, hogy miután törölted a szükségtelen fotókat, akkor nyisd meg a törölt elemek albumot és onnan is töröld őket, hisz az ott lévő képek is ugyanúgy foglalják a tárhelyet.

Optimalizált fotó tárolás

Az Apple lehetőséget biztosít arra is, hogy a fényképekből csak egy-egy bélyegképet tároljunk a telefonon, amik nagyon pici helyet foglalnak, a nagy felbontású képeket pedig az iCloud felhőben tárolja a telefon. Így a készüléken több ezer fotó is igen kevés helyet foglal el, és csak amit meg szeretnél nézni, azt tölti le a telefon a felhőből. Fontos, hogy ekkor az iCloud-nál kell nagyobb tárhely méretre előfizetned, ám ez igazán nem drága, 50 GB tárhelyért havi 299 Ft-ot kell fizetni, 200 GB-ért pedig 899 Ft-ot. Akinek ez sem elég, az kérheti a 2 TB-os csomagot is, bár ez már egész borsos, havi 2.990 Ft-ba kerül.

Fontos tudni, hogy a 200 GB-os és 2 TB-os előfizetés az iCloud családtagok között megosztható, így ha több készülék van a családban, nem feltétlenül szükséges mindenkinek külön-külön előfizetni a nagyobb tárhely csomagra.

Töröld a felesleges appokat

Egyrészt gyakori, hogy csak kipróbálási céllal töltünk le alkalmazásokat, amely alkalmazásokat a valóságban nem használunk. Ezek az appok csak feleslegesen foglalják a telefon tárhelyét. Érdemes átnézni a telefonon lévő alkalmazásokat, és amiket nem szoktál használni, bátran töröld. Ha mégis szükséged lesz rá, majd újra letöltöd.

A Beállítások menüben az Általános almenüben található iPhone tárhely menü szükség esetén fel is ajánlja a régen használt alkalmazások törlését, de nem akárhogy! Az alkalmazásban tárolt beállításokat, fájlokat, sőt az alkalmazás ikonját nem törli a telefon, csak magát az appot. Ha újra rányomunk az app ikonjára és elindítanánk azt, akkor a rendszer gyorsan letölti az appot, és a korábban eltárolt beállításokkal és fájlokkal indul el. Mivel a beállítások is változatlanok, így az app pontosan ugyanúgy indul el, mintha nem is lett volna letörölve.

 

Ha kevés a tárhely az iPhone-odon, akkor nézd át a fenti tippeket, sok helyet szabadíthatsz fel velük.

Címkék: iphone icloud ios16

Szólj hozzá!

A Microsoft egy apró, de hasznos frissítést adott ki a Windows 11-hez, ami a háttérben futó appok kezelését könnyíti meg.

Csoportosított appok a tálcán

Ha sok program van megnyitva, és csak a tálcára lehelyezve, akkor problémát jelenthet, hogy egyszerűen nem fér el a túl sok ikon. Ilyenkor eddig csak az utoljára megnyitott appok látszottak, a korábbiak nem. Ezek elérése emiatt nehézkes volt.

Most a Microsoft kitalált egy megoldást a problémára, mégpedig azt, hogy ha több alkalmazás van a tálcára helyezve, mint ahány ikonnak van helye, akkor megjelenik egy "..." ikon, amire kattintva előjön az összes olyan program ikonja, ami nem fér ki a tálcára.

Ha nem így működik a Windows 11-esed, akkor érdemes frissíteni, hogy megkapja ezt az újdonságot. Ha pedig régebbi Windowst használsz, és szeretnél áttérni a legújabb verzióra, akkor keress bennünket, és segítünk megvizsgálni, alkalmas-e a számítógéped a legújabb Windows futtatására.

 

Apró, de szerethető frissítést mutatott be a Microsoft.

Címkék: windows windows 11

Szólj hozzá!

Az elmúlt időszakban jelentős változáson esett át a Facebook, még ha észre sem vetted. Érdemes megnézni, mert hasznos lehet, ha tudsz róla.

Megváltozik a hírfolyam

A Facebookon hírfolyamnak hívják azt a részt, ahol az ismerősök, oldalak posztjait láthatod, kvázi ahol a tartalom megtalálható. Ezt görgetjük, amikor időt töltünk a Facebookon. A probléma az, hogy itt aztán minden látható, amit csak az algoritmus úgy dönt, elénk akar dobni. Itt nem csak az ismerőseink által megosztott bejegyzésekkel találkozhatunk, hanem a Facebook algoritmus által ajánlott tartalmakkal is. A Facebook ugyanis igyekszik minél tovább a képernyő elé kötni a felhasználóit, így a felhasználók nagyon alapos és részletes profilozása révén olyan tartalmakat mutat, amelyek nagy valószínűség szerint lekötik a felhasználó figyelmét, és tovább marad a felületen, nem zárja be a Facebookot.

Ez egyfelől érthető, de sok felhasználó azért nem szereti a Facebookot és fordul más közösségi felületek felé, mert ráeszmélnek, mennyi olyan felesleges tartalmat dob elé a Facebook, amire eredetileg nem is volt kíváncsi, ám mégis rákattintott, és iszonyatos idő mennyiséget rabolt el az életéből. Újra és újra.

A Facebook ráeszmélt, hogy ugyan a céljuk továbbra is az, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek a felületükön, de az nagy veszteség számukra, ha elpártolnak tőlük a felhasználók.

Egy helyett két hírfolyam

Mostantól ha telefonról Facebookozol, akkor az eddigi egy hírfolyam helyett kettőt találsz, ezekből választhatsz. Az egyik hírfolyam ugyanolyan, mint eddig, vagyis megtalálhatók rajta az ismerőseid és a kedvelt oldalaid bejegyzései, de ugyanitt találkozhatsz az eddig megszokottak szerint az ajánlásokkal is. Ez a hírfolyam a Kezdőlap (házikó ikon) alatt található, angolul Home a neve.

A másik hírfolyamot az alsó menüből érheted el, Hírfolyamok néven (angolul Feeds) találod az ikonját. Ha erre kattintasz, akkor a Facebook algoritmus ajánlásait nem fogod megtalálni, csak az ismerőseid, a kedvelt oldalaid vagy a csoportjaid bejegyzéseivel találkozhatsz.

Így ha Te nem szeretnél felesleges tartalmakkal találkozni, nincs más dolgod, mint a Facebook app megnyitása után alul a Hírfolyamok részt kiválasztani, és máris megszabadultál a nem kívánatos tartalmaktól.
 

Próbáld ki a Facebook kettős hírfolyamát!

Címkék: facebook

Szólj hozzá!

Megérkeztek az első emelt rezsis villanyszámlák, van, akinek persze nem jelent plusz kiadást a változás, de vannak, akiknél duplázták a korábbi számlát.

Ilyen időkben érdemes odafigyelni a fogyasztásra, ajánlottunk is néhány hete egy klassz okos fogyasztásmérőt, amivel ellenőrizheted az elektromos berendezéseid fogyasztását. Most megmutatjuk, hogy ha használtok otthon játékkonzolt, azzal hogyan spórolhatsz.

Néhány beállítás sokat számíthat

A legtöbbet természetesen úgy, ha nem kapcsoljátok be, de ennél azért ügyesebb ötleteket fogunk adni. A modern játékkonzoloknál a tervezők már eleve figyeltek arra, hogy lehetőség szerint kevesebb energiát fogyasszanak, kímélve ezzel a környezetet. Így elmondható, hogy a régi gépek helyett gazdaságosabb új generációs gépeket használni.

Az Xbox One és Series X/S modelleknél elérhető az ún. Instant On mód, ami azt jelenti, hogy "kikapcsolt" állapotban sincs teljesen kikapcsolva a gép, hanem úgymond alvó módban van. Hasonló, mint egy okostelefon kikapcsolt kijelzővel. Ilyenkor a gép a háttérben aktív, frissítéseket hajt végre, sőt, távolról okostelefonról indíthatunk rajta telepítéseket is. Bónusz, hogy ilyenkor extra gyorsan indul el, ha bekapcsoljuk a gépet, nem kell sokat várni, míg el tudunk kezdeni játszani. Hátrány, hogy ebben a készenléti állapotban az Xbox One 13 watt energiát fogyaszt, a Series S 74 wattot, a Series X pedig 153-at, legalábbis a Microsoft állítása szerint.

A Beállítások menüben az Általános fül alatt találod az Alvó üzemmód és indítás beállításait, itt tudod szabályozni az ezzel kapcsolatos beállításokat, és beállíthatod, hogy automatikusan mennyi idő után kapcsoljon ki a gép, ha épp nem használja senki.

A PlayStation 4 és 5 modelleknél a kikapcsoláskor két opció közül választhatsz: ún. Pihenő módba kapcsolhatod a gépet, vagy teljesen kikapcsolhatod. Értelemszerűen a pihenő mód itt sem jelent teljes kikapcsolást, tehát háttérben futó folyamatok maradhatnak, amelyek mind energiát igényelnek.

Egyébként a Beállítások menüben szabályozhatjuk az energiatakarékossági lehetőségeket, beállítható, hogy pihenő módban milyen háttérfolyamatok legyen elérhetők. Ugyanitt beállítható a kontrollerek elaltatásának ideje is. Ezek optimális beállítása segít az energiafogyasztást csökkenteni, de a kikapcsolt állapotnál kevesebb energiaigény nincs. A gépen lévő státusz LED fénye ha narancssárga, akkor alvó módban van a gép, ha nem világít, akkor kikapcsolt állapotban van.
 

Bizonyára nem világmegváltó energiamennyiség, amit az ideális beállításokkal nyerhetsz, de érdemes tudatosan gazdálkodni a felhasznált energiával.

Címkék: xbox playstation xbox instant on playstation rest mode

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása