A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múlt héten szó volt arról, hogy miért ne használj egyszerre több vírusirtót, most pedig szintén a vírusokkal kapcsolatosan írunk, mert ha nem vagy elég óvatos, akkor bajban lehetsz.

Újabb átverés terjed

Rendszerint kitalálnak valamilyen átverést, amivel a gyanútlan, jóhiszemű felhasználókat tudják megtéveszteni, ezzel kárt okozva nekik.

A legújabb átverés valamilyen pénzvisszatérítésről, pénz visszautalásról, vagy fizetési igazolásról szóló emailben terjed. A veszélyes az, hogy általában ezek a típusú levelek baromira magyartalanok szoktak lenni (jellemzően Google fordítóval készülnek), ezek a most terjedő levelek viszont teljesen nyelvhelyesek, nincs bennük fogalmazási hiba, félregépelés.

Ráadásul tényleg cégesnek tűnő a levél szerkezete is, a szövegtörzstől eltérő aláírásmezővel, ahol szintén magyar (kamu) cég adatai látható, így növelve a bizalmat.

A levél tartalmi lényege, hogy valaki utalt Neked pénzt, amiről csatolva láthatod az utalási bizonylatot. Ám a melléklet nem egy ilyenkor elvárható PDF fájl, hanem egy tömörített állomány (zip, 7z, rar), vagy lemezkép (iso).

Ne nyisd meg!

Önmagában az még nem baj, ha magába a tömörített állományba belenézel (bár jobb ezt is elkerülni), viszont a benne található .exe végű fájlt elindítani már végzetes. Vigyázz, mert becsapós, és a fájlnév elnevezésének a vége "doc", így úgy tűnhet, hogy egy Word fájlt nyitsz meg, de valójában a fájl kiterjesztése .exe, ami futtatható állományt jelent. Ha ezt elindítod, akkor a vírus elkezd dolgozni a számítógépeden.

 

Légy körültekintő, hogy elkerüld az átverést.

Címkék: virus

Szólj hozzá!

A számítógépek otthoni elterjedése óta aggódunk a vírusok miatt, a korai időszakban még az is "divat" volt, hogy péntek 13-án sokan be sem kapcsolták a számítógépet, nehogy vírusos legyen a gépük. A mai internetezős világban pedig különösen sok veszély leselkedik a felhasználókra. 

Evidens a vírusirtó használata

A folyamatosan leselkedő veszély miatt elterjedt a vírusirtók használata. Minden vírusirtónak van egy adatbázisa, amiben tárolja az ismert vírusok kódjait, azonosítóit. Így amikor egy ismert vírus próbál a számítógépedben kárt tenni, akkor azt a vírusirtó "felismeri", és letiltja. Természetesen viszont egy vírusirtó nem ismerhet minden vírust, így a számára ismeretlen vírusok nyugodtan átjutnak a szűrőn.

A rosszakarók napról napra újabb vírusokat fejlesztenek, így a vírusirtó gyártójának is folyamatosan bővíteni kell az adatbázist, hogy felismerjék a programok az újabb vírusokat is. Ezért frissül a vírusirtó szoftver adatbázisa napi szinten.

Melyik a legjobb vírusirtó?

Erre nehéz válaszolni, klasszikusan ilyen nincs is. Ez kb. olyan, mint ha azt kérdeznénk, hogy melyik a legjobb okostelefon, melyik a legjobb számítógép, stb. Sok szempontot lehet figyelembe venni, így kérdés, hogy miben a legjobb? Pl. melyik az, amelyik a legtöbb vírust ki tudja szűrni? Vagy melyik az, amelyik a napi frissítésekkel a leginkább naprakész, és legjobban követi az új vírusokat? Vagy épp melyik az, amelyik a legkevésbé terheli a számítógépet?

Szóval sok szempontot lehetne figyelembe venni, de az egyértelmű tény, hogy tökéletes védelmet egyik sem nyújt, nincs 100%-os megoldás. Sokan esküsznek egy-egy gyártó termékére, ki a Nortont szereti, ki a G Data-t, van, aki a Kaspersky-t, megint más az Avast-ot, stb. Igazából időről időre változik a képzeletbeli sorrend, előfordul, hogy némelyik gyártó szoftvere rendkívül jól sikerül, majd 1-2 év távlatában hátrányba kerül, és másik gyártó kerül élre a fejlesztésekkel.

Akkor a több vírusirtó nagyobb védelmet nyújt?

Ez az állítás akár még igaz is lehet, és abszolút érthető, ha valaki arra gondol, több vírusirtóval nagyobb biztonságban tudhatja a számítógépét. Ám van egy kis gond. A vírusirtó ugyebár minden adatforgalmat ellenőrzik (internetezés, fájl letöltés, másolás, pendrive csatlakoztatása, stb.), szóval bármi történik a számítógépeden, azt a vírusirtó ellenőrzi. Így ha több vírusirtót használsz, akkor ugyanazt a folyamatot több vírusirtó kezdi el ellenőrizni, így pedig nagy mértékben lelassítják a számítógép működését. Ráadásul szinte teljesen feleslegesen, ugyanis az igaz, hogy némely fejlesztő gyorsabban, míg mások lassabban frissítik az adatbázist, így előfordulnak különbségek, de ezek nem nagyok.

Konkrétum: a vírusirtó szoftverek a vírusok nagy részét pont egyformán ismerik. A jelenleg még ismeretlen vírusok egy része ellen  egyik, másik része ellen pedig másik vírusirtó fejlesztői nyújtanak hamarabb megoldást. Tehát mondjuk a vírusok 99%-át ugyanannyira megszűri bármelyik jobb vírusirtó szoftver, míg a maradék 1% egy részét hamarabb kivédi egyik, mint a másik, a másik részét pedig fordítva. Vagyis néhány tizedszázaléknyi plusz biztonságot érhetsz el azzal, több vírusirtót használsz, viszont rendkívüli mértékben lassíthatod vele a számítógépedet, akár olyan szinten, hogy az szinte már használhatatlanul lassú lesz.

Magyarán a lényeg, hogy használj vírusirtód, de csak egyet!

Jó, de akkor melyiket?

Ahogy az előbb is mondtuk, tökéletes megoldás nincs, így egyértelműen nem lehet válaszolni a kérdésre. A közelmúltban néhány nemzetközi teszt eredménye egyértelműen azt az eredményt hozta, hogy mostanság a Windows 10 beépített vírusirtója, a Defender a legnagyobb meglepetésre, de magasan megnyerte a versenyt a vírusirtók között. Azt azért hozzá kell tenni, a nagy előnyét részben annak köszönheti, hogy ingyenes, és mivel a Windows része, így igazán széles körben elérhető. Ezek pedig fontos szempontok, így nagy előnyhöz juttatták a Defendert a fizetős vírusirtókkal szemben, ám nem csak ennek köszönhető a kiváló eredmény.

Ha Te más gyártó vírusirtóját használod, abban hiszel, és eddig sem okozott csalódást, akkor bátran használd azt továbbra is, rosszat ezzel nem teszel. Ha viszont bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd, akkor használd a Windows 10 saját vírusirtóját, hiszen jól teljesített a teszteken, ingyenes, és a számítógép erőforrásait sem zabálja fel.

 

Te milyen vírusirtót használsz?

Címkék: vírus vírusirtó tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Amióta elterjedtek a WiFi hálózatok, azóta okoz sokaknak problémát a gyenge jelerősség, a ház vagy udvar lefedetlen területei. Pedig van megoldás, mutatjuk mit tehetsz.

Mitől gyenge a WiFi jel?

A WiFi jelerősséget alapvetően két dolog befolyásolja. Az egyik, hogy maga a WiFi router milyen erősségű jelet sugároz, a másik pedig, hogy a környezet mennyire veri azt vissza, árnyékolja le. Nyílt téren jelentősen nagyobb hatótáv érhető el, mint egy vasbeton szerkezetű épületben, vagy egy lemez csarnokban. És persze az sem mindegy, hogy a WiFi router a ház melyik részén található.

Alapvetően tehát három dolog miatt lehet gyenge a WiFi jel:

1. alapvetően gyenge jelet sugároz a router,
2. valami leárnyékolja vagy visszaveri a jelet,
3. vagy a házban rossz helyen van a router, távol attól a helytől, ahol WiFi-t szeretnél használni.

Mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet?

Először is érdemes a router pozíciójával foglalkozni, bár ez a legtöbb esetben eléggé kötött, hiszen ahol az internetcsatlakozás van a házban, tipikusan ott szokott lenni a router is, és eléggé bonyolult jelentősen arrébb vinni. Mégis célszerű megpróbálni, ideális esetben ugyanis a router annak a területnek a középpontjában helyezkedik el, amely területet le kellene fednie WiFi jellel. Egy ügyfelünknél az internet csatlakozási pont egy vasbeton lépcsőszerkezet fordulója alatt található részben volt, és ez kitűnő hely abból a szempontból, hogy szinte pontosan a ház középpontjában van, valamint ideális hely elrejteni sok mindent, amit nem akar látni az ember. De borzasztó hely WiFi szempontból. A mindössze 3-4 méterre lévő kanapén alig lehetett mérni 20-30 mbit-es sávszélességet, hiába volt előfizetve 250 mbit-es internet. Aztán át lett fúrva a fal a TV alatti komód mögött, vagyis semmi nem látszott a fúrásból, át lett helyezve a router a komód mögé, és a kanapén egyből lett 180 mbit-es sávszélesség.

Ha maga a router gyenge jelerősséget sugároz, akkor azt cserélned kell, nincs mese. Szintén egy ügyfelünknél adott volt a router pozíciója, amin változtatni nem lehetett, a TV pedig csak WiFi-n tudott csatlakozni a routerre, mivel kábeles kiépítés nem volt a házban. A YouTube teljesen használhatatlan volt, mert mindössze 1-2 mbit-es sávszélesség volt a TV-nél mérhető, de volt, hogy még kevesebb. Ki lett cserélve a korábbi router egy nagy teljesítményű új routerre, és ugyan a nem túl optimális pozíció miatt nagy csodát ez sem tudott művelni, de 30-40 mbit körüli sávszélességet igen, ami bőven elegendő volt az okostévé internetes funkcióinak kihasználásához.

A harmadik lehetőség amivel kiterjesztheted a WIFi hálózat lefedettségét, az az úgynevezett range extender, vagy WiFi repeater. Ez egy olyan eszköz, amit konnektorba  kell dugni, rácsatlakoztatni a meglévő WiFi hálózatra, és annak a jelét továbbítja. Ha pl. a router az előszobában van, a nappaliban pedig gyenge a WiFi, akkor a nappali és az előszoba közötti részen kb. félúton érdemes ilyen range extendert üzembe helyezni. Természetesen ebből többet is elhelyezhetsz a házban, igénytől függően.

Egy ügyfelünk két szintes családi házban él, az emeleten van az internetes modem és a router is, így a földszinten nem igazán volt használható a WiFi. Üzembehelyezett egy range extendert, azóta pedig teljesen jól használható a WiFi a földszinten is.

Fontos tudni, hogy mivel a WiFi jel a távolság növekedésével folyamatosan gyengül, így a sávszélesség is csökken. Ezért a range extender által lefedett területen alacsonyabb sávszélességet fogsz tudni elérni, mint a router környezetében. Léteznek viszont olyan range extenderek, amelyeken kábeles csatlakozási lehetőség is van, így a routerrel kábelesen összekötve ez a probléma megszűnik, a range extender így egy erős jelet tud szórni, hiszen nem egy már eleve gyengébb jelet továbbít.

 

Ha segítségre van szükséged WiFi témában, munkatársaink állnak rendelkezésedre. A WiFi legyen Veled!

Címkék: wifi router internet sávszélesség

Szólj hozzá!

Gyakran előfordul a nyomtatóknál, hogy a kinyomtatott kép csíkos vagy foltos. Mutatjuk, hogy mi lehet az oka, és mit tehetsz.

Tintasugaras nyomtató esetén

Tintasugaras nyomtatónál leginkább az okozhatja a problémát, hogy ha keveset nyomtatsz, akkor a tinta apró kis részecskéi beleszáradnak a nyomtatófej fúvókáiba, így eldugítva azt, és megakadályozva, hogy a festék keresztül tudjon jutni a nyomtatófejen. Egy nyomtatófejen mindegyik színnek külön fúvókái vannak, és színenként is több fúvóka található, így előfordulhat, hogy csak némelyik szín nyomtatása hibás, míg a többi szín nyomata megfelelő.

Elsőként a nyomtatófej tisztíását kell megpróbálni. Ezt a funkciót a nyomtató segédprogramjában tudod elindítani. Általában két féle tisztítási mód is létezik, az egyik egy ún. általános tisztítás, a másik pedig egy fokozott tisztítás. A fejtisztításkor a nyomtató festéket használ el, a fokozott tisztításkor pedig kifejezetten sok festék fogyhat el. Ennek ellenére előfordul, hogy a nyomat még így sem lesz tökéletes, és többször is szükséges lehet a fejtisztítást elindítani. A fejtisztítás során használt festéket a nyomtató egy ún. elhasznált festék tartályba üríti.

Ha a "szoftveres" fejtisztítás nem oldja meg a problémát, akkor két lehetőséged marad. Elsősorban a HP és Canon nyomtatóira jellemzők (főként a kisebb modellekre), hogy a festékpatron és a nyomtatófej egyben van, tehát a festékpatron cseréjével együtt a nyomtatófejet is kicseréled, így ez megoldja a problémát.

Azoknál a nyomtatóknál viszont, amelyeknél a tintapatron és a nyomtatófej külön van, ott szerviz tud segíteni, ugyanis ilyen esetben ki kell szerelni a nyomtatófejet a nyomtatóból, és egy speciális oldatban ultrahangos tisztítással lehetséges a nyomtatófej tisztítása.

Lézer nyomtató esetén

A lézer nyomtatók alapvető különbsége a tintasugaras nyomtatókkal szemben, hogy nem folyékony festéket (tintát) használnak, hanem festékport. A festékpor aztán egy fényérzékeny hengeren keresztül jut el a beégető hengerre, ami magas hőmérsékleten (kb. 200 C) ráégeti a festékport a papírra (lézer nyomtatóknál ezért meleg a papír nyomtatás után).

A lézer nyomtatók esetén nem tintapatronnak, hanem tonernek nevezzük a kellékanyagot, ebben található a festékpor. Ha elfogy, ezt kell cserélni. Kétféle toner létezik, az egyik, amikor csak egy műanyag tartályt cserélsz, amiben festékpor található (ebben az esetben a fényérzékeny henger és a beégető henger is a nyomtató része), a másik az ún. kompakt toner, amikor a toner tartalmazza magát a fényérzékeny hengert is, nem csak a festékport. Vagyis ez esetben a toner cseréje a fényérzékeny henger cseréjével is jár.

A csíkos, foltos nyomatot két egység hibája okozhatja. Az egyik a fényérzékeny henger kopása, a másik pedig a fűtőhenger kopása. A fényérzékeny henger kopása esetén azoknál a nyomtatóknál, amelyek kompakt tonert használnak, elegendő a toner cseréje, azoknál a nyomtatóknál pedig, amelyeknél a toner csak egy festéktartály, ott külön cserélhető.

A beégető henger kopása esetén viszont mindenképp szervizhez kell fordulnod.

 

Te szoktál nyomtatni?

Szólj hozzá!

Egyre több autóban található olyan gyári vagy utólag beépített központi multimédiás egység, amely képes bluetooth kapcsolaton keresztül telefonkihangosítóként működni.

Ennek a beállítása viszont sok embernek problémát okoz, pedig mindössze néhány egyszerű lépést kell követned, mutatjuk miket.

Így állíthatod be a bluetooth kapcsolatot

Akár új autót, akár új telefont vásárolsz, ha szeretnéd használni az autódban található kihangosítót, akkor azt be kell állítanod. Ehhez először is kapcsold be a telefonon is és az autódban is a bluetooth kapcsolatot (ha az ki van kapcsolva). Ezt mindkét készüléknék a Beállítások menüben teheted meg.

A bluetooth egy vezeték nélküli adatkapcsolat két készülék között. Jelen esetben autó (pontosabban az autóban található média egység) és a telefon között. Létre kell hozni egy kapcsolatot, hogy a két készülék tudjon egymással kommunikálni. Ezt a bluetooth eszközöknél párosításnak (pair) nevezik. Mindkét készüléken menj a beállítások menüben található bluetooth menübe, majd ha szükséges, kapcsold be a "felfedezhető" állapotot. Ekkor a készülékek elkezdik megkeresni a közelben található bluetooth eszközöket.

Általában az autóban található egység kiírja, hogy milyen néven fogod megtalálni az általa szórt bluetooth hálózatot a telefonod kijelzőjén. Ha megtaláltad, egyszerűen válaszd ki. A biztonságos kapcsolat miatt (magyarul, hogy ne tudjon bárki rácsatlakozni ugyanerre a bluetooth kapcsolatra) egy biztonsági kódot is meg kell adnod, ezt a kódot is láthatod az autódban lévő kijelzőn, ha mégsem, akkor a kézikönyvben.

Miután megadtad a kódot, néhány másodperc után a kapcsolat létrejön, és innentől kezdve automatikusan kapcsolódik a készülék az autóban található bluetooth rendszerre (már amennyiben hatókörön belül van az autó, a kihangosítást végző központi egység vagy kihangosító be van kapcsolva, és a telefonon is be van kapcsolva a bluetooth).

Névjegyek

A bluetooth kapcsolat sikeres beállítása után meg fogja kérdezni a rendszer, hogy szeretnéd-e, hogy a telefonról a névjegyalbumot szinkronizálja az autó médiarendszere, ezt célszerű engedélyezni. Így a jövőben ha olyan ember hív, aki benne van a névjegyzékedben, akkor az autód média egysége is ki fogja írni a hívó nevét, valamint ha Te szeretnél hívást kezdeményezni, akkor kereshetsz a névjegyzékben a telefon érintése nélkül.

Indulhat a zene és a telefonálás

A legtöbb autóban a központi média egységet nem csak kihangósítóként, hanem média lejátszóként is tudja kezelni a telefon, vagyis nem csak a telefonhívásokat tudod lebonyolítani az autódon keresztül, hanem a telefonodon tárolt zenéket is hallgathatod az autóban. Ilyenkor ha hívásod érkezik, automatikusan leállítja a zenelejátszást, és a hívás végén folytatja.

Ha gyári egységet használsz az autódban (és van multimédiás kormány az autóban), akkor a hívásaidat a kormányon lévő gombokkal is kezelheted, így tényleg a kormányról sem kell levenned a kezedet. Ugyanígy a kormányon lévő gombokkal állíthatod a hangerőt, vagy zenelejátszáskor léptethetsz a zeneszámok között.

Így törölheted, ha már nem szükséges

Előfordulhat, hogy eladnád az autót, vagy telefont cserélsz. Ilyenkor érdemes törölni az autóból a névjegyeket és a telefon párosítását, és a telefonból is az autót. Ehhez mindkét eszközön menj a beállítások menüben található bluetooth menübe. Itt láthatod, hogy milyen eszközökkel van összepárosítva az autód illetve a telefonod. A párosított eszközök (paired devices vagy paired phones) közül egyszerűen töröld ki azt, amelyikre már nincs szükséged.

 

Te használsz kihangosítót?

Címkék: bluetooth kihangosító

Szólj hozzá!

Igen, most a héten bemutatott Apple újdonságokról lesz szó, így ha ezek egyáltalán nem érdekelnek, akkor sajnos ez a levél most nem Neked szól.

Ha viszont érdekel, mert Apple termékeket használsz vagy tervezel használni, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy androidosként, hogy mit tud a "konkurencia", akkor érdemes tovább olvasnod.

Új iPad

iPad-ből ugye két sorozat fut egymás mellett, az egyik a "sima", a másik a Pro. A Pro egy túlárazott cucc, legalábbis abban az értelemben, hogy sokkal drágább, mint a sima iPad. De míg a sima iPad főként otthoni célokra készül, addig a Pro sorozat munkára, tervezőknek. Most a sima iPad frissült, hisz a 2018. óta futó 6. generáció után most bemutatták a 7. generációt.

Ez a korábbi 9,7"-os kijelző helyett most 10,2"-os kijelzőt kapott, köszönhetően a keskenyebb keretnek a kijelző mellett. Természetesen megkapta a gép a legújabb Apple mobilprocesszort, amitől őrületesen gyors lett (nem mintha a "régi" lassú lett volna), valamint ez az iPad már a legújabb operációs rendszerrel, az iPadOS-sel érkezik. Ez gyakorlatilag az iPhone-okon futó iOS átdolgozása, ami még jobban optimalizálva van az iPad nagyobb kijelzőjéhez, és laptop szerű élményt biztosít (hozzátesszük, hogy az iPadOS-t a korábbi, még támogatott iPad-ek is meg fogják kapni szoftverfrissítés formájában).

Az iPadOS fejlettebb multitaskingot kap (több alkalmazás párhuzamos futtatása), új főképernyőt, a számítógépeken is ismert fájl kezelő felületet (mostantól rendszerszinten fogja tudni kezelni a csatlakoztatott pendrive-okat), valamint az asztali számítógépeken tapasztalható böngészési élményt fog nyújtani a Safari. Az ígéretek szerint pedig gyorsabb is lesz a rendszer a korábbi iOS-hez képest, bár arra eddig sem nagyon lehetett panasz.

Apple Watch series 5

A tavaly bemutatott 4. generációs okosóra után itt az újabb modell, ám míg tavaly az óra volt az Apple igazán nagy dobása, idén az inkább csak egy szokásos frissítésnek mondható.

Az első bejelentett újdonság az ún. always-on display, vagyis mostantól a kijelző folyamatosan világít, nem csak a csukló felemelésekor vagy a képernyő megbökése esetén. Viszont alaphelyzetben egy kissé halványított képet láthatsz, ami akkor erősödik fel, amikor megemeled a csuklód, vagy hozzáérsz a képernyőhöz. Kíváncsiak leszünk, hogy ez mekkora hatással lesz az üzemidőre nézve, bár az Apple szerint hasonló lesz az üzemidő, mint eddig is volt.

Apró frissítéseket kapott még az óra, ilyenek pl. a mentstruációs ciklus figyelő alkalmazás, vagy a zajfigyelő app, ami szól, ha túl sokáig vagy olyan környezetben, ahol az egészségre káros mértékű a zaj mértéke. További újdonság, hogy megjelent az órában az iránytű funkció is.

És az új iPhone 11

És amit mindenki várt, az Apple bemutatta az iPhone-ok legújabb generációját az iPhone 11-et. Végre kicsit egyszerűsödött az iPhone család, mert az utóbbi időben kicsit kusza volt. Két éve ugye volt az iPhone 8 és 8 Plus, ami mellett megjelent a teljes képernyős iPhone X, amit mindenki "iksz"-ként hívott, hivatalosan viszont tízként kellett volna, csak római számmal írták. Aztán 1 évvel később jött a tízes széria ráncfelvarrása Xs (ejtsd: "tíz ess") néven, amit mindenki csak "ikszess"-nek hívott, ennek a nagytesója az Xs Max (ami csak méretben volt nagyobb), és az Xr is, ami meg a kettő közt volt méretben, de butább volt az Xs-nél. Méretben ez volt kb. a korábbi Plus-os modellek alternatívája. Szóval a korábbi számok helyett mindenféle római szám lett az elnevezésben, "s" és "r" utótaggal megspékelve, hát márkafüggő legyen a talpán, aki ezt zsigerből bírta követni.

Most végre tiszta a helyzet, az új széria az iPhone 11 nevet kapta. A sima iPhone 11 az Xr-nek az utódja, míg az egyértelműen feljebb pozícionált Xs utód iPhone 11 Pro néven fut. Ennek pedig a nagyobb méretű változata az iPhone 11 Pro Max.

Az iPhone 11 továbbra is 6,1"-os kijelzőt kapott, ami továbbra is csak LCD, nem pedig OLED. A kritikák sora itt kb. véget is érhet, hiszen ez valóban nem volt szép az Apple-től, ám a készülék megkapta a világ leggyorsabb mobil processzorát, az A13-at (a korábbi A12 is mindent megvert a piacon), valamint az elődhöz képest sokat fejlődött az immár két hátlapi kamerával rendelkező kamera rendszer is (az elődben csak 1 hátlapi kamera volt). A két kamera két különböző látószögű, az egyik ultraszéles. Így az Apple állítása szerint 2-szeres optikai zoom érthető el (a két kamera külön-külön dolgozik, és egy ügyes szoftver rakja össze a végeredményt). Megjelent továbbá az új éjszakai mód, és az állatokat is felismerő portré mód. Az Apple elmondása szerint az iPhone 11 kameráival szebb képeket készíthetünk, mint bármely korábbi iPhone-nal (ide értve a tavaly csúcsnak számító Xs-t és Xs Max-ot is).

Az iPhone 11 hatféle színben érhető el: lila, sárga, zöld, fekete, fehér és piros, valamint 64, 128 vagy 256 GB tárhellyel.

Az igazán nagy durranás: iPhone 11 Pro (Max)

A csúcsot pedig természetesen az iPhone 11 Pro és Pro Max modellek jelentik.

Az újdonság a "sima" iPhone 11-hez hasonlóan szintén az A13-as processzort kapta meg, amiről kiderült, hogy másodpercenként 1 billió (!) számítási műveletet képes elvégezni, ami ráadásul az elődhöz képest kevesebb energiát kér. Tovább javítottak a képernyő energiafelhasználásán is, így összességében a kisebbik modell 4, a nagyobbik 5 órával hosszabb üzemidővel rendelkezik az Xs és Xs Max-hoz képest.

Végre elérhető lett a gyorstöltés funkció ezekhez a készülékekhez, vagyis mostantól nem kell annyit várni, hogy feltöltsön a telefon. Az Apple állítása szerint 30 perc alatt 50%-os töltöttséget képes magába szívni az új iPhone a gyorstöltővel.

És hát a kamera... Az Apple csúcs telefonjainak mindig egész jó kamerái voltak, de sosem a piac legjobbjai. Most viszont lehet, hogy változik a helyzet, ugyanis most 3 különböző látószögű, egyenként 12 megapixeles kamerarendszer található a készülék hátulján. Természetesen itt is van éjszakai mód és minden egyéb finomság, hogy a lehető legszebb legyen a végeredmény, a csúcs mégis az ún. Deep fusion funkció. Ekkor a készülék minden fotózáskor valójában 9 fényképet készít (különböző lencsékkel külön-külön fotókat), és a végén nemhogy kiválasztja, melyik kép lett a legjobb, de képpontonként elemzi a képeket, és mindegyik képből a legjobbnak ítélt képpontot kiválasztva rakja össze a végeredményt. Egészen elképesztő.

A kamera videózási képessége is sokat fejlődött, az új operációs rendszernek köszönhetően pedig már akár a telefonon is megvághatod, szerkesztheted az elkészített videókat. így például videó szerkesztés közben is válthatsz, hogy melyik jelenetnél melyik látószögű kamera képét szeretnéd látni.

A bemutató nagyon lenyűgöző volt, kíváncsiak leszünk, hogy a valódi tesztek milyen eredményeket hoznak majd. A Pro modellek éjzöld, ezüst, asztroszürke és arany színben, valamint 64, 256 és 512 GB tárhellyel érhetők el. 

 

Hogy tetszenek az Apple újdonságai?

Címkék: apple iphone ipad ios apple watch

Szólj hozzá!

Az okostelefonokon nagyon sok mindent meg tudunk oldani, hiszen mindenre van egy alkalmazás, jönnek az emailek, Facebook értesítések, Viber és Messenger üzenetek, vagy csak egy gyors fotót készítünk, jegyzetet írunk, vagy épp posztolunk valamint az Instára.

Ha meg épp egyik se történik, akkor megnézünk egy videót a YouTube-on, játszunk vagy internetezünk.

Minden esetre az biztos, hogy elképesztően sok időt töltünk a telefonunkkal és ez nem feltétlenül jó.

A gyártók is rájöttek, hogy túl sokat használjuk a kütyüket

A Google és az Apple is belátta, hogy ugyan a készülékeiket azért készítik, hogy használjuk azokat, ráadásul azért zsúfolnak bele minél több funkciót, hogy minél inkább hozzánk nőjenek az okoskütyük, azt elismerik, hogy ez bizony már túl van az egészséges szinten. Valamit ezzel tenni kell. Így kitalálták a Képernyőidőnek nevezett funkciót. A képernyőidő funkcióval a telefon jelentést készít arról, hogy mennyi időt töltesz a készülék használatával, azon belül is láthatod, hogy egy-egy alkalmazás használatával mennyi időt töltesz el, de akár kategóriákba sorolva is kaphatsz információkat.

Pontos információkat kaphatsz arról, hogy mely alkalmazástól érkezik a legtöbb értesítés, mely appot használod a leggyakrabban, de akár azt is, hogy egy nap hányszor vetted elő a telefonodat, vagy reggel mi az első, amit a telefonodon csinálsz.

Korlátozhatod is magad

Ha úgy gondolod, hogy bizonyos alkalmazásokat túl sokat használsz, kvázi függővé váltál, akkor beállíthatod, hogy egy adott alkalmazást naponta hány percig vagy óráig használhatsz maximum. Így a telefon szól, ha már túlzásba esel.

De beállítható az is, hogy összességében közösségi médiával mennyi időt tölthetsz el, így mindegy, hogy az Facebook vagy Intsagram, a telefon egyben fog nézni minden közösségi médiás tevékenységet.

Adj magadnak kimenőt!

És a legjobb funkció: beállíthatsz olyan időszakot, amikor köszönöd szépen, de nem akarsz semmilyen értesítést kapni sehonnan, egyik alkalmazás sem zavarhat, csak amiket Te engedélyezel. Ezt ütemezheted is, tehát pl. minden este 8 óra és másnap reggel 7 óra között csak az engedélyezett alkalmazások aktivitásai fognak megjelenni, de a telefon funkció mindenképp aktív marad. Magyarán este a hívások beérkeznek, de ha nincs engedélyezve, akkor a Facebook értesítések, Messenger üzenetek és társaik nem fognak zavarni. Ha mégis szeretnél egy-egy alkalmazást ebben az időszakban is engedélyezni, akkor azt külön hozzá tudod adni a listához, így csak a többi alkalmazás lesz blokkolva.

A gyereket is korlátozhatod!

Az alkalmazások korlátozásához használhatsz külön jelkódot is, így aki nem ismeri ezt a kódot, az nem tudja kikapcsolni vagy felülbírálni a korlátozásokat. Ez kitűnő eszköz arra, hogy a gyerekek telefonhasználati szokásait korlátozza a szülő, és csak a megengedett mértékben használhassa a készüléket a gyermek. Beállítható az is, hogy hétvégén legyen megengedőbb a telefon, mint hétköznap.

Androidon és iPhone-on is működik?

A fent leírt összes funkció iPhone-on működik, de hasonló tudással az újabb androidos telefonok is rendelkeznek. Azonban Android esetén veriózól és készülékgyártótól függően lehetnek eltérések.

Mindkét platform esetén a Beállítások menüben találhatod meg a Képernyőidő funkciót, itt tudod aktiválni, vagy személyre szabni a beállításokat, illetve megtekinteni a kimutatást az eszközhasználatról.

 

Próbáld ki a képernyőidő funkciót!

Címkék: iphone android screentime képernyőidő

Szólj hozzá!

Már a "butatelefonok" idején elkezdődött, hogy kamerát tettek a telefonokra, amikkel a mai szemmel nézve szörnyű képeket lehetett készíteni. Az okostelefonok érkezésével viszont a lehetőségek adottak lettek ahhoz, hogy a telefonok egyre inkább helyettesítsék a fényképezőket.

A telefonos fényképezés két dologban verhetetlen!

Szoktunk viccelődni azzal, hogy tudod-e, melyik a legjobb fényképezőgép a világon? A kérdésre tipikusan olyan válaszok érkeznek, hogy a Canon, Nikon, Sony, stb. Ilyenkor szoktuk rávágni: az, amelyik épp nálad van.

Hiába van valakinek akármennyire jó profi vagy félprofi tükörreflexes fényképezőgépe különböző objektívekkel, profi fókusszal, nagy zoommal, állítható fehéregyensúllyal, stb, ha az otthon pihen, a telefon pedig a zsebedben van, a pillanat pedig ott van melletted.

Egyrészt a profi fényképezőkhöz érteni is kell, egy átlagos amatőr felhasználó általában nem fog vele jobb képeket készíteni (sőt, a téves próbálkozások miatt sokszor rosszabb lesz az eredmény), mintha egy sima kompakt fényképezőt használna automata módban. Másrészt pedig egy ilyen fényképező a csere objektívekkel együtt bizony terjedelmes is, és a súlya sem elhanyagolható. Tehát ha Te nem fotózni készülsz, nem olyan helyre mész, ahová úgy indulsz, hogy tudod, fotóznod kell, akkor szinte biztos, hogy nem lesz nálad. A telefonod viszont igen. Ezért készítik az emberek telefonnal a fotóik nagy részét.

A másik ok pedig, hogy az okostelefonról egy pillanat alatt lehet megosztani a közösségi platformokon az elkészített fotót, vagy elküldeni emailben, Viberen, stb, míg egy hagyományos fényképezőgéppel készült fotót először át kell másolni egy számítógépre, majd onnan lehet megosztani, elküldeni, stb.

Az már csak hab a tortán, hogy a telefonon az elkészített fotót rögtön tudod szerkeszteni, effektekkel ellátni, megvágni, feliratozni, tükrözni, stb.

Félre értés ne essék, a profi fényképezőgépeknek és profi fotósoknak továbbra is van létjogosultságuk, nem az ő kenyerüket veszi el az okostelefon. De a hétköznapi életben a hétköznapi pillanatokat sokkal egyszerűbb telefonnal lefotózni, mint a fényképezőgépet keresgetni.

Milyen fotókat tud készíteni egy mai telefon?

A telefonokban évről évre fejlődik a kamera minősége. Eleinte főként a megapixelek száma nőtt (magyarán az elkészített fotó felbontása lett egyre nagyobb), de sokat változott a lencse mérete is (a nagyobb lencse több fényt enged be, így félhomályban szebbek lettek a képek), megjelentek a vakuk, először csak egy, aztán jött a dupla vaku (hideg és meleg fehér egyszerre, hogy lehetőleg ne változtasson a kép színvilágán a vaku színe), aztán négy vagy akár még több LED villan segédfényként a mai telefonokon.

Aztán megjelentek a két kamerás telefonok (mármint nem arra gondolunk, hogy elől és hátul egy-egy kamera, hanem amikor hátul van dupla kamera), majd a három, vagy még több lencsével szerelt készülékek. A kamerák számát tekintve talán a Nokia 5 lencsés telefonja vezet, de ez semmit nem jelent, csupán érdekesség.

A több lencse lényege, hogy a lencsék különböző méretűek és más a fókusztávolságuk is, tehát fotózáskor gyakorlatilag egyszerre több kép készül. Az egyiken közelebb lesz amit fotózol, de kevesebb terület fér rá a képre, míg a másik lencse képén távolabb lesz minden, de nagyobb területet fog át a kép. Utána következik a szoftveres varázslat, amikor ennek a több lencsének a képét a készülék egyetlen képpé varázsolja. Igyekszik úgy csinálni, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény. Gyakorlatilag megpróbálja kitalálni, hogy milyen is lenne a tökéletes kép.

A mai csúcs telefonokkal pl. lehet ún. portré képet is készíteni, amikor a háttér elmosódott és homályos, viszont az előtérben lévő emberek vagy tárgyak tű élesek. Ettől nagyon modern hatása lesz a képnek, tényleg olyan művészi, mintha egy profi fotós készítette volna a képet mindenféle hókuszpókuszt alkalmazva.

A Huawei csúcs telefonjában pedig megjelent az optikai zoom lehetősége, vagyis mostantól nem csak digitálisan nagyít bele a telefon egy fotóba, hanem lehetőséged van 5-szörös optikai nagyításra (közelítésre) is, ami valami elképesztő (ha érdekel milyen, kattints ide).

Hogyan készíts jó fotókat a telefonoddal?

Magyarósi Csaba magyar YouTuber és a Huawei közösen indítottak egy mobilos fotózással kapcsolatos mini sorozatot, amiben különféle tanácsokat adtak, hogyan készíthetsz jó minőségű és különleges hangulatú fotókat egy egyszerű telefonnal.

Hogyan fotózz utcán?

Hogyan szelfizz okosan?

Hogyan fotózz ételt?

Portrai fotózás

Hogyan érdemes mobillal éjszaka fotózni?

Melyik telefonban a legjobb a kamera?

Ezen nagyon sokat lehetne vitázni. Kérdés ugye, hogy milyen szempontot veszünk figyelembe. A fotó készítési képességet, a megapixelek számát, vagy a videó készítést? Elképzelhető, hogy az egyik gyártó készüléke csodálatos fotókat készít megfelelő fényviszonyok között, míg gyenge vényviszonyok mellett egy másik készülék lehet a nyerő. Vagy pl. a Full HD-ban készített videók gyönyörűek, a képstabilizálás is megfelelő, viszont a 4k-s felvételeknél ez már nem igaz.

Szóval sok szempontot lehetne figyelembe venni, ezekhez pedig alapos tesztek szükségesek, hogy nagyjából igazságot lehessen tenni az ügyben. Mégis néhány általános igazság:

Az iPhone-ok általában mindig a mezőny elején vannak, de soha nem ezek jelentik a csúcsot. A színek általában egészen élethűek, de rosszabb fényviszonyok között már kezd bajban lenni az, aki iPhone-t használ.

Szubjektív véleményünk alapján általánosságban a Huawei csúcs készülékei jelentik a legjobb kompromisszumot, készítik a legjobb minőségű képeket, sőt, a P30 Pro modell még félhomályban vagy sötétben is egészen elképesztő, hogy milyen minőségű képeket képes készíteni, ahhoz képest, hogy egy telefonról beszélünk.

Videózás tekintetében viszont inkább a Samsung csúcs készülékei mondhatók etalonnak, de a Samsungokról alapvetően kijelenthető, hogy a fotói kissé túlszaturáltak, a színek a valóságostól eltérőek. Igyekszik annyira jó lenni a kép, hogy az már mesterkélt hatást kelt.

Bőven elég, amit most tudnak a kamerák?

Mondhatnánk, hogy igen. Mégis évről évre az egyik fő fejlődési terület az okostelefonoknál a kamerák terén figyelhető meg, és rendszeresen a készülékcsere fő okaként (vagy utólagos magyarázataként) azt halljuk vissza, hogy az új mennyivel jobb képeket készít.

És ameddig ez így van, addig a gyártók törekedni fognak a jobbnál jobb kamerák kifejlesztésére.

 

Te szoktál fotózni a telefonoddal?

Címkék: samsung iphone okostelefon huawei

2 komment

Néhány éve már kaphatók vezeték nélkül tölthető eszközök, többnyire okostelefonok, okosórák, fülhallgatók. Nézzük mi is ez, és Te használhatod-e.

Nem most indult

Ha jobban belegondolsz, akkor elektromos borotvák, fogkefék már hosszú évekkel ezelőtt is használták a vezeték nélküli töltés lehetőségeit, hisz érintésvédelmi szempontból tökéletes megoldást nyújtott ez a technológia.

A  problémát az jelentette, hogy nagy mennyiségű energiát vezeték nélkül "átjuttatni" nagyon nagy veszteséggel járt és nagyon lassú volt. Magyarán egy olyan eszközt feltölteni, mint például egy mai okosmobil, egyszerűen nem lehetett volna elfogadható időn belül (pl. 24 óra lett volna egy teljes töltés).

Szóval a technológia régóta adott volt, mára pedig odáig fejlődött, hogy már napi szinten használhatjuk okoseszközeink akkumulátorának töltésére is.

Tényleg nem kell vezeték?

De, vezeték sajnos továbbra is kell. A vezeték nélküli töltéshez alapvetően két eszközre van szükség, az egyik a vezeték nélküli töltő, a másik pedig maga az eszköz, aminek az akkumulátorát fel szeretnék tölteni (feltéve, hogy az eszköz támogatja a vezeték nélküli töltést).

A vezeték nélküli töltőt ugyanúgy kábellel szükséges a fali konnektorhoz csatlakoztatni, mint ha magát a telefont dugnánk be a fali töltőbe (kivéve ha vezeték nélküli power bankról beszélünk, hisz akkor az a saját akkujában lévő energiát "pumpálja" át a másik eszközünkbe, de egyszer azt is fel kellett tölteni, amihez ugyancsak kellett kábel).

Szóval vezeték kell, a különbség mindössze az, hogy magába a készülékbe nem szükséges kábelt csatlakoztatni, így pl. a töltőállomást fix helyre telepítve tudjuk tölteni pl. a telefont úgy, hogy nem kell kábelekkel bajlódni.

Van ennek bármi értelme?

Alapvetően van előnye, de hátránya is a vezeték nélküli töltésnek.

Tagadhatatlan előnye, hogy sokkal kényelmesebb letenni a telefont egy fix helyre (töltőpad), mint elővenni kábeles töltőt, bedugni a konnektorba, majd a másik végét a telefonba, stb. Mivel ez macera, ezért nem is nagyon szoktuk megtenni, csak amikor már nagyon szükséges, mert merül a telefon. Ezzel szemben ha az irodában az asztalodon van egy fix töltőpad, reflexszerűen mindig oda fogod letenni a telefont, így az kvázi folyamatosan töltőn lesz, mindig megfelelő akkumulátor töltöttségi állapotban tudod használni.

A másik még ennél is nagyobb előny, ha autóban vagy. Sok mai autónál már gyárilag előkészítenek a mobiltelefon tárolására alkalmas helyet, ahol gyakran vezeték nélküli töltőt is elhelyez a gyártó. Így ha a telefonodat egyszerűen a "helyére" teszed, akkor autózás közben a telefonod folyamatosan tölteni fogja magát.

Léteznek már olyan éjjeli lámpák is, amelyek vezeték nélküli töltéssel felvértezett telefontartóval is rendelkeznek, ez is igen praktikus, hisz éjszaka a telefonod akkuja feltölt, Neked pedig csak annyit kell tenned hogy a megfelelő helyre rakod le a készüléket elalvás előtt.

De nézzük a hátrányokat is, abból is akad

Csak címszavakba szedve soroljuk fel, milyen kompromisszumokat kell kötnöd, ha vezeték nélkül szeretnéd tölteni az eszközeidet:

 • A töltési idő jóval hosszabb lesz, mint kábeles töltés esetén.
 • A vezeték nélküli töltéssel a technológiából adódóan hő keletkezik, az akkumulátorok egyik fő ellensége pedig a meleg, vagyis ha rendszeresen így töltöd az eszközeidet, akkor azoknak az akkujuk hamarabb tönkremegy, mint a kábellel töltött társaiké. Ez ellen minimálisan védekezhetsz azzal, ha tok nélkül töltöd a telefonodat, hogy az jobban tudjon hűlni, még jobb, ha olyan töltőpadot vásárolsz, amelyikben van ventilátoros hűtés.
 • Töltés közben nem kényelmes az eszköz használata. Míg egy kábellel csatlakoztatott telefon teljesértékűen használható töltés közben is (amíg a kábel hossza engedi), addig a vezeték nélküli töltést választók nem mozgathatják a telefont töltés közben.

Honnan tudod, hogy Te tudod-e használni a vezeték nélküli töltést?

A legtöbb ma divatos okostelefon már képes vezeték nélküli töltéssel feltölteni az akkumulátorát, de ezt a készülék tulajdonságainak leírásában biztosan megtalálod. Fontos még, hogy melyik vezeték nélküli töltési szabványt támogatja a telefonod, a legelterjedtebb ilyen szabvány a Qi. A Qi szabványnak megfelelő eszközök egymással teljesen kompatibilisek, vagyis ha beszerzel egy vezeték nélküli töltőt, ami Qi szabványos, akkor azzal bármilyen Qi szabvánnyal kompatibilis eszköz tölthető. Ha később telefont cserélsz, akkor az új telefonodat ugyanúgy feltöltheted majd vele, mint a mostanit.

 

Ha a telefonod alkalmas rá, próbáld ki a vezeték nélküli töltést, mert bár vannak hátrányai, nagyon kényelmes.

Címkék: qi wireless charging vezeték nélküli töltés

Szólj hozzá!

Közeleg a nyár vége, küszöbön az iskolakezdés. Manapság nagyiskolások és egyetemisták gyakorlatilag nem tudnak számítógép nélkül létezni, ilyenkor pedig tipikus probléma, hogy be kell szerezni valamiféle laptopot.

De milyet? Egy olcsóbb elég lesz - persze, evidens, hogy szeretné mindenki olcsón megúszni, hisz kiadás kiadás hátán ilyenkor. Azonban ha nem jól választ valaki, akkor az olcsó lesz a drága, ezért segítünk, hogy még vásárlás előtt milyen szempontokat vegyél figyelembe, hogy jól tudj választani.

Ne az ár alapján dönts!

Persze könnyű ezt mondani, de végül mégiscsak az ár az egyik legfontosabb szempont, hiszen a családi költségvetés véges, na meg legyünk őszinték, ha valamihez kevésbé értünk, akkor a paramétereket kevésbé tudjuk összehasonlítani, míg az árakhoz mindenki ért.

De semmi értelme pusztán az ár alapján dönteni, hisz akkor nem a felhasználási igényeknek megfelelő gépet fogsz kapni, hanem a pénztárcádnak megfelelőt. Mutatunk két példát mindkét "irányba", hogy megértsd. Legyen a cél 140-150 ezer forintért laptopot vásárolni.

1. példa: ha egy 180 ezer forintos laptop akciós mondjuk 150 ezer forintra, egy 145 ezer forintos gép pedig 120 ezerért hazavihető, akkor melyiket választod? Ha az ár alapján döntesz, akkor az eredetileg 180 ezres gépet, amivel persze bajt nem teszel, de az eredeti elképzelésednek megfelelő gépet vehettél volna 120 ezerért is akciósan, így kvázi feleslegesen költöttél el 30 ezer forintot. Pedig azt ha csak ár alapján ítélnéd meg, "lesajnálnád", hogy az csak egy 120 ezres gép.

2. példa: ha valaki extra árréssel dolgozik, és 150 ezer forintért kínál egy olyan laptopot, amit másik kereskedő pl. 120 ezer forintért, akkor ha ár alapján dönt valaki, akkor ugyanazt a gépet az egyik üzletben kimondottan megfelelőnek találná, míg a másikban kevésnek érezné és szeretne nézni egy kicsit nagyobb tudású modellt, ami már eléri a vágyott 140-150 ezres árszintet.

Gyakran előfordul, hogy valaki teljesen feleslegesen magas tudású gépet választ, de az sem ritka, hogy valaki bőven gyengébb gépet választ, mint amire valójában szükség volna.

A gép paraméterei számítanak

Válassz mindig az elvárt paraméterek alapján. Igen ám, de ha valaki nem a gigabájtok és a pixelek világában él, annak ez nehézséget okozhat. De ne aggódj, egy jó szaküzletben megfelelő szaktudású eladók tudnak Neked segíteni.

Adunk Neked néhány támpontot, hogy milyen kérdésekre készülj fel. Ha ezekre a kérdésekre tudsz válaszolni, akkor egy szakember megfelelő gépet fog tudni ajánlani Neked. Ha egy üzletben úgy akarnak "rád sózni" egy laptopot, ha hasonló kérdéseket nem tesznek fel Neked, akkor menekülj onnan, és irány a MasterMind :)

 • Milyen célra lesz használva a laptop? (itt nem elég annyi, hogy egyetemistának lesz, hanem pontosan tudni kell, hogy ő mit fog tanulni, mire fogja használni. Egy jogi karon jóval kisebb teljesítményre van szükség, mint egy műszaki egyetemen).
 • Fontos a méret. Mekkora laptopot szeretne az, aki használni fogja? A kis méretű gépek könnyebben hordozhatók így praktikusak, míg ha valaki tervezni fog rajta, akkor fontosabb szempont lehet a nagyobb kijelző méret.
 • Milyen sokat lesz mozgatva a gép? Ha valaki pl. egy albérletben/saját lakásban fog lakni, és többnyire ott fogja használni a gépet, akkor szintén praktikusabb lehet a nagyobb méret, míg ha valaki napi szinten fogja hordozni a laptopot, akkor érdemesebb lehet a kisebb, könnyebb gép mellett dönteni.
 • Mennyire fontos az akkumulátoros üzemidő? Nem mindegy, hogy 2-3 órás üzemidő elegendő, vagy szükség van a 7-8 órás üzemidőre. Teljesen más gép lehet szükséges egyik vagy másik esetben.
 • Mennyi adatot kell tárolni a gépen? Fontos kérdés, hiszen ez alapján tudhatjuk, hogy mekkora méretű háttértároló (merevlemez vagy SSD meghajtó) szükséges a gépbe.
 • Milyen legyen a kijelző felülete? Lehet matt és fényes. A matt kijelző kevésbé tükröződik, cserébe viszont nem tűnik olyan szépnek rajta a kép, mint a fényes társain. Azokon viszont nagyon tükröződik minden háttérből érkező fény. Ízlés kérdése, ki melyiket szereti jobban.
 • Milyen legyen a kijelző felbontása? Szintén fontos kérdés, ha valaki elsősorban szöveges dokumentumokkal fog foglalkozni, akkor kevésbé szükséges a nagy felbontású kijelző, míg ha valaki mondjuk belső építésznek készül, akkor a grafikai programok és látványtervek készítése miatt fontos szempont, hogy a kép igazán szép és éles legyen.
 • Szín, külsőség: végül ne hagyjuk figyelmen kívü azt, hogy a külső is igenis fontos, egyszerűen kell, hogy tetsszen a gép a használójának.
 • Végül még egy fontos kérdés: mennyi időre lesz szánva a gép? Tipikusan ugyan 2 év garancia van szinte az összes laptopra, és hogy mennyivel megy tovább, azt előre nem lehet megmondani. Azt viszont nagyjából be lehet lőni, hogy az elvárt teljesítményt fogja-e tudni a gép 3-4 év múlva is, vagy sem. Ha csak 3-4 évre kell gép, akkor elég lehet éppen megfelelni a kritériumoknak, ha viszont inkább 5-6 évet kellene kiszolgáljon a laptop, akkor picit érdemes "túllőni" a paramétereket.

Ne félj az egyedi rendeléstől, sőt!

Előfordul, hogy egy szaküzletben hiába tartanak 8-10 féle laptopot készleten, olyan pont nincs, ami Neked megfelelne. Ezzel semmi gond nincs, egyszerűen olyan sokféle igény van a piacon, hogy mindegyiknek megfelelni nem lehet. De ilyenkor megrendelik és néhány nap alatt megérkezik az a gép, ami Neked megfelelő. Ne köss kompromisszumot csak azért, mert készleten nincs olyan gép ami Neked jó lenne, helyette viszel egy hasonlót, ami van. Az eladónak persze lehet, hogy jobb azt eladni ami ott van "polcon", de ne foglalkozz vele, rendeltess csak bátran olyat, ami pontosan olyan, amilyenre szükséged van.

Évekig fogod használni, néhány napon semmi nem múlik. Ha pedig mindenáron azt akarja Rád sózni az eladó, ami a boltjában van, hiába volna jobb az egyedi rendelés? Hagyd ott a fenébe, és menj olyan szaküzletbe, ahol a Te érdekeidet tartják szem előtt.

 

Ha laptopot szeretnél vásárolni, érkezz felkészülten a szaküzletbe, így biztosan megfelelő gépet fognak ajánlani Neked.

Címkék: notebook laptop laptop vásárlás notebook vásárlás tippek-trükkök

Szólj hozzá!