A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Adatlopásról, adathalászatról írtunk már több levelet is. Itt például arról, hogy ellopták-e az adataidat, és hogyan ellenőrizheted ezt. Vagy itt arról, hogy a Chrome-ban hogyan állíthatod be, hogy figyelmeztessen, ha olyan jelszót használsz, amit adathalászok már megszereztek.

Viszont van egy módszer, amivel akkor is biztonságban lehetnek az online fiókjaid, ha a jelszavadat megszerezték. Mutatjuk, mit csinálj.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kétlépéses hitelesítés a kulcs

Mivel ez a probléma világszintű, ezért a fejlesztők igyekeztek kitalálni valamilyen megoldást erre a problémára. És sikerült is nekik, ami kétlépéses hitelesítés, kétlépcsős hitelesítés vagy kettős hitelesítés néven került be a köztudatba. De nevezzék akárhogy is, a lényege, hogy a fiók használatához a felhasználói név és jelszó használatán kívül egy második hitelesítési formát is beállíthatsz, amellyel már szinte teljes biztonsággal használhatod a fiókodat. Ez a másodlagos hitelesítés lehet telefonos applikációs azonosítás, SMS kód használata, mobilértesítés, vagy emailes azonosítás is.

Hogyan működik?

Ahol kettős hitelesítést használsz, ott amikor bejelentkeznél a fiókodba, akkor a szokott módon beírod a felhasználói nevedet és jelszavadat, majd a bejelentkezést követően kapsz egy hitelesítő kódot a fent leírt módok közül valamelyik formában. Ezt nem Te választod meg, hanem a fejlesztőkön múlik, hogy az adott fejlesztő melyik másodlagos hitelesítési formát választja. A leggyakoribb esetekben a másodlagos hitelesítési kód a telefonodra érkezik.

Mivel a mobiltelefonod feltehetően mindig nálad van, és nem adod oda másnak (de semmiképp se kerül olyan illetéktelen kezekbe, amelyek adathalászattal megszerezhetik a felhasználói nevedet és jelszavadat), ezért ez egy biztonságos módszer.

Hol használhatod a kétlépcsős hitelesítést?

Természetesen csak a legnépszerűbb szolgáltatásokat írjuk le, a teljesség igénye nélkül. Facebook, YouTube, Gmail, Instagram, iCloud (Apple fiók), Messenger, bankok applikációi.

Minden ilyen szolgáltatásnál a fiók beállításainál kapcsolhatod be a kétlépéses hitelesítést, és ezt követően a fiókod már megnövelt biztonsággal használható.

Még egy adatlék

A legtöbb online szolgáltatás ráadásul úgy is próbálja megóvni a fiókod biztonságát, hogy email értesítést küld Neked, ha egy olyan eszközről próbál valaki bejelentkezni a fiókodba, amiről korábban még nem léptél be. Például ha belépsz a Gmail fiókodba egy olyan számítógépről, amiről korábban még nem jelentkeztél be soha, akkor erről figyelmeztető levelet küld Neked a Google. Természetesen ha Te jelentkeztél be, akkor ezt az emailt egyszerűen csak hagyd figyelmen kívül, viszont ha nem Te voltál, akkor értesülsz róla, hogy valaki a Te fiókoddal próbál visszaélni, amit azonnal jelenthetsz a szolgáltatódnak, és érdemes mielőbb jelszót változtatnod.

 

Állítsd be a kettős hitelesítést a fiókjaidon!

Címkék: adathalászat adatlopás adatbiztonság kétlépéses hitelesítés kétlépcsős hitelesítés kettős hitelesítés

Szólj hozzá!

A különféle közmű szolgáltatók időről időre küldenek óra leolvasókat, akik lefényképezik és leolvassák a valódi óraállást, ami alapján készülhet elszámoló számla. Ebben semmi új nincs, de a modern eszközök ezt is megváltoztatják, és kényelmesebbé teszik. Mutatjuk, mit csinálj!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány az App Store vagy Play áruház

Természetesen a mobilod applikációs áruházánál kell kezdeni, iPhone-osok az App Store-t nyissák meg, ha pedig androidos vagy, akkor a Play áruházat.

Aztán a saját közműszolgáltatód applikációját keresd ki, van ilyen az EON-nak, az NKM Földgázszolgáltatónak, az NKM Áramszolgáltatónak, vagy akár az Elmű-Émász fogyasztóinak is.

Töltsd le a szolgáltatód applikációját, majd ha szükséges, akkor regisztrálj egy felhasználói fiókot magadnak. Ehhez általában email címre és egy jelszóra lesz szükséged. Ezt követően használhatod az applikációt.

Jelentsd le az óraállást a mobiloddal

Amelyik szolgáltató már lehetővé tette, annak a mobilapplikációjával készíthetsz egy fotót a mérőórádról, amit ha megteszel, és beküldöd a fényképet, akkor ez hitelesen kiváltja az óraolvasók munkáját, így nem szükséges otthon várnod az óraolvasót, adott helyzetben szabadságot kivenned a kijelölt napra.

Ezt jelenleg még nem támogatja az összes szolgáltató applikációja, de pl. az Elmű-Émász igen. Amelyik szolgáltató applikációja pedig nem támogatja a fényképes óradiktálást, ott marad egyelőre a sima óraállás jelentés, igaz, ez nem váltja ki az óraleolvasást. Az viszont biztos, hogy hamarosan az összes szolgáltató elérhetővé fogja tenni ezt a funkciót, egyrészt a piaci verseny miatt, másrészt azért, mert így munkaerőt tudnak spórolni (ráadásul óralevolvasóból is hiány van, így segítséget jelent ez a megoldás nekik).

Miért csak most indul ez a szolgáltatás?

Egyszerűen törvényi akadálya volt, hogy hitelesnek lehessen tekinteni egy mobiltelefonos lejelentést. A tavalyi év végén viszont elfogadott a parlament egy törvénymódosítást, ami mostmár lehetővé teszi, hogy az áram- és a földgázelosztó társaságok a mérőórák leolvasását a felhasználó részére biztosított applikáción keresztül is elvégezhessék.

 

Te használod a szolgáltatók mobilalkalmazását?

Szólj hozzá!

A mobilapplikációk készítői próbálnak segíteni, hogy tovább bírja a mobilod akkumulátora. A Messenger után a Viber is bemutatta a sötét módot, így növelve az akku üzemidőt.

Mutatjuk, hogy miért jó ez, és hogyan kapcsolhatod be.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Az Apple MacOS volt az első

Talán az Apple számítógépeken futó operációs rendszere volt az első, ahol egy kattintással át lehetett váltani sötét módra, aztán felröppent a hír, hogy az idén bemutatásra kerülő iOS 13-ban is lesz rendszer szinten sötét mód.

Aztán jött a YouTube, Facebook Messenger

Megjelent közben a YouTube-on is a sötét mód használatának lehetősége (akár böngészőben is bekapcsolhatod), közben pedig a Facebook Messenger is kiadta a saját sötét módját, amit először egy érdekes trükkel lehetett aktiválni, most viszont már elvileg mindenki számára elérhető. Ehhez nem kell mást tenned, mint megnyitni a Messengert, és bal felül a saját arcképedre kattintani, a felugró beállításoknál pedig bepipálni a sötét mód opciót.

Ha nincs ilyen kapcsolód, akkor elsőként frissítsd a Messengert, és ha ez se segít, akkor próbáld meg a "holdas" módszert. Ez a következőt jelenti: küldj el egy ismerősödnek egy hold emotikont, majd zárd be a Messengert, nyisd meg újra, az elküldött üzenetekben nyomj rá hosszan az elküldött hold emotikonra, és a felugró beállítási panelen bekapcsolhatod a sötét módot. Ha ez sem segít, akkor várj egy újabb frissítésre.

És végül a Viber

Legutóbb pedig a Viber jelentette be, hogy jön a sötét mód a Viberben is. Ez egyelőre csak androidosoknak érhető el, de két héten belül az iPhone-t használók is bekapcsolhatják ezt a funkciót.

Természetesen a Viber beállítások menüpontjában aktiválhatod a sötét módot.

Mire jó a sötét mód?

Két előnye van a sötét módnak. Az egyik, hogy elsősorban az OLED kijelzőt használó készülékeknél nagyon sokat lehet spórolni az akkumulátor használatból. Az OLED kijelzőnél ugyanis a fekete területeken a képernyő teljesen ki van kapcsolva, így jóval kevesebb energiára van szüksége a képernyőnek. A hagyományos LCD kijelzőknél is jelent valamennyit, bár közel sem annyit. 

A másik előny pedig este jön ki, ugyanis az emberi szemnek egyszerűen nem tesz jót, ha sötét környezetben erős fénnyel világít előttünk egy világos képernyő, miközben pötyögünk. Sokkal jobb, ha a képernyő sötét, így kevésbé bántja a szemünket. Hasonlóan, mint az évek óta elérhető funkció a hagyományos GPS-eknél (ott éjszakai módnak nevezték).

 

Neked tetszik a sötét mód?

Címkék: messenger youtube ios viber sötét mód

Szólj hozzá!

Minél több modern kütyüt használunk, annál több szoftverfrissítéssel találkozunk. Már-már idegesítően sokkal, pláne, amikor egy frissítés miatt lesz hibás valami, ami előtte működött.

A legtöbb embert egyszerűen idegesíti az egyre több frissítés, újabb és újabb várakozás, felugró értesítés. Ezt meg is értjük, de elmondjuk, hogy miért is van ez.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért bombáznak frissítésekkel?

Először is tisztázni szükséges, hogy milyen jellegű frissítésről beszélünk. Vannak ugyanis olyan frissítések, amelyek új funkciókat ígérnek, több tudással kiegészítve a használati eszközöket. Például korábban az iPhone-okon nem lehetett csoportosan videotelefonálni, azt csak két ember tudott egymás között, most viszont akár 32 ember is tud egymással beszélni videotelefonon.

Persze lehet, hogy ez Téged nem érint, de akik videokonferenciákat tartanak üzleti célból, és több helyen tartózkodnak a résztvevők, azoknak ez fontos. Szóval ez a frissítés egy fejlesztésről szól. Ugyanígy persze számos egyéb ilyen frissítés létezik számítógépen és androidos telefonon is. Ugyanilyen funkcióbővítő frissítések érkeznek a legtöbb mobilalkalmazáshoz, pl. Facebook, Instagram, stb. Újabb ikonok, kép filterek (amik segítségével az elkészített fotókra művészi hatású effekteket tesznek rá a felhasználók), stb.

Vannak aztán az olyan típusú frissítések, amelyek például navigációs rendszerek elavult térképeinek a frissítését szolgálják. Erről nincs is mit mondani, naprakészen kell tartani az úthálózatokat, új utak épülnek, emiatt új térkép szoftvereket készítenek, és ezeket is frissíteni szükséges.

Ezek a frissítések mind a felhasználói élmény fokozását szolgálják, a fejlesztők próbálják folyamatosan a piac igényeit kielégíteni, és egyre több olyan funkciót belezsúfolni egy-egy alkalmazásba, amellyel a konkurens alkalmazás elé tudnak kerülni. A cél, hogy a felhasználó ne a rivális szoftverfejlesztő termékét használja.

A funkció bővítésről szóló fejlesztéseken kívül pedig vannak az ún. biztonsági frissítések. Ezek a frissítések az adott szoftver biztonsági réseit tömik be, és céljuk, hogy az eszközt minél biztonságosabban használhasd. Így próbálják védeni a felhasználók adatait és eszközét, hogy illetéktelenül ne férhessen hozzá senki a számítógépedhez, okostelefonodhoz, vagy a felhasználói fájljaidhoz (fotók, dokumentumok).

Miért szükséges a biztonsági frissítés?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha van biztonsági rés, akkor a szoftver hibás? Alapvetően igen. Mivel a szoftverek rendkívül bonyolultak és összetettek, ezért óhatatlanul számos hibát, biztonsági rést tartalmaznak. Ezek nem tudatos, megtervezett hiányosságok vagy hibák, egyszerűen csak a programozásra jellemző sajátosságok.

Viszont a szoftverek fejlesztői folyamatosan javítják a megtalált hibákat, amiket frissítések formájában juttatnak el a felhasználókhoz. Természetesen ekkor sem lesz hibátlan a szoftver, hiszen újabb és újabb biztonsági rések kerülnek a felszínre, amikre majd később újabb és újabb frissítéssel válaszol a fejlesztő. Ezért fontos a számítógép és egyéb eszközök (pl. okostelefon, tablet) naprakészen tartása, a szoftverek folyamatos frissítése. Ugyanígy fontos az interneten kommunikációt végző szoftverek rendszeres frissítése (pl. Java, böngészők, Skype, Viber, stb.)

De miért van ennyi frissítés?

Fel sem tűnik, hogy mennyire sok szoftvert használunk. Minden eszközünkön van egy ún. operációs rendszer, ami a fő szoftver, ez működteti az eszközt, és ezen fut az összes többi feltelepített program. Ez az operációs rendszer számítógépeknél leggyakrabban a Windows (de ugyanígy operációs rendszer a Linux, vagy a Macintosh is), iPhone és iPad készülékeken az iOS, vagy a többi okostelefonon az Android.

Mivel az operációs rendszer működteti a komplett eszközt (amire fel van telepítve), ezért ennek a frissen tartása rendkívül fontos a biztonságos használathoz.

Aztán a felhasználói szoftverek is rendszeresen frissülnek, többnyire funkció bővítés miatt, de azoknál is előfordul biztonsági frissítés. És minden fejlesztő igyekszik a saját szoftverét fejlesztgetni, okosítani. Így mindegyik időről-időre kiad egy újabb frissítést.

Csakhogy ezek összeadódnak. Ha megszámolod, hány alkalmazás van a telefonodon, hányat a tableteden, okosórádon, számítógépeden, és ki milyen kütyüt használ, azon, akkor pillanatok alatt összejön 50-100 szoftver. Ha mindegyiknek a gyártója csak évente egy frissítést tesz közzé, az akkor is heti 1-2 frissítést jelentene.

Jellemzően viszont a Microsoft két hetente legalább kiad egy frissítést a Windows-hoz, és egészen gyakran frissül a Facebook és Messenger az okostelefonon, vagy a Viber is.

Az Apple felhasználók ritkábban találkoznak frissítésekkel, a legújabb operációs rendszer 2018. szeptember vége óta érhető el, azóta volt egy frissítés október végén, egy december elején, egy pedig január végén. És várhatóan még egy, maximum két frissítés fog érkezni az idén szeptemberben érkező új operációs rendszer előtt. Szóval évente 4-6 frissítést kell "kibírni". Ugyanígy az iOS-t futtató iPhone és iPad is kb. ilyen gyakorisággal frissül (a szeptemberben bemutatott iOS 12 -ből eddig 6 frissítés érkezett).

Kell-e telepíteni a frissítéseket?

Igaz, hogy sokszor macera foglalkozni a frissítések telepítésével, ahogy előfordul az is, hogy a frissítés hibás, és több kárt okoz, mintha hozzá sem nyúlt volna az ember, mégis összességében igen, érdemes telepíteni a frissítéseket. A biztonsági frissítések fontosak a megfelelően biztonságos használatért, a funkció bővítések pedig többnyire hasznosak. Egy-egy nagyobb frissítés előtt persze érdemes lehet biztonsági mentést készíteni a fontos fájlokról, adatokról, hogy biztosan ne kerülj nagy bajba, és természetesen célszerű a frissítést nem olyan időszakban elvégezni, amikor az eszközre szükség van, hiszen akkor bármi galiba jön közbe a frissítéskor, akkor az nagy kárt tud okozni. De például hétvégén, vagy egyéb passzívabb időszakokban nyugodtabban lehet frissíteni a különféle eszközök különféle szoftvereit.

 

Te szoktad frissíteni a szoftvereidet?

Címkék: windows update android ios

Szólj hozzá!

Filmet nézni tulajdonképpen mindenki szeret, de sokszor előfordul, hogy az ember megnéz egy filmet, ami erősen csak közepes, vagy kimondottan rossz film. Ezzel pedig kárba ment 1,5-2 óra az ember életéből, ami helyett lehetett volna sok jobb dolgot csinálni, például megnézni egy valóban jó filmet.

Megmutatjuk, hogyan menj biztosra!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Több millió ember nem tévedhet

Persze mindenkinek más az ízlése, és könnyen lehet, hogy ami egy barátodnak tetszik, az Neked nem. Vagy fordítva. Ha megnéznél egy filmet, és körbe kérdezed az ismerősöket, akkor többnyire 1-2 véleményt gyűjtesz be, és az alapján próbálod meg előre eldönteni, hogy vajon mennyire lesz jó. Ez sokat nem segít, egyrészt erősen szubjektív véleményeket fogsz hallani, ezen kívül túl kevés a vélemény, ebből azt nem tudod meg, hogy a film valójában jó vagy sem, maximum azt, hogy a megkérdezett néhány ismerősödnek tetszett vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy az is biztos, hogy sok olyan film van, amit pl. nem is látott a megkérdezett ismerős, magyarán nincs róla véleménye.

Ezzel szemben ha több millió ember véleményét kérdeznénk meg egy-egy filmről, akkor bizonyára egy sokkal inkább használható véleményt kapnánk. Hiszen ha több millió ember azt mondja valamire, hogy az jó volt, akkor nagy kockázatot nem  vállalunk, ha elhisszük nekik. És erre meg is van a lehetőséged!

Az internetes közösség itt is előretört

Az Amazon tulajdonában lévő IMDb még az internet hajnalán indult. Neve az Internet Movies Database rövidítése, vagyis az IMDb egy internetes film adatbázis. Filmek, sorozatok, színészek, TV-s produkciók, reklámok és videojátékok jelentik a fő témát, a regisztrált felhasználók pedig ezeket értékelhetik, pontozhatják, szerkeszthetik a cikkeket. Az IMDb a világ legnagyobb és leginkább ismert internetes filmes adatbázisa.

Gyakorlatilag az összes filmet megtalálod itt, a legtöbb magyar filmmel együtt. Kereshetsz magyarra fordított és eredeti címre is. Ha nem tudod konkrétan, hogy mit keresnél, akkor top listákat is nézhetsz, pl. a valaha volt legjobb filmek listáját (itt a TOP 3 film jelenleg: 1. A remény rabjai, 2. A keresztapa (1. rész), 3. A keresztapa (2. rész).

Minden film mellett láthatsz egy 1-től 10-ig tartó értékelési pont számot (9,3 a legmagasabb érték jelenleg), látod, hogy mikori a film, milyen hosszú és milyen korhatáros. Létrehozhatsz magadnak ún. Watch list-eket, vagyis olyan film listákat, amiket szeretnél megnézni később. Megjelölheted a filmeket, amiket már láttál, és szűrhetsz arra, hogy csak azokat mutassa, amiket még nem láttál. Ha rákattintasz valamelyik filmre, akkor megnézheted a hivatalos előzetesét (filmbemutató, trailer), vagy olvashatsz róla rövid összefoglalást, megnézhetsz néhány jelenetet, képet, a rendezőről, íróról és szereplőkről infókat. Ugyanitt láthatod, hogy milyen díjakat kapott a film, szöveges értékelést is láthatsz, és egyéb érdekességeket is, mint például a film költségvetését, vagy épp a mozibevételt. Például A remény rabjai 25 millió dollárból készült, és 58,5 milliót hozott a konyhára, ezzel szemben A keresztapa költségvetése "csak" 6 millió dollár volt, viszont 245 milliót termelt. 

Hogyan használhatod?

Egyszerűen menj a www.imdb.comweboldalra, és máris használatod, nézheted. Ha szeretnél voksolni is, akkor regisztráció szükséges, de bejelentkezhetsz meglévő Amazon, Facebook vagy Google fiókkal is.

Ha pedig használsz okostelefont, akkor az áruházból is letöltheted, így a telefonodról bármikor könnyedén elérheted a legjobb filmértékeléseket.

Ha iPhone-os vagy, klikk ide: https://itunes.apple.com/us/app/id342792525#?platform=iphone, vagy keresd meg az AppStore-ban az IMDb alkalmazást.

Ha pedig androidos, akkor ide: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imdb.mobile&hl=en_US, vagy szintén keresd meg a Google Play áruházban az IMDb alkalmazást.

HBO GO-val és Netflix-szel is működik!

Ha pedig használsz HBO GO-t vagy Netflix-et, akkor az IMDb pontszámokat közvetlenül ezeken a felületeken is láthatod. Magyarul nézegeted a film galériát, látod a borítóképet, rövid bevezetőt, és az IMDb pontszámot, és máris el tudod dönteni, vajon érdemes megnézni a filmet vagy sem. 

 

Ha szeretsz filmeket nézni, akkor mindenképp próbáld ki az IMDb-t!

Címkék: hbo imdb netflix appstore play áruház hbogo

Szólj hozzá!

A bankkártyás pénzfelvételt mindenki ismeri, nincs ebben semmi új. Viszont az UniCredit most bevezetett egy új szolgáltatást, amit bizonyára a többi bank is fog követni hamarosan.

Megmutatjuk, hogyan vehetsz fel pénzt a mobiloddal (ha UniCredit-es vagy).

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Természetesen mobilalkalmazás a kulcs

Az UniCredit mobilalkalmazásával meg tudod tenni, hogy bankautomatából pénzt tudj felvenni. Az alkalmazásban meg tudod adni, hogy szeretnél pénzt felvenni és beállíthatod a felvenni kívánt összeget. A rendszer generál Neked egy kódot, ami természetesen egyedi, és mindössze 5 percig él. Irány az ATM, ahol ezt a kódot ha bepötyögöd, akkor az automata egyből "megismer", és tudja, hogy a Te számládról kell kifizetnie, és azt is, hogy mennyi pénzt.

Bankkártya sem kell hozzá

Mármint persze kell, hogy rendelkezz bankkártyával, csak nem kell, hogy Nálad legyen. Nem gond, ha otthon felejtetted, vagy a párodnál van, egyszerűen a mobilodról aláírókóddal hitelesítheted magad.

Mi ebben a jó?

Egyrészt egy picit gyorsabb, mint a hagyományos kártyás felvétel, hiszen egyrészt a kártyát sem kell keresgélni, másrészt pedig a terminálnál nem kell összeget bepötyögnöd, mindössze egy azonosító kódot megadni.

Másrészt megteheted, hogy ha nincs nálad a kártya fizikailag, akkor is pénzhez juss, és nincs az a macera, hogy előbb menj haza a kártyádért, és csak utána tudsz pénzt felvenni.

Harmadrészről pedig lehetőséged van arra, hogy pl. a párod ugorjon be pénzt felvenni úgy, hogy a kártya közben nálad van. Egyszerűen csak küldd el neki a mobilalkalmazásban kapott kódot, és máris vehet fel pénzt a számládról. És így mégsem kell odaadnod neki a kártyádat, szóval mégiscsak gazdaságosabb így :)

 

Ismerted az UniCredit mobil pénzfelvételes szolgáltatását?

Címkék: mcash pénzfelvétel mobillal

Szólj hozzá!

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy adatbázisokat törnek fel/lopnak el, így hozzáférve személyes adatokhoz, jelszavakhoz.

Az akkori levelünkbenírtunk is arról, hogyan ellenőrizheted, hogy a Te jelszavadat ellopták-e vagy sem. Alig pár hét telt el, máris van egy jobb módszer, mutatjuk.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A probléma: nem fogod ellenőrizgetni rendszerességgel

A legutóbbi levelünkben írt módszerrel egyetlen igazi probléma van, mégpedig az, hogy az rendben van, hogy megnézed, mondjuk jelen pillanatban megtalálható-e a jelszavad az ellopott jelszavak adatbázisában, de nem fogod újra és újra ellenőrizgetni, hiszen elfelejti az ember, nyűg, stb.

Itt egy zseniális Chrome bővítmény, ami segít!

Teljesen kézenfekvő, hogy a különféle online szolgáltatásokba amikor bejelentkezünk, akkor megadjuk a jelszavunkat, és a legtöbb esetben ezt egy internetböngésző ablakban tesszük. Akkor miért is ne ellenőrizhetné maga a böngésző (vagy legalább annak egy kiegészítője), hogy a jelszavunk mennyire biztonságos?

Erre adott ki a Google egy olyan bővítményt, amit ha feltelepítesz, akkor onnantól minden beírt jelszavadat összevet egy jelenleg 4 milliárd adatot tartalmazó adatbázissal, és ha egyezőséget talál benne (magyarán az általad használt jelszó benne volt valamilyen ismert adatkiszivárgási, lopási ügyben), akkor figyelmeztet.

Így telepítheted

Ha telepítenéd ezt a bővítményt, akkor nincs más dolgod, mint ide kattintani, majd a Hozzáadás gombra, végül a felugró ablakban a Bővítmény hozzáadása gombra. És ennyi, innentől figyel a Chrome (pontosabban a bővítmény), és szól, ha aggódnod kell egy jelszavad miatt.

Természetesen ha jelez, akkor érdemes az adott jelszavadat lecserélni valamilyen új, biztonságos jelszóra, ehhez is adtunk már tippet korábban.

Mennyire biztonságos?

Joggal merül fel a kérdés, vajon nem-e épp így adod ki a jelszavadat illetéktelen kezekbe? Egyrészt a Google eléggé megbízható cég, aki az Android, Gmail, YouTube és egyéb platformjain keresztül bőven vissza tudna élni az adatainkkal, de neki a neve ennél többet ér. Ezen kívül a Google külön kiemelte, hogy a beírt jelszavakat ők nem kapják meg, és nem tárolják semmilyen formában, és nem is élnek vissza vele. A jelszavak az ellenőrzési folyamat során csak és kizárólag a számítógéped és az adatbázis között vándorolnak, ott is titkosított formában, biztonságos csatornán.

 

Ha Chrome-ot használsz böngészésre, akkor érdemes telepítened ezt a bővítményt.

Címkék: google jelszó chrome adatbiztonság

Szólj hozzá!

A Waze talán a legjobb közösségi navigációs alkalmazás, ami valós időben tájékoztat a balesetekről, úton található veszélyekről, rendőrségi ellenőrzésekről, traffipaxról, dugókról, stb. Ha kell, akkor pedig kerülő utakat is tervez, hogy ne kelljen dugóban ücsörögnöd feleslegesen. Mindig arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban érj a célállomáshoz. Írtunk már erről korábban, olvasd el.

Nemrégen viszont egy frissítést követően nem akart autópályára tervezni útvonalat, de ez mégsem hiba. Mutatjuk, mit csinálj!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Először hibának tűnt, de nem az

Egy decemberi frissítést követően a Waze nem akart autópályára engedni senkit. Mindenképp főútvonalakat keresett. Rutinos Waze-ezők egyből a beállításokba mentek, és megnézték, hogy véletlenül ki van kapcsolva a fizetős utakra való tervezés? Mert a Waze tudja, hogy melyik útvonalon kell fizetni úthasználati díjat, és melyiken nem. És ha azt kéred, hogy véletlenül ne tudj olyan útra keveredni, amiből később bírságod lehet, akkor ezt az opciót kikapcsolva csak olyan útvonalakra fog tervezni, ahol nincs útdíj. De hiába volt eddig engedélyezve a fizetős útszakaszok használata, hiába van most is bekapcsolva, a Waze akkor is kerüli ezeket az utakat.

Ok, akkor biztosan torlódás van a pályán, ezért nem akar arra vinni - gondolhatnánk. De nem, egyrészt torlódás csak rövid szakaszokon lehetséges, kizárt, hogy egy Nyíregyháza-Budapest szakaszon végig torlódás legyen.

Akkor bizonyára hibás a frissítés, majd kijavítják és pár nap múlva jön egy hibajavítás, aminél már minden rendben lesz. De nem, a Waze jól működik, csak egy apró változtatást hajtottak végre, és van egy kis teendőnk vele.

Állítsd be, hogy vásároltál autópálya matricát!

Ugyanis most már nem elég, hogy engedélyezed a fizetős utak használatát, külön be kell állítanod, hogy rendelkezel autópálya matricával. Ennek az az értelme, hogy itt megadhatód a megyei matricákat is (ha olyanod van), vagy kiválaszthatod az országos matricát is, illetve a külföldi úthasználati jogosultságokat is hozzáadhatod.

Ennek az az értelme, hogy eddig ha engedélyezve volt a fizetős utak használata, akkor simán tervezett mindenhová, ami fizetős, és nem foglalkozott azzal, hogy Te valóban vásároltál-e matricát az adott szakaszra, így viszont bajban lehettél. Pl. Neked van egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szóló megyei éves bérleted, de épp Miskolcra akarsz menni, akkor eddig nyugodtan tervezett az M3-as és M31-es autópályára utat, most viszont a megyehatáron túlra nem fog engedni autópályán, csak ha Te megmondod neki, hogy bátran, mert van matricád oda is.

És persze ugyanez igaz a külföldi (pl. osztrák, szlovák) autópályákra is. Egyszóval a síelni indulók részére is fontos ez!

Hol állíthatod be?

Nyisd meg a Waze-t, majd bökj alul a keresés ikonra (vagy egyszerűen húzd el balról jobbra a képernyőt), majd a bal felül található fogaskerék ikonra kattints. Itt a vezetési beállítások résznél találhatod a Matricák/Engedélyek menüpontot, amin belül kiválaszthatod, hogy milyen megyékre van megvásárolva jogosultságod, vagy kiválaszthatod az országos matricát is (Vignette HU - E-matrica országos).

Ha külföldre utaznál, és az ottani úthasználati jogosultságot szeretnéd hozzáadni, akkor legalul az Összes megjelenítése gombra kattintva tudod kiválasztani a megfelelő jogosultságot.

Ha egy matricád lejárt, akkor ugyanebben a menüben felül a piros X-re kattintva egyszerűen törölheted a Waze-ből.

Innentől ahová megadtad, hogy van jogosultságod, oda fog tervezni útvonalat, máshová viszont nem - legalábbis fizetős szakaszokra nem.

 

Neked okozott már problémát a Waze új frissítése?

Címkék: waze navigációs rendszer

Szólj hozzá!

Évek óta működik a mobilszolgáltatóknál a 4G vagy LTE hálózat, amit leginkább a gyors mobilinternettel azonosítunk. Azonban van egy anomália, amit a legtöbben nem is tudnak, de most a Telekom utána  Telenor is megoldást nyújt rá. Megmutatjuk mi ez, és azt is, hogy miért jó ez Neked.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hiába a 4G, nem azon beszéltél

A 4G (LTE) hálózat manapság széleskörben elterjedt, és a legtöbb mai telefon is képes ezt a hálózatot használni. A 4G hálózat előnye a korábbi 2G és 3G hálózatokkal szemben a nagy sávszélességű, vagyis gyors internetkapcsolat biztosítása. Igaz, a 3G is egész gyors volt már (ami a mai napig jól használható), de az igazi áttörést a mobilinternetezésben valóban a 4G jelentette.

Azonban ha a telefonod 4G hálózaton van, és hívást kezdeményeznél (vagy fogadnál), akkor a telefon mindig visszavált korábbi hálózati kapcsolatra, ugyanis a szolgáltatók eleinte nem foglalkoztak azzal, hogy az LTE hálózataikat hangalapú kommunikációra is előkészítsék. A cél mindössze a gyors internet volt.

Léptek a szolgáltatók, jön a VoLTE

Ennek az egész szisztémának több hátránya is volt. Egyrészt lassú volt egy hívás felépülési ideje (vagyis amennyi idő eltelik a hívás kezdeményezése és a másik félnél a telefon kicsengése között), másrészt tagadhatatlan hátrány volt, hogy telefonálás közben nem volt elérhető szélessávú mobilinternet kapcsolat. Persze lehet azt mondani hogy telefonálás közben ki akarna internetezni is a mobilján, ami igaz is, de gondolj bele: egy kihangosított telefonhívás közben az internet alapú navigációs rendszer elveszíti a fonalat, Te pedig eltévesztesz egy útkereszteződést, és máris probléma van. Vagy például ha számítógéppel a mobiltelefonodról megosztott internetet használod, akkor beszélgetés közben miért ne akarhatnál az interneten keresni vagy küldeni információt?

Ezért a Telekom után a Telenor is bevezette a Voice over LTE (röviden VoLTE) szolgáltatást, vagyis megfelelő készülék és készülékszoftver esetén a hívásnál a készülék nem jön le az LTE hálózatról, hanem azon marad, és a hívás adatcsomagként kerül továbbításra. Persze ez az adatforgalom nem számít bele a mobilinternet előfizetésed havi adatcsomag keretébe, de valójában ugyanúgy adatként megy a hívás, mint például egy Viber vagy Facetime hívás.

Miért jó a VoLTE?

Több előnye is van a VoLTE kapcsolatnak. Egyrészt ahogy említettük, beszélgetés közben is elérhető marad a szélessávú internetkapcsolat, másrészt pedig sokkal tisztább a hangminőség is. Mindezeken túl pedig a hívások felépülésének ideje is lerövidül (vagyis gyorsabban kicsöng a másik félnél a telefon) a korábban megszokotthoz képest felére-harmadára. Mindezeken túl pedig még az akkumulátor üzemidőre is jó hatással van a VoLTE, ugyanis jóval akku kímélőbb megoldás, mint például a 3G, ráadásul a hálózatok közti váltogatás sem terheli a készülék akkumulátorát.

Mindenkinek elérhető?

Természetesen nem, a Telenor elsőként csak a saját maguk által értékesített telefonokra engedélyezi a szolgáltatást (ott is csak a megfelelő típusoknál). Utána fokozatosan fogja engedélyezni a többi készülékre is, majd folyamatosan szélesedni fog a támogatott készülékek köre.

Jelenleg ezen készülékek használói örülhetnek: Huawei P20 és P20 Pro, Samsung Galaxy S9 és S9+, Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro, Nokia 6.1 és 7.1.

A támogatott készülékek listáját a Telenor honlapján naprakészen is megnézheted.

 

Számodra elérhető már a VoLTE?

Címkék: telefon okostelefon mobilinternet

Szólj hozzá!

Egyre gyakrabban lehet hallani olyan híreket, hogy elloptak X millió email címet, feltörtek X millió email fiókot, megszereztek akármennyi jelszót.

Megmutatjuk, hogyan ellenőrizheted, hogy a Tiéd közte van-e.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A legutóbbi nagy durranás

Nemrég történt egy olyan nagyszabású adatlopás, melyben 87 GB-nyi adatot sikerült ellopni. Ebben volt 1,1 milliárd felhasználónév, 21 millió jelszó és 773 millió egyedi email cím.

Mi ez az egész? Kezdjük az elején. Minél nagyobb mértékben használunk online szolgáltatásokat, annál nagyobb mennyiségű adat gyűlik össze a világ szerverein. Akár Facebook, akár Google, akár Gmail szolgáltatást használsz, szükség van felhasználói névre és jelszóra, egy regisztrációra. Ezeket a regisztrációs adatokat szerverek tárolják adatbázisokban, ahol szép sorban tárolják az összes felhasználó összes olyan adatát, amit megadott magáról.

Így egy bejelentkezéshez szükséges felhasználónév és jelszó is a szervereken kerül tárolásra (a jelszó ideális esetben kódolt formában).

Azonban ha valakinek sikerül egy ilyen szerver adatbázisát feltörni (vagy ahhoz bármilyen módon hozzáférni), akkor kinyerheti az ott tárolt adatokat, mint például email címeket, felhasználóneveket, jelszavakat.

Miért kell ez bárkinek?

Ennek több oka lehet. A legegyszerűbb, hogy egyszerűen gyakorló hackerek "szórakozásból" törnek fel rendszereket, mindössze saját maguk számára elismerés, hogy nekik sikerült. Fel lehet vágni a hasonló körben mozgó haverok előtt, hogy ők ezt meg tudták csinálni.

A másik ok, amikor email címeket akarnak begyűjteni. Ennek oka, hogy amikor valaki spam-elni akar, akkor szüksége van valódi email címekre. Vagyis olyan címekre, ahová a spam-ként kiküldeni kívánt leveleket tudják terjeszteni. Ez már idegesítő, mivel az ellopott email címekre sok kéretlen levél fog érkezni, így ha a Te email címed is szerepel egy-egy ellopott adatbázisban, akkor bizony megnőhet a Neked küldött spam-ek száma is.

A harmadik, amikor ténylegesen megszerzik egy-egy online szolgáltatáshoz a felhasználók hozzáférését, így kvázi be tudnak jelentkezni például a Facebook fiókodba. Rosszabb esetben a bank online rendszerébe, vagy például olyan webshop-ba, ahol meg van adva a bankkártyád, mint fizető eszköz. Így csak egy címmódosítás, és máris lehet rendelni a Te nevedben, a Te kontódra árut, egy Tőled távoli címre.

Előfordulhat olyan eset is, hogy az email hozzáférésed ellopásával épp a Te nevedben szeretnének spam-et kiküldeni egy listára. Szóval végtelen a lehetőségek száma.

Honnan tudod, bajban vagy-e?

Több olyan szolgáltatás is létezik, amelyiken ellenőrizhető az adatlopás ténye. Ilyen például az igen elismert kiberszakértő, Troy Hunt által működtetett https://haveibeenpwned.com/is. Itt beírhatod az email címedet, és rögtön ellenőrizheted, hogy kikerült-e az email címed vagy sem.

Ennél még izgalmasabb, ha azt ellenőrzöd, hogy az általad használd jelszó szerepel-e az ellopott adatok között. Ehhez ide kattints: https://haveibeenpwned.com/Passwords.

Ha csak az email címed szerepel a listán, azzal nagyon nem tudsz mit kezdeni, de ha az általad használd bármilyen jelszó is, akkor azt érdemes lecserélned. Ha egyik sem, akkor pedig nincs miért aggódnod.

Válassz erős jelszót, abból nem lehet baj!

Függetlenül attól, hogy szerepel-e a listán az email címed vagy az általad használt jelszó, vagy sem, érdemes erős jelszavakat használnod. Ehhez vagy találj ki saját magad olyan jelszót, ami legalább 8-9 karakter, tartalmat kis- és nagybetűt, valamint valamilyen speciális karaktert, vagy pedig olvasd el ezt a bejegyzésünket, ahol írtunk már a témáról: Legyen biztonságos a jelszavad!

 

Biztonságban vannak az adataid?

Címkék: jelszó email adatlopás adatbiztonság

Szólj hozzá!