A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A héten rendkívül sokan panaszkodtak arra, hogy látszólag mindenféle indoklás nélkül egyszer csak törlésre (pontosabban tiltásra) került a Facebook fiókjuk.

A probléma valós, már a Facebook is tud róla, de nézzük csak, mi  történik, és mit tehetsz, ha a Te fiókod is érintett?

Mi ez az egész?

Sok felhasználó panaszkodik, furcsábbnál furcsább sztorikat mesélve, hogy mikor és hogyan került letiltásra a fiókjuk. Általában mindenféle különösebb indok nélkül, egyszer csak nem érik el a Facebookot, Instagramot és Messengert (bejelentkezést követően azt az üzenetet kapják, hogy a fiók le van tiltva).

Hogy biztosan nem egyedi esetről van szó, azt egyrészt a rengeteg fórum, Google keresés és internetes cikk is alátámasztja, de a legkézenfekvőbb "bizonyíték", hogy a népszerű Facebook oldalak rajongói száma nagy mértékben elkezdett csökkenni.

A TOP 10 legnépszerűbb magyar Facebook oldalon 2019. június 16-án összesen 11.471.000 lájkoló volt, ezzel szemben 2 nappal később már csak 11.438.000. Magyarán két nap alatt "elpárolgott" 33 ezer lájkoló, míg az előtte lévő 1 hétben stagnálás illetve enyhe emelkedés volt jellemző, de ilyen mértékű ingadozás semmiképpen sem. Konkrétan Tibi atya oldaláról 15 ezer rajongó tűnt el, Kasza Tibor oldaláról 6,5 ezer.

Mindeközben terjed egy nagy kamu a Facebookon

Eközben egy továbbküldős üzenet is terjed a Facebookon. Az üzenet szerint a feladó Mark Zuckerberg, aki arról tájékoztat, hogy minden inaktív fiókot törölnek és akár fizetős is lehet a Facebook, de aki ezt az üzenetet továbbítja az összes ismerősének, annak továbbra is ingyenes marad a Facebook használata. Egyébként pedig ha nem fizetsz, akkor törlik a fiókodat, az összes üzenettel, képpel, stb.

Természetesen ez egy baromság, nem kell senkinek sem továbbítanod ezt az üzenetet, ez egyszerűen átverés az egész, töröld ki!

De akkor miért töröl a Facebook?

Pontos magyarázat nincs, annyi biztos, hogy a Facebook igyekszik tisztán tartani a profilokat, vagyis törli a fiktív, nem valós fiókokat. Ezt a tisztogatást egy algoritmus végzi, és elképzelhető, hogy ebben az algoritmusban került porszem a gépezetbe, amiért valódi fiókok is áldozatul esnek a tisztogatási eljárásnak.

Ami jó hír, hogy már a Facebook üzemeltetői is tudnak az esetről, és rendszerszintű hibaként kezelik, nem pedig egyedi esetként, magyarán bizonyára dolgoznak a megoldáson is. Azonban hivatalos közleményt nem adott ki a Facebook, arról továbbra sincs hír, hogy pontosan miért is kerülnek törlésre fiókok, illetve, hogy mit tegyen aki áldozatul esett a tisztogatásnak.

Egyelőre ennyit tehetsz

Ha a Te fiókod is tiltásra került, akkor a következőket teheted:

Fontos, hogy a fiók visszaállításhoz olyan számítógépet (böngészőt) vagy mobiltelefont használj, amivel korábban használtad a Facebook-ot.

 

Te áldozatul estél a Facebook tiltási hullámának?

Címkék: facebook

Szólj hozzá!

A múlt héten írtunk a Huawei körüli botrányról, amikor felmerült ugye, hogy a Play áruházban lévő alkalmazásokat sem fogják tudni elérni a Huawei felhasználók.

Van viszont alternatív megoldás, megmutatjuk, hogy hogyan kerülheted ki a Play áruházat.

Léteznek alternatív áruházak

Az Apple iOS rendszere nagyon zárt, sokan ezért nem szeretik. Itt egyszerűen nincs mód arra, hogy az ismert App Store áruházon kívül máshonnan telepíts szoftvert a telefonra (legalábbis rendkívül bonyolult, de éppenséggel megoldható).

Az Android viszont sokkal nyitottabb rendszer, így teljesen szabadon választható, hogy Te honnan szeretnél alkalmazást telepíteni. Létezik több olyan szoftver áruház is, ami a Play áruházhoz hasonlóan kínál alkalmazásokat. De miért jó másik áruházat használni?

Egyrészt azért, mert ha Google valóban korlátozni fogja a Play áruház használatát, akkor ezekkel az alternatívákkal ki lehet váltani a Play áruház használatát, másrészt pedig sokan nem szeretik, hogy a Google "figyeli" a tevékenységeit, a Google tudja, hogy ki milyen alkalmazást használ, stb. Az alternatív áruházakból telepített alkalmazásokat viszont nem látja a Google, pontosabban nem a Google látja (mert legyünk nyugodtak, hogy az alternatív áruház üzemeltetője ugyanúgy látja, hogy mit töltöttünk le).

Milyen alternatív áruházakat használhatsz?

A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány olyan áruházat, amelyet használhatsz.

  • Aptoide - Androidos TV-re, mobilra és táblagépekre is tartalmaz alkalmazásokat, összesen kb. 800 ezret.
  • SlideME - magyar nyelven működő szoftveráruház, a legfontosabb és legnépszerűbb alkalmazások megtalálhatók benne.
  • Amazon App Store - a jól ismert Amazon által üzemeltetett szoftver áruház, ez a legismertebb alternatív áruház a Play-en kívül. Érdekessége, hogy egy fizetős játék minden nap ingyenesen letölthető.
  • Uptodown - a legfőbb különlegessége az áruháznak, hogy az appok korábbi verziói is letölthetők, nem csak a legfrissebb kiadások. Ez akkor jöhet jól, ha például egy alkalmazás frissítését nem szeretnénk, hanem továbbra is a korábbi verziót szeretnéd használni.

Hogyan használhatod ezeket az áruházakat?

Először is engedélyezned kell az Androidnál, hogy külső forrásból származó alkalmazások is telepíthetők legyenek, ugyanis ez alaphelyzetben tiltva van a rendszerben. Legegyszerűbben úgy engedélyezheted, ha megpróbálsz telepíteni egy idegen forrásból származó alkalmazást, és amikor feldobja a rendszer a figyelmeztetést, hogy engedélyezed-e, akkor az igent választod.

Fontos tudni, hogy míg a Google Play áruházban található alkalmazásokat a Google felügyeli, ezáltal biztonságos a használatuk, ezzel szemben az alternatív áruházakban található alkalmazások eredete bizonytalan(abb), így előfordulhat, hogy nagyobb kockázattal jár a használatuk.

Ha szeretnéd valamelyik alternatív áruházat használni, akkor a fenti leírásban kattints az áruház nevére, és töltsd le az áruházat. Utána nyisd meg, és a Play áruházhoz hasonlóan máris böngészhetsz az áruház kínálatában.

 

Nem akarunk rábeszélni az alternatív áruházak használatára, de jó, ha tudsz róla, hogy van ilyen lehetőséged is.

Címkék: android play áruház

Szólj hozzá!

Bizonyára minden Huawei felhasználóhoz eljutott már a hír a Google bojkottal kapcsolatosan, de nem tiszta a kép, hogy mit is jelent ez valójában. Ahogyan a jövőt tekintve sem világos, hogy mi várható.

Megpróbáljuk összeszedni Neked, hogy miről is van szó, és érinti ez a felhasználókat vagy sem.

Mi ez az egész?

Amerika és Kína között dúl a kereskedelmi háború, és ahol csak lehet, megpróbálnak egymásnak betartani, persze szigorúan úgy, hogy lehetőség szerint az csak a másik félnek fájjon. Épp ezért Trump kitalálta, hogy előírja az amerikai cégeknek, hogy meg kell szüntetniük a partneri kapcsolatot kínai partnereikkel, ezzel megbénítva őket. Csakhogy ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a nagy amerikai tech cégek nem szolgálhatják ki a kínai partnereket, például a Huaweit (ami jelenleg a világon a 2. legnagyobb mobiltelefon gyártó).

Az első hírek alapján ez azt jelenti, hogy a Huawei telefonok nem használhatják majd az Android operációs rendszert, valamint a Google Play áruházat, a Gmailt, YouTube-ot, és egyéb Google szolgáltatásokat.

Mivel a Huawei telefonjai alapvetően az Androidra épülnek, az Android pedig nem sokat ér a szoftveráruház nélkül, így elsőre kimondható, hogy a Huawei telefonjai ezzel elvéreztek, és senki sem fogja vásárolni őket. De természetesen ez nem ennyire egyszerű.

Kiket érint, és mikortól?

Itt jön az első csavar a történetben. Ugyanis először arról szóltak a hírek, hogy a már piacon használatban lévő és a boltok polcain található készülékek továbbra is használhatók és azokról nem lesznek törölve ezek a szoftverek, ám frissítést a továbbiakban nem fognak kapni. Elvben a jövőben gyártásra kerülő készülékek viszont már nem használhatják ezeket a szoftvereket, ami komoly probléma.

Aztán az első sokkot követően Amerika adott egy 90 napos felmentést a bojkott alól a cégeknek, vagyis 2019. augusztus 19-ig semmilyen változás nem várható, utána viszont életbe lépnek a korlátozások.

Tehát az elmondható, hogy augusztus 19-ig semmilyen változás és korlátozás nem fog érinteni senkit. Ezt követően bizonytalan a helyzet, de jelenleg úgy néz ki, hogy a jelenleg piacon lévő készülékek továbbra is teljeskörűen használhatók lesznek, ám a jövőben frissítéseket nem fognak kapni.

Mit lép erre a Huawei?

A Huawei eddig is érezte, hogy nagy a függősége a Google-től, ezért már korábban elkezdték fejleszteni a saját operációs rendszerüket, vagyis előfordulhat, hogy a jelenlegi két nagy platform (iOS és Android) mellett megjelenik egy harmadik okostelefon operációs rendszer is. Lássuk be, ez a piaci versenyre jó hatással lenne, más kérdés, hogy mennyire tudna sikeres lenni.

Időközben viszont állítólag a Google is erőteljesen lobbizik azért, hogy ne kelljen tartania a bojkottot, és mehessen minden az eddig megszokott kerékvágásban.

Mi a helyzet a többi amerikai céggel?

Tech vonalon ez a korlátozás a többi amerikai céget is érinti, így az Intel, Qualcomm és egyéb cégek sem szállíthatnak alkatrészeket, chipeket kínai partnereiknek, viszont ez kevéssé érinti a Huawei-t, hiszen eddig is saját chippeket használtak, így ez inkább a jövőbeni esetleges együttműködést gátolja, és nem a jelenlegi működést befolyásolja.

Viszont a Facebook alkalmazás (ezzel együtt a Messenger és WhatsApp) alap helyzetben nem lehet rajta a kínai készülékeken, megint más kérdés, hogy a jelenlegi helyzet alapján utólagosan bárki feltelepítheti, így ez valódi korlátozást nem jelent.

Most akkor vegyél vagy sem Huawei-t?

Alapvetően a helyzet bizonytalan. Sokan úgy gondolják, hogy az egész csak fel van fújva, és valódi veszély nem fenyegeti a felhasználókat, ugyanakkor az tény, hogy ha Trump nem vonja vissza a korlátozásokat, vagy legalább nem enyhít rajtuk jelentős mértékben, az hatással lesz a felhasználókra. Mivel az augusztus 19-i határidő vészesen közeleg (eddig kaptak határidőt a felek a szükséges intézkedések meghozatalára), ezért mi azt javasolnánk, hogy érdemes ezt a bő 2 hónapot kivárni, és figyelni a híreket.

Ha sikerül valamiféle egyezséget kiharcolni a feleknek, akkor bátran vásárolhatsz Huawei-t nyár végén, ha pedig nem, akkor megnyugtató, hogy nem költöttél el sok pénzt egy olyan termékre, amiket csak korlátozásokkal tudnál használni.

 

Pánikolni tehát felesleges a Huawei-ügy miatt, de érdemes kivárni, hogy mi lesz a valódi helyzet a moratórium után.

Címkék: trump android huawei

Szólj hozzá!

Manapság az internet szolgáltatók már egészen nagy sávszélességet kínálnak ügyfeleiknek, de jó volna tudni, hogy van-e egyáltalán értelme ennek a nagy sávszélességnek vagy csak pénzkidobás?

Nézzük, hogy mennyire legyen gyors a neted, és mitől függ, kell-e Neked a nagyobb csomag.

Mi a sávszélesség?

Sávszélességnek hívjuk az internet adatátviteli sebességét. Leginkább megabit per másodperc (Mbit/s) a mértékegysége, vagyis azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány megabitnyi adatot tudsz elérni az interneten.

Figyelem, a megabit (Mb) nem összekeverendő a megabájttal (MB). A rövidítésnél a kis és a nagy "b" betű a különbség. Azonban a bit és a bájt között egy 8-as szorzó van, vagyis egy megabájt az 8 megabit.

Mi a különbség a le és a feltöltési sebesség között?

A másik adat, amivel az internetszolgáltatásokat szokták jellemezni, az a le és feltöltési sebesség. A sebességet megbeszéltük, de mi ez?

Letöltés az, amikor az interneten lévő tartalom jut el a számítógépedre, vagyis mintegy letöltöd az adatot az internetről. Ilyen például, ha megnézel egy honlapot, vagy egy YouTube videót, esetleg letöltesz egy filmet.

Feltöltésnek azt nevezzük, amikor a számítógépedről szeretnél feltölteni valamit az internetre. Például elküldesz egy emailt, feltöltesz a Facebookra egy fotót, vagy a YouTube-ra egy videót, esetleg a felhőben lévő tárhelyedre töltesz fel fájlokat.

Ebből logikusan következik, hogy a letöltési sebesség azt mutatja meg, hogy mennyire gyorsan tudsz Te elérni az internetről tartalmakat, a feltöltés pedig azt, hogy Te mennyire gyorsan tudsz feltölteni adatokat az internetre.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tételezzük fel, hogy szeretnél letölteni egy csatolmányt, amiben fotók vannak. Ez a csatolmány legyen például 25 MB (tehát megabájt) méretű. Tegyük fel, hogy van egy olyan internetkapcsolatod, aminek a letöltési sebessége 150 Mbit/s. Akkor ugye másodpercenként 150 megabit adatot tudsz letölteni, a 25 megabájt pedig 200 mbit (mert ugye nyolccal kell szorozni). Rögtön látszik, hogy elméletileg 1,33 másodperc alatt tudod letölteni a 25 megabájtnyi adatot. Ha a feltöltési sebesség mondjuk 10 Mbit/s, akkor viszont a feltöltés (tehát ha például Te küldenél egy ekkora méretű csatolmányt emailben) már 20 másodpercig fog tartani.

Mennyire garantált ez?

Semennyire, pontosabban nem ezt garantálják, nem így garantálják a szolgáltatók. Természetesen vannak olyan szolgáltatások, amelyek a névleges sávszélességet garantálják, és gyakorlatban is tudják ezt, de ezek a megszokott, hagyományos internet előfizetésekhez képest jelentősen drágábbak, de elsődlegesen ezeket a szolgáltatásokat vállalkozásoknak szánják, nekik fontosabb a tökéletesen stabil és gyors internet kapcsolat.

Valójában az internet csomagoknál a nagy betűvel reklámozott sávszélesség egy elméleti maximum, vagyis azt mondja a szolgáltató, hogy akár ennyi is lehet a sávszélesség, ideális esetben. És sokkal kisebb betűkkel azt is kiírják, hogy mennyi a garantált sávszélesség, ami azt jelenti, hogy annál biztosan nem lesz kevesebb a gyakorlatban nyújtott sávszélesség. Természetesen szó sincs arról, hogy csak ennyit fog valójában nyújtani a szolgáltató, de azt tudnod kell, hogy amíg a garantált sávszélességet tudják biztosítani, addig nincs joga a felhasználónak reklamálni, hogy lassú az internet.

És akkor a fő kérdés: mennyire legyen gyors neted?

Természetesen a szolgáltatók igyekeznek rábeszélni mindenkit a lehető legnagyobb csomagra, a gyorsabbnál gyorsabb internetre. De ez egy baromság. Egyrészt, egy igazán gyors internethez bőven nem elegendő egy hagyományos, olcsóbb router, hanem szükség lehet egy komolyabb teljesítményű, drágább darabra. Márpedig hiába lesz akármennyire gyors interneted, ha a routered lekorlátozza a sebességet.

Másrészt a legtöbb eszközzel manapság WiFi-n kapcsolódunk az internetre, WiFi-n keresztül pedig már tényleg nagyon nehéz megközelíteni a manapság divatos sávszélességeket. Manapság már nagyon sok szolgáltató kínál legalább 500 megabites internetet, de WiFi-n keresztül egy nagyon jó router (pl. 40-50 ezer forintos ASUS, Linksys) esetén sem igazán tudunk 2-300 megabites sávszélességnél gyorsabbat biztosítani. És minél távolabb mész a routertől, ez egyre csak csökkenni fog.

Azt, hogy kinek mennyire gyors internetre van szüksége, nehéz így előre meghatározni, de néhány támpontot azért adunk.

  • ha egyszerű, otthoni felhasználásra kell internet, csak internetböngészésre, YouTube videók nézegetésére és Facebookra, és egyidejűleg csak 1-2 készülék fogja használni az internetet, akkor igazából egy 30-50 megabites internet erre bőségesen elegendő.
  • ha szoktál nagyobb terjedelmű dolgokat letölteni az internetről, vagy egyszerre több eszköz is aktívan használja az internetet (pl. több eszközről megy a YouTube, HBO GO, Spotify, stb.), akkor érdemesebb lehet kicsit gyorsabb csomagot választani, de 100-150 Mbit/s -nél gyorsabbra itt sincs szükség, bármennyire is erőlteti a szolgáltató.
  • ha pedig már egészen sok, akár 5-10 eszköz használja aktívan az internetet (tehát például egy kis vagy közepes méretű iroda), folyamatos le és feltöltésekkel, nagyobb fájlok interneten keresztüli mozgatásával, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy még gyorsabb, 250-500 mbites csomagon. Ennél gyorsabb internetre véleményünk szerint gyakorlatilag semmilyen körülmények között nincs szükség.

 

Ne fizess feleslegesen sok pénzt az internetért!

Címkék: internet előfizetés tippek-trükkök internet sávszélesség

Szólj hozzá!

Az Apple még az iPhone 6s bemutatásakor (vagyis 2015-ben) bemutatta az Apple Pay fizetési rendszert, amely USA-ban és más országokban már működött. Azóta az androidos felhasználók is kaptak egy Apple Pay-hez hasonló megoldást, sőt, Magyarországon ők már régóta használhatják is.

Most viszont az iPhone-osok is kezdhetnek örülni, a héten az Apple Pay is elindult Magyarországon.

Mi ez a mobilos fizetés?

Amióta létezik PayPass fizetési mód a termináloknál (vagyis a bankkártyáddal fizethetsz úgy, hogy azt nem kell bedugni vagy lehúzni, elég csak odaérinteni a terminálhoz), azóta adott volt a lehetőség, hogy még kényelmesebbé váljon a bankkártyás fizetés.

A modern okostelefonokban már van NFC chip, ami alkalmassá teszi a mobilodat, hogy az kiváltson egy bankkártyát. Így amikor fizetnél pl. a Sparban, akkor a bankkártyád helyett elegendő a mobilodat elővenni, azt odaérinteni a kártyaolvasó terminálhoz, és már mehetsz is.

Hogyan működik?

Először is a bankkártyádat hozzá kell adnod a mobilodban a fizetési alkalmazáshoz, szükség esetén megadni a kártya adatait. Utána amikor fizetnél, akkor a mobilod zárolását kell feloldani (jelkóddal, ujjlenyomattal vagy arcazonosítással), és máris mehet a fizetés. Technikailag természetesen ugyanúgy a bankkártyádat terhelik meg a vásárlás összegével, mintha azzal fizettél volna, mindössze nem szükséges elővenned, vagy akár otthon is hagyhatod. Elindulhatsz vásárolni egy mobillal, pénztárca, pénz, bankkártya nélkül.

Ha Androidot használsz, akkor a Play áruházból töltsd le az Apple Pay alkalmazást, indítsd el, majd az alkalmazáshoz add hozzá a bankkártyádat. Biztonsági okokból a Google Pay használatához kötelező a telefonodon képernyőzárat beállítani.

Ha iPhone-os vagy, akkor a Wallet (magyarul pénztárca) alkalmazásban tudod hozzáadni a mobilodhoz a bankkártyádat (elegendő lefényképezned). Természetesen iPhone-nál is kötelező képernyőzárat használnod, hiszen a fizetés csak így lehet biztonságos.

Mennyibe kerül így fizetni?

Abszolút semennyibe. A szolgáltatás használata teljesen díjmentes, ugyanúgy díjtalanul használhatod, ahogyan a bankkártyádat is. A szokásos éves bankkártya díjat viszont nem tudod megspórolni, hiszen fizikai bankkártya szükséges a mobilos fizetéshez, és amikor a kártyád lejár, akkor a mobiloddal sem tudsz majd fizetni, amíg az új kártyádat hozzá nem párosítod a mobilalkalmazásodhoz.

 

Te fizetnél a mobiloddal?

Címkék: apple pay google pay

2 komment

Írtunk már korábban a Spotify-ról, ahogy arról is, hogy hamarosan érkezik a YouTube Music, ami gyakorlatilag a Spotify-nak és az Apple Music-nak próbál konkurenciát állítani.

A beígért YouTube Music már elérhető, akár le is töltheted.

Miben más, mint a Spotify vagy Apple Music?

Alapvetően a lényeg ugyanaz. Streaming szolgáltatás, vagyis internetkapcsolaton keresztül hallgathatsz zenét a mobiloddal, laptopoddal vagy akár a számítógépeddel. A Google ígérete szerint viszont olyan algoritmusokat használnak, amelyek segítségével jelentősen jobban megismeri a rendszer a zenei ízlésedet, hangulatodat, mint a konkurensek, így sokkal inkább tud Neked való zenei összeállításokat tenni Neked a YouTube Music, mint a Spotify vagy az Apple Music. Ez viszont úgyis csak később derül ki, ha használja az ember tartósan.

Amiben viszont a YouTube-nak óriási előnye van: míg a konkurensek csak próbálkoznak azzal, hogy a zenék mellé elérhetővé tegyék a hozzá tartozó videoklippet is, addig a YouTube-nak a legtöbb zenéhez rendelkezésére áll a videoklipp, így gyakorlatilag a legtöbb zenéhez ténylegesen elérhető a klipp is.

Természetesen, ha Te nem akarod a klippet nézni, akkor ki is kapcsolhatod ezt a funkciót, és használhatod ténylegesen csak zenehallgatásra is.

Ingyenes vagy sem?

A Spotify rendszeréhez hasonlóan van ingyenes és fizetős fiók is. Az ingyenes fiók esetén természetesen korlátozásokkal találkozhatsz és el kell viselned a reklámokat is, míg fizetős fiók esetén ezektől megszabadulsz.

A Spotify-hoz hasonlóak a díjak is, 1490 Ft/hónap, de családi csomagban 6 előfizető használhatja a YouTube Music Premium szolgáltatásait, havi 2290 Ft-ért. Hivatalosan ezt csak egy háztartásban élő, legalább 13 éves személyek vehetik igénybe. Mindkét esetben az első 1 hónapos próbaidőszakra ingyenesen elérhető a Prémium előfizetés is.

Mennyivel rosszabb az ingyenes, mint a Prémium?

Az Apple Music-nál nincs ingyenes lehetőség, csak fizetős.

A Spotify esetén az előfizetőknek jobb hangminőséget ígérnek (bár ez kérdéses, hogy mennyire észrevehető), reklám mentes zenehallgatást, valamint korlátlan számú zeneléptetést (az ingyenes csomagban óránként 6-szor kattinthatsz el egy nem tetsző zenéről és válthatsz át valami másra), ezen kívül az előfizetők megkapják az offline zenehallgatás lehetőségét is, tehát letölthetik kedvenc zenéiket a készülékükre.

A YouTube Music az ingyenes változatban nem engedi a háttérbe tenni az alkalmazást, vagyis csak akkor szól a zene, ha a YouTube Music van megnyitva, közben nem böngészhetsz, vagy nem zárolhatod a képernyődet (személyes véleményünk, hogy ez egy rendkívül kényelmetlen megoldás). Az előfizetők viszont megkapják a lehetőséget, hogy háttérbe tett alkalmazás esetén is szóljon a zene, nem kell reklámokat hallgatniuk, és a YouTube is engedélyezi az offline zenehallgatást. A YouTube-nál viszont nincs korlátozva a zeneléptetések száma ingyenes módban.

Honnan töltheted le?

Természetesen a megszokott módon az androidosok a Play áruházból, az iPhone-osok pedig az App Store-ból töltheik le az alkalmazást. 

 

Töltsd le a YouTube Music-ot, és próbáld ki!

Címkék: spotify apple music youtube music

Szólj hozzá!

Az email küldés kapcsán eddig sokaknak lehetett hiányérzetük, hiányolhattak egy bizonyos funkciót. Mégpedig azt, hogy a levelet előre meg tudjuk írni, de az csak később kerüljön elküldésre.

A Gmail most erre is lehetőséget ad, mutatjuk, hogyan!

Mire jó ez?

Előfordulhat, hogy szeretnél valakinek emailt írni, de nem szeretnéd még akkor elküldeni, amikor megírod a levelet. Ezért vagy elküldöd mégis a levélírás időpontjában, vagy megpróbálod nem elfelejteni, hogy később írd meg a levelet.

Konkrét példa: szeretnél valakinek egy névnapi, szülinapi, vagy valamilyen egyéb köszöntést küldeni, és ez mondjuk este 8 órakor jut eszedbe, de csak a következő nap lesz aktuális a levél (pl. másnap lesz a szülinapja az ismerősödnek). Ilyenkor vagy felköszöntöd előre, vagy másnap megpróbálod nem elfelejteni elküldeni neki az üdvözlő leveledet.

Mostantól viszont megteheted, hogy megírod a leveledet akkor, és beállítod, hogy a küldés csak másnap reggel (vagy amikor szeretnéd) történjen meg. Így nem kell előre köszöntened, és azon sem aggódnod, hogy nehogy másnap elfelejtsd a levelet megírni. Majd a Gmail megoldja helyetted, hogy a kért időpontban történjen meg az email küldése.

Hogyan használhatod?

Írd meg a levelet a megszokott módon, azonban a Küldés gomb helyett a gomb mellett található nyílra kattints, majd ott válaszd ki a Küldés ütemezése menüpontot.

A felugró ablakban kiválaszthatod a rendszer által felajánlott időpontokat (ehhez egyszerűen kattints bármelyik időpontra), vagy pedig alul kattints a Dátum és időpont kiválasztása gombra, ahol konkrét dátumot és időpontot is meghatározhatsz.

Mi van, ha meggondoltad magad?

Küldés (pontosabban ütemezés) után alul megjelenik egy értesítés a levél ütemezéséről, amit akár vissza is vonhatsz, de később is megtekintheted az ütemezett levelidet, ha a bal oldali mappák között kikeresed az Ütemezvemappát. Itt bármikor visszavonhatod az ütemezést egy levélről (persze ha még nem került elküldésre), és ha szeretnéd, újra is ütemezheted (megadhatsz másik időpontot). Ehhez törölnöd kell az ütemezést, ekkor a levél visszakerül a piszkozatok közé, és ott beállíthatsz rá új ütemezést.

 

Próbáld ki a Gmail ütemezett üzenetküldését, sokszor jól jöhet!

Címkék: gmail tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Azok az iPhone-osok, akik az almás cég asztali számítógépét vagy laptopját használják, már sok éve élvezhetnek egy nagyon kényelmes funkciót: a teljes harmóniát és szinkront a telefonjuk, valamint a számítógép között.

Ha nem is ilyen szintű, de hamarosan a Windows és Android rendszerek között is nagy fokú lesz átjárhatóság. Figyelj, mutatjuk, mire számíthatsz!

Mit tud az Apple?

Korábban írtunk már részletesen róla, hogy az Apple számítógépei és telefonjai miket tudnak együtt, de röviden: a számítógépen kezelheted az üzeneteidet, telefonos értesítéseidet, akár megosztott vágólapot is használhatsz, vagy épp telefonálhatsz is a számítógépeden (a telefonod kézbevétele nélkül).

Androidosok, figyelem!

A Microsoft a Windows 10-hez hamarosan kiad egy frissítést (az Insider programban részt vevők már megkapták), amely tartalmazni fog egy Your Phone nevű szolgáltatást.

Az új szolgáltatásnak hála az androidos telefont a számítógéppel összekötve (ez lehet WiFi-s kapcsolat is, tehát az "összekötve" az képletesen értendő) a számítógépről válaszolhatsz például szöveges üzenetekre, egyszerűen hozzáférhetsz fotóidhoz, amiket akár egy élő prezentációba is beilleszthetsz. Ezeken kívül pedig a telefonodra érkező értesítéseket is kezelheted a számítógépeden, vagyis minden felugró értesítést úgy kezelhetsz a számítógépeden, hogy a telefonodhoz hozzá sem kell nyúlnod.

Természetesen a kommunikáció kétirányú, vagyis a számítógépen kezelt értesítések a telefonodról is "eltűnnek", tehát nem kell kétszer foglalkozni ugyanazzal az értesítéssel.

Az egyetlen hátrány (vagy inkább hiány), hogy az értesítésekre válaszolni nem fogsz tudni (legalábbis egyelőre), mindössze megtekinteni fogod tudni őket. Nincs hír a hívások kezeléséről sem, de ha még most nem is teszik elérhetővé ezt a funkciót, bizonyára hamarosan tovább fogják fejleszteni ezt a szolgáltatást.

Új Windows, és Android 7.0

Az újdonság használatához a hamarosan érkező Windows frissítésre lesz szükséged, valamint legalább 7.0-s Android verzióra.

 

Érdemes figyelni a frissítéseket, és ha megérkezik a Your Phone szolgáltatás, akkor próbáld ki!

Címkék: android windows 10

Szólj hozzá!

A Google Earth szolgáltatását bizonyára ismered, és találkoztál már vele. Röviden a Google műholdképeket készít folyamatosan az egész Földről, és ezt akár utca szinten is megnézheted.

A Google nagyot dobott

Ez önmagában is elég nagy dolog, hiszen gondolj bele, hány fényképet kell készíteni, hogy a Föld összes utcája rajta legyen. De a Google tovább lépett. Egy idővonalat készített az elmúlt 35 évből és évről évre haladva megnézheted a műholdfelvételeket.

Magyarán nyomon követheted, hogy mennyit változott a Föld 35 év alatt. Egészen vicces megnézni, ahogy például Dubai-ban a semmiből (pontosabban a tengerből) kinő a pálma sziget, de érdekes megnézni a globális felmelegedés nyomán az alaszkai Columbia-gleccser visszahúzódást is.

Mobilról is elérhető

Az új funkció nem csak weben érhető el, hanem a Google Earth mobilalkalmazásából is.

Webes eléréshez kattints ide: Google Earth Timelaps

A mobilos eléréshez pedig egyszerűen töltsd le a Google Earth alkalmazást az App Store (iPhone-osok) vagy a Play áruházból (androidosok).

 

Próbáld ki a Google újdonságát, nem mindennapi kaland lesz.

Címkék: google google earth google earth timelaps

Szólj hozzá!

A Google keresőjét mindenki használja, aki szokott internetezni, mégis rengeteg funkciója van, amit a többség nem ismer. Ebből mutatunk most egyet, ami segíthet a keresésben.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Keress dátum szerint!

Ha rákeresel valamire, akkor a Goolge törekszik arra, hogy minél relevánsabb találatokat adjon, de előfordul, hogy ez mégsem sikerül tökéletesen. Sokat segít viszont, ha a találati listát szűkíted egy dátum intervallumra.

Ehhez a találati lista megjelenésekor kattints az "Eszközök" vagy "Keresési eszközök" gombra, majd a megjelent menünél szűkítheted a találati listát. A "Bármikor" fület lenyitva szűkítheted dátum szerint a találatokat, itt megadhatod, hogy az elmúlt órában, az elmúlt 24 órában, az elmúlt héten, az elmúlt hónapban vagy az elmúlt évben megjelent cikkek közül szeretnél válogatni. Ha ezek az előre beállított intervallumok számodra nem megfelelők, akkor az "Egyéni" opciót választva megadhatsz egyénileg is egy tól-ig dátumot.

A Google pedig most vezet be egy új funkciót, amikor is a kereső mezőbe a keresési kifejezés mellé egyszerűen after (dátum után) vagy before (dátum előtt) szavak mögé beírhatsz egy dátumot, és ezt értelmezi a Google.

Például:

Húsvétéi programok after: 2018

Megadhatsz évszámot, vagy akár konkrét dátumot is.

Tovább szűkítheted a találati listát

Szintén sokszor előfordul, hogy pl. idegennyelvű találatokat látsz, de Téged csak magyar nyelvűek érdekelnek. Ehhez a keresési eszközöknél egyszerűen a "Bármilyen nyelv" menüt nyisd le, és válaszd ki, hogy csak magyar nyelvű találatokat mutasson Neked a Google.

Szintén beállíthatod, hogy bármelyik országból érdekelnek a találatok, vagy csak Magyarországról.

Szóval összességében sokat finomíthatsz a találati listán, ha szükséges.

 

Használd a Google szűrési finomításait.

Címkék: google

Szólj hozzá!