A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ugyan már igencsak elterjedtek az okostelefonok, ám mégis vannak, akik még mindig hagyományos, úgymond butatelefont használnak.

Persze valószínű, hogy számukra ez elegendő is, és nem vágynak simogatós telefonra, ám ez hamarosan már nem egy eldöntendő kérdés lesz, hanem kényszer.

Miért kell cserélni akkor is, ha nem akarod?

A technológia folyamatosan fejlődik, a nyakunkon az 5G-s mobil hálózat (egyre több helyen már elérhető), és a 4G szinte mindenhol megtalálható. A legtöbb mobiltelefon ráadásul már legalább 4G képes, de széles körben elérhetők már az 5G képes telefonok is.

A régi, hagyományos telefonok viszont legfeljebb a 3G hálózatot támogatják, a 4G és 5G hálózat számukra nem létezik. Viszont a technológia fejlődése miatt a kevésbé használt 3G hálózatot hamarosan lekapcsolják (sok helyen már el is kezdték), ezzel is csökkentve a digitális zajt, illetve felszabadítva frekvencia tartományokat.

Ezzel viszont bajba kerülnek azok, akik régi típusú készüléket használnak, hiszen nem, vagy csak igen korlátozottan fogják tudni használni a régi telefonjukat. Az egyetlen megoldás, ha váltanak, és modern, legalább 4G képes telefont vásárolnak a régi készülék helyett.

20 ezer forintot ad az állam a cseréhez

A kényszerű cserét igyekszik elősegíteni az állam, egy jövő év elején induló programmal, aminek keretében 20 ezer forintos modernizációs támogatást nyújtanak azoknak, akik régi készülékkel rendelkeznek, és legalább 4G képes készülékre cserélnék azt.

A program hasonló lesz, mint az elavult háztartási gépek csereprogramja, és a keret kimerüléséig tart, ami 5 milliárd forint. Vagyis 250.000 készülék cserére van lehetőség a programon belül.

A támogatást azoknál a mobiltelefon forgalmazóknál lehet majd igénybe venni, akik regisztrálni fognak a programba, ennek részletei később derülnek ki.

Fontos részlet, hogy csak olyan telefon vásárlása esetén igényelhető a keret, aminek ára legfeljebb 120 ezer forint, bár azt gondoljuk, hogy akik jelenleg megelégednek egy nyomógombos telefonnal, azok számára indokolatlan volna ennél drágább mobilt vásárolni.

A program részleteit itt olvashatod: NMHH-program

Mikor kapcsolják le végleg a 3G-t?

Ez szolgáltatónként eltérő. A Telekom már sok területen le is kapcsolta a 3G-s tornyokat, a Telenor is néhány hónap kezdi a nagyobb területeket deaktiválni, a Vodafone pedig konkrétumot nem mondott az ügy kapcsán, ami viszont biztos, hogy legkésőbb 2023 első felében végleg elbúcsúzhatunk a 3G-től Magyarországon.

 

Te még régi típusú telefont használsz?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4916715566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása