A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Google január 25-én változtat néhány dolgot a személyes adatok kezelésével kapcsolatosan. Küldtek erről több figyelmeztető levelet, de sokak számára kissé homályos, mit is jelent mindez.

Megnézzük mik ezek, és van-e bármi teendőd.

Mi változik?

Alapvetően semmi. Legalábbis... na tisztázzuk. Az adataid kezelésével kapcsolatos ez az egész. A Google egy csomó kényelmi szolgáltatást biztosít a felhasználóinak. Ilyenek például a Gmailben a levelek automatikus kategorizálása (pl. külön gyűjti a promóciós leveleket, a közösségi leveleket, stb), intelligens válaszlehetőség, vagy például intelligens naptárbejegyzés létrehozása (amikor egy levél tartalma alapján automatikusan felajánlja a Google, hogy mentsd el a naptáradba a levélben leírt eseményt).

De ilyenek például a levélírásnál az intelligens írási javaslatok, vagy a levelek keresésekor az intelligens keresés.

De hasonló kényelmi szolgáltatás, hogy az éttermi foglalásaid megjelenhetnek a Google Térképek alkalmazásban, vagy a hűségkártyáid a Google Pay alkalmazásban.

Hogy mi a közös? Mindegyik szolgáltatásnak az alapja az, hogy a mesterséges intelligencia elemzi a leveleidet, naptár bejegyzéseidet, fizetési adataidat, szokásaidat. Ezek alapján az elemzések alapján kínálja fel (vagy végzi el automatikusan) ezeket a kényelmi megoldásokat a Google. Értelemszerűen ez viszont valamelyest érinti a személyes adataidat, hiszen még ha nem is egy ember, csak egy gép, de turkál a leveleid tartalmában, naptáradban, stb.

Akkor most kell bármit is tenned?

Ez Rád van bízva. Eddig ezek a szolgáltatások alaphelyzet szerint így működtek, most viszont a felhasználóknak kell kifejezetten hozzájárulniuk és kérniük, hogy a Google  mesterséges intelligenciája felhasználhassa ezeket az adatokat a fent körülírt szolgáltatásokhoz, funkciókhoz.

Szóval ha szeretnéd ezeket a kényelmi szolgáltatásokat, akkor igen, van teendőd, engedélyezned kell a Google-nek, hogy ezeket megtegye (kivéve, ha már korábban engedélyezted).

Ha viszont szeretnéd jobban védeni a privát szférádat, és inkább lemondasz a kényelmi funkciókról, akkor semmi dolgod (kivéve, ha korábban engedélyezted azokat, mert ez esetben vissza kell vonnod az engedélyt).

Hogyan tudod engedélyezni (vagy visszavonni)?

A Gmail, Google Meet és Chat szolgáltatásokra vonatkozóan:

A gmail.com felületen kattints a Beállítások menüre, majd Az összes beállítás megtekintése opcióra. Az Általános lapon görgess le az Intelligens funkciók személyre szabása részhez. Itt tudod a ki vagy bekapcsolni a funkciót.

Egyéb Google termékekre vonatkozóan:

Ugyanezen az oldalon ha megkeresed az Okos funkciók és személyre szabott beállítások részt, akkor itt tudod ki-be kapcsolni a fenti funkciókat.

 

A Google hivatalos oldalán olvashatsz többet a fenti témáról:

https://support.google.com/mail/answer/10079371

 

Ha használsz Gmailt, és egyéb Google szolgáltatást, akkor gondold át, mit szeretnél tenni.

Címkék: google gmail

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5716399528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása