A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Rendkívül zavaró, ha a telefonod kezd lemerülni, netán le is merült, és nincs nálat töltő. Hiába kérnél egyet kölcsön, az jó eséllyel nem lesz jó a Te telefonodhoz.

De van remény, hogy ez hamarosan megváltozik!

A helyzet sokat javult, de még nem tökéletes

Régen sokkal rosszabb volt a helyzet, mint manapság. Az okostelefonok előtti időkben szó szerint minden gyártó saját szabványt használt, így szinte esélytelen volt, hogy kölcsön tudj kérni egy olyan töltőt valakitől, ami a Te telefonodhoz passzolt.

Az EU már akkoriban is próbálkozott azzal, hogy valamilyen szinten egységesíteni a töltőket, rávéve a gyártókat arra, hogy 1-2 szabvány létezzen összesen, és mindegyik telefon ezeket használja.

Aztán jött a mobiltelefon piacon az óriási forradalom, az okostelefonok megjelenése, amik tulajdonképp fenekestől felfordították az egész piacot. Igaz, mivel ezek az eszközök már inkább számítógépek voltak, semmint telefonok, így minden korábbinál fontosabb volt, hogy a számítógéphez lehessen csatlakoztatni ezeket az eszközöket, így rámásolva zenéket, videókat, fotókat, stb. Ehhez pedig kézenfekvő megoldást egyedül az USB szabvány jelentett, így a gyártók (az Apple kivételével) egyértelműen az USB csatlakozók közül használtak valamilyet. Eleinte mini USB-t, majd ahogy egyre kisebbek lettek a telefonok, jöttek a micro USB csatlakozók, manapság pedig a legújabb szabvány, az USB-C a menő.

Kivéve az Apple-nél. Legalábbis félig. Eleinte ugyanis egy dock csatlakozó néven ismert széles csatlakozót használtak az iPhone-ok (és az első iPad-ek is), később áttértek a ma is használt Lightning csatlakozókra. Ezek ugyan egyediek, más gyártó nem használja őket (hisz mindkettő Apple saját szabvány), ám annyi szerencsénk azért van, hogy a kábel "másik" vége minden esetben a hagyományos USB (vagy USB-C). Szóval a kábel egyik vége egyedi ugyan, de a másik teljesen szabványos. Így ha a kábel nálunk van, akkor bármilyen szabványos USB csatlakozóba bedughatjuk, legyen az autóban található USB, fali töltőfej, vagy számítógép.

Az EU döntéshozóinak ez nem elég.

De az EU tovább menne. Azt szeretnék elérni, hogy minden hordozható készülék (mobiltelefon, táblagép, e-book olvasó) ugyanolyan csatlakozón keresztül legyen tölthető, mindezt pedig megpróbálják annyira szigorúan betartatni, hogy ne lehessen kibújni a szabályozás alól (most el lehet térni a megkötött szabványtól, ha a gyártó kínál átalakítót a mobilhoz, ahogyan az Apple is teszi).

Felvetődik persze a kérdés, hogy például a vezeték nélküli töltés nem jelent-e a gyártó szempontjából megfelelést a szabályoknak, hiszen a legtöbb felső kategóriás telefon rendelkezik vezeték nélküli töltései lehetőséggel is, és hagyományos kábeles lehetőséggel is. Így ha a vezeték nélküliséggel teljesítik a törvényt, akkor a kábeles csatlakozással továbbra is azt csinálnak, amit akarnak. Igaz, a pletykák szerint az Apple következő telefonjain nem is lesz semmilyen csatlakozó.

Töltőt sem biztos, hogy fogsz kapni!

További javaslat az EU biztosok részéről, hogy lehessen a telefonokat megvásárolni töltő nélkül is, így csökkentve azok árát. Feltételezik ugyanis, hogy sok ember számára felesleges lenne minden telefon mellé töltőt adni, hiszen jó eséllyel úgyis van már otthon, az irodában, az autóban, egy-egy darab. Így ha anélkül árulnák a telefont, akkor az EU reményei szerint csökkenhetne ezzel a készülékek ára, és csak az vásárolná meg a töltőt, aki számára szükséges. Reményeik szerint ez még környezetkímélést is jelentene, hisz kevesebb termék készülne feleslegesen.

 

Te örülnél az egyentöltőknek?

Címkék: iphone okostelefon android

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr315448378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása