A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ha asztali számítógépet szeretnél vásárolni, akkor ne letudni akard a vásárlást, hogy végre legyél túl rajta, hanem alaposan járd körbe a kérdést, hiszen évekre tervezel, tehát fontos, hogy jól válassz.

Hogyan készülj fel a vásárlás előtt?

Hiába nem vagy profi a számítógépek területén, ha jól felkészülten érkezel egy profi eladóhoz, akkor abból jó eredmény fog születni.

De hogyan lehetsz jól felkészült?

Először is: felejtsd el az olyan állításokat, hogy "csak egy egyszerű gép kell", vagy "nem kell semmi extra, csak munkára kell".

Inkább készülj fel az alábbi kérdésekre:

  • Milyen célra lesz használva a számítógép?
  • Ha munkára lesz, milyen munkára? Nem mindegy, hogy könyvelő vagy, irodista, vagy tervező mérnök.
  • Milyen programokat fogsz használni a gépen?
  • Mennyi adatot fogsz tárolni a számítógépen?
  • Mennyi időre tervezel a számítógépeddel?
  • Legyen a gépben fejlesztési tartalék?

Fontos az alkatrészek harmóniája!

Egy asztali számítógépnél nagyon fontos, hogy a számítógépbe szerelt alkatrészek teljesítménye egymással összhangban legyen. Ne csak a gigaherzeket és a gigabyte-okat nézd! Ha értesz a számítógépekhez, akkor figyelj arra, hogy a különböző részegységek teljesítménye egymással szinkronban legyen, hiszen sok értelme nincs egy csúcs processzort építeni egy gépbe, ha túl kevés a memória, vagy épp merevlemezen lesz a Windows, nem pedig SSD-n.

Ha nem értesz hozzá, nem gond, gyere be hozzánk, és profi eladóink segíteni fognak Neked. Te csak gondold át a fenti kérdéseket, és ne arra törekedj, hogy valamit vegyél, ami készleten van, hanem arra, hogy olyan számítógépet rakass össze magadnak, ami az igényeidnek leginkább megfelel.

 

Gondold át alaposan a fenti kérdéseket, ha számítógép vásárlás előtt állsz.

Címkék: tippek-trükkök számítógép vásárlás pcvasarlas

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5315299454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lill01 2019.11.11. 13:06:46

Én rábíztam a bővítést egy számítógép boltosra, sajnos nem értek hozzá. Elmondtam, mire használjuk a gépet.
Belerakott nekem 4 Gb-os merevlemezt, azt mondta, ez bőven elég lesz nekem, én meg elhittem. Hazavittem, és már akkor majdnem tele volt.
Reklamáltam, hogy ez kevés lesz hosszú távon, erre azt mondták, hogy én bólintottam rá. (ja, hittem neki, hogy ért hozzá) És kicserélik, akkor, ha a nagyobbat is megveszem, de a másikat már nem veszik vissza.
Azóta vettem egy külső merevlemezt, azon tárolom az adatokat. Így is 1-2 Gb-nyi szabad helyem van.

A tanulság pedig az, hogy ha nem értesz hozzá, akkor is nézz utána, és ne bízz vakon az eladóban.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2019.11.11. 14:03:05

@lill01: Természetesen nem szabad vakon bízni az eladóban, pláne, ha az eladó vagy a cég még nem bizonyított. Ha egy profi, jó szaküzlethez fordulsz, akkor azért ilyen nem szabad, hogy előforduljon, ha pedig mégis, akkor az alap, hogy egy frissen eladott gépből az alkatrészt értékkülönbözettel kicserélik nagyobbra.

A 4 GB viszont a memória mérete, nem pedig a merevlemezé, és mindössze 1-2 GB-nyi szabad tárterület egyszerűen túl kevés, nem egészséges a gép működése így.

A merevlemez mérete inkább olyan 500 GB vagy ennél is több lehet (kisebb nem készül évek óta), SSD esetén 120 vagy 240 GB, vagy ennél is nagyobb, de kisebb ebből sem kapható már néhány éve.

Sokszor tapasztaljuk viszont, hogy téves leírást ad a vásárló az igényeiről, ezért fontos, hogy a cikkben található kérdésekkel készüljön a vásárló.

Ha pl. a vásárló azt mondja, csak internetezésre kell neki gép, nem szükséges nagy tudás, és sok adatot sem tárol, akkor felesleges pénzlehúzás lenne 120, maximum 240 GB háttértárolónál nagyobbat eladni. És utána kiderül, hogy ja, a gépen tárolunk 10 évnyi fényképet, meg letöltött filmeket.

Szóval fontos, hogy vásárlóként legyünk kellően körültekintőek, hogy megfelelően tudjuk elmondani az igényeinket. És persze forduljunk egy becsületes, jónevű céghez, akik remélhetőleg szakmailag is jók. Így nagy baj nem lehet.

lill01 2019.11.11. 16:01:37

@MasterMind Számítástechnika: igazatok van, a memória a 4 GB :-) és sokszor be is lassul a gép használat közben. De azért használható.

Köszönöm a választ!
Egyébként egyetértek a leírtakkal, nem mindegy, kihez fordul az ember :-)
süti beállítások módosítása