A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az okostelefonok elterjedésének köszönhetően terjedt el széles körben a mobilinternet. Ezek klasszikusan a 3G és 4G (LTE) kapcsolatot jelentik, de mik is ezek?

Egy kis visszatekintés

A mobilhálózatoknál az adatátviteli szabványokat különböző generációkra bonthatjuk. Az 1G -t gyakorlatilag zárójelbe is tehetjük, ez egy analóg adatátvitel, ami a gyakorlatban nem igazán volt elterjedt. A 2G már annál inkább, ez tette lehetővé az SMS és az MMS küldést, de ezen gyakorlatban internetezni még nem lehetett, legalábbis elképesztően lassú volt.

Aztán érkezett 2001-ben a 3G, ami igazi áttörést hozott, és akár a mai napig jól használható technológia. Egészen gyors sávszélességet hozott el a 3G, amelyiken már YouTube videókat is megnézhetünk, de működik a videótelefonálás, Skype, és internet böngészés is.

Ezt váltotta (pontosabban követte) a 4G (más néven LTE), amely már igazán gyors internet elérést tett lehetővé, így akár nagyobb adatcsomagok is gyorsan mozgathatók mobilinterneten keresztül. Ám ez manapság is főként nagyobb városokban érhető el, ott is viszonylag korlátozottan (vannak vak foltok, ahol nincs 4G). A 4G sebessége már bőven elegendő bárkinek, akár mobiltelefonon, akár WiFi megosztással számítógépen használja.

Mi értelme akkor az 5G-nek?

Az 5G technológia sebessége bőven túlmutat a jelenleg indokoltakon. A jelenlegi igényekhez alapvetően semmi szükség nincsen rá, mégis gőzerővel halad a fejlesztés. Mindez azért, mert a jövőt igyekeznek kiszolgálni. Az önvezető autók egymással kommunikálnak majd, amihez fontos a késlekedés nélküli, villámgyors kommunikáció (hiszen gondoljunk bele, néhány másodperc késedelem mekkora káoszt és balesetveszélyt hordoz magában).

Az 5G internet elérhetővé teszi majd az élő videótelefonálást akár 4k-s felbontásban, több résztvevő között is. Szintén az 5G-re lesz szükség a virtuális valóság, vagy kiterjesztett valóság széleskörű elterjedéséhez is. Itt ugyanis szintén nagy mennyiségű adatot szükséges elérni nagyon rövid idő alatt (szinte valós időben, időelcsúszás nélkül).

Ugyancsak az 5G szükséges a jövőben elterjedő távgyógyászathoz, okosvárosok kialakításához, valamint az okos otthonok és okosgyársak nagyszámú elterjedéséhez is.

Miért félnek sokan az 5G-től?

Sokan kongatják a vészharangokat az 5G-vel kapcsolatosan, és arról beszélnek, hogy ha elindul az 5G, annak beláthatatlan egészségügyi következményei lehetnek.

Tény, hogy az 5G magasabb frekvencián működik a korábbi hálózatokhoz képest, valamint a lefedettség biztosítása miatt sűrűbben szükséges adótornyokat elhelyezni. A létrejött nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás pedig káros az élővilágra, így az emberekre is.

Pontos vizsgálatok viszont nem készültek arra vonatkozóan, hogy hosszútávon mennyire károsítja az egészséget, és milyen problémákat okozhat, magyarán a hosszútávú egészségügyi hatása teljesen ismeretlen. Tudósok egy csoportja épp ezért támadja az 5G hálózatok kiépítését, sőt, egészen odáig elmentek, hogy az 5G hálózat kiépítését embereken való kísérletnek titulálják. Szeretnék elérni, hogy az 5G bevezetését halasszák el, és előtte készítsenek megfelelő hatástanulmányokat, vizsgálatokat. Lássuk be, ez jogosnak tűnik.

Ezzel együtt fontos tisztázni, hogy az 5G-ről az sincs bizonyítva, hogy bármi igazán komoly egészségügyi hatással lenne az emberekre, mindössze nincs megnyugtató vizsgálat és kimutatás az ellenkezőjéről sem. Pedig jobb volna biztosan tudni, hogy nem okoz problémát, semmint bízni abban, hogy hátha nem lesz gond. Mert ha mégis, akkor talán már késő lesz.

"Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G-, 3G- és 4G-hálózatok mellett. E sugárzás bizonyítottan káros az emberekre és a környezetre. Az 5G bevezetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon." - THE APPEAL 5G Space Appeal

"Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ehhez hosszabb időt felölelő vizsgálatok kellenének, ám ilyen hosszú kísérletekre a bevezetés küszöbén már egész biztosan nincs idő" - nyilatkozta a HVG-nek Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának illetékes osztályvezetője

Mikor jön az 5G?

Egészségügyi aggályok ide, egészségügyi aggályok oda, úgy tűnik, a technológia megállíthatatlan. Magyarországon elsőként a Telekom lépett, Zalaegerszegen már van egy 5G-s tesztállomás 2018. január óta. Ezen valójában elérhető akár az 1 gigabit/s sávszélesség is, a Telekom pedig figyeli és teszteli a tesztben részt vevő eszközök kommunikációit, így gyűjtve a tapasztalatokat.

Pontos dátum nem ismert az 5G széleskörű bevezetésére vonatkozóan, ám a Telekom szerint a "közeli jövőben" általánosan kézzelfoghatóvá válik az új technológia Magyarország illet EU szerte.

 

Te várod már az 5G-t, vagy inkább mennél biztosra és várnál a bevezetésével?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9814928538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása