A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Minél több modern kütyüt használunk, annál több szoftverfrissítéssel találkozunk. Már-már idegesítően sokkal, pláne, amikor egy frissítés miatt lesz hibás valami, ami előtte működött.

A legtöbb embert egyszerűen idegesíti az egyre több frissítés, újabb és újabb várakozás, felugró értesítés. Ezt meg is értjük, de elmondjuk, hogy miért is van ez.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért bombáznak frissítésekkel?

Először is tisztázni szükséges, hogy milyen jellegű frissítésről beszélünk. Vannak ugyanis olyan frissítések, amelyek új funkciókat ígérnek, több tudással kiegészítve a használati eszközöket. Például korábban az iPhone-okon nem lehetett csoportosan videotelefonálni, azt csak két ember tudott egymás között, most viszont akár 32 ember is tud egymással beszélni videotelefonon.

Persze lehet, hogy ez Téged nem érint, de akik videokonferenciákat tartanak üzleti célból, és több helyen tartózkodnak a résztvevők, azoknak ez fontos. Szóval ez a frissítés egy fejlesztésről szól. Ugyanígy persze számos egyéb ilyen frissítés létezik számítógépen és androidos telefonon is. Ugyanilyen funkcióbővítő frissítések érkeznek a legtöbb mobilalkalmazáshoz, pl. Facebook, Instagram, stb. Újabb ikonok, kép filterek (amik segítségével az elkészített fotókra művészi hatású effekteket tesznek rá a felhasználók), stb.

Vannak aztán az olyan típusú frissítések, amelyek például navigációs rendszerek elavult térképeinek a frissítését szolgálják. Erről nincs is mit mondani, naprakészen kell tartani az úthálózatokat, új utak épülnek, emiatt új térkép szoftvereket készítenek, és ezeket is frissíteni szükséges.

Ezek a frissítések mind a felhasználói élmény fokozását szolgálják, a fejlesztők próbálják folyamatosan a piac igényeit kielégíteni, és egyre több olyan funkciót belezsúfolni egy-egy alkalmazásba, amellyel a konkurens alkalmazás elé tudnak kerülni. A cél, hogy a felhasználó ne a rivális szoftverfejlesztő termékét használja.

A funkció bővítésről szóló fejlesztéseken kívül pedig vannak az ún. biztonsági frissítések. Ezek a frissítések az adott szoftver biztonsági réseit tömik be, és céljuk, hogy az eszközt minél biztonságosabban használhasd. Így próbálják védeni a felhasználók adatait és eszközét, hogy illetéktelenül ne férhessen hozzá senki a számítógépedhez, okostelefonodhoz, vagy a felhasználói fájljaidhoz (fotók, dokumentumok).

Miért szükséges a biztonsági frissítés?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha van biztonsági rés, akkor a szoftver hibás? Alapvetően igen. Mivel a szoftverek rendkívül bonyolultak és összetettek, ezért óhatatlanul számos hibát, biztonsági rést tartalmaznak. Ezek nem tudatos, megtervezett hiányosságok vagy hibák, egyszerűen csak a programozásra jellemző sajátosságok.

Viszont a szoftverek fejlesztői folyamatosan javítják a megtalált hibákat, amiket frissítések formájában juttatnak el a felhasználókhoz. Természetesen ekkor sem lesz hibátlan a szoftver, hiszen újabb és újabb biztonsági rések kerülnek a felszínre, amikre majd később újabb és újabb frissítéssel válaszol a fejlesztő. Ezért fontos a számítógép és egyéb eszközök (pl. okostelefon, tablet) naprakészen tartása, a szoftverek folyamatos frissítése. Ugyanígy fontos az interneten kommunikációt végző szoftverek rendszeres frissítése (pl. Java, böngészők, Skype, Viber, stb.)

De miért van ennyi frissítés?

Fel sem tűnik, hogy mennyire sok szoftvert használunk. Minden eszközünkön van egy ún. operációs rendszer, ami a fő szoftver, ez működteti az eszközt, és ezen fut az összes többi feltelepített program. Ez az operációs rendszer számítógépeknél leggyakrabban a Windows (de ugyanígy operációs rendszer a Linux, vagy a Macintosh is), iPhone és iPad készülékeken az iOS, vagy a többi okostelefonon az Android.

Mivel az operációs rendszer működteti a komplett eszközt (amire fel van telepítve), ezért ennek a frissen tartása rendkívül fontos a biztonságos használathoz.

Aztán a felhasználói szoftverek is rendszeresen frissülnek, többnyire funkció bővítés miatt, de azoknál is előfordul biztonsági frissítés. És minden fejlesztő igyekszik a saját szoftverét fejlesztgetni, okosítani. Így mindegyik időről-időre kiad egy újabb frissítést.

Csakhogy ezek összeadódnak. Ha megszámolod, hány alkalmazás van a telefonodon, hányat a tableteden, okosórádon, számítógépeden, és ki milyen kütyüt használ, azon, akkor pillanatok alatt összejön 50-100 szoftver. Ha mindegyiknek a gyártója csak évente egy frissítést tesz közzé, az akkor is heti 1-2 frissítést jelentene.

Jellemzően viszont a Microsoft két hetente legalább kiad egy frissítést a Windows-hoz, és egészen gyakran frissül a Facebook és Messenger az okostelefonon, vagy a Viber is.

Az Apple felhasználók ritkábban találkoznak frissítésekkel, a legújabb operációs rendszer 2018. szeptember vége óta érhető el, azóta volt egy frissítés október végén, egy december elején, egy pedig január végén. És várhatóan még egy, maximum két frissítés fog érkezni az idén szeptemberben érkező új operációs rendszer előtt. Szóval évente 4-6 frissítést kell "kibírni". Ugyanígy az iOS-t futtató iPhone és iPad is kb. ilyen gyakorisággal frissül (a szeptemberben bemutatott iOS 12 -ből eddig 6 frissítés érkezett).

Kell-e telepíteni a frissítéseket?

Igaz, hogy sokszor macera foglalkozni a frissítések telepítésével, ahogy előfordul az is, hogy a frissítés hibás, és több kárt okoz, mintha hozzá sem nyúlt volna az ember, mégis összességében igen, érdemes telepíteni a frissítéseket. A biztonsági frissítések fontosak a megfelelően biztonságos használatért, a funkció bővítések pedig többnyire hasznosak. Egy-egy nagyobb frissítés előtt persze érdemes lehet biztonsági mentést készíteni a fontos fájlokról, adatokról, hogy biztosan ne kerülj nagy bajba, és természetesen célszerű a frissítést nem olyan időszakban elvégezni, amikor az eszközre szükség van, hiszen akkor bármi galiba jön közbe a frissítéskor, akkor az nagy kárt tud okozni. De például hétvégén, vagy egyéb passzívabb időszakokban nyugodtabban lehet frissíteni a különféle eszközök különféle szoftvereit.

 

Te szoktad frissíteni a szoftvereidet?

Címkék: windows update android ios

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6114664369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kit Fisto 2019.11.26. 02:29:16

"macera foglalkozni a frissítések telepítésével, ahogy előfordul az is, hogy a frissítés hibás, és több kárt okoz, mintha hozzá sem nyúlt volna az ember, mégis összességében igen, érdemes telepíteni a frissítéseket"

Logikából egyes!
süti beállítások módosítása