A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Évek óta működik a mobilszolgáltatóknál a 4G vagy LTE hálózat, amit leginkább a gyors mobilinternettel azonosítunk. Azonban van egy anomália, amit a legtöbben nem is tudnak, de most a Telekom utána  Telenor is megoldást nyújt rá. Megmutatjuk mi ez, és azt is, hogy miért jó ez Neked.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hiába a 4G, nem azon beszéltél

A 4G (LTE) hálózat manapság széleskörben elterjedt, és a legtöbb mai telefon is képes ezt a hálózatot használni. A 4G hálózat előnye a korábbi 2G és 3G hálózatokkal szemben a nagy sávszélességű, vagyis gyors internetkapcsolat biztosítása. Igaz, a 3G is egész gyors volt már (ami a mai napig jól használható), de az igazi áttörést a mobilinternetezésben valóban a 4G jelentette.

Azonban ha a telefonod 4G hálózaton van, és hívást kezdeményeznél (vagy fogadnál), akkor a telefon mindig visszavált korábbi hálózati kapcsolatra, ugyanis a szolgáltatók eleinte nem foglalkoztak azzal, hogy az LTE hálózataikat hangalapú kommunikációra is előkészítsék. A cél mindössze a gyors internet volt.

Léptek a szolgáltatók, jön a VoLTE

Ennek az egész szisztémának több hátránya is volt. Egyrészt lassú volt egy hívás felépülési ideje (vagyis amennyi idő eltelik a hívás kezdeményezése és a másik félnél a telefon kicsengése között), másrészt tagadhatatlan hátrány volt, hogy telefonálás közben nem volt elérhető szélessávú mobilinternet kapcsolat. Persze lehet azt mondani hogy telefonálás közben ki akarna internetezni is a mobilján, ami igaz is, de gondolj bele: egy kihangosított telefonhívás közben az internet alapú navigációs rendszer elveszíti a fonalat, Te pedig eltévesztesz egy útkereszteződést, és máris probléma van. Vagy például ha számítógéppel a mobiltelefonodról megosztott internetet használod, akkor beszélgetés közben miért ne akarhatnál az interneten keresni vagy küldeni információt?

Ezért a Telekom után a Telenor is bevezette a Voice over LTE (röviden VoLTE) szolgáltatást, vagyis megfelelő készülék és készülékszoftver esetén a hívásnál a készülék nem jön le az LTE hálózatról, hanem azon marad, és a hívás adatcsomagként kerül továbbításra. Persze ez az adatforgalom nem számít bele a mobilinternet előfizetésed havi adatcsomag keretébe, de valójában ugyanúgy adatként megy a hívás, mint például egy Viber vagy Facetime hívás.

Miért jó a VoLTE?

Több előnye is van a VoLTE kapcsolatnak. Egyrészt ahogy említettük, beszélgetés közben is elérhető marad a szélessávú internetkapcsolat, másrészt pedig sokkal tisztább a hangminőség is. Mindezeken túl pedig a hívások felépülésének ideje is lerövidül (vagyis gyorsabban kicsöng a másik félnél a telefon) a korábban megszokotthoz képest felére-harmadára. Mindezeken túl pedig még az akkumulátor üzemidőre is jó hatással van a VoLTE, ugyanis jóval akku kímélőbb megoldás, mint például a 3G, ráadásul a hálózatok közti váltogatás sem terheli a készülék akkumulátorát.

Mindenkinek elérhető?

Természetesen nem, a Telenor elsőként csak a saját maguk által értékesített telefonokra engedélyezi a szolgáltatást (ott is csak a megfelelő típusoknál). Utána fokozatosan fogja engedélyezni a többi készülékre is, majd folyamatosan szélesedni fog a támogatott készülékek köre.

Jelenleg ezen készülékek használói örülhetnek: Huawei P20 és P20 Pro, Samsung Galaxy S9 és S9+, Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro, Nokia 6.1 és 7.1.

A támogatott készülékek listáját a Telenor honlapján naprakészen is megnézheted.

 

Számodra elérhető már a VoLTE?

Címkék: telefon okostelefon mobilinternet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1514590196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.