A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Elsősorban a Facebook-on, de más közösségi oldalakon is gyakori, hogy vírusként terjednek a kamuhírek. Ezek a hírek semmi másra nem jók, csak arra, hogy megtévesszék az olvasót, és minden ésszerűséget mellőzve rábírják az olvasót arra, hogy kattintson rá a cikkekre.

És persze ez az egész egy nagy büdös átverés! De akkor miért csinálják?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért léteznek kamuhírek?

Kezdjük az elején. A Google abból él, hogy hirdetéseket ad el cégeknek. Ebben semmi újdonság nincs. És a Google a saját keresőoldalán történő hirdetésmegjelenésen kívül úgy is jelenít meg hirdetéseket, hogy azt mások weboldalán teszi közzé. Például nagy látogatottságú hírportálokon. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a hírportál (vagy bármilyen más webhely üzemeltetője) és a Google egymással megállapodást kötnek, hogy a weboldalon megjelenési felületet (hirdetési felület, reklám hely) biztosít a webhely üzemeltetője a Google rendszerében megvásárolt hirdetések részére. Így amikor az adott weboldalt valaki megnézi, akkor a hirdetés amit lát, valójában nem a weboldal, hanem a Google által értékesített hirdetés.

A Google így tudja a hirdetési felületeinek számát nagy mértékben növelni, a weboldal üzemeltetőjének pedig nem kell azzal vesződni, hogy hogyan adja el a hirdetési felületeit egy-egy megrendelőnek. És persze a megjelent hirdetésekért a Google fizet a webhely üzemeltetőjének, magyarán a hirdetésből befolyt bevételének egy részéről lemond.

Márpedig a számok törvénye alapján minél több látogatója van egy webhelynek, az annál több megjelenített hirdetést jelent, ami pedig több pénzt. Ügyeskedő emberek pedig erre rájátszva kitalálták, hogy nem vesződnek azzal, hogy egy valódi webhelyet működtessenek, és oda csábítsanak sok látogatót, mert ezzel sok a meló. Megpróbálják megfogni a dolog egyszerűbbik felét, és olyan kamuhírekkel teli weboldalakat hoznak létre, amelyek reményeik szerint nagy mennyiségű kattintást fognak elérni.

Milyenek a kamu hírportálok?

Egyrészt vannak azok az oldalak, amik nagy nevű valódi hírportálok nevére hasonlító oldalt hoznak létre, az eredeti domainnévre emlékeztető domain névvel. Például a Hír TV weboldala a www.hirtv.hu, míg az erre hajazó kamu oldal a www.hir-tv.com. A 24.hu hírportál "másolata" a www.hir-24.eu, az MTV Híradójának weboldala a www.hirado.hu, a kamu oldal pedig a www.hirado.top. Az origo.hu "helyett" ott az origo-hirek.net, origo-online.net, a TV 2 Tények (www.tenyek.hu) helyett pedig a tenyek24.net, tenyek24.eu, tenyek-online.com.

Másrészt vannak az "önálló" weboldalak, amelyek nem egy másik, nagy nevű, ismert weboldal farvízén próbál hitelesnek tűnni, szimplán csak gyártja a tartalmakat és vagy elhiszi valaki, vagy nem. Ilyenek a hirhugo.hu, tutihirek.org, fejezet.com, anephangja.com, egyazegyben.com, figyelo-net.com, mindenegyben.com, netbulvar.eu, tudasfaja.com, www.atudas-faja.hu, vilagunk.hu, dobbenetes.com, erdekestudni.com, stb.

Milyen híreket publikálnak?

Mindenféle olyan hírt, ami lehetőség szerint nagy érdeklődést fog kiváltani. Vagy olyat, amin tömegek háborodnának fel, vagy olyat, ami tömegek életét teszi egy pillanat alatt jobbá, vagy amire tömegek várnak régóta, és végre most megtörtént.

Példák:

  • A Fidesz visszaállítaná a sorkötelezettséget - ezzel is védve az országot a migránsoktól.
  • Bevezetik a kötelező szombati munkanapot!
  • A kómából felébredt Schumacher videóinterjúja.
  • Hernádi Judit elképesztő kirohanása...
  • A kislány vett egy játékot, de a pénztáros rögtön eldugta a pult mögé.
  • Botrány! Egy jó érzésű ember sem képes lenyelni azt, amit Vajna Timi
  • Lendvai Ildikó sírdogálni kezdett a haza állapotán
  • Döglött tyúk is van egy debreceni orvosi rendelő udvarán- botrányos felvételek…
  • Fontos információ: Világszerte megszakadhat az internet, mutatjuk mely két napon
  • Hatalmas örömhír a családoknak! 2019. január 1-től NAGYMÉRTÉKBEN NŐ Ennek a támogatásnak az összege: 2019. január 1-től ezek az 1,2,3,4 GYERMEKES családok havonta plusz 100 ezer forintot kapnak!!!
  • A titok, amit az orvosok nem árulnak el: Mutatjuk, hogy szabadulhatsz meg a tetvektől gyorsan és olcsón
  • Ez 3 nap leforgása alatt kitakarítja a tüdőd, még azon esetben is, ha többmint 5 éve dohányzol!
  • Az MSZP begyógyítaná a Trianon okozta sebeket

Hogyan kerüld el ezeket?

Egyszerűen csak ne kattints rá, ha ilyen típusú "hírrel" találod magad szemben. Ha egy cikk címe érezhetően gyanús, már-már hihetetlen, akkor nézd meg az cikk webcímét, így megtudhatod, hogy van-e valóságalapja a cikknek vagy sem. Hidd el, ha tényleg valami elképesztően nagy dolog történik (mint amilyenről ezek a kamucikkek címei szólnak), az neves híroldalakon (vagy sport oldalakon, bulvár oldalakon) is fent lesz, nekik pedig hihetsz.

Próbáld meg teljesen józanul végiggondolni, hogy vajon igaz lehet-e a hír vagy sem, és ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az. 

A legrosszabb pedig az, hogy ezeket a kamu híreket megosztják az emberek a Facebookon, elolvassa az ismerős, aki szintén megosztja, és így tovább. És ezek az oldalak csak azért képesek létezni, mert sokan kattintanak a cikkeikre. És minél kevesebben kattintanak ilyen oldalakra, annál kevesebb ilyen oldal, annál kevesebb kamuhír lesz a jövőben.

Nem mellesleg a Facebook is eléggé komolyan dolgozik olyan algoritmusokon, amelyek kiszűrik az ilyen oldalak cikkeit, és egyszerűen meg sem jelenítik ezeket a tartalmakat, azonban ezek az algoritmusok manapság még inkább kevesebb, mint több sikerrel működnek.

 

Ne dőlj be a kamuhíreknek, és főleg ne oszd tovább őket!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2714313309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.21. 14:45:29

Ö... a tények, az origo és hasonló lapokat kár volt emlegetni. Ezek is fake news lapok.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.10.24. 11:31:50

@Le a spammerekkel: Az, hogy politikailag melyik oldal mennyire ferdíti a valóságot, és mennyire próbál kisebb-nagyobb mértékben befolyást gyakorolni az olvasókra, egy dolog. De közel sem az a fake-news kategória, mint amiről a bejegyzésünk szólt, ezt Te is tudod.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.24. 17:03:43

@MasterMind Számítástechnika: nem, ezek tökéletes példák a fakw news-ra... nem mert politizálnak, hanem mert effektive hazudnak.

Im just here for the comments 2018.10.24. 17:41:59

Kár, hogy a cikknek köze nincs a clickbaites címhez, tehát valahol ti is tökéletes példái vagytok annak, hogy miként lehet hangzatos címekkel kattintást generálni a nélkül, hogy tényleges melót tennénk bele az írásba.
Reméltem, hogy legalább szót ejtetek arról, hogy milyen vádak érték a Facebookot ezzel kapcsolatban, hogy mekkora kimutatható befolyása volt pl. az amerikai választásokra a fake news portáloknak, illetve hogy nálunk miképp és hogyan terjednek.
Ehhez képest képesek vagytok leírni egy ilyen mondatot: "Hidd el, ha tényleg valami elképesztően nagy dolog történik (mint amilyenről ezek a kamucikkek címei szólnak), az neves híroldalakon (vagy sport oldalakon, bulvár oldalakon) is fent lesz, nekik pedig hihetsz." Igen, pont ilyen a bulvár, a tények, az origo, az m1...
mind csak az igazat írja, nekik aztán lehet hinni :D

mekkora szar cikk

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.10.25. 06:58:24

@Le a spammerekkel: szerintem a cikkünkben tárgyalt "fake" és az origo, stb. által publikált "hazugság" nem ugyanaz a kategória. Az origo és egyéb cikkeit szimpátiától függően valaki vagy elhiszi és igaznak gondolja, vagy nem. A cikkben tárgyalt oldalak cikkeiben nem hazugság, hanem egyszerűen csak kitaláció, fantázia szüli.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.10.25. 07:03:28

@Im just here for the comments: ez a hozzászólás tipikus Puzsér. Ugyan semmit se csinál, csak kritizálni tud. Persze meg lehet a véleményed a cikkről, és bizonyára van benne hiba, lehet írni jobbat. Csináld meg. De a nevedre kattintva csak annyi látszik, hogy Te 0 cikket írtál, viszont 327 hozzászólásod van, akár építő, akár romboló jellegű. Egy javaslat: ha úgy érzed tudnál jobbat, akkor csináld. Ha jobbat csinálsz, azzal mindenkinek jót teszel. Majd ha kész, tedd ide a linket, nem fogom törölni, és elolvasom.

Jó munkát hozzá.

Im just here for the comments 2018.10.25. 08:21:59

@MasterMind Számítástechnika: nem is lenne igazi a reggel egy jó kis "te mit tettél le az asztalra?" védekezés nélkül.

Ezzel a retorikával igazából azt mondod, hogy nincsenek objektív mércék, mindenki csak az alapján ítélheti meg mindent, hogy ő maga mennyire szakavatott a témában. Tehát a vasárnapi ebédet sem véleményezheted a szerint, hogy finom volt-e vagy sem, hisz csak abban az esetben tudod ezt megítélni, ha te magad mesterszakácsként dolgozol. Ugyanígy nem tudsz véleményt alkotni egy autóról sem esztétikai sem más szempontok alapján, míg nem végeztél el egy autószerelő képzést.

Értem én, hogy nem tudod ennél jobban csinálni, de azt hinni, hogy ennél jobban nem is lehet erős túlzás.
Ha az angol nem erősséged, akkor megértem, hogy nem mond semmit a nevem, de nem fogsz blogbejegyzést találni alatta, ez a jövőben sem fog változni. De egy kritikára valóban azzal szeretnél válaszolni, hogy jól megkritizálod az én munkásságom?
A hsz-ből is látszik, hogy a kritikám lényegi részére semmit nem tudsz reagálni, a clickbaitről írsz, miközben te magad is ezt használod, összehordasz hülyeségeket, aztán csodálkozol, ha valaki véleményezi. Én legalább saját magamat képviselem, de te egy cég képviseletében csinálsz hülyét magadból.

Puzsér munkásságát hihetetlen nagyra tartom, nagyjából etalonként kellene minden wannabe-önjelölt blogger elé tenni, tehát köszönöm a dicséretet, meghatottak szavaid!

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.10.25. 09:32:19

@Im just here for the comments:

egyrészt köszi, de megy az angol, erről beszélek épp, hogy Te csak kommentelni vagy itt, és nem tartalmat készíteni, mégis a tartalomkészítésről tartasz "kiselőadást". Nem kritizáltam a munkásságod, hiszen - ilyen vonatkozásban - nincs is.

És nem, nem arról van szó, hogy nem lehet véleményed arról, amiben nem vagy szakavatott. Dehogyisnem. Elmondhatod, hogy szerinted ez nem teljesen így vagy úgy van, ahogyan. Elmondhatod, hogy szerinted egy adott autónál szerinted szebb a másik, vagy lehet jobbat is csinálni, ahogyan azt is, hogy ez vagy az a megoldás nem tetszik benne Neked.

De kategorikusan leszarozni valamit úgy, hogy Te semmilyet se tudsz csinálni (vagy legalábbis nem csinálsz), azért kicsit erős. Szóval ha Te nem tudsz főzni, akkor a vasárnapi ebédre ne mondd, hogy az egy szar, max azt, hogy a múlt heti finomabb volt. Ez Téged minősít.

És nem, én nem bújok álnév mögé. A blog a cégünk nevében készül, így a cégünk nevében írom a cikkeket, és a hozzászólásokat is. Felvállalva magunkat, mint céget. Aki mögé nem lehet nézni, az épp Te vagy. Te nem vállalod fel saját magadat, a nevedet.

Ha akarnám, simán törölhetném a hozzászólásodat és nyoma sem lenne ennek a párbeszédnek, de a komment lényege éppen az, hogy lehessen egy cikkhez érdemileg hozzászólni. Lehessen kiegészíteni, hozzáírni plusz példát, esetleg konkrétummal "kijavítani", helyesbíteni. De épp ezaz, hogy semmi érdemi hozzászólás nem érkezett részedről, csak a leszarozás.

De persze, ha Neked Puzsér munkássága tetszik, szíved joga. Én jobb szeretem a kritikát olyan emberektől, akik letettek valamit az asztalra. Klasszikus példa: vannak beosztottak, akik szerint a főnök hülye. Pedig az életben nem voltak még főnökök, és azt se tudják, milyen munkával, felelősséggel jár az. De azt hiszik, hogy rendkívül értenek hozzá, és rögtön van zseniális véleményük. Ahogy Puzsérnak is. Csak ő legalább névvel teszi.

Im just here for the comments 2018.10.25. 10:19:27

@MasterMind Számítástechnika: na akkor utoljára, menjünk végig, elvégre jóformán minden mondatod meg tudom cáfolni.

Nem tartottam kiselőadást tartalomgyártásról, bár tudnék, ha már ezt tanultam elég sok éven át, egy kritikus hangvételű kommentet írtam, mert felbaszott, hogy nem azt kaptam, amit a cím alapján vártam. Nem írtam, hogy kritizáltad a munkásságom, hanem hogy érvek ütköztetése helyett ezt szeretted volna. Hát ez nem jött össze, nálam nem fogsz tudni egy rendeset személyeskedni, bármennyire is szeretnél, kénytelen leszel a tartalomra reagálni, bár az sem igazán megy, ugyebár.

Miért ne szarozhatnám le? Milyen morális, szakmai vagy egyéb érv szól amellett, hogy ne szarozzam le? Az, hogy ez neked rosszul esik? Ez kevés - ahogy mondani szokták, aki qrvának áll, az ne lepődjön meg azon, ha megdugják, értsd: ha blogolni kezdesz, ne lepődj meg, ha lesz, akinek nem tetszenek a módszered/tartalom, amit gyártasz.

Kettőnk között az a különbség, hogy engem nem érdekel a személyed. Nem a személyed kritizáltam, még ha annak is vetted, hanem amit feltöltöttél blogbejegyzés néven, s mint ilyen, pont leszarom, hogy ki vagy. Nem a személyed tesz hitelessé vagy hiteltelenné, hanem amit csinálsz. Mit akarsz mögém nézni? :D Egy tök átlag random olvasó vagyok, de hát ezt úgyis hiába magyarázom.

Érkezett érdemi hozzászólás, csak arra nem reagálsz, arra eddig még semmiféle reakció részedről nem érkezett. Pedig várnám, azt hívnák párbeszédnek, ha érveket ütköztetnénk, én leírtam az érveimet, cserébe egy durcás kisgyerek panaszait kaptam azzal, hogy én ne kritizáljak, mert nekem nincs blogom.

És akkor kezdődik megint a "letettek valamit az asztalra" szöveg, gyááááá :DD
Innen látatlanban is sajnálom a beosztottaidat, őszintén kitartást kívánok nekik.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.10.25. 11:53:02

@Im just here for the comments: A trágár stílusod épp eleget elmond Rólad. Egyébként pedig de, éppen Te hoztad fel, hogy én csak egy cég képviseletében írok, bezzeg Te saját magadat képviseled.

Hagyjuk is, sajnos mi csak ilyen szar cikkeket írunk, szerencsére nagyon sok olvasónk megelégedésére. A Te általad elvárt szinten nem tudunk teljesíteni, ez a mi hibánk, sajnáljuk.

Majd megpróbálunk javulni, hátha egyszer felérhetünk hozzád.

A "beosztottaim" pedig köszönik, nagyon jól érzék magukat. Bár nekem beosztottjaim nincsenek, csak csapattársaim, munkatársaim, de ha Neked úgy jobb, akkor legyen. Ez viszont már egy teljesen más lemez.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.16. 18:10:43

@MasterMind Számítástechnika: hm... csak most fedeztem fel a kis társalgást. Csak átfutottam rajta, de nyomokban tényleg elgondolkodhatnátok azon, amit írt...
süti beállítások módosítása