A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy hete arról beszéltünk, hogy micsoda fejlődés várható a személyi asszisztensek és háztartási robotok területén.És persze, van egy csomó előnye az új életformának (túlzás nélkül nevezhetjük új életformának, mert gyökeresen megváltoztatja a mostani életmódunkat), de számtalan kockázat és veszély is rejtőzik benne.

Nézzük ezeket!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Aggályok

Mert amellett, hogy baromira kényelmes ha valaki (valami) helyettünk főz, elmosogat, kitakarít, leviszi a szemetet, és ki tudja mi mindent csinál még (állítólag a hálótársunkatis helyettesíthetikmajd, de ebbe még belegondolni is rossz), természetesen óriási kockázattal is jár(hat) ezeknek az eszközöknek az elterjedése, hiszen tele vannak szenzorokkal, érzékelőkkel, kamerákkal, mikrofonokkal.

Szóval éreznek, látnak és hallanak mindent, ami az otthonunkban zajlik (ne legyenek illúzióink, az okosmobilok is rengeteg adatot gyűjtenek rólunk). És mivel online eszközökről van szó, így senki se tudhatja biztosan, hogy az így megszerzett adatok kihez és milyen formában jutnak el. Elég csak a nemrég kirobban Facebook botrányra gondolni, és túl nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy belássuk, több tízmillió ember életének legfőbb adatai milyen értéket képviselhetnek.

Ugyanígy érdekes kérdés, hogy mit kezd a Google vagy épp az Apple a mobilok által összegyűjtött adatokkal. Mert igen, egy felmérés szerint az Androidos telefonok óránként (!) átlagosan 14-szer küld felhasználóra vonatkozó adatot a Google-nek egy androidos telefon, és ezen adatok nagy része helymeghatározás. Gondolj csak bele, 4 percenként "jelent" a telefonod. Persze az Apple sem ártatlan, ők is gyűjtik az adatokat, mindössze annyi a különbség, hogy kb. 10-ed annyit, mint a Google. És persze, tudjuk, hogy ki lehet kapcsolni ezeket a funkciókat, pl. a helymeghatározást, de alapból be vannak kapcsolva. És a legfontosabb: a Google maga ismerte el, hogy hiába kapcsolod ki a helyadatok naplózását, a rendszer továbbra is gyűjti az adatokat, csak nem látod.

A legnagyobb kérdés: a bizalom

Épp a Google példája miatt merül fel a kérdés, hogy mennyire lehet majd megbízni azokban a gyártókban, akik ezeket a kütyüket készítik. Egyrészt bármilyen internetkapcsolattal rendelkező elektronikai eszközről beszélünk, kivétel nélkül mindegyik rejt biztonsági hibát, ahol a hekkerek képesek betörni. A gyártók persze ezeket folyamatosan javítják és foltozzák, a hekkerek mégis mindig találnak újabb és újabb kiskapukat. Nem véletlen, hogy a különféle eszközökre ilyen gyakran érkeznek biztonsági frissítések.

És azon túl, hogy meg kell bíznunk a gyártó megfelelő szaktudásában (magyarán abban, hogy kellően biztonságos, nehezen feltörhető rendszert készít), abban is meg kell bíznunk, hogy az eszközei nem gyűjtenek rólunk adatokat, vagy legalább nem él vissza a gyártó a megszerzett adatokkal.

Lesz-e szabályozás, és abban megbízhatunk-e?

Látható, hogy eléggé aggályos terület ez, ezért kulcskérdés, hogy ezeket a robotokat vajon milyen biztonsági "kapukkal" fogják védeni. Egy egészen zárt rendszernél (ami az Apple termékeire jellemző) szinte "csak" a gyártóban kell megbíznunk, egyrészt hogy kellően alapos munkát végzett, másrészt hogy ő nem fog kémkedni utánunk, de egy nyitott rendszernél (mint például a Google rendszerei) a külső fejlesztőkben is, hiszen egy külső alkalmazáson keresztül is simán átveheti az uralmat illetéktelen személy az eszközeink felett.

Ezek alapján belátható, hogy nagyon nagyon szigorú szabályozás kellene ezekre az eszközökre, de bizonyára a jog lassabban reagál, mint a technológiai fejlődés. Másrészt pedig hiába a szabályozás, az sem teljesen megbízható soha. Gondoljunk csak az autók károsanyag kibocsájtására vagy épp az adatokkal visszaélő Facebook-ra.

Lesz-e szabályozás? Idejében megtörténik-e? Be fogják-e tartani a szabályozást a gyártók? A törvényben milyen kiskapuk lesznek? Nemzetbiztonsági és egyéb maszlagos indokokra való hivatkozással nem követelik-e meg épp a kormányok a gyártóktól az adatok beszolgáltatását?

Márpedig az nem hangzik túl jól, hogy rosszindulatú emberek vagy cégek ezeken az eszközökön keresztül tudják, hogy mi van az otthonunkban, hogy néz ki a házunk, mikor vagyunk otthon, kivel és miről beszélgetünk, stb.

 

Szerinted veszélyesek lehetnek ezek a robotok, vagy alaptalan az aggodalom?

Címkék: robot személyi asszisztens

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr814230077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása