A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Elképesztő iramban fejlődik a technológia. Olyan dolgokat használunk teljes természetességgel napi szinten, amiket 15-20 éve a legvadabb sci-fi filmekben sem láthattunk.

Gondoljunk csak az önvezető autókra, a tenyerünkben elférő csúcsszámítógépekre (elvégre az okostelefon mégis csak egy számítógép, nem?), vagy az okosórákra. De ugyanígy okos megoldásokkal lehet tele a házunk is.

És szép lassan egy újabb óriási fejlődés fog betörni az életünkbe. A személyi asszisztensek, majd a háztartási robotok.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a személyi asszisztens?

Olyan mesterséges intelligencia, amely nem csak előre beprogramozott módon tud működni, hanem folyamatosan tanul, fejlődik. Például megkérdezed tőle, hogy milyen idő lesz ma, és ő megmondja. Vagy megkérdezed, hogy milyen zene szól a rádióban, és megmondja. Esetleg "megbeszéled" vele a napi sport eseményeket, megtudod tőle az aktuális híreket, vagy megkéred, hogy rendeljen Neked egy kiló friss kenyeret.

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, ma ezt már sok eszköz tudja. Például az Apple-nél a Siri (ejtsd "sziri"). Ha például néznél egy jó filmet, akkor elég szólni Sirinek (az Apple média lejátszójában, az Apple TV-ben folyamatosan lesi a kívánságaidat), hogy szeretnél filmet nézni, és máris érdeklődve figyel, hogy mégis milyen filmet szeretnél. Ha nem tudod megmondani a konkrét címét, akkor egyszerűen mondd meg neki, hogy milyen kedved van, milyen hangulatú filmet szeretnél. Vagy mondd meg neki, hogy ki a kedvenc színészed, aki mindenképpen játsszon benne. Majd Siri gondolkodik, és ajánl Neked valamit. Ha tetszik amit ajánl, akkor egyszerűen megmondod neki, hogy köszi, az jó lesz, indulhat a film. És a film indul.

Természetesen ez Magyarországon nem működik, Siri magyarul még nem tud, és ilyenkor az Apple iTunes áruházából vásárolod meg a filmet, ami pénzbe kerül. Így törvényes, de ez mellékes. A lényeg, hogy erre már van kész megoldás.

De ott van a szintén Apple által készített HomePodhangszóró. Vele is Siri-n keresztül tudsz boldogulni. Megmondod neki, hogy milyen zenét szeretnél hallgatni, ő pedig elindítja Neked. Ha hangosítani akarsz rajta, csak szólsz neki. Ha halkítani, akkor is. Ha tudni akarod, mi lesz a következő dal, csak megkérdezed tőle és válaszol.

Aztán ott a - hazánkban szintén még nem kapható - Amazon Echo. Segítségével okosotthon funkciókat irányíthatsz. Akár a lámpát kapcsolgatja Neked ha azt szeretnéd, vagy átállíthatod vele a termosztáton a kívánt hőmérsékletet. De Amerikában rendelhetsz is "beszélgetéssel" az Amazon online áruházából termékeket.   Volt is ebből egy kis gubanc, ugyanis egy kislány rendelt így babaházat, ami akkora szenzáció volt, hogy erről a híradóban is beszámoltak. És amikor a műsorvezető bemondta, hogy milyen cuki volt a kislány, hogy azt mondta, "Alexa (így hívják a virtuális asszisztenst), rendelj nekem egy babaházat", az otthonokban lévő asszisztens rögtön úgy gondolta, hogy neki szólt a "gazdája", és már teljesítette is a kívánságot. Az eset kapcsán több száz téves rendelés született, ami miatt a felhasználók az Amazont és a TV társaságot is kritizálták.

De van egyébként virtuális asszisztense a Google-nek és a Microsoftnak is, és a japánok is erősen nyomulnak ezen a téren.

Jöhetnek a valódi robotok is

Persze mindegyikőnknek távoli és elképzelhetetlennek tűnő dolog, de bizonyára megállíthatatlanul el fog jönni az idő, amikor az otthonunkban robotok fognak segédkezni nekünk. Hiszen ezeket a mesterséges intelligenciákat ha beültetik egy olyan "testbe", ami emberszerű robot, akkor igazából miért ne tudna megcsinálni mindenféle házimunkát? Hiszen robotporszívók már most léteznek, amik feltérképezik a ház teljes területét, utána pedig előre beprogramozott időpontokban körbejárnak, felporszívóznak, ha pedig úgy érzi, lassan lemerül, akkor visszamegy a töltőállomásra, hogy feltöltse "magát". Majd folytatja a munkát. Meg lehet neki mondani, hogy valamilyen részt hagyjon ki (pl. gyerekszobát, ahol apró mütyürök lehetnek a földön).

Ugyanígy létezik automata fűnyíró is, és persze a programozható mosogatógép, mosógép vagy szárítógép is mégiscsak egy robot, hogy kicsit életszerűbb és értelmezhetőbb példákat mondjunk.

Miért fognak elterjedni a robotok?

Ugyan nagyon futurisztikusnak tűnhet a robotok érkezése, de nem tűntek pár éve ugyanilyen futurisztikusnak az önvezető autók, amik maguktól parkolnak le? Pedig ma ez már nem nagy kunszt. Az emberek mindig hajlandóak pénzt adni a saját kényelmükért, és ha eléggé intelligensek és fejlettek lesznek a robotok, hogy kiválthassanak elég sok klasszikus házimunkát, akkor bizony a módosabb réteg el fogja kezdeni vásárolni ezeket. Ha pedig sok lesz belőle, egyre olcsóbb lesz, és egyre több ember engedheti majd meg magának.

Lehet persze mondani, hogy "nekem soha", meg hogy minek az, de mi az, ami nem terjedt el, ha megkönnyíti az ember életét? Moshatnánk ma is a patak parton, de egyszerűbb az automata mosógép. A mosogatógép sem azért terjedt el, mert a háziasszonyok szeretnek a mosogatókagylónál állni, és a robotporszívók terjedése sem véletlenül történik.

Lehetnek ellenérzéseid (ahogyan nekünk is van bőven), de a technológia fejlődését megállítani lehetetlen. Inkább meg kell próbálni a lehető legjobban kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, és a leginkább kihasználni, a magunk javára fordítani. Még ha ez a mai elképzeléseinknek túl futurisztikus is.

Aggályok

Így is elég hosszú már ez a levél, így erről majd jövő héten írunk :)

 

Te mennyire tartod jónak a személyi asszisztensekkel működő "új" világot?

Címkék: alexa virtuális asszisztens siri amazon echo

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8114216233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2018.09.02. 20:37:25

Szerencsére már nem sokáig élek, így ebből a rettenetes jövőből csak kevés jut.
Én leginkább a mesterséges intelligencia törtető terjedésében látom a legfőbb veszélyt, mert az emberi faj, sohasem volt képes megfelelően kufárkodni az efféle forradalmi felfedezésekkel - elég, ha csak a dinamitra és az atomenergiára gondolunk. Ahogy azt írásomban kifejtettem, -másokkal együtt- az új technológia önállósulását tekintem lehetséges problémának.
A magam részéről pont ezért nem szeretnék virtuális asszisztenst, pláne nem az Appletől. Egyelőre inkább lemondok a különféle kényelmekről annak érdekében, hogy magam irányítsam a dolgaimat.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.09.03. 16:31:25

@ClownPepito: Igen, valóban vannak aggályok ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Azt nem gondolnám, hogy pont az Apple volna a rossz megoldás (bár robotok terén egyelőre még csak hír szintjén se fejlesztenek, csak a Siri mesterséges inteligánciájukról beszélhetünk egyelőre).

Ami tény, hogy az Apple talán a legmegbízhatóbb cég, nála jobban senki sem védi a felhasználói adatokat. Gondolunk itt olyanra, mint pl. az FBI-al való pereskedésre, hiszen akár terrorcselekmények kapcsán sem voltak hajlandók adatot szolgáltatni a hatósásoknak, mondván, az ügyfeleik adatainak védelme számukra fontosabb, mint a hatóságok munkájának elősegítése.

A Google például az android rendszeren keresztül tízszer annyi felhasználói információt és adatot gyűjt a felhasználókról, mint amennyit az Apple az iPhone-okkal.

De ennyire ne menjünk előre, egyrészt nyilván nem látjuk ezeknek a cégeknek a működését, másrészt pedig a következő blog bejegyzésünk épp az efféle aggályokról fog szólni.
süti beállítások módosítása