A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Elég sok távirányítós készüléket használunk manapság. TV, set-top-box, media player, HiFi, klíma, stb.

Persze végtelenül kényelmes távolról vezérelni ezeket az eszközöket, hogy ne kelljen felállni a kanapéról, de így ahány kütyü, annyi távirányító. Ami baromira idegesítő tud lenni.

De van egy megoldás, hogy egyetlen távirányító elég legyen mindenhez.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Univerzális = gagyi? Most nem.

Az univerzális távirányítót meghallva az ember hátán feláll a szőr. Egy olcsó, gagyi nem jól kinéző dologra gondolunk. Kivéve akkor, ha a Logitech univerzális okostávirányítóiról beszélünk. Ezek ugyanis rendkívül okosak, profik, és marha jól néznek ki. Nézd csak!

Sok modellje van a Logitechnek, de alapvetően mind jól kinéző, cseppet sem gagyi termék. A Logitech alapvetően számítógép perifériák gyártásával foglalkozik (billentyűzetek, egerek, hangszórók, prezenterek, stb.), abban pedig egészen jó minőséget képviselnek.

Mitől olyan jó?

A Logitech nagyon jól ráérzett a dolog lényegére. Kb. annyira, mint anno az Apple az okostelefonok lényegére az iPhone-nal. Szóval igen, a hagyományos "buta" távirányítókhoz képest akkora változást hoz a Logitech, mint a nyomógombos telefonokhoz képest a jobb okostelefonok.

Egyrészt szó szerint bármilyen olyan eszközt vezérelhetsz vele, ami infra távirányítóval vezérelhető. A megoldás egyszerű: a távirányítót hozzákötheted a számítógépedhez, és egy szoftver segítségével egyszerűen letöltöd rá a szükséges eszközöket. Szóval listából kiválasztod a TV-d típusát, a házimozi rendszered típusát, a klímád típusát, stb. Miután ez megvan, akkor a kijelzőn egyszerűen kiválasztod, hogy mit szeretnél irányítani, és egyből minden gomb az adott eszköz funkcióihoz áll be.

Ráadásul személyre is szabhatod, szóval beállíthatsz például az érintőképernyőre néhány számodra fontos gyorsfunkciót, gyakori csatornát, vagy klímánál például hőfokot, stb.

Ha pedig olyan eszközöd van, ami esetleg nincs benne a szoftver listájában (amire nagyon kicsi az esély), akkor is még arra is van lehetőség, hogy a meglévő távirányítóról áttanítsd a Tiédet. Igaz, ekkor gombról-gombra kell haladni, ami macerás. De szinte kizárt, hogy erre szükséged legyen, szóval ettől nem kell tartanod.

Van még egy extra, figyelj!

A legjobb viszont csak most jön! Gondolj bele milyen idegesítő, amikor mondjuk DVD-t akarsz nézni. Kell hozzá a TV távirányítója, hogy bekapcsold a TV-t, és válaszd ki a DVD forrást. Majd vedd elő a DVD távirányítóját, hogy el tudd indítani a filmet, a házimozi távirányítójával pedig állítgasd a hangot.

A Logitech távirányítóinál létrehozhatsz úgynevezett "Tevékenységeket" (Activities). Legyen a példában szereplő tevékenység neve DVD nézés. A szoftverben létrehozol tehát egy ilyen tevékenységet, és beállítod, hogy a képmegjelenítő eszköz a TV, amit a DVD bemenetre kell állítani, a média kezelő eszköz a DVD lejátszó, a hangot pedig a házimozi rendszereden keresztül hallgatod.

Ha ráböksz a képernyőn a "DVD nézés" elnevezésű tevékenységre, akkor a távirányító ezzel az egy gombnyomással bekapcsolja a TV-t és DVD bemenetre is állítja azt, aztán bekapcsolja a DVD lejátszódat is, és a házimozi rendszeredet is. Ha a távirányítón a play, pause és egyéb médiakezelő gombokat nyomkodod, akkor a DVD-nek küldi a jelet, ha hangerőt állítsz, akkor a házimozinak, ha pedig képbeállítással kapcsolatosan adsz ki parancsot, akkor a TV-nek. Ha a végén megnyomod a kikapcsolás gombot, akkor a tevékenységben résztvevő összes eszközt kikapcsolja, nem kell egyenként kapcsolgatni.

Természetesen akármilyen módon testreszabhatod ezeket a tulajdonságokat is, és létrehozhatsz bármilyen tevékenységet, amit csak szeretnél. Pl. beállítod, hogy bulizás, és ehhez hozzárendeled, hogy az hangrendszered kapcsoljon be, álljon rá valamelyik rádióra (vagy amire akarod), a klímát pedig állítsa 23 fokosra, a TV-t pedig kapcsolja ki.

Ha eddig nem győzött meg, akkor talán majd ez meg fog

Nincs többé ceruzaelemekkel való vesződés, nem kell csereberélni a tölthető ceruza akksikat. A Logitech távirányítói belső akkumulátorral rendelkeznek, és egy töltő "bölcsővel". Amikor nem használod, egyszerűen csak tedd rá, és feltölti magát, így készen áll az újabb használatra. Hetente elég feltölteni, szóval nem igényel nagy odafigyelést.

Másik jó tulajdonsága, hogy van benne egy beépített mozgásérzékelő. Amint megmozdítod a távirányítót, kivilágít rajta a kijelző és a gombok, így tökéletesen látod sötétben is, mire nyomsz. Hogy ezt a többi távirányító miért nem tudja?!

Mennyibe kerül?

Nem olcsó. Láthatóan olyan funkciókat tud, amik tényleg baromira kényelmesek és elképesztően jók, és ennek megfelelően természetesen a Logitech meg is kéri ennek az árát. A belépő szint valahol 15 ezer forint körül kezdődik, de ezek még a buta megoldások, tevékenységek és egyéb okos funkciók nélkül (magyarul ez még szimpla univerzális távirányító). Az okos megoldások kb. 25-30 ezer forint körül kezdődnek, de amit már nagyon jó használni, és igazán modern kinézetűek, az már 40-50 ezer forintba kerül. A csúcs pedig 75-80 ezer forint, ennyiért viszont már tényleg mindent megkapsz, például okostelefonos vezérlést, magyarán még távirányító sem kell, csak egy mobilapplikáció, és a fenti funkciókat akár a mobiloddal is tudod vezérelni.

Tény, hogy nagyon drága mulatság egy ilyen profi távirányító, de egyrészt nagyon kényelmes, másrészt ha TV-t vagy bármi mást cserélsz, akkor is megmaradhat, mindössze rá kell tölteni az új eszközt és máris használhatod.

 

Hogy tetszik a Logitech távirányítós megoldása?

Címkék: logitech univerzális távirányító logitech harmony

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4414199955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.26. 12:35:46

Mennyivel jobb lenne, ha a filléres infra portot nem spórolták volna ki a mobilokból!

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2018.08.27. 08:49:08

@Le a spammerekkel: Tény, de a legtöbb mobilban nincs, tehát az nem alternatíva.
süti beállítások módosítása