A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A 21. század rohanó világának szerves része a mobiltelefon. Az első iPhone bemutatása óta pedig szép lassan az is természetessé vált, hogy a telefonunkon internetezzünk vagy emailezzünk, vagy éljünk közösségi életet a Facebook-on.

Hiszen valahogyan kialakult a vágy, hogy ne maradjunk le semmiről, és mindig mindenről azonnal tudni akarunk.

Ezekhez azonban nélkülözhetetlen, hogy az okostelefonunk fel legyen szerelve mobilinternet kapcsolattal, hiszen mit sem ér egy számítógép internet nélkül?! Ugyanez a helyzet az okostelefonokkal is. Megnézzük, hogy mire elég egy mobilinternet manapság.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis történelem

A mobilinternet gyökerei még jóval az okostelefon időszak elé nyúlnak vissza, ám akkoriban még annyira kezdetleges volt a technológia, hogy gyakorlatilag nem lehetett klasszikus internetezésre használni. Inkább minimális adatátvitelre használták ezt, ez volt az ún. 1G kapcsolat (névleges adatátviteli sebessége max. 9,6 kbit/s volt).

A nokiás időkben volt menő a GPRS adatkapcsolat, amit akkoriban már rendkívül gyorsnak értékeltünk, de mai szemmel nézve nevetséges, 53 kbit/s adatátviteli sebességre volt képes. Ekkoriban kezdett terjedni az ún. WAP, ami tulajdonképpen weboldalak lebutított megjelenítését jelentette, szöveges verzióban. Ekkoriban még színes kijelzőjű mobilok sem voltak (legalábbis gyerekcipőben jártak a 4 és 16 színű kijelzők), szóval képeket nem tudott megjeleníteni a készülék, a sima szöveges tartalomhoz pedig elegendő volt ez az adatátviteli sebesség. A vicces az, hogy a GPRS kapcsolat még a mai napig elérhető, és előfordul, hogy néhány szolgáltatónál GPRS-re kapcsolódik a telefon.

Az EDGE hálózat már egy nagy fejlődés, de mégis a mai napig aktív használatban van, sok helyen a szolgáltatóknál ez a hálózat jelenti a teljes (országos) lefedettséget. Sajnos Nyíregyháza belvárosában is előfordul, hogy csak az EDGE érhető el... Itt az adatátviteli sebesség elméleti maximuma 236 kbit/s.

A 3G viszont már egy olyan technológia, amely manapság is elfogadhatóan teljesít. A szabvány eleinte ugyan csak 384 kbit/s sebességre volt képes, de a folyamatos tejlesztésnek köszönhetően ma már akár 21 Mbit/s sebesség is elérhető 3G hálózaton. A 3G hálózat lefedettsége mindhárom szolgáltatónál egészen magas, országos szinten is, kisebb településeken is kielégítő, bár nem 100%-os.

A 4G vagy másik ismert nevén LTE hálózat pedig a legújabb technológia, ez a mobil szélessáv. Itt már villámgyorsan töltődnek a weboldalak, és tartalmak letöltése sem okoz problémát. A maximális sebesség 60 Mbit/s, ami egy átlagos otthoni internet sebességével megegyező. Az LTE hálózat lefedettsége azonban még viszonylag alacsony (főként nagyvárosokban érhető el), és használatához is megfelelően modern készülék szükséges. Egy 3 évesnél idősebb telefon például egészen biztosan nem képes a 4G-re csatlakozni, de az újabb típusoknál sem minden modell ismeri a 4G-t.

Tényleg használják internetezésre a telefont?

Igen. Magunk is meglepődtünk a legújabb statisztikán, amely szerint a weboldalaink látogatóinak 49%-a már mobiltelefonról, 39%-a számítógépről és 12%-a táblagépről nézi a weboldalunkat. Ez elég sokkoló adat, mivel 2 éve még csak 90% felett volt a számítógépről böngészők aránya.

Mire figyelj előfizetésnél?

A szolgáltatók a mobilinternet előfizetésnél általában a havi adatforgalmat szokták korlátozni. Tipikus havi csomagok a 100 MB/hónap, az 500 MB/hónap, az 1 GB/hónap. Ha csak és kizárólag azért szeretnél mobilinternetet, hogy értesülj a fontosabb emailekről, esetleg alkalomszerűen utánanézz 1-1 információnak a weben, de nem mobilon akarsz internetezni reggeltől-estig, akkor a 100 MB elegendő lehet, de biztosabb az 500 MB-os csomag. Az 500 MB-os havi korlát már bármilyen átlag felhasználó számára elegendő, az 1 GB-os vagy nagyobb csomag pedig csak azoknak indokolt, akik számára a mobilinternet az elsődleges internet előfizetés, és nincs nekik egy otthoni internet kapcsolat.

A legfontosabb amit tisztáznod kell a szolgáltatóddal, hogy mi történik abban az esetben, ha ezt a havi limitet túlléped? Ideális esetben mindössze lelassítják az interneted sebességét a következő számlázási ciklus kezdetéig, de előfordul olyan előfizetés is, ahol túlforgalmazási díjat számítanak fel, ami viszont komoly váratlan kiadást jelenthet.

Mi azt javasoljuk, hogy mindenképpen csak olyan csomagot válassz, ahol nincs túlforgalmazási díj.

Mi a jövő?

Egyértelműen az 5G hálózat lesz a jövő, a mobilszolgáltatók pedig azt jósolják, hogy a jövőben minden adatkapcsolat mobilhálózaton keresztül fog történni, így az otthoni internet és TV is a mobilhálózatot fogja használni.

Ők persze ebből élnek, így egyértelműen nekik ez a vízió az ideális, de a technológia fejlődése akár lehetővé is teszi ezt.

 

Ha nincs még mobilneted, fizess elő rá, megéri!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr707726640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.08.23. 15:07:50

A mobilhálózatoknál is fontos, hogy a sebesség általában meg se közelíti az elméleti maximumot és sok szolgáltató csak 0 sebességet garantál.
Magamból kiindulva egy 500 MB-os csomag akkor elég, ha csak otthon és az irodában is van wifi.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.08.24. 10:05:13

@Online Távmunkás: mi is azt írtuk, hogy a maximális adatátviteli sebesség mekkora, tehát a valós nyilván ez alatt van, de ez annyira hely és lefedettség (valamint készülék) függő, hogy erre egy átlagot nem lehet ráhúzni.

És egyetértünk Veled, hogy az 500MB-os csomag akkora elég, ha van wifi otthon és a munkahelyen, ezért írtuk, hogy az 1 GB-os csak akkor indokolt, ha ez az elsődleges internetelőfizetés, és nincs WiFi otthon/irodában.