A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Eléggé idegesítő tud lenni, amikor a számítógép hangosan zúg-búg. Különösen idegesítő, ha mindezt este teszi, amikor már elcsendesült a ház. De nem véletlenül hangos a számítógéped, alap esetben ugyanis csendesen kellene működnie.

Akkor miért hangos mégis, és mi a megoldás? A mai levelünkből megtudod!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi adja a hangot?

Alapvetően két területről érkezhet kellemetlen hang. Az egyik a merevlemez, a másik a ventilátor. Most foglalkozzunk a ventilátorokkal.

A számítógépedben ventilátorok gondoskodnak a megfelelő hűtésről, hogy a különböző alkatrészek ne hevüljenek túl, az üzemi hőmérsékleti tartományban maradjanak. Ezek a ventilátorok elég magas fordulatszámon forognak, és a tengelyüknél egy csapágy gondoskodik arról, hogy könnyedén tudjon elfordulni a tengely körül a ventilátor forgó része.

Egy számítógép hűtése úgy épül fel, hogy a hűtendő felületre egy ún. hűtőbordát helyeznek el (a felület és a hűtőborda közé egy speciális paszta kerül, ami jól közvetíti a hőt). Ez a bűtőborda jellemzően alumíniumból készül (ez jól (el)vezeti a hőt), de a mégjobb hűtőrendszereknél rézből készül, vagy legalább egy része (a magja) rézből van (ez mégjobb hő vezető). Ezekre a hűtőbordákra szoktak ventilátorokat helyezni, tehát a ventilátor nem is közvetlenül a számítógép alkatérszeit hűti, hanem a hőelvezetésre használt hűtőbordát.

ventilátorok fordulatszáma elsősorban attól függ, hogy a hűtendő alkatérsz mennyire meleg. Ha a hőmérséklete magas, akkor a ventilátor magasabb fordulatszámra kapcsol, míg ha alacsony a hőmérséklet, akkor alacsonyabbra (néhány profi hűtőrendszer képes teljesen leállítani magát, ha alacsony a hőmérséklet).

Tehát minél magasabb az alkatrészek hőmérséklete, annál magasabb fordulatszámon fognak pörögni a ventilátorok.

És hogy mitől hangos? Egyfelől a magas fordulatszám természetszerűleg nagyobb zajjal jár. Másfelől viszont az okozza a zajt, hogy idővel a ventilátor tengelye és csapágyazása kopik, megnő köztük a hézag, így elkezd "kotyogni". Meggyorsítja a kopást és tovább növeli a zajt, ha a ventilátor lapátjai vastagon porosak, koszosak, ugyanis a por súlya kiegyensúlyozatlanná teszi a ventilátort, és a tervezett mértékűnél nagyobb terhelést ad a tengelynek, ami így mégjobban kopik.

Nem utolsó sorban a sok por a hűtés hatékonyságát is rontja, vagyis nagyobb fordulatszámon forogva képes ugyanakkora hűtő teljesítményt nyújtani a ventilátor, mint pormentes esetben alacsonyabb fordulatszámon.

Mit tehetsz, hogy csendes legyen?

A ventilátorok között létezik kisebb és nagyobb méretű, jobb és kevésbé jó. Minél jobb egy ventilátor és a hűtőborda hőleadó képessége, annál alacsonyabb fordulatszámon üzemelhet a ventilátor, ami automatikusan magával hozza azt az eredményt, hogy kevesebb lesz a zaj.

Ha nagyobb méretű ventilátorra cseréled a jelenlegieket (feltéve, hogy kompatibilisek egymással, és befér a nagyobb), akkor alacsonyabb fordulatszám mellett is a nagyobb felületnek köszönhetően képes ugyannyi levegőt szállítani, mint egy kisebb ventilátor magas fordulatszámon. Így mégtovább csökkenthető a zaj.

Azonban még mielőtt nekilátnál ventilátort cserélni,elsőként mindenképpen ki kell takaríttatni a számítógéped belsejét, és megszabadítani a gépedet a lerakódott portól. Ez szervizünkben ingyenes, mégis elképzelhető, hogy meg is oldódik a problémád.

Más előnye is van a jó hűtésnek?

Igen, nem csak a zajkomfort miatt lényeges, hogy jó legyen a számítógéped hűtése. Ha túlmelegszik a gép, akkor szélsőséges esetben akár tönkre is mehet, ami drága mulatság. Szintén hátránya a rossz hűtésnek,hogy ha például a processzor hőmérséklete megközelíti a kritikus szintet, akkor automatikusan visszaveszi a rendszer a teljesítményt, így is csökkentve a hőtermelést. Magyarán lassabb is lesz a számítógéped. Különösen igaz ez a nagy nyári melegben, ugyanis nem mindegy, hogy 20-22 fokos levegővel hűti a ventilátor a hűtőbordákat, vagy 28-30 fokossal.

Laptopot használóknak mindig javasoljuk, hogy legalább nyári melegben használjanak laptop hűtőpadot, ezzel is elősegítve a laptop megfelelő hűtését. Ez egy olyan "tálca", amiben van ventilátor, és a gép alatt "járatja" a levegőt, így is elősegítve a minél jobb hűtést. Az áramellátása a laptop USB csatlakozójáról történik. Akár 5 ezer forintért is vásárolhatsz ilyet, de könnyen lehet, hogy megúszod vele, hogy túlmelegedjen a laptopod és tönkre menjen.

 

Ne habozz, hozd be a gépedet egy ingyenes tiszításra! Nem csak csendesebb, de gyorsabb is lehet tőle a számítógéped.

Címkék: tippek-trükkök lassú számítógép számítógép túlmelegedés számítógép hűtés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr177638938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.