A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy hónap múlva (július 29.) itt a Windows 10.Mindeféle információ kering arról, hogy ingyenes lesz vagy sem, mi is írtunk már a témában. A Microsoft sem ad teljesen egyértelmű tájékoztatást, de a legfrissebb információkat azért megosztjuk Veled.

Nézzük hát, hogyan tudsz ingyen hozzájutni a Windows 10-hez!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Alkalmas rá a géped?

Elsőként azt érdemes megnézni, hogy a számítógéped hardvere alkalmas-e a Windows 10 futtatására.Ugyanis ha olyan régi a számítógéped, ami nem alkalmas az új operációs rendszer futtatására, akkor kár is tovább gondolkodnod, hogy ingyenesen hozzájuthatsz vagy sem.

A minimum elvárás, hogy legyen 1 GHz-es processzor a gépedben, legalább 1 GB memória, és 16 GB szabad tárhely, Direct X 9 támogatású videokártya és internet elérés.

A javaslat azonban az, hogy legalább 2 GHz körüli processzorod legyen (és lehetőség szerint legalább 2 magos), 2 GB memória és 20 GB merevlemez.

A minimum elvárásnak megfelelő számítógépekre nem javasolt a Windows 10 telepítése, mert csak szenvedni fog a számítógép és lassú lesz a rendszer, nem beszélve arról, hogy nem fog szabad erőforrás maradni a felhasználói szoftverek futtatására.

Az igazán ideális konfiguráció egyébként Intel Core i3 vagy annál jobb processzorral, legalább 4GB memóriával van szerelve.

Ha a géped megfelelő, akkor a Windows 10 ingyenességével kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy jelenleg milyen operációs rendszert használsz? 

Windows 7/8 felhasználóknak

Ha jelenleg Windows 7-et vagy Windows 8-at használsz, és ezt jogtisztán teszed (tehát van hologramos COA matricád), akkor a Windows 10 megjelenését követő első egy évben teljesen ingyenesen frissíthetsz az új rendszerre.

A tálcán az óra mellett megjelent egy új ikon, amire kattinva egy regisztrációs ív jön elő. A foglalásról a Microsoft küld egy visszaigazoló emailt, és ugyanerre az ikonra kattintva ellenőrizheted a foglalásod állapotát, valamint törölheted is a foglalást.

Ha regisztráltál, akkor július 29-én értesítést fogsz kapni, hogy frissíthető a rendszered. A frissítés megkezdésére egy év áll rendelkezésedre, ha ezen időszakon belül nem frissítesz, utána már csak fizetősen juthatsz hozzá az új rendszerhez.

XP-t vagy illegális Windowst használsz?

Ha a Windows korábbi változatát használod jogtisztán, vagy bármilyen Windowst kalóz verzióban, akkor is lehetőséget biztosít a Microsoft az ingyenességre, ám nem biztos, hogy érdemes igénybe venni a lehetőséget.

Ugyanis a Microsoft meghirdet egy ún. Microsoft Insidernevű programot, ami tulajdonképpen nem más, mint egy civil felhasználókból álló hatalmas teszt csapat. A lényege, hogy aki csatlakozik ehhez a programhoz, az ingyenesen hozzájut a Windows 10-hez, de el kell fogadnia azt, hogy mindig telepítenie kell a legújabb frissítéseket, amelyek még a kiadás előtti béta változatok, vagyis számos hibát is tartalmazhatnak. Vagyis ha bevállalod, hogy kvázi teszt alany leszel, és előfordulhat több rendszerhiba, rendszerösszeomlás vagy fagyás, akkor jogtisztán és legálisan használhatod ingyenesen a Windows 10-et.

De légy tisztában ennek a kockázatával, tényleg könnyen előfordulhat, hogy egy frissítést követően kiderül, olyan hiba keletkezett a rendszeredben, amelynek köszönhetően nem fogod tudni használni a számítógépedet a hiba elhárításáig vagy a gép újratelepítéséig.

Ezzel együtt mi azt javasoljuk, hogy a bevállalósabb és bátrabb felhasználók, akik nem munkára használják a számítógépüket, vágjanak bele bátran a legalizálás ezen formájába, de ha Te nem vagy a számítógép mágusa, vagy munkára használod a számítógépedet, akkor szerintünk ne kockáztass.

Hangsúlyozzuk, hogy az ingyenes Windows 10 ezen formájához jutás csak az XP vagy illegális Windows felhasználóknak jelent kockázatot, a Windows 7/8 felhasználók nem a tesztcsapat részei, ők mindig a végleges és stabil változatokat fogják megkapni a frissítésekből, tehát ők nem vállalnak vele kockázatot.

Magad telepítsd, vagy bízd szakemberre?

A Microsoft szerint egy átlagos felhasználó is el tudja végezni az operációs rendszer frissítését, de ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább bízz meg egy szakszervizet vagy szekembert, aki elvégzi Neked a frissítést. Mindenesetre akár Te végzed el a frissítést, akár megbízol vele valakit, mindenképp javasoljuk, hogy a frissítés előtt készíts vagy készíttess biztonsági másolatot az adataidról.

 

Ha jogtiszta Windows 7/8 rendszert használsz, bátran frissíts Windows 10-re, ha XP-t vagy illegális Windowst használsz, akkor mérlegeld, hogy megéri-e a kockázat.

Címkék: windows illegális szoftver jogtiszta szoftver windows 10

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr17574514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.28. 12:32:46

Ha win7-t használsz és egy kicsit értesz is hozzá, gondold meg háromszor is, hogy kell-e az a 10-es!
Mást ne mondjak, home verziónál nincs kontrollod az update-ek telepítése fölött.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.06.28. 21:48:57

@pythonozok: Ez így van, meg kell gondolni, bár egy átlag felhasználó úgyis automatikusan telepít minden frissítést, így ez nem okoz változást számára, ráadásként az insider program lényege pont az lesz, hogy a többi felhasználó egy már széles körben tesztelt frissítést kaphasson csak meg, ami elvileg már tényleg hibamentes. Szóval talán kevesebb problémát fog okozni a frissítések telepítse, mint korábban.

Egyébként mindenkinek megmarad a joga, hogy a korábbi licenszét használja tovább, vagyis bármikor vissza lehet térni az eredeti Windows verzióra, ha mégsem tetszik a Windows 10. Természetesen azért ez plusz munkával jár.

Mindezekkel együtt valóban célszerű nem július 29-én azonnal feltenni a 10-et, hanem várni néhány hónapot, és a felhasználói visszajelzések alapján dönteni.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.28. 22:23:19

@MasterMind Számítástechnika: félek, hogy sok dolog lesz a 10-esben, amiről csak utólag, több heti, hónapnyi használat után derül ki, hogy fáj a hiánya vagy éppen a használatának a kényszere.
Az update-ek telepítésének teljes automatizálása nálam feketelistára tette a win10-et. Professional-t nem veszek (a home->prof upgrade közel annyi lenne, mint egy vadonatúj licenc), viszont ahhoz ragaszkodom, hogy én dönthessem el, mikor akarok update-et telepíteni. Részben azért, mert a fene tudja mikor jön megint egy olyan, ami megfekteti a windows-t bizonyos hardvereken (erre ugye volt példa), részben meg azért, mert egy sok órás futtatás (legyen szó akár fejlesztői munkáról, akár egy hosszú játékról) nem akarok félbeszakítani egy update miatti reboottal... szóval ezt elb...ták MS-ék, de nagyon. Kb. ahogy anno megtiltották a home verziókban a GPO használatot és a samba-ra történő backupot... :( (ezek is olyan korlátozások, amiknek egyedül marketing oka van, holott - különösen manapság, mikor minden második háztartásban van otthoni hálózat + NAS), azért elvárható lenne minimum a backup lehetőség.
süti beállítások módosítása