A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múltkor írtunk arról, hogy hogyan használd a vágólapot, ami meggyorsíthatja a munkádat. Mivel rengeteg visszajelzés érkezett arról, hogy milyen hasznosak az ilyen tanácsok, ezért most további billentyűkombinációkat mutatunk meg Neked, melyek mind sokat gyorsítanak a számítógép használaton.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Szövegszerkesztési tippek

Ha kijelölsz egy szövegrészt, majd kiválasztasz valamilyen formázást (például dőlt betű), akkor a kijelölt szakasz formázása megváltozik.

Nézzük csak, milyen formázásokat milyen billentyűkombinációval tudsz elérni!

Félkövér: angolul ezt 'bold'-nak nevezik, így a Ctrl gomb lenyomásával együtt a 'bold' szó első betűjét, a 'b'-t kell leütnöd. Tehát félkövér=Ctrl+B

Dőlt betű: ezt 'italic'-nak hívja az angol, így a Ctrl+Ikombinációval tudod dőlt betűre változtatni a kijelölt szöveget.

Aláhúzás: angolul 'underline' vagy alsó vonal, ebből következik, hogy a Ctrl+U kombinációval tudod ezt a formázási stílust előcsalogatni.

A bekezdés elrendezését is tudod billentyűkombinációkkal változtatni.

Balra zárás: Ctrl+L, mint 'left'.

Jobbra zárás: Ctrl+R, mint 'right'.

Középre igazítani a Ctrl+E kombinációval lehet, itt az alap logika nem működne, hiszen eredetileg 'center' volna, de a Ctrl+C kombináció már a vágólapra másolásé, így mást kellett kitalálni.

sorkizárás angolul 'justify', így a Ctrl+J kombinációt kell használnod, ha ezt a formázást szeretnéd.

Művelet visszavonása: ha valamit elrontottál, nem kell újrakezdened a dolgot, hiszen a Ctrl+Z kombinációval lépésenként visszavonhatod a módosításaidat, így visszaállítva a kívánt állapotot.

Ha művelet visszavonása közben rájössz, hogy mégis az előbbi változatra van szükséged, akkor a Ctrl+Ykombinációval tudod újra kérni a módosítást.

Ezek a tippek elsősorban a Microsoft Office programokban működnek, de a legtöbb egyéb szerkesztő felületre átvették ezeket a kombinációkat, így számos helyen használhatók.

Navigálás

Ha például egy űrlapot kell kitöltened, ahol sok mező található, akkor kényelmetlen az, hogy a billentyűzeten gépelsz, majd az egérhez kell nyúlni átkattintani a következő mezőbe.

Sokkal egyszerűbb, ha lenyomod a TAB gombot (a Caps Lock és a 0 között találod a billentyűzet bal oldalán). Így máris a következő mezőre ugrik a kurzor, és gépelheted is az oda szükséges adatot. Ha netán vissza kell térned azelőző mezőre, akkor a Shift+TAB kombinációvalmindig az előző mezőre tudsz ugrani.

Itt is működik a művelet visszavonása, ismétlése funkció a Ctrl+Z és a Ctrl+Y gombokkal. 

További általános kombinációk

Csak felsorolás szerűen még néhány hasznos kombináció:

Megnyitás: Ctrl+O (open) - például egy dokumentum megnyitásához.

Mentés: Ctrl+S (save) - elmenti a dokumentumot, amin dolgozol.

Újratöltés: Ctrl+R (reload) vagy F5 - ezt böngészőkben használhatod, újratölti, frissíti a megnyitott weboldalt.

Keresés: Ctrl+F (find) - az adott weboldalon vagy megnyitott dokumentumban keres egy szövegrészt, amit a keresőmezőbe beírsz.

Keresés és csere: Ctrl+H - szerkesztéskor a kijelölt szövegben vagy az egész dokumentumban kicserél egy általad megadott szövegrészt egy másikra. Akkor hasznos, ha például 100 helyen ki kellene cserélned egy szót, így nem kell egyesével megtenned, hanem beírod a keresés mezőbe az eredeti szót, a "mire cseréled" mezőbe az új szót, és így egy kattintással ki tudod cserélni mindet az egész dokumentumban.

Nyomtatás: Ctrl+P (print) - kinyomtatja az adott weboldalt vagy dokumentumot.

Új ablak vagy dokumentum: Ctrl+N (new) - új böngészőablakot, vagy új dokumentumot nyit.

Minden kijelölése: Ctrl+A (all) - kijelöli az egész dokumentumot, vagy a teljes weboldal tartalmát. Így tudsz egy egész dokumentumra formázást adni (például betűtípust váltani), vagy akár vágólapra is helyezheted.

 

Használd egészséggel a fenti kombinációkat!

 

Tetszett? Iratkozz fel további tanácsokért a jobb oldalon!

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr917084905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása