A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Először is tisztázzuk, pontosan mi is az az USB. Az USB csatlakozó a Universal Serial Bus, vagyis az univerzális soros busz név rövidítéséből ered. Ezt megelőzően ún. soros és párhuzamos csatlakozókon keresztül lehetett külső eszközt kötni a számítógéphez, mint pl. modemet, nyomtatót, stb.

1994-ben, tehát 20 évvel ezelőtt azonban többek között a HP, Intel, Microsoft, NEC, stb. cégek összefogtak, hogy elkészítsenek egy olyan csatlakozó szabványt, ami minden gépen megtalálható, minden operációs rendszeren működik, így létrehozva egy átjárhatóságot, és egy egységes csatlakozási módot. A kritériumok közé tartozott még az is, hogy ún. Plug and Play legyen, vagyis maga az USB csatoló felület különösebb telepítést ne igényeljen, egyszerűen működjön.

USB 1.0 és 1.1

Az első generáció hatalmas áttörést jelentett, igaz így visszatekintve nevetségesen lassú sebességgel. Ezeknek a csatlakozóknak a névleges átviteli sebessége maximum 12 Mbit/mp volt, vagyis 1,5 megabájt adatot lehetett másodpercenként átmásolni pl. egy pendrive-ról. Igaz, ekkoriban egy pendrive mérete sem nagyon haladta meg a 64-128 MB-ot.

Az 1.0-ban nagyon sok hiba volt, amit gyorsan javítottak, ez lett az 1.1-es változat. Gyakorlatilag az 1.0 nem volt megtalálható a gépekben, nem terjedt el, érdemben az 1.1 volt az első, széles körben használt változat.

USB 2.0

A legtöbb számítógépben ez az USB generáció található meg. Óriási ugrást jelentett a korábbi verzióhoz képest, hiszen itt már 480 Mbit/mp a névleges átviteli sebességmaximuma, vagyis 60 MB/mp.

A fejlesztők legnagyobb dobása mégsem ez, hanem az, hogy mindezt úgy csinálták meg, hogy a csatlakozó kinézetre, formára semmit sem változott. Ez azért nagyszerű, mert nem volt kompatibilitási probléma az USB1.0, 1.1 és 2.0-s eszközök esetén sem. Oda-vissza kompatibilis volt, vagyis egy USB 2.0-val rendelkező számítógép képes volt a korábbi 1.1-es USB-s eszközöket is kezelni, és ez fordítva is igaz. Az egyetlen "hátrány" az, hogy az adatátvitel sebességét mindig a legszűkebb keresztmetszet adja, vagyis ha a gép 1.1-es USB-vel volt szerelve, hiába dugtál bele 2.0-s vagy 3.0-s eszközt, az csak az 1.1-nek megfelelő adatátviteli sebességre volt képes. Ez így logikus is. Említettük az 3.0-s USB-t, hát nézzük.

USB 3.0

A legújabb fejlesztés ezen a téren az USB 3.0, amit ugyan már 2008. év végén bejelentettek, azonban a valóságban csak 2010. második felétől voltak elérhetőek az USB 3.0-s eszközök - kb. ekkor jelentek meg a gépeken is ezek a csatoló felületek. Az USB 3.0-nál szintén az adatátvitel sebessége fejlődött hatalmasat, 5 Gbit/mp a névleges adat, vagyis 640 MB/mp.

Természetesen az oda-vissza kompatibilitás itt is megmaradt, tehát egy USB 3.0-s külső merevlemezt (vagy pendrive-ot) is nyugodtan lehet használni a korábbi USB csatolófelületeken is, valamint az USB 3.0-s csatoló felület is képes a régebbi eszközök kezelésére is.

Válassz USB 3.0-s eszközt!

Ha külső meghajtó vagy pendrive vásárlásán töröd a fejed, érdemes tehát már az USB 3.0-s csatlakozóval választani, hisz árban nincs érdemi különbség, és ha esetleg még nincs a gépeden USB 3.0, egy későbbi számítógép csere esetén már örülni fogsz az extra sebességnek.

Csatlakozó fajták


Végül fussunk neki gyorsan az USB csatlakozó fajtáinak is, hisz ebből is van már többféle is. A kábel azon végét, amit aszámítógépbe kell dugniUSB-A-nak hívják. Ez a megszokott is "téglalap" formájú csatlakozó. A másik vége az USB-B néven ismert csatlakozó, ami anyomtatóknál, scannereknél, és nagy méretű külső merevlemezeknél is megtalálható. Ez egy négyzet alakú csatlakozó, aminek két sarka "le van törve". Egyszerűbben úgy lehet megfogalmazni: az A vég megy a számítógépbe, a B pedig a perifériákba.

 


Az USB 2.0-nál mindkét csatlakozó változatlan maradt, azonban megjelent az USB-miniB és az USB-mikroB csatlakozó. Ezekre azért volt szükség, mert sok eszközön a hagyományos B csatlakozó fizikailag nem fért el. Ilyenek a fényképezőgépek, mobiltelefonok, stb.

 

 

Végül az USB 3.0-nál ahogy említettük is a kompatibilitás miatt nem változtattak az A végen, azonban a gyorsabb adatátvitel miatt a "B" végek megváltoztak. Ez azonban azért nem jelent valódi problémát, hiszen az USB 3-as eszközökkel úgyis adják a kábelt, az A vég pedig változatlan.

 

 

Használj USB 3.0-t!

Címkék: usb usb 3.0

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr886184698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.