A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Végiggondoltad már, hogy a mai világban milyen hihetetlen nagy bizalmat szavazunk számítógépünknek? Hisz gondolj csak bele! Manapság számítógépen tároljuk minden lényeges adatunkat. Legyen az évek hosszú során összegyűjtött családi fénykép archívum, vagy munkánk során elkészített dokumentum, excel táblázat. Mind olyan érték, melynek pótlása nem, vagy csak nagyon nehezen megoldható.

Mégis a felhasználók jelentős része semmilyen biztonsági intézkedést nem tesz annak érdekében, hogy csökkentse az adatai elvesztésének kockázatát.

Miről is beszélünk?

Tételezzük fel, hogy a számítógépeden tárolod az elmúlt 5 év fényképeit. Ez a digitális fényképezőgépek korában gyakorlatilag biztos, hogy így van. Mi történik, ha meghibásodik számítógépének merevlemeze? "Szerencsés" esetben az eszköz garancia időn belül romlik el, így költségek nem terhelnek, hisz azt kicserélik ott, ahol vásároltad a számítógépet. Szerencsétlenebb esetben új merevlemez megvásárlása szükséges, de ez még a kisebbik baj. Ugyanis mi történik a rajta tárolt adatokkal? Két lehetőséged van. Az első, hogy egy hibás merevlemezekről adat helyreállításra szakosodott céget megbízol azzal, hogy próbálják meg menteni a menthetőt, azonban ez garantáltan több százezer, akár millió forintos költséggel járna. A második esetben - és az előbbi nagy költségek miatt ez a valószínűbb - egyszerűen fájó szívvel, de lemondunk róluk. Természetesen ez nem megoldás!

A megoldás az, ha előre gondolkodva próbálod megelőzni a bajt. Ezt úgy teheted meg, ha adataidról minél gyakrabban készítesz biztonsági másolatot. A biztonsági másolatot végezheted CD vagy DVD lemezre is, de ezek pár év után már használhatatlanok, ezért javasolt a memóriakártya alapú eszközöket vagy merevlemezeket választani. Merevlemezből lehet külső (USB csatlakozással ellátott) vagy belső (számítógépbe szerelt) merevlemezt is választani, ennek ilyen szempontból nincs jelentősége.

Még profibb megoldás (és nem is emeli jelentős mértékben a költségeket)ha a számítógépet eleve erre felkészítve vásárolod meg (vagy alakíttatod át), ugyanis van olyan technológia, hogy a számítógépben egyszerre 2 db merevlemezt helyezünk el (azonban Te csak egyet látsz a Windows-ban), és a számítógép folyamatosan mindkét merevlemezre menti az adatokat. Így biztosan elkerülhető, hogy véletlenül megfeledkezz az adatok mentéséről.

Javasoljuk, mielőbb alakítsd ki az adataid biztonságos adattárolását! Szükség esetén kérd szakértő segítségét.

Te gondoskodsz az adataid biztonságos tárolásáról?

Címkék: adatmentés adatbiztonság adat helyreállítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr126154955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása