A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ismerős a mondat ugye, hogy "a fiúk a bányában dolgoznak"? A híres mondat természetesen a Hófehérke és a hét törpéből származik. És mit gondolsz, a mai fiatalok szeretnének bányában dolgozni? Modern értelmezésben igen.

Na tisztázzuk, miről is beszélünk, mert ez így zavaros.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis előzmény.

A különböző generációk sokszor nem értik meg egymást. Pl. aki 1990 előtt született, az tökéletesen tudja, hogy mi az összefüggés egy ceruza és egy magnó kazetta között, míg aki a 90-es évek végén, az azt se tudja, miről beszélünk.

Én magam 32 éves vagyok, és amikor 19 éves koromban a számítógépen weboldalakat készítettem, akkor Nagypapám mindig noszogatott, hogy jó volna már dolgozni végre, és hogy ő amikor ennyi idős volt, már reggeltől estig a földeken dolgozott. Nem értette, hogy az is munka, amit én csinálok, csak egészen más.

Na ehhez képest, most 32 évesen szinte én sem értem, hogy a mai fiatalok számítógéppel bányásznak. Mi van? Mit bányásznak? Pénzt. Péééénzt??? Igen, pénzt bányásznak.

Miféle pénzt lehet bányászni?

Az egész onnan kezdődik, hogy van a Bitcoin. A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amely mögött nem tudni pontosan, hogy ki áll. 2009 óta létező pénz a Bitcoin, a lényege az, hogy anoním módon lehet pénzt küldeni egymásnak az interneten keresztül. Magyarán van egy felhasználói fiókod, amiben láthatod, hogy mennyi Bitcoin-od van éppen a számládon (hasonlóan, amint egy bank online felületén a forintokat). Minden felhasználó rendelkezik egy nagyon hosszú azonosító számmal, és ha pénzt akarsz küldeni valakinek, akkor egyszerűen megadod az ő azonosítóját, és már mehet is az "utalás". Az ő egyenlege nő, a Tiéd csökken. Mindez teljesen titkos módon. Nem lekövethető, hogy kinek mennyi pénze (Bitcoin-ja) van, és az sem, hogy ki kinek utalt Bitcoint. Szuper, ez tehát a fekete kereskedelem melegágya. És ez így is van. Csak a miheztartás végett: a múlt héten 1 Bitcoinért több, mint 3000 dollárt kellett fizetni, magyarán, 1 Bitcoin = 850.000 Ft.

Szóval annyira népszerű az anoním pénz, hogy az értéke olyan magas, mint semmilyen más pénznek. Ha érdekel részletesebben a Bitcoin, akkor a Wikipédiánmég olvashatsz róla.

Oké, de miből lesz ez a pénz?

Hát bányászni kell. Na szóval, az úgy van, hogy van egy eléggé egyszerű, de nagyon nagyon hosszú algoritmus, amit a számítógép kiszámol. Ha végére ér egy számításnak, akkor úgymond kiszámolt egy Bitcoin-t a gép, és ekkor lett egy Bitcoin-od, vagyis kb. 3000 dollárod. Ez marha jól hangzik, sokan csinálják is, de nézzünk a dolgok mögé. Az algoritmus annyira nagyon hosszú, hogy a kiszámítása hónapokba telik. Éppen ezért olyan számítógépeket szoktak összerakni, ami képes egyszerre sok videokártyát lekezelni, így gyorsabban halad a számítás. És ilyen számítógépből szoktak jó sokat lepakolni egymás mellé. És a számítógépek termelik a Bitcoint, vagyis bányásszák.

Vannak gigantikus méretű bányák, ahol rengeteg ilyen számítógép van, és mind Bitcoint termel. Ezekhez már ipari szintű áramellátás szükséges. A sok videokártyás számítógépek nagyon sok áramot fogyasztanak, egy otthoni "bányász" ne lepődjön meg a havi 30-40 ezres villanyszámlán.

Megéri?

Ebben mi nem foglalnánk állást. Egyrészt nem csak Bitcoin létezik, ugyanilyen sémára épülve megjelent már több digitális fizetőeszköz is. Mindegyik más és más algoritmust használ, ezért mindegyiknek más és más típusú videokártya az optimális. Ha tehát nem megfelelő a hardvered, akkor nagyon nem hatékony a bányászat. Olyan, mintha tompa élű baltával mennél fát vágni.

Úgy kell számolni, hogy egy ilyen videokártya bőven 100 ezer forint feletti tétel, és általában 6 db-ot raknak egy számítógépbe (bár már van 13 videokártyát lekezelő alaplap is, kifejezetten bányászoknak). Plusz a számítógép többi része, szóval simán elérheti 1-1 ilyen számítógép az 1 milliós árat, de akár jóval több is lehet.

Néhány számítás szerint ez 3-5 hónap alatt megtérül (még a villanyszámla belekalkulálásával együtt is), de ez szerintünk nem ennyire egyszerű. Vannak bányász társulások is, amikhez csatlakozva hatékonyabb tud lenni a termelés, ekkor a világ különböző pontján lévő "csoporttagok" összeadják a termelésüket, és utána közösen osztoznak a bevételen.

Maradjunk abban, hogy ez egy újabb generáció eszköze, amit egy középkorú átlagos ember kb. annyira tud megérteni, mint a Nagypapám azt, hogy a számítógép előtt ülve is lehet dolgozni. Tehát semennyire.

A dolog közgazdasági oldaláról nem is beszélve. Mert bár nem vagyok közgazdász, de nem tudom elhinni, hogy ha a semmiből generálunk valamit, és amögött nincs érték, az nem csak újabb gazdasági lufi lesz. Talán sokkal nagyobb, mint ami 2008-ban kipukkant.

 

Neked van bányász ismerősöd?

Címkék: bánya bitcoin bitcoin bánya

6 komment

Biztosan előfordult már Veled is, hogy a számítógép használatával kapcsolatban elakadtál valamiben, és segítségre volt szükséged. Ekkor felhívhatsz valakit, de telefonon keresztül sokszor nehézkes elmagyarázni, mit is kellene csinálni, így vagy nagyon nehezen sikerül megoldani a problémát, vagy egyáltalán nem.

Aztán jön a válasz a telefon másik oldaláról: látni kellene, majd valamikor elmegyek és megnézem, stb. De van egy ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Távoli asztal kapcsolat

Természetesen csak akkor tud működni a mai javaslatunk, ha van internet kapcsolatod, és nem azzal van a baj. Több olyan program is létezik, amit feltelepítve a számítógépedre lehetőséged van átadni a géped vezérlését másnak úgy, hogy ő a Te képernyődet fogja látni. Ül a saját számítógépe előtt, és ha mozgatja az egeret, akkor a Te gépeden mozog a kurzor. Ha gépel a saját billentyűzetén, akkor olyan, mintha a Te billentyűzeteden gépelne. Szóval tényleg teljesen olyan, mintha ott ülne fizikailag a számítógéped előtt, csak éppen lehet, hogy egy másik országban van valójában.

Az egyik legnépszerűbb ilyen program a TeamViewer. Ez egyéni felhasználók számára ingyenes, üzleti célú felhasználóknak viszont fizetni kell érte. Nem is keveset, de ez Téged nem érint, ha nem üzletszerű a felhasználás, akkor ingyenes.

Hogyan működik?

Egyszerűen csak le kell töltened a TeamViewer programot. Ez nem egy túl nagy program, így sok időt nem fog elvinni a letöltés. Egyszerűen csak telepítsd fel. Természetesen a segítséget nyújtó félnek is le kell töltenie és fel kell telepítenie a programot. Ha ezzel megvagytok, és elindult a program, akkor fogsz látni két számsort. Az egyik az azonosító, a másik a jelszó. Az azonosítót diktáld be a másik félnek. Így ő elkezd kapcsolatot létesíteni a Te számítógépeddel. Ekkor elkéri tőle a jelszót, amit szintén adj meg neki. Ha ezt sikeresen megadta, akkor máris átvette a vezérlést a géped felett. Ha végzett, csak bezárja ezt a programot, és máris újra Tiéd a vezérlés.

Biztonságos ez?

Igen. Mivel az azonosító egy egyedi, véletlenül generált számsor ami 9 karakterből áll, így ezt véletlenszerűen kitalálni eléggé nehéz lenne. Mindezen túl pedig ha ezt még sikerül is kitalálnia bárkinek, akkor is még ki kell találnia a jelszót is, ami egy 4 jegyű számsor, mint egy PIN kód. Gondolj bele, a bankkártyádat mindössze egy ilyen 4 jegyű számsor védi.

Továbbá amiatt sem kell aggódnod, hogy akinek hozzáférést adsz, az visszaél vele, hiszen csak akkor férhet hozzá, ha a program fut. Ha bezárod, nem fér hozzá a gépedhez. Miközben a másik a Te gépedben "turkál", Te látod is ezt a folyamatot. Szóval olyan érzés lesz, mintha a géped megbolondult volna, és önálló életre kelt volna. Hozzá sem érsz, mégis mozog az egér, indulnak a programok, stb.

 

Ha segítségre szorulsz a számítógéphasználattal, bátran használj távoli asztal kapcsolatot.

Címkék: teamviewer remotedesktop

Szólj hozzá!

Manapság mindent okostelefonnal csinálunk. Minek a fényképező? A legtöbb mai modern okostelefon bőven tud olyan minőségű fényképet és videót készíteni, ami egy átlagos felhasználónak elegendő. És különben is! Tudod melyik a legjobb fényképezőgép a világon? Az, amelyik Nálad van akkor, amikor szükséges! Ez pedig hogy-hogy nem, az okostelefon.

De mit ront el szinte mindenki, aki okostelefonnal készít videót? Olvasd el ezt a levelet, és megtudod.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nem jól tartod a telefont!

Na persze nem arra gondolunk, hogy remeg a kezed és ezért rossz lesz a kép minősége, vagy ilyesmi. Egyszerűen arra, hogy a telefont annak természetes használatából eredően szinte mindenki álló pozícióban tartja, hiszen így használjuk. És ettől a pozíciótól akkor sem nagyon tudunk elszakadni, amikor fotót vagy videót készítünk.

De mi ezzel a baj? Egyszerű. Az, hogy a TV-d a falon fekvő pozícióban van, ahogy a számítógép monitora is fekvő formátumú. Magyarán inkább széles, semmint magas. Márpedig ha Te a felvételt álló formátumban veszed fel, akkor az soha nem fogja a teljes képernyőt kitölteni egy fekvő képernyős megjelenítőn, mint például egy monitor vagy TV. Az egyetlen eszköz, amin jól fogod tudni megnézni és teljes képernyős marad a felvétel, az maga a telefon.

Gondolj bele, mi lenne, ha a mozi filmeket is álló formátumban vennék fel, de Te egy fekvő formátumú TV-n szeretnéd megnézni. Nem lenne élvezhető. A megoldás, hogy amikor videót készítesz, akkor fektesd el a telefont, és úgy vedd fel a videót.

Még néhány apró tipp

Fotózás és videókészítés közben a kijelzőt megbökve választhatsz fókusz pontot. Ha ráböksz valamelyik részére a kijelzőnek, akkor ahhoz képest fogja beállítani a fényerősséget is, vagyis ha pl. túl sötét a kép, akkora sötét részre bökve ki fogja világosítani, ha pedig nagyon beég a kép (túl nagy a fény), akkor érdemes egy fényesebb részre bökni, hogy ahhoz képest állítsa be a fényerőt, így picit sötétíteni fog a képen.

Van olyan, hogy videózás közben van egy olyan pillanat, amit nagyon jó lenne inkább lefényképezni. De hát ugye ekkor épp videózol, tehát a telefon "foglalt". Az iPhone-oknál erre az a megoldás, hogy videózás közben jobb alul van egy exponáló gomb a képernyőn, ha ezt lenyomod, akkor készít egy fényképet is, miközben a felvétel zavartalanul megy tovább. Ez annyiban másabb, mint ha csak kivágnál egy képkockát a videófelvételből, hogy jobb minőségű. Tegyük fel, hogy a videófelvételt "csak" Full HD felbontásban készíted, míg a fotóid mondjuk 3412x1920 képpont méretűek. Ha csak kivágnál a videóból egy adott képkockát, akkor egy 1920x1080 képpont méretű fotót kapnál, míg ha videózás közben készítesz egy fényképet, akkor annak 3412x1920 lesz a felbontása, magyarán jobb lesz a minősége.

 

Ha eddig függőlegesen tartott telefonnal készítettél videókat, akkor a jövőben ne feledd a levelünket, és tartsd vízszintesen.

1 komment

Néha előfordul, hogy egyszerre két ablakot kellene nézni a számítógépen. Például akkor, ha az egyikből a másikba szeretnénk adatokat átmásolni. Ilyenkor lehet aztán zsonglőrködni az ablakokkal, hogy hogyan rendezd őket, vagy ide-oda váltani az ablakok között, de ez kényelmetlen.

Mutatunk egy trükköt, ahogy egyszerűbb lesz, oké?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Split view, vagyis osztott képernyő

Már a Windows 7 óta elérhető ez a funkció, mégis a legtöbb felhasználó nem használja, sőt, azt sem tudja, hogy van ilyen lehetőség. A lényeg, hogy az egérrel "fogd meg" az egyik ablakot (kattints az ablak címsorára, és tartsd nyomva az egér gombját, miközben arrébb húzod, a végén pedig engedd fel a gombot), és húzd a képernyő egyik szélére. Addig húzd, amíg az egér eléri a képernyő szélét (tehát mintha ki akarnád húzni az ablakot a képernyőről). Ekkor fogsz látni egy halvány keretet, ami pontosan a képernyő fele méretű. Ha ekkor felengeded az egér gombját, akkor az ablakot úgy fogja méretezni a Windows, hogy az éppen a képernyő egyik felét töltse ki.

Ekkor fogd meg a másik ablakot is, és azt húzd a képernyő másik szélére, ugyanúgy, mint az előbb is. Itt is meg fog jelenni egy halvány keret, ami a képernyő másik felét jelöli. Ha ekkor felengeded az egér gombját, akkor ezt az ablakot épp a másik mellé fogja tenni, és kitölti a képernyő másik felét.

Így kényelmesen tudsz az egyikből a másikba adatokat átmásolni, vagy egyszerre mindkettőben dolgozni.

A Windows 10-nél már negyedelhető is a képernyő!

Ha Windows 10-et használsz, akkor a fél képernyős ablakok helyett akár negyed képernyős ablakokat is kérhetsz. Lehet pl. 4 ablak, egyenként 1-1 negyed képernyő mérettel, vagy pedig egy fél képernyős, és 2 negyed képernyős, meg persze csak 2 félképernyős is. Itt annyi a trükk, hogy amikor az ablakot elhúzod a képernyő szélére, akkor ha azt a képernyő felső harmadában húzod oldalra, akkor nem csak függőlegesen osztja szét a képernyőt, hanem vízszintesen is és felülre teszi az ablakot, ha a szélső-alsó sávban húzod ki a képernyőről az ablakot, akkor alulra, ha pedig a középső sávban húzod szélre, akkor az előbbi módon a képernyő felére méretezi az ablakot.

A Mac-eseknek se maradnak ki

Ha Mac-et használsz, akkor is van lehetőséged ugyanígy megosztott képernyőre rendezni az ablakokat. Egyszerűen csak kattints és tartsd lenyomva a teljes képernyős nézet gombot az ablaknál (bal felül a zöld kis pötty), és miközben nyomva tartod, mozgasd el az ablakot balra vagy jobbra. A másik oldalra kapásból felkínálja a rendszer, hogy melyik ablakot szeretnéd rendezni, kiválasztod és kész. A Mac-nél a középső határolóvonalat minimálisan tudod balra-jobbra mozgatni, így az 50-50%-os megosztási arányon változtathatsz.

 

Ha eddig nem használtad a megosztott képernyős nézetet, akkor próbáld ki.

Címkék: windows tippek-trükkök windows 10

1 komment

Okostelefon mobilinternet nélkül mit sem ér, hiszen minek okos, ha nincs folyamatos online kapcsolat, ugye? Sok navigációs szoftver használ internetet, némelyik a térképeket is internetről tölti le, míg más szoftvereknél a térkép a készüléken van, online csak a közlekedési információkat frissíti.

Ez Magyarországon belül szép és jó, de külföldön a mobilnet drága. Volt mostanáig. Június 15-től mutatjuk, mi változik.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Jön az EU roaming. De mi az a roaming?

Eddig ha egy mobiltelefonnal országon kívüli hálózatot használtál (vagyis külföldi szolgáltató tornyaira csatlakozott a telefonod), akkor a telefonhívások, sms-ek és mobilinternet bizony drága tétel volt. Ez évek óta folyamatosan csökkenő költség ugyan, de még mindig sokkal drágább, mint az országon belüli adatforgalom vagy beszélgetés. Tehát azt hívjuk roamingnak, amikor egy előfizetés nem a saját szolgáltatójának a tornyait használja, hanem külföldön egy idegen szolgáltató tornyát "bérli".

Az EU viszont előírta a szolgáltatóknak, hogy 2017. június 15-től kötelesek biztosítani az előfizetőik számára, hogy az EU 28 országában nem számolhatnak fel a roamingolásért extra díjat, vagyis ettől a dátumtól kezdve az EU összes országában ugyanolyan feltételek mellett használhatod a mobilodat, mint Magyarországon.

A mobilnetért se kell fizetni külön?

Nem bizony. A hívások díja, az SMS díja és a mobilinternet használati díja pontosan ugyanannyi lesz a jövőben az EU többi országában használva a telefonodat, mint ha itthon használnád.

Éppen ezért a nyaralásoknál már valós alternatíva lehet mobilnet alapú navigációs szoftverek használata (pl. Waze, ami ingyenes, és közösségi alapon értesít rendőrről, traffipaxról, balesetről, több alternatív útvonalat is készít ha úgy van, és elkerüli a dugókat).

Az ne tévesszen meg, hogy külföldön is ugyanúgy érvényes lesz a havi adatforgalmi korlát, tehát ha az előfizetésed pl. 500 MB adatforgalmat biztosít egy hónapban, azt külföldön sem lépheted át csak a szerződésednek megfelelő szankciók mellett.

Csak az EU-ban, ne feledd!

Nehogy eltéveszd, csak az EU tagállamaiban lesz ingyenes a roaming! Ez fontos, hogy ha pl. Görögországba tartasz nyaralni, akkor ott tudod ugyan használni felár nélkül a mobilodat, de útközben Szerbiában, Koszovóban és Macedóniában nem!

Jön a szlovák rendszámozás után a szlovák előfizetés?

Nem. A roaming díjak eltörlése mögött a cél az volt, hogy az utazások, nyaralások alkalmával ne terhelje a fogyasztót ez a többlet költség. Ez viszont nem jelenti azt, hogy életvitelszerűen használhatod külföldön a mobilodat magyar díjakkal, vagy épp fordítva, egy külföldön megkötött előfizetést használhatsz itthon úgy, mintha az hazai előfizetés lenne.

Hivatalosan göngyölítetten nem érheti el a 4 hónapot a külföldi használat, vagyis ha mindennapos használatot észlel a szolgáltató 4 hónapnál hosszabb távon, akkor azt szankcionálhatja. Azt is érzékeli a szolgáltató, ha egy SIM kártya az életszerűnél hosszabb ideig inaktív Magyarországon - ez szintén gyanús lehet.

Érdemes ezért a határok közelében élőknek továbbra is kézi hálózatválasztást használni, hiszen ha rendszeresen pl. a szlovák hálózatra csatlakozik a telefonod anélkül, hogy Te ezt szeretnéd, akkor az továbbra is jogosulatlan használatnak fog minősülni, és ilyen esetben a továbbiakban is kiszabható lesz a roaming díj.

 

Hamarosan díjmentes lesz az EU-ban a roaming, használd ki! 

Címkék: roaming mobilinternet internet előfizetés euroaming

Szólj hozzá!

Egy tök unalmas témáról írunk most Neked. Mégsem tudjuk eléggé hangsúlyozni a fontosságát, és hétről hétre tapasztaljuk, hogy sokan nem veszik komolyan a témát. Írtunk már erről, de szükséges, újra és újra. Így ismét írunk.

Fogadd meg a tanácsunkat, és hidd el, egyszer nagyon hálás leszel érte. A levélből kiderül, mikor jön el ez a pillanat.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Számítástechnikai analfabéta?

Egyáltalán nem a felhasználók hibája, így a legkevésbé se vedd magadra, de egy rendszergazda ügyfelünk úgy fogalmazott, hogy a számítógépfelhasználók zöme számítástechnikai analfabéta. Na tegyük ezt helyre, hogy is kell ezt érteni. Ha valami fontos az életben, arra vigyázol. Például nem hagyod a pénztárcát az autód ülésén egy parkolóban. Na meg egyszerűen bezárod, és nem hagyod nyitva. Ugyanígy a lakást is be szoktad zárni, és a fontos értékeidet jól megválasztott, biztonságos helyre teszed.

Mindezek ellenére a felhasználók nagyobbik része soha nem készít biztonsági mentés (másolatot) a fontos adataikról. Neked nincsenek fontos adataid, tehát nincs mit menteni - gondolhatnád. Tényleg? Oké, tegyük fel, nincsenek olyan típusú fontos adataid, mint mondjuk egy cégnek. Családi fényképek? Mondjuk 8-10 évre visszamenőleg? Gyerekek vagy unokák fotói, videói? Ballagás? Esküvő? Szalagavató? Karácsony? Nyaralások? Soroljuk? Felesleges lenne. Rendkívül sok olyan emlék van, ami nem pótolható, csak és kizárólag a fényképek és videók őrzik ezeket az emlékeket.

Na akkor újra: van fontos adatod? Ugye, hogy van! Mindenkinek van.

Visszatérve az analfabétizmusra. Ez ugye írástudatlanságot jelent, ami manapság már teljességgel elfogadhatatlan, és gyakorlatilag élni sem lehet írástudás nélkül. Na a számítástechnikai analfabétiuzmust arra kell érteni, amikor a felhasználók a legkisebb mértékig sincsenek tisztában a számítógép használatával kapcsolatos kockázatokkal, veszélyekkel. Amikor olyan veszélyben vannak a számítógéphasználat területén, amilyen veszélyben élné az életét az, aki írástudatlan.

Adatmentés, adatmentés, adatmentés

Azt fent már tisztáztuk, hogy fontos adataid márpedig bizonyára vannak. Hány másolati példányt tartasz ezekből? A másolati példány ugye azt jelenti, hogy az eredetin kívül van legalább még egy másik helyen (másik adattárolón) is belőle. Nehogy abban a hitben ringasd magad, hogy ami a számítógépen van, az jó helyen van. Teljességgel mindegy, hogy milyen típusú adattárolót használsz (CD/DVD lemez, számítógép merevlemeze, SSD, memória kártya, pendrive, akármi más), azt tudnod kell, hogy egyik sem egy életbiztosítás. Bármelyik bármikor elromolhat és megsérülhet. Még akkor is, ha történetesen egy újonnan vásárolt adattárolóról beszélünk. Hiába új, ugyanúgy lehet hibás, lehet, hogy holnap tönkremegy. Persze az eszköz garanciás, és valószínűleg ki is fogják Neked cserélni, de a rajta tárolt adatoknak annyi.

Ilyenkor ha van másolati példányod, akkor köszönöd szépen a garanciális cserét, majd újra felmásolod rá a fontos adatokat a másolati példányról, és minden rendben. Ha nincs, akkor viszont búcsút kell inteni több évnyi emléknek, vagy más fontos adatnak.

A megoldás egyszerű. Rendszeresen készíteni kell a fontos adatokról másolati példányt. Minden fontos adat legalább (!) két helyen, két adattárolón legyen meg. Ha nagyon fontos, akkor lehet több példányt is készíteni, de ez már bonyolítja a dolgot, költségesebb, és leggyakrabban felesleges.

Néhány borzasztó adat

Az otthoni és kisvállalati felhasználók nagyobbik részének semmilyen formájú biztonsági mentése nincs a fontos adatairól.

Azok a felhasználók, akiknek van valamilyen mentésük, kevesebb, mint 10%-uk rendelkezik legalább 1 évnél frissebb biztonsági másolattal. Tehát a 90%-uknak az elmúlt 1 év friss adatairól nincs másolat, csak a régebbi adatokról.

Ezen felhasználók 3%-a készít 3 havi rendszerességgel biztonsági másolatot a fontos adatairól és csak kevesebb, mint 1%-a rendelkezik automatizált adatmentéssel, vagyis olyan kiépített infrastrúkturával, hogy emberi beavatkozás nélkül készüljön másolat az adatokról. Így nem lehet elfelejteni, az emberi mulasztás vagy tévedés kockázata kizárva.

Ebben benne vannak a kisvállalkozások is, ahol nagyságrendekkel jobb a helyzet, mint az otthoni felhasználóknál. Pedig számos vállalkozásnál sincs megoldva az adatbiztonság kérdése.

Szólj az ismerősöknek

Tudod hogyan tudsz segíteni a barátaidnak, ismerőseidnek? Küldd el nekik ezt a levelet, hogy minél több ember legyen tisztában az adatmentés fontosságával.

És tudod mikor leszel hálás ezért a levélért? Ha egyszer elromlik egy adattárolód, amin fontos adatok voltak, de ez nem fog adatvesztéssel járni, mert készítettél róluk másolatot. Neked is hálásak lesznek az ismerőseid, ha segítesz nekik.

 

Bármennyire is üres maszlagnak tűnik, hidd el, az adatok biztonsági másolatának elkészítése rendkívül fontos. Így hát készíts róluk másolatot rendszeresen!

Címkék: adatmentés adatbiztonság adat helyreállítás

Szólj hozzá!

Ma már szinte mindenhez számítógépet használunk. Táblázat készítések, levél írások, emailezések, stb.

Aki igényes arra, hogy mit ad ki a kezéből, az pedig arra is figyel, hogy hogyan néz ki a munkája. Betűtípus, betűméret, szín, és egyéb formázások. Mutatunk egy trükköt, ami sokat segíthet, hogy a kinézet egységes legyen.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kulcsszó: formátummásoló

A Microsoft Office alkalmazásaiban fogod megtalálni ezt a funkciót. Hasonlóan működik, mint amikor vágólapon keresztül másolsz egy szövegrészt (emlékszel? Itt írtunk róla).

A működés a következő. Jelölj ki egy formázandó részt, például egy címsort, vagy fejezet címet. Végezd el rajta a kívánt formázást. Betűtípus, méret, szín, aláhúzás, stb. Ha ezzel megvagy, akkor a szalagmenün (ahol a betűtípust, igazítást és egyebeket is tudod változtatni) keresd meg az ecset ikont, ez lesz a formátummásolás ikonja. Kattints rá, ekkor vágólapra kerül az adott szöveg formázása, de nem maga a szöveg. Ezt követően jelöld ki a másik szöveget, amit ugyanilyenre szeretnél megformázni. És kész is vagy, a kijelölt szöveg "átvette" az eredeti elem formázását.

Egyszerre meg tudsz formázni akár csak 1-1 szót, de akár teljes szövegrészt, bekezdést vagy dokumentumot is.

Még egy apró trükk. Ha számozott felsorolást csinálsz (amit a Word automatikusan számoz, bekezdésenként, mint pl. egy szerződés bekezdései), és közben ezt megszakítod egy új fejezetcímmel, akkor a legegyszerűbben úgy folytathatod a számozást, ha a sorszámozásra kattintva annak a formázását másolod, majd arra a bekezdésre érvényesíted, amivel folytatni szeretnéd a számozást. Így nem egy új sorszámozást indít, hanem hozzáfűzi a másik listához.

Excel

Ugyanez működik Excelben is, itt viszont nem csak a betűtípusokat, hanem a cella stílust is másolja, vagyis a cella háttérszíne, és szegélyes stílusa is könnyedén duplikálható.

 

Ha szép, igényes és egységes dokumentumot szeretnél kiadni a kezdből, használd a formátummásolást.

Címkék: office word tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A családi nyaralás egyszerre öröm és egyszerre egy csomó nyűg, stressz és feszültség. Például sokan csak a családi nyaralások alkalmával vezetnek egyszerre sokat, és hetekig tervezik az útvonalat, próbálnak felkészülni mindenre.

Aztán ott vannak a városnézések, amikor idegen helyen kell parkolni - és a végén valahogy visszatalálni az autóhoz. Ne ebben fogunk most segíteni. Vagyis a Google.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Elő a Google Maps-et

Azt már megszokhattuk, hogy a Google jóformán mindenhol ott van és az élet minden lényeges területén kínál megoldásokat. Tudod, kereső, közösségi oldal, Youtube, Android, felhő, online dokumentum kezelés, Gmail, na és persze a navigáció.

A Google Maps mobilos változataiba beépítettek egy nagyon hasznos funkciót, mégpedig azt, hogy meg tudod jelölni, hol parkolsz. Ez főként idegen városokban, vagy külföldön nagyon hasznos lehet, ahol az utca neveket nem túl könnyű megjegyezni.

Szóval meg tudod jelölni a parkolás helyét, ráadásul megjegyzést is írhatunk a jelöléshez, mint például egy parkolóház hanyadik emeletén, melyik szektorban, hanyas parkolóhelyen, mikor jár le a parkolás, stb. Sőt, akár fényképet is csatolhatsz a jelöléshez.

Irány vissza az autó

Miután végeztél a városnézéssel, a Google Maps segítségével vissza is találsz az autóhoz könnyedén, hiszen megtervezi Neked az útvonalat. Megmondhatod, hogy gyalogosan vagy tömegközlekedéssel szeretnél visszamenni az autódhoz, a Google Maps pedig kiszámolja Neked, hogy mennyi idő az út az autódig.

Ugyan egy felesleges fejlesztésnek tűnhet, amit a Google csinált, de nagyobb városokban, idegen helyen, ahol az ember elveszettnek érzi magát, bizony nagy szolgálatot tud tenni.

 

Ha idegen helyen parkolsz, használd a Google Maps újdonságát.

Címkék: google maps android ios tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A múlt héten arról írtunk, hogy ha nem vagy egy rajz zseni, akkor a Google Autodraw szolgáltatása nagy segítséget jelenthet számodra, hogy mégis szép rajzokat tudj készíteni.

Aztán sok visszajelzés érkezett, hogy márpedig ők tudnak rajzolni. Én nem, de hát kinek mi adatott meg. De tényleg jól megy az a rajzolás? A Google ezt is megmondja!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Google Quickdraw

Tök jó móka lesz, amiről most írunk. Kell hozzá egy kis angol tudás vagy Google fordító, és az, hogy tudj rajzolni.

A lényeg, hogy véletlenszerűen osztja a feladatokat a Google, és 20 másodperced van arra, hogy lerajzold amit kér. Ha ez kész, kapod az újabb feladatot. Összesen 6 rajzot kell elkészítened, egyenként 20 másodperc alatt, tehát 2 perc egy játék.

Ha mind a 6 rajzzal elkészültél, kapsz egy összegzést, hogy a 6-ból hányat ismert fel a gép.

Hol érheted el? https://quickdraw.withgoogle.com

Természetesen a használata ingyenes, jó mókázást kívánunk.

 

Na most megmutathatod, mennyire vagy tényleg rajz zseni :)

3 komment

Nem mindenkinek erőssége a rajzolás. Én például egy pöttyös labdánál bonyolultabb rajz elkészítéshez egyszerűen nem is értem, hogyan kellene hozzákezdeni. Persze van, akinek pedig gondolkodás nélkül jönnek a kezéből a szép és arányos formák.

Na azoknak, akik olyanok mint én, itt egy nagyon jó segítség!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Google Autodraw

Honnan máshonnan jöhetne a segítség, mintsem a Google-től. A lényeg, hogy egy Paint-hez hasonló egyszerű rajz programba elkezdesz az egérrel rajzolni, és a program megpróbálja kitalálni, mi is akar lenni az ákom-bákom ábra. Fent láthatod a javaslatokat. Amire kattintasz, a rajzod arra át is alakul. Kész is a szabályos forma.

Egyszerű, mint a faék, de mégis nagyszerű. Én halat, teknősbékát, autót és tortát rajzoltam (legalábbis valami hasonló dolgokat), és ez lett belőle:

Na milyen? Ugye meggyőző. Próbáld ki!

Hol érheted el? www.autodraw.com

Nem kell regisztrálni, nem kell fizetni érte. Csak elkezded, rajzolsz, a végén pedig a menüre (három vonal bal felül) kattintva kezdhetsz új rajzot, lementheted az elkészített rajzot, vagy megoszthatod a kreálmányodat a közösségi portálokon.

 

Jó rajzolgatást kívánunk!

Címkék: tippek-trükkök autodraw google draw

Szólj hozzá!