A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A mai világban rendkívül sok hordozható elektronikai készüléket hordunk magunkkal. Okostelefon, okos óra, okos minden. És egyre többet lehet találkozni különféle IP kezdetű paraméterekkel (akár csak az elektromos szerelvények esetében). De mi a fene ez?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Minél nagyobb a szám, annál jobb, nem? Nem!

Az IP szám nem más, mint az adott készülék vagy eszköz védelmi szintje külső tényezőkkel szemben. Az angol International Protection Marking szavakból ered a rövidítés, ami nemzetközi védettségjelölést jelent. Az IP után mindig egy szám van. Magyarán az IP utáni szám mutatja meg, hogy a különféle behatások ellen milyen védelmet nyújt az adott eszköz. A leggyakrabban itt a vízzel, beázással kapcsolatban gondolunk erre a számra. Például lámpatesteknél és okostelefonoknál is az IP védelmet a nedvesség vagy víz elleni védelemként azonosítjuk be.

Gondolhatnánk, hogy akkor minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a készülék védelme. Ez ebben a formában nem igaz. Az IP jelölést követően a két számjegyet külön kell ugyanis nézni! Az első számjegy azt mutatja meg, hogy a készüléknek milyen a szilárd testekkel szembeni védelme (például por elleni védelem). A második számjegy vonatkozik a folyadékokkal szembeni védelemre.

Nézzük a számokat, melyik mit jelent?

Kezdjük az első számjeggyel, vagyis a szilárd tárgyakkal szembeni védelemmel:

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
 • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
 • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
 • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
 • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
 • 6: Teljes mértékben védett por ellen

A második számjegy pedig a folyadékokkal, vízzel szembeni védelmet jelöli:

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
 • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
 • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
 • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
 • 8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)
 • 9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

Magyarán a fenti képen látható IP 67 azt jelenti, hogy a por ellen maximális védelmet nyújt az adott készülék, a folyadékot pedig egészen jól bírja, 1 méter vízmélységig 30 percen át nyújt védelmet.

 

Ha a jövőben találkozol IP védettséggel, most már tudni fogod, mit jelent.

Címkék: ip védettség

Szólj hozzá!

Írtunk már arról, hogy mi az a spam (kéretlen levél). A spam egyidős az emailezéssel. Amióta ennyire könnyű, és ingyenes módja van a kommunikációnak, azóta igazán sok spam keletkezik. Így a webes levelezőkiszolgálók különféle szűrési metodikákat dolgoztak ki arra, hogy a felhasználóik ebből az óriási spam áradatból csak keveset észleljenek.

De mit csinálj, hogy a Te leveleid biztosan NE kerüljenek a spamek közé?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egyáltalán: miért kerülne a spamek közé?

Ehhez picit meg kell érteni a spamszűrők működését. Egy spam szűrő az email kiszolgáló szerveren végzi a dolgát. Különböző algoritmusok alapján megvizsgálja a bejövő levelet, és a különféle súlyozások alapján minden egyes algoritmus ad egy pontszámot a levélnek. Amikor az összes vizsgálattal végzett, akkor ezeket a pontszámokat összeadva kialakul egy végeredmény, azaz, hogy hány pontos egy email. Ez a pontszám ha több, mint 5 (ez az alapbeállítás), akkor spam, ha kevesebb, akkor ham (azaz nem spam).

Ha tehát a levél ham, akkor kézbesíti a felhasználó bejövő mappájába, ha pedig spam, akkor a kéretlen üzenetek közé kerül a levél (néhány szervernél a nagyon magas pontszámú leveleket egyáltalán nem kézbesítik, simán törlik vagy karanténba helyezik).

De akkor miért kapunk mégis spamet?

Ugyanúgy, mint az életben bárhol, 100%-os védekezés nem létezik. Egy ügyfelünk levelezőszerverén az elmúlt 2 hét statisztikája szerint kb. 50 olyan levél került kézbesítésre, ami valójában spam. Eközben kb. 200 levél került a kéretlen mappába. Ugyanebben a két hétben viszont 5767 levél volt, ami semmilyen módon sem került kézbesítésre. Tehát bő 6000 levélből mindössze kb. 50 db-nál "hibázott" a spam szűrő. Milyen arány? Elég jó. Bármikor kapsz egy spam-et, gondolj arra, hogy mindeközben 100 másiktól szabadított meg az email szolgáltatód.

A gond az, hogy ezeknek a szűrést végző algoritmusoknak áldozatul eshetnek olyan levelek is, amelyek valójában nem spamek. Ez egyszerűen azért van, mert ahol fát vágnak, ott hull a forgács is. A szerver nem tudja eldönteni, hogy egy levelet valójában nekünk írtak, vagy tömeges küldeményről van szó. Mindössze az algoritmus pontoz. És ahogyan előfordul, hogy egy spamet nem értékel spamként, ugyanígy megeshet az is, hogy "túlpontoz" egy nem-spam levelet.

Mit tegyél, hogy a Tiéd ne legyen spam?

Írj rendes levelet! A spam figyelő algoritmusok úgy vannak kitalálva, hogy próbálják felismerni a nem hagyományos leveleket. Egy hagyományos levélnek van tárgya, és van benne szöveg. A mai elektronikus levelezés világában gyakori, hogy egy csatolt fájlt csak úgy küld át valaki, hogy egy üres levélhez becsatolja a mellékletet, és már küldi is.

Na nézzük, mit lát a spam szűrő algoritmus. Itt egy levél, aminek lehet, hogy még a tárgy mezője sincs kitöltve. Ha nincs tárgy, vagy ha van, de az túl hosszú, vagy a tárgyban van néhány erősen spam gyanús szó (pl. erotikus tartalomra utaló szó), vagy felkiáltó jel, dollár jel, stb, ez mind spam-pontszám növelő tényező. Aztán, ennek a levélnek nincs tartalma. A spam szűrők ezt nem szeretik, hiszen logikusan egy szöveges üzenetnél (levél) elvárt összetevő maga a szöveg. Ugyanígy fokozza a kockázatot, ha van a levélben kép. A kép és szöveg aránya kritikus, ha nagyon a kép irányába tolódik el, akkor ezt felpontozzák a szűrők. Tovább növeli a spam-gyanút, ha van melléklet a levélben.

Gondolj bele. 20 évvel ezelőtt ha el akartál küldeni egy barátnak vagy rokonnak egy családi fotót, akkor hogy csináltad? Betetted egy üres borítékba amit megcímeztél, és már küldted is? Biztosan nem! Egészen biztos, hogy írtál egy rövidebb vagy hosszabb levelet, amiben üdvözölted, és leírtad, hogy milyen ügyben küldöd a levelet, és elmondod, hogy a leveled mellett küldesz 1-2 fényképet a családról. És elköszöntél.

A modern világban is kb. ez az elvárásuk a spam szűrőknek.

Ezeken kívül még több más oka lehet, hogy spam-be kerül egy levél, de azok már inkább az email szolgáltatódra tartozó feladatok, azokra nem tudsz hatással lenni.

 

Írj emailt úgy, mint 20 éve egy hagyományos levelet, és jó eséllyel nem fog spam-be kerülni a leveled.

Szólj hozzá!

Aki számítógépet használ, az használt már egeret. Nagyon nehéz lenne a számítógép kezelése nélküle. Mégis, hiába használjuk nap, mint nap, a legtöbben nem ismernek apró trükköket, amiket használva egyszerűbb az élet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Két gomb van? Igen. Tényleg? Nem!

A leggyakrabban persze csak a "bal klikket" használjuk, vagyis szimplán, vagy duplán, de kétszer kell kattintani a bal gombbal. Tényleg! Mitől függ, hogy egy vagy két kattintás szükséges? Ha az egér mutatója (kurzor) egy kéz formára vált, akkor biztos, hogy egyszer kell kattintani. Ha nyilacskát látsz, akkor attól függ, hogy mit szeretnél csinálni. Egy menü megnyitásához mindig csak egyszer kell kattintani, de ha egy ikonra kattintasz, akkor az első kattintás csak kijelöli az ikont, és a duplakattintás nyitja meg az alkalmazást vagy mappát (kivéve, ha át van állítva az alap beállítás, de ebben az esetben kézre változik a kurzor). Egy legördülő listára is csak egyszer kell kattintani, míg a weboldalon is a gombokra szintén elég az egyszeres kattintás.

Ez eddig általában meg is van, valahogy zsigerből szokott ez jönni. De nézzünk pár apróságot. Mindjárt ott a jobb klikk. A jobb klikk mindig a helyi menüt hozza fel. Egy kijelölt szöveg esetén például a szövegszerkesztéssel kapcsolatos funkciókat. Vágólapra másolás vagy beillesztés, formázás, ilyesmi. Ha pl. az asztalon (a számítógép háttérképén az a rész, ahol nincs ikon). kattintasz jobb gombbal, akkor az asztal elrendezését és kinézetét tudod beállítani. Ha a Számítógép (Sajátgép, Ez a gép) ikonra kattintasz jobb gombbal, akkor a számítógép tulajdonságait nézheted meg, a merevlemezeket kezelheted, stb. Ha bármilyen ikonra kattintasz jobb gombbal, akkor annak az ikonnak a lehetőségeit láthatod. Például megnyitás/program indítás, de ugyanitt változtathatod meg az ikon tulajdonságait is (pl. ikon elnevezése, mire mutasson, mi legyen az ikon képe, stb.). Egy weboldal esetén ha egy linkre kattintasz jobb gombbal, akkor azt láthatod, milyen lehetőségeid vannak a linkkel. Például másolhatod vágólapra (ez akkor hasznos, ha valakinek el akarod küldeni), megnyithatod egy új lapon a böngészőben vagy akár új ablakban is. Szóval a jobb oldali gombbal mindig valamilyen kiegészítő funkciókat, segéd funkciókat tartogató menüt hozhatsz elő.

Aztán ott a scroll, vagyis a görgő a két gomb között. Ezzel tudod a képernyőt görgetni lefelé és felfelé. De nem csak ennyire való. A legtöbb egér esetén a görgőt le is nyomhatod, ez pedig újabb funkcióknak ad lehetőséget. Például egy böngészőben ha több lap van nyitva, akkor ezeket a lapokat így nagyon gyorsan bezárhatod. Amelyik lapfül felett van a kurzor, ott nyomd le a görgőt, és azt a lapot be is zártad.

Aztán az alap egereken túl ott vannak azok az egerek, amiken extra gombok vannak. Ezeket a gombokat lehet "tanítani", be lehet állítani, hogy melyik gomb milyen funkciót lásson el. Például lehet az egyik gomb a vágólapra másolás, a másik a beillesztés. És minél több a gomb, annál több funkciót taníthatsz rá, de ezt leginkább a gamerek használják. Gamer egereken rengeteg gomb van!

Térjünk vissza a bal gombra!

A bal gombbal megbeszéltük, hogy lehet egyszer és duplán kattintani. De mi van, ha egy szöveget szeretnél kijelölni? Ha például egy szóra duplán kattintasz, akkor kijelöli az adott szót. Ha triplán, akkor pedig a teljes bekezdést!

Szövegszerkesztés közben ahol épp áll a kurzor (ahová gépelsz), onnan kijelölhetsz egy szakaszt egyszerűen. Nyomd le a shift-et a billentyűzeten, és kattints a szakasz elejére. Így a kurzor és a kattintás közti szakaszt tudod kijelölni.

 

Ezeket az alapvető funkciókat használva sok esetben tudod gyorsítani és kényelmesebbé tenni a számítógép használatot.

 

 

Te szoktad használni az egér különféle lehetőségeit?

Címkék: egér tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Amióta telefont használunk, azóta fizetünk telefonszámlát. A mobiltelefonálás régen havi több tízezer forintba is belekerülhetett, pedig töredék időt beszéltünk mobilon, és mobilinternet még nem is létezett.

Manapság pedig már havi néhány ezer forintért szinte korlátlan beszélgetési időt lehet vásárolni, internet alapon pedig akár videótelefonálhatsz is ingyen, korlátlanul.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, FaceTime, Skype

Ahogy egyre szélesebb körben terjedtek el az okostelefonok, és ahogy egyre több előfizetéshez tartozik mobilinternet, úgy terjedtek el azok az alkalmazások, amik a hagyományos telefonálást helyettesítik.

Az iPhone-okban megjelent az Apple saját rendszere, a FaceTime, amin keresztül lehet sima hanghívást és videóhívást is lebonyolítani. A szöveges üzenet kiváltója az iMessage lett. A hátránya az, hogy csak az Apple-t használóknál működik, igaz, teljesen mindegy, hogy iPhone-t, iPad-et vagy épp Mac-et használsz. Ráadásul az Apple számítógépein a hagyományos telefonhívásokat és SMS üzeneteket is fogadhatod, ami mindenképp nagy előny.

Szép sorban jött a többi alkalmazás, a lényege mindegyiknek ugyanaz. Hívás, videóhívás és üzenetküldés - internet alapon. Hatalmas előnyük ezeknek a rendszereknek, hogy androidos és iOS-t futtató telefonokon is működnek, tehát nem csak az iPhone-osok tudják egymással használni, hanem a rivális gyártók felhasználói is. Aztán mindegyik fejlesztő rájött arra, hogy nem elég, hogy okostelefonra kiadják az alkalmazásaikat, hanem érdemes lenne számítógépre is kiadni azokat. Innentől fogva simán a Windows-os PC-dről fel tudod hívni az okostelefont használó ismerőst, aki akár külföldön van.

Teljesen ingyenes?

Ha ezeket az alkalmazásokat használod, akkor valódi mobil számlád nincs. Ezek a szolgáltatások nem hívásidővel függnek össze. A használatuk teljesen ingyenes. Viszont mivel internet alapon működnek, a generált adatforgalom jelenthet többletkiadást havonta. Azonban ha az otthoni vagy irodai WiFi hálózatot használod, akkor ez semmi problémát nem okoz, ha a mobilinternetet, akkor pedig attól függ, hogy mekkora a havi adatforgalmi kereted. Ha ez számodra kevés, akkor vásárolnod kell további havi adatkeretet, de mindössze ennek van költsége.

 

Te használsz valamilyen alternatív telefonálási rendszert?

Címkék: skype okostelefon facetime viber

Szólj hozzá!

Amióta feltalálták a vezeték nélküli kommunikációt, azóta jelent problémát a gyenge térerő. Elég csak a mobilokra gondolni, vagy a WiFi-re. Persze időről-időre javul a helyzet, de igazából még mindig vannak hiányosságok.

De mit tehetsz, hogy otthon jó legyen a WiFi jelerőssége? Van egy jó tippünk!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nem mindegy, hol a router.

Routernek nevezzük azt az eszközt, ami az internet kapcsolatot szétosztja az asztali számítógépek, laptopok, vagy épp WiFi-n csatlakoztatott okostelefonok és tabletek között. A router szórja a WiFi-t, vagyis (többek között) a router-en múlik, hogy mennyire erős a WiFi, mekkora területet fed le. A másik fontos tényező a környezet kialakítása, vagyis, hogy mennyire vastagok a falak, milyen zavaró jelek vannak (pl. mikrohullámú sütő, vagy másik router, például a szomszédé). A harmadik tényező pedig a router elhelyezése, pozíciója. Nagyon nem mindegy, hogy hová van téve a router. És általában rossz helyen van.

Tipikusan úgy történik a router pozíciójának meghatározása, hogy megnézik, hová a legegyszerűbb tenni, hol zavar legkevésbé esztétikailag, és persze, hogy hol van a bejövő internet csatlakozási pontja. Ideális esetben még annyi történik, hogy annyit mozgatnak a routeren, ameddig a kábel még épp elér.

Az egyik ügyfelünknél találkoztunk olyannal, hogy a WiFi router egy vasbeton lépcső alatt kialakított kis lyukban volt elrejtve, elvégre ott nem látszik. Ez igaz is, csak a vastag beton falak egyből nagy mértékben árnyékolták le a WiFi jelet, így az egész házban eléggé korlátozott volt a jelerősség.

Hová jó tenni a routert?

Mivel a routerek körsugárzó antennával vannak szerelve, ezért célszerű minél inkább annak a területnek a közepére tenni, amely területet le szeretnénk fedni WiFi-vel. Érdemes figyelembe venni az ajtónyílásokat, falakat, stb., hiszen ahol tiszta rálátás van a routerre, arra jobban terjed a WiFi jel is.

Amennyiben van álmennyezet, akkor ha mód van rá, nagyon optimális hely a ház/lakás középpontja környékén az álmennyezet felé tenni a routert. De figyelj rá, hogy utólag hozzáférhető legyen a router, vagyis mindenképpen szükséges egy kis szerelőablakot tenni a gipszkartonra, vagy pedig nagyobb méretű süllyesztett lámpa mellé tenni a routert, amit könnyedén kivehetsz, és a helyén hozzáférsz a routerhez, ha valami miatt szerelni vagy cserélni kell.

Azt viszont tudnod kell, hogy a routert bárhová is tervezed tenni, oda mindenképpen szükséges kábeles kapcsolatot kialakítani a modemtől, valamint elektromos csatlakozás is szükséges. Így az álmennyezetes megoldás leginkább új ház építésénél, vagy egy komolyabb felújításnál jöhet szóba, előrelátó tervezéssel.

 

Nálad milyen a WiFi jelerőssége?

Címkék: wifi router tippek-trükkök

3 komment

1988. óta minden évben november 30-án tartják a Computer Security Day -t, vagyis a számítógépes biztonság napját. Ennek apropóján keresett meg bennünket a Kölcsey TV, és kért tőlünk egy pár perces megszólalást a Híradóban.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A YouTube-on is fent van

Ha a TV-ben nem láttad az interjút, akkor megnézheted a YouTube-on (kattints a képre).

Néhány szót ejtünk benne a hekkertámadásokról, kémprogramokról, vírusokról, és persze a legfontosabb tanács amit adhatunk: a fontos adatokat több példányba kell menteni.

 

Neked van biztonsági másolatod a fontos adataidról?

Címkék: youtube adatbiztonság

Szólj hozzá!

Szinte évről évre egyre rövidül az az időszak, amikor az emberek beszerzik a karácsonyi ajándékokat. Aztán jön a kapkodás, veszekedés a webáruházak ügyfélszolgálatával, futárszolgálattal, postával, végül hiányos ajándékokkal érkezik a szenteste.

Adunk pár tippet, hogy Te ne kerülj kínos helyzetbe.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Csak megbízható helyről vásárolj!

Az egyik legfontosabb, hogy csak és kizárólag olyan helyről szerezz be karácsonyi ajándékot, amelyik üzlet megbízható. Egy nevenincs webáruház jó eséllyel semmilyen raktárkészlettel nem rendelkezik, hanem mindig csak a beérkező megrendeléseket szerzi be, és postázza tovább. Ez viszont nagy mértékben lassítja a kiszolgálását, hiszen a posta és a futárok túlterheltek a karácsonyi vásárlás időszakában a megnövekedett csomagmennyiség miatt. Így ha pl. 3 nappal több idő, mire a posta kiszállít Neked egy csomagot, akkor az is 3 nappal több idő, mire a webáruház megkapja az árut a beszállítótól. Feltéve, hogy a beszállítónál van (még) a kinézett termékből.

A másik, hogy ha nevenincs helyről vásárolsz, akkor ott feltehetően nem lesz egy tisztességes, elérhető ügyfélszolgálat. Bizonytalan, hogy fel tudod-e venni velük a kapcsolatot telefonon, válaszolnak-e Neked emailben.

Válassz megbízható üzletet (vagy webshopot).

Webshop vagy fizikai bolt?

Ha megbízható webáruházból vásárolsz, akkor azzal nagy baj nincs, bár érdemes azért több mindenre odafigyelni (írtunk már korábban ezekről). Ugyancsak jó, ha tudod, hogy milyen jogaid vannak vitás helyzet esetén (erről is írtunk már).

Webes vásárlás esetén mindenképpen érdemes bekalkulálni a szállítási határidőket, valamint felkészülni arra, mi van, ha hibás a megrendelt termék csomagolása, vagy szállítás közben megsérült a csomagod. Ez megnöveli az ajándék beszerzési idejét.

A külföldi árurendelést pedig egyáltalán nem javasoljuk, simán előfordulhat 1,5-2 hónapos szállítási idő (de megérkezhet akár 2-3 hét alatt is, csak ez bizonytalan).

Fizikai bolt esetén könnyebb a helyzet. Egyrészt ami fizikailag kézzel fogható és ott van készleten, azt már aznap haza is viheted, így nem kell aggódni azon, mikor érkezik a futár. Az is biztos, hogy a csomagolás sérülésmentes lesz, látod mit veszel meg. Ha nincs is készleten az, amit szeretnél megvásárolni, akkor is rendelést követően meg tudod nézni a terméket az átvétel előtt, így csökkentheted a kockázatot. További előny a fizikai boltban történő vásárlásnál, hogy könnyedén vissza tudsz menni, ha netán reklamációra kerülne sor. Tudsz kihez fordulni segítségért, nyitva tartási időben biztosan találsz ott valakit, aki segíteni tud Neked.

Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Persze mindig mindenki rohan, és a rohanás vége az, hogy néhány ajándékot már nem sikerül beszerezni. Ilynekor jön a B terv, vagyis azért, hogy ne legyen hiány a karácsonyfa alatt, gyorsan veszel valami mást. Az utolsó napokban már szinte mindegy mit, csak ami éppen beszerezhető.

Sokan vásárolnak karácsonyra számítógépet, laptopot. Egy asztali számítógépet alkatrészekből szerelünk össze, így ez nem egy azonnal vihető dolog. Nem úgy működik, hogy besétálsz a boltba, és fél óra múlva kezedben a PC. Mivel a számítástechnikai termékek iránti kereslet is megnő karácsony előtt, ezért természetes, hogy mi is lassabban tudunk elkészíteni 1-1 számítógépet. De egy laptop esetén is praktikus, ha úgy kerül a fa alá a gép, hogy amikor kibontja az ajándékát a gyermek vagy házastárs, akkor be is tudja kapcsolni, és ne egy fekete képernyő fogadja, hanem egy működő számítógép. A szoftveres telepítés és beállítás pedig szintén idő.

Ezek egészen biztosan minden más olyan számítástechnikai üzletnél ugyanígy működik, amely cég számára nem csak az a fontos, hogy minél több mindent adjon el, hanem az is, hogy a vásárlója használatra kész eszközt kapjon, és boldog legyen.

 

Kezdd el időben beszerezni a karácsonyi ajándékokat, és csak megbízható helyről vásárolj. Így biztosan nem fog meglepetés érni, és nem kell kínos perceket átélned szenteste.

Címkék: webáruház tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Manapság szinte minden háztartásban van már WiFi hozzáférés. De vajon tisztában vagy-e azzal, hogy ha nem vagy eléggé körültekintő, akkor más is hozzáfér, nem csak Te?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kulcsszó: van jelszó?

A legalapvetőbb biztonsági intézkedés, hogy jelszóval látod el a WiFi hálózatodat, vagyis csak az tud a WiFi-hez kapcsolódni, aki a jelszót ismeri. Fontos tudni, hogy minden jelszó feltörhető ugyan, de mégis nagy mértékben csökkented a jogosulatlan használatot azzal, hogy jelszóval véded a hálózatot. Gondolj csak bele. Ha Te látsz egy nyitott (jelszóval nem védett) WiFi hálózatot, megpróbálasz rácsatlakozni, ha internetre van szükséged? Jó eséllyel igen. És ha jelszóval van védve, megpróbálod feltörni? Szinte kizárt. Többféle biztonsági szintű jelszót használhatsz. A legrégebbi (elavult és nagyon biztonságtalan) a WEP típusú, de jelenleg a WPA módozat az elfogadott.

A másik fontos dolog: a routernek (ami a WiFi-t adja) nem csak WiFi jelszava van, hanem van egy olyan jelszava is, amivel az adminisztrátori felülethez férhetsz hozzá. Itt lehet beállítani az internet kapcsolatot, a WiFi kapcsolatot, és sok egyéb más dolgot is. Ha ezt a jelszót nem változtatod meg, hanem gyári értéken hagyod, akkor bárki, aki a WiFi-dre tud csatlakozni, ha rosszindulatú, akár Téged is kizárhat a saját WiFi hálózatodból. Nem helyrehozhatatlan, de kellemetlen helyzet.

Ha biztosra akarsz menni

Ha mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a WiFi hálózatodhoz, akkor a WiFi nevét (SSID) is elrejtheted. Ebben az esetben ha valaki megnézi a telefonján vagy laptopján, hogy vajon tud-e valamilyen WIFi hálózatra csatlakozni, akkor csak annyit fog látni, hogy van a közelben egy rejtett hálózat, de a hálózat nevét nem. Így az első lépés, hogy a WiFi hálózat nevét kell beírnia, teljesen pontosan, karakterhelyesen, kis- és nagybetűkre figyelve. És csak ezt követően kell beírni a jelszót. Magyarán a WiFi nevét is tudnia kell és a jelszót is, tehát kvázi olyan, mintha dupla jelszavad lenne.

Miért gond, ha illetéktelenül csatlakozik valaki?

Ha valaki a WiFi hálózatodra csatlakozik, akkor használni tudja az internetet. Ezzel még nagy baj nincs, bár akár vissza is lehet élni vele, hiszen internetes bűncselekmény esetén a Te előfizetésed IP címére bukkanhatnak a hatóságok, és nehéz lesz megmagyarázni, hogy semmi közöd hozzá.

A másik probléma, hogy nem csak az internethez fér hozzá aki felcsatlakozik a WiFi hálózatodra, hanem az összes olyan eszközhöz (számítógép, központi adattároló, stb.), amik a hálózatodra vannak csatlakoztatva. Így akár az adataid is veszélyben lehetnek.

 

Védd jelszóval a WiFi-det, de ha biztosra akarsz menni, akkor a WiFi nevét is elrejtheted.

Címkék: wifi

3 komment

Annyi féle telefon közül lehet már válogatni, hogy az már szinte átláthatatlan az emberek számára. Márpedig így nehéz megfelelő döntést hozni. Kicsit segítünk dönteni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egyáltalán: kell Neked okostelefon?

Az első és legfontosabb alap kérdés az, hogy szükséged van-e valójában okostelefonra, vagy csak vágysz rá, mert manapság mindenkinek az van? Hiszen ha nem használod ki az okostelefon különböző funkcióit, akkor sokkal jobban jársz egy klasszikus "buta" telefonnal. Naptár, ébresztő, számológép, sms és fényképező azokon is van.

Szóval a kérdés: hiányzik-e, hogy a telefonodra megérkezzenek az e-mailek? Hiányzik-e, hogy a telefonodon tudj internetezni, navigációs szoftvert futtatni, időjárás előrejelzést vagy videót nézni, videótelefonálni és számtalan egyéb dolgot csinálni? Ha igen, akkor olvass tovább, de ha csak telefonálni, sms-ezni akarsz, beéred egy naptárral és ébresztőórával, akkor eszedbe se jusson az okostelefon, hanem használd a hagyományos mobilt. Sokkal olcsóbb, strapabíróbb és tovább bírja az akksija egy feltöltéssel.

Ha már okostelefon: iPhone vagy androidos?

Az okostelefonokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Vannak az Apple által gyártott iPhone-ok, és vannak a számtalan gyártó által gyártott androidos telefonok. Az Android a Google fejlesztése, az ő mobil operációs rendszere. A telefon gyártók pedig ezt az operációs rendszert használják a telefonjaikon. Kicsit úgy kell elképzelni, mint a számítógépet. Lehet bármilyen gyártmányú egy számítógép, nagy valószínűség szerint Windows lesz rajta.

Az iPhone-okon az Apple saját fejlesztésű operációs rendszere fut, amit iOS-nek (ejtsd: ájóesz) hívnak. Ez a rendszer viszont csak az Apple készülékein van, tehát az iPhone-okon és iPad-eken.

Hogy melyik a jobb? Nincs ilyen. Attól függ, hogy mire. Ha az egyszerűség és a stabil, gyors működés a legfontosabb szempont számodra, akkor inkább az iPhone való Neked, de ha szereted teljese személyreszabni a telefonodat (akár a menü kinézetét, stb.), szereted a nagyobb szabadságot (a rendszerhez jobban hozzá lehet férni, így sokkal több "rejtett" funkciót is elő lehet csalogatni), akkor az Androidot válaszd.

Ha nem szeretnél túlzottan nagy méretű telefont, akkor egyértelműen az iPhone lesz a Neked való, mivel ő gyárt egyedül 4"-os képátlóval rendelkező telefont, a több gyártó csak ennél nagyobbat. Ha az ár a döntő szempont, akkor inkább az androidos gyártók között kell nézelődnöd.

Ha iPhone-t szeretnél

Régen összesen 2 féle iPhone létezett, ma pedig 5 különféle modellt  árulnak összesen 3 féle méretben, különféle színekben és különböző tárhely mérettel. Összesen 60 modellvariáció közül lehet válogatni. Elképesztő!

A belépő szint az iPhone SE. Ez egy nagyon jó kis készülék, erős hardverrel és kis mérettel (ezáltal kényelmes, kézreálló a használata). A következő lépcső az iPhone 6s, ami kétféle méretben (4,7" a sima, és 5,5" a Plus nevű modell) kapható (a kisebbik is bőven nagyobb, mint az SE), és nem sokkal tud többet, mint az SE. A különbség a 6s javára a nyomásérzékeny képernyő és a gyorsabb ujjlenyomatolvasó.

Ennek utódja a 7-es iPhone, ami sokkal gyorsabb, mint a 6s (ami szintén egyáltalán nem lassú telefon), és a Plus modelleknél dupla kamerával, ami elképesztően jó fotókat képes készíteni. Ennek továbbfejlesztett változata az iPhone 8, ami még tovább gyorsult (annyira gyors a processzora, hogy felsőkategóriás laptopok processzorait is megveri), és megkapta a vezeték nélküli töltés lehetőségét, vagyis mostantól úgy töltheted fel az iPhone-t, hogy nem szükséges kábelt csatlakoztatod a telefonhoz.

Az iPhone X pedig a csúcs, 5,8"-os kijelző mérettel. Az egyik nagy újdonság a korábbi modellekhez képest a hatalmas kijelző, ami a telefon teljes előlapját kitölti, vagyis jóformán nincs körülötte perem. A másik elképesztő újdonság az arcfelismerés, Apple nyelven Face ID. Erről írtunk néhány hete.

Ha megvan, hogy melyik iPhone modellt szeretnéd, akkor már csak színt és tárhely méretet kell választanod.

Ha Androidot szeretnél

Úgy érzed, kicsit kusza az iPhone kínálat? Na akkor kapaszkodj. Több 100 gyártó több ezer modelljéből lehet válogatni Androidos telefont. Mégis azt javasoljuk, hogy próbáld szűkíteni a kört, mert másként nagyon nehéz lesz kiválasztani a megfelelő telefont. Határozd meg, hogy mekkora méretű telefont szeretnél, és kb. mennyi pénzt szánnál rá. Érdemes kitalálni, hogy mely gyártó telefonjai szimpatikusak számodra. A legnépszerűbbek: Samsung, LG, Huawei, Xiaomi.

Mivel a kínálat borzasztóan nagy, így érdemes a várható felhasználási igények alapján behatárolni, hogy mely modell felel meg Neked, de ha ezzel nem boldogulsz, akkor kérd szaküzlet segítségét. Fontos szempontok lehetnek: képernyő méret, sebesség, fényképezőgép tudása, akku üzemidő, egy vagy két SIM kártyás modell, vízállóság.

Nagyon nehéz olyan bőséges termékkínálatból dönteni, mint amilyen bő kínálat az androidos mobilok piacán van, de talán ezek segítenek kicsit tájékozódni. 

 

Te milyen okostelefont használsz?

Címkék: apple iphone android ios

Szólj hozzá!

Manapság nem ritka a több száz mbit/mp vagy akár az 1 gigabit/mp sávszélességű internetkapcsolat előfizetés lakossági fogyasztóknak. De honnan tudod, hogy tényleg annyit kapsz-e, mint amennyiért fizetsz, vagy annál kevesebbet?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Kezdjük egy kijózanító ténnyel

Minden internet előfizetésnél a megadott sávszélesség csak egy elméleti maximum, vagyis azt jelenti, hogy ideális esetben AKÁR el is érhető a sávszélesség a csomagban reklámozott sebességet. A UPC-nél például a 240 mbit-es csomagnál az ígéret úgy szól, hogy 240 mbit/mp a letöltési, és 20 mbit/mp a feltöltési sebesség. Ám a garantált sávszélesség csak letöltésnél 60 mbit/mp, feltöltésnél pedig 5 mbit/mp.

Ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy csak ennyit tud. Ez azt jelenti, hogy reklamálni csak akkor tudsz a szolgáltatódnál, ha a garantált sávszélességet sem biztosítja számodra. Tehát hiába fizetsz elő 240-es internetre, ha "csak" 60 mbit/mp -et kapsz, akkor a szolgáltató szemszögéből minden rendben van.

De honnan tudod, mennyit kapsz?

Meg tudod mérni, mennyit kapsz!

Vannak olyan weboldalak, amik segítségével megmérheted, hogy ténylegesen mekkora az a sávszélesség, amennyit a számítógéped (telefonod, tableted, stb.) éppen aktuálisan kap. Ilyen például a www.speedtest.net oldal is. A használata végtelenül egyszerű, kattints a középen lévő "GO" feliratú gombra, és máris kezdődik a mérés. A mérés végeztével három adatot fogsz megkapni: az ún. ping időt, a letöltési és a feltöltési sebességet.

Egy kis segítség a megfejtéshez

Segítünk, hogy tudd, mi mit jelent.

A ping idő az, amennyi idő eltelt a számítógéped és a szerver közti kommunikáció között. Magyarán a számítógéped küldött egy kérést, amire a szerver válaszolt. Az elküldés és a válasz fogadása között ennyi idő telt el. Ez kb. 15-40 ms (ezredmásodperc), ha szélsőségesen magas, akkor az nem teljesen optimális, ha alacsonyabb, az természetesen csak jó.

A letöltési sebesség azt mutatja meg, hogy a számítógéped egy másodperc alatt hány mbit adatot tud letölteni. Ha például weboldalakat nézegetsz, email csatolmányokat nyitsz meg, vagy videót nézel az interneten, az mind letöltés.

A feltöltési sebesség ennek a fordítottja, vagyis azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány mbit adatot tud feltölteni a számítógéped. Ha például egy emailt küldesz el, vagy videót töltesz fel a Facebookra, az mind feltöltés.

A mbit (megabit) az a megabájt (MB) 1/8-ad része, vagyis 8 mbit tesz ki 1 MB-ot. Ha például HD (720p) felbontású YouTube videót nézel, az kb. 2 MB/mp adatfolyamot jelent, tehát ahhoz, hogy HD-ban tudj YouTube-ozni, ahhoz legalább 16 mbit/mp letöltési sebesség szükséges.

Mi van, ha a sávszélességed elmarad az elvárttól?

Fontos tudni, hogy a sávszélesség mérésénél nem az internet kapcsolatod sebességét méred, hanem a számítógép (vagy telefon, tablet, stb.) internet elérésének a sebességét. Ha túl lassú, annak több oka is lehet. Például vírusos a számítógéped, vagy nem megfelelő illesztőprogrammal van feltelepítve a hálózati kártyád. Laptopoknál energiagazdálkodási beállítás is képes a WiFi sebességét visszavenni.

De nézzünk pár konkrétumot. A WiFi kapcsolat a legtöbb esetben 50-70 mbit/mp sávszélességre képes, nagyon ritka, hogy ennél többet tudjon, de gyakori, hogy csak 20-30-at tud. Ahhoz, hogy nagy sávszélességet tudj elérni, fontos a router minősége (és beállítása), a készülékben a WiFi kártya minősége (és beállítása), és persze a jelerősségen is sok múlik.

Kábeles kapcsolat esetén (pl. számítógép és router között) gyakori a 100 mbit/mp felső korlát. Ezt a korlátot csak úgy lehet kitolni, ha megfelelő a routered és megfelelő hálózati kártya van a gépedben (mindkettőnek képesnek kell lenni az 1 gigabit/mp adatátvitelre).

Fontos tudni, hogy ha egyszerre többen is használjátok az internetet, akkor a sávszélesség megoszlik. Vagyis ha valaki YouTube-ozik, akkor a többieknek már kevesebb sávszélesség marad.

Összességében elmondható, hogy sok különböző oka lehet annak, ha a sávszélesség nem éri el a kívánt szintet, de érdemes megnézni, hogy valójában milyen gyors az interneted. Ha nem eléggé, először a saját eszközeidet és beállításaidat kell végignézni, és csak utána reklamálni a szolgáltatónál.
 

Neked milyen gyors az interneted?

Címkék: tippek-trükkök internet sávszélesség speedtest.net

Szólj hozzá!