A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Gyakran felmerülő, újra és újra visszatérő probléma, hogy hogyan lehet a YouTube-on lévő videókat letölteni. Van mindenféle program rá, és különféle weboldalak is, mi is írtunk már erről a témáról.

Akkor miért írunk újra? Mert találtunk egy még egyszerűbb módszert!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány a YouTube!

Egyszerűen csak menj a YouTube-ra, és keresd ki a videót, amelyet szeretnél letölteni.

Kattints a címsorra, és a www. mögé a youtube.com elé írd be azt a szócskát, hogy "conv".

Példa:

Ezen a címen találsz egy YouTube videót, amin bemutatjuk, hogy a Skoda Superb hogyan képes együttműködni egy modern okostelefonnal.

https://www.youtube.com/watch?v=0uzSMZOK4k4

A címsorban írd át, és ez lesz belőle: https://www.convyoutube.com/watch?v=0uzSMZOK4k4

 

Ha megfigyeled, a két cím között csak a "conv" szócska a különbség.

Itt három lehetőség közül választhatsz:

1. Convert to MP3 - ez esetben csak a hanganyagot tölti le, videót nem. Például videoklippeknél lehet ez jó.

2. Convert to GIF - ez csak mozgóképet tölt le (rossz minőségben) és hang nélkül.

3. Convert to MP4 - ez esetben tölti le a teljes videoanyagot hanggal együtt.

 

Egy pici gondolkodás után kiírja Neked az oldal, hogy milyen hosszú a video amit le fogsz tölteni, az milyen minőségű, és hány MB a mérete. Jobb felül a fogaskerékre kattintva egyébként átállíthatod a letölteni kívánt video minőségét, a fájl nevét, stb.

 

Kattints a piros Convert feliratú gombra, majd miután véget ért a folyamat, kattints a "Click here" feliratra a letöltéshez.

Ennyi a bűvészet, és már le is töltöttél egy videot. Ha kész, kezdheted a következőt.

 

Könnyedén és gyorsan letölthetsz bármilyen YouTube videot, csak ne feledd a 4 betűt: conv

Szólj hozzá!

Amikor számítógépet vásárolsz, az egyik legalapvetőbb kérdés a processzor típusa. Most nem is arra gondolunk, hogy mennyire legyen gyors, hanem alapvetően arra, hogy melyik gyártó processzorával legyen szerelve a számítógéped.

A számítógépeknél két gyártó létezik. Az egyik az Intel, a másik pedig az AMD. De melyik a jobb?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a processzor?

A processzor tulajdonképpen a számítógép agya. Ez végzi el a számítási műveleteket. Minden feladat, amit a számítógépednek kiadsz (vagy a számítógéped automatizálva elindít), egy sor számítást követel. Ezeket a számítási feladatokat végzi el a processzor, és minél bonyolultabb, minél összetettebb a kiadott feladat, annál több ideig tart.

Egy gyorsabb processzor egységnyi idő alatt több számítási műveletet képes elvégezni, mint egy lassabb processzor, ezért lesz gyorsabb a számítógép. Az elvégzendő számítási művelet mindkét processzornál ugyanannyi, de a gyorsabb processzor a fenti állításunk miatt kevesebb idő alatt végez a feladatokkal, ezáltal az adott program hamarabb elindul, vagy gyorsabban végrehajtja az utasításainkat.

Na de akkor Intel vagy AMD?

Vannak, akik esküsznek az Intel processzoraira, és vannak, akik az AMD-t favorizálják. Természetesen akik erősen kötődnek bármelyik márkához, úgysem meggyőzhetők a konkurencia eredményeiről. Azonban ha Te mindössze egy jó számítógépet szeretnél magadnak, akkor válaszd azt, ami jobban passzol a Te felhasználási igényeidhez.

Az alábbi támpontok elsősorban a saját tapasztalatainkat mutatják, és semmiféle tudományos, világszintű kutatás eredményére nem támaszkodnak. De több, mint 10 ezer számítógép megjavítása után azt gondoljuk, elég jó tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy ezeket le merjük írni.

Laptop esetében csak és kizárólag Intelt javaslunk. Az AMD processzorai több hőt termelnek, és a laptopoknál ennek a hőnek az elvezetése nehézkes, az esetek nagy részében nem kielégítően megoldott. Ez pedig a laptop idő előtti tönkremenetelét eredményezheti. Tulajdonképpen nem a processzorral van a hiba, hanem a nem megfelelő hűtéssel.

Egy egyszerű ökölszabály az asztali gépekhez: ha munkára vagy egyszerű otthoni célra vásárolsz számítógépet, válaszd az Intel processzorait. Ha játékra, akkor talán jobb választás lehet AMD.

Szintén ökölszabály, hogy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor az AMD a Te márkád, míg ha igazán kimagasló teljesítményre vágysz, akkor az Intel nyújt megoldást a problémádra.

Ha a villanyszámla is szempont (vagy laptopoknál az akku üzemidő), akkor az Intel a jó választás, mivel az AMD processzorai hasonló teljesítmény mellett több energiát fogyasztanak (akár 2-2,5-szerest is).

Akkor melyik a jobb?

Az előbb csak nagyon elnagyolva, és nagyon felületesen mutattunk be pár olyan döntési szempontot, amik segíthetnek kiválasztani a megfelelő gyártót. Kismillió szempontot, teszteredményt és tanulmányt vonultathatnánk fel, hogy igazságot tegyünk. De mi a Te nyelvedre fordítva, leegyszerűsítve próbáltuk emészthetővé tenni a témát.

Ezzel együtt egy saját álláspontot elárulunk: az esetek 95%-ában az Intel a jobb választás megítélésünk szerint, elég ritka olyan eset fordul elő, hogy az AMD processzorával jár jobban a vásárló.

Mindettől függetlenül azt javasoljuk, hogy mielőtt számítógép vásárlásra adod a fejed, egyeztess egy szakemberrel (aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik), és mondd el neki, pontosan milyen feladatokra is fogod a számítógépedet használni. Így bizonyára tud Neked kellő segítséget adni a választáshoz.

 

Válassz a saját felhasználási igényeidnek megfelelő processzort, de célszerű kikérni egy szakember segítségét is.

Címkék: intel amd cpu proceszor

9 komment

Alighogy fellélegeztünk a fájl-elkódolós vírusok után, máris itt egy újabb zsarolós vírus. Ha találkozol vele, így úszhatod meg.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi ez az új vírus?

Ha megkapod ezt a vírust, akkor egy Hitler fotó jelenik meg a gépeden, és felszólít arra, hogy 1 órán belül 25 eurót, vagyis kb. 8 ezer forintot fizess, különben törli az összes fájlodat a számítógépedről. "Mellékhatás", hogy a gépet zárolja, így nem tudsz közben sem dolgozni, sem kikapcsolni, elvileg csak és kizárólag a kifizetést engedi.

Ha fizetnél, akkor egyébként egy Vodafone feltöltőkártyát kell ilyen értékben vásárolnod, és annak a feltöltőkártyának a számát beírni a mezőbe.

Ne fizess!

Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy ne fizess. Egyrészt soha nem bízhatsz valakiben, aki zsarolni próbál, hogy vajon állja-e a szavát, és a fizetés után valóban visszaállítja a fájljaidat. Aztán ha mégis, mi garantálja, hogy 1 óra, 1 nap vagy 1 hét után nem fog újabb 8 ezer forintot kérni Tőled?! Semmi.

Védekezz, és kapcsold ki a gépet. Azonnal!

Ehelyett egyrészt készíts mindig biztonsági másolatot az adataidról egy külső adattárolóra, ezt sosem győzzük eléggé hangsúlyozni. Egy biztonsági mentés bármikor jól jöhet, de a legújabb vírus típusok ellen mindenképpen nagy segítség lehet.

Ha pedig baj van, és megjelent a vírus a gépeden, akkor egyszerűen kapcsold ki és áramtalanítsd azonnal. Ha vannak megfelelő eszközeid és kellő szaktudásod, akkor persze magadnak is megcsinálhatod a fájlok megmentését, de ha nincs, akkor fordulj szakszervizhez.

A számítógépedet semmiképpen se indítsd el! A merevlemezt szereld ki a számítógépből, majd egy másik géphez csatlakoztatva mentsd le őket.

Ezt követően vagy teljes meghajtótörlést végzel és újratelepítést követően visszamásolod az adataidat, vagy elindítod a gépedet (mit sem törődve az adataid törlésével - hiszen van másolatod), és leírtod a vírust róla.

Miután vírusmentes a géped, másolhatod vissza az adatokat, de a másolati példányt semmiképpen se töröld le!

 

Óvd meg az adataidat, hisz ez a legnagyobb érték a számítógépedben, és készíts róluk biztonsági másolatot!

Szólj hozzá!

Elstartolt az Olimpia, szurkolhatunk a hazánk sportolóinak. A Facebook szeret minél aktuálisabb lenni, és lehetőséget ad arra, hogy ideiglenes profilképet állíts be, ezzel (is) megmutatva a világnak, kiknek is szurkolsz.

Megmutatjuk, hogyan állíthatod be Te is a magyar zászlós, riói logós profilképet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Így állítsd be Te is!

Kattints erre a linkre, és eljutsz az ideiglenes profilkép oldalra. A legördülő listából kiválaszthatod, milyen (sport)eseményhez szeretnél ideiglenes profilképet beállítani. A listában találhatsz nemes ügyre és egyéb témákra vonatkozó profilkép kereteket is, de többségében sporteseményeket fogsz találni. Keresd ki a Rio 2016 lehetőséget, majd a felkínált zászlók közül keresd meg a magyar zászlót.

Ha rákattintottál a magyar zászlóra, bal oldalon láthatod is, hogyan fog kinézni a profilképed. Ha nem tökéletes, akkor a kép méretezésével, illetve mozgatásával korrigálhatod az elrendezést.

Miután ezzel megvagy, alul megadhatod, hogy mennyi idő után állítsa vissza a Facebook az eredeti profilképedet. Megadhatsz egyéni dátumot is, de választhatod a "Soha" lehetőséget is, ez esetben csak akkor fog visszaállni a korábbi profilkép, ha azt Te sajátkezűleg visszaállítod.

 

Szurkolj Te is a magyaroknak a riói olimpián! Hajrá magyarok!

#Rio2016 #HUN

Címkék: facebook #HUN #Rio2016

Szólj hozzá!

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp és a Viber után a Messenger is kapott egy új funkciót, amivel titkosíthatók az üzenetek, vagy akár önmegsemmisítők is lehetnek.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mire jó?

A titkosított formában küldött üzenetek úgy vannak elkódolva, hogy azt csak Te mint feladó, illetve a címzett(ek) tudják olvasni. A Facebook szerverei számára is titkosított karakterlánc vándorol, így ők sem tudják visszafejteni, miről is leveleztek. A nagytestvértől félők pedig végképp megnyugodhatnak: a CIA és egyéb titkosszolgálatok mostmár nem fogják megtudni, mikorra tervezitek a barátokkal a kerti szalonnasütést.

Az önmegsemmisítő üzenetek lehetősége még izgalmasabb, ugyanis beállíthatod, hogy az elküldött üzeneted mennyi ideig maradjon meg. Ha az idő letelik, utána a címzettnél és nálad is végérvényesen törlése kerül. Így ha kényes témában szeretnél levelezni, később az nem visszakereshető.

Megint más kérdés, hogy a képernyőfotózást nem tudják tiltani, és úgy még mindig könnyedén menthetők az üzenetek, de a módszer mindenképpen csökkenti az esélyét annak, hogy véletlenül mentésre kerüljön olyan, amit nagyon nem szeretnél.

Így tudod beállítani

Íme egy kis video, hogyan állíthatod be ezt a funkciót:

*ha nem jelenik meg a video, akkor itt megtekintheted: https://youtu.be/gIJV33hir9o

Nem találod? Ne aggódj!

A Facebook szokásának megfelelően fokozatosan vezeti be az újítást, szóval ne aggódj, ha nem találod az új funkciókat magadnál, hamarosan elérhető lesz. Nyár végéig elvileg mindenki megkapja az újítást.

 

Ha elérhető Nálad az üzenetek titkosítása, akkor kapcsold be ezt a funkciót.

Címkék: messenger facebook adatbiztonság

Szólj hozzá!

Na nem is az a lényeg, hogy az üzletünk hány méter a Spartól, hanem az, hogy a Google térképen van egy olyan kevésbé ismert funkció, mely segítségével akár ezt is megtudhatod.

Meg is mutatjuk, hogyan!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány a Google Maps

Először is a maps.google.com címen indítsd el a Google térkép szoftverét. Keresd ki azt a területet, ahol mérni szeretnél, majd kattints a kiindulási pontra jobb egérgombbal, és válaszd a felugró menüből a távolságmérés opciót.

Egy jelölő pont fog a térképre kerülni. Ez után kattints a mérni kívánt szakasz következő pontjára, és már láthatod is, légvonalban hány méter van a két pont között.

Folytathatod a mérést további kattintásokkal, így akár egy sok pontból álló útvonal távolságát is lemérheted méterben.

Térképen és műhöldképen is működik

Teljesen mindegy, hogy térkép nézetben vagy, vagy műhöld nézetben, mindkét esetben tökéletesen használhatod a távolságmérést, ugyanúgy, mint egyébként.

Sőt, ha már egy mérést elindítottál, közben is válthatsz a kétféle nézet között.

Ha pontosítani szeretnéd a mérési pontokat, akkor bal gombbal megfoghatod a leszúrt jelölőket, és áthelyezheted őket máshová. Érdemes jobban belenagyítani a műhöld képbe, és máris pontosabb tudsz lenni.

Mi mindenre lehet használni ezt a szolgáltatást?

Természetesen amire csak szeretnéd, de hasznos lehet mezőgazdaságban pl. földterületek mérésére. Ha körbezársz a jelölőkkel egy területet, akkor nem csak a körvonal távolságát mondja meg, hanem azt is, hány négyzetméter a bezárt terület, függetlenül attól, hogy mennyire szabálytalan a forma.

De ha szeretnéd megmérni, hogy a telkedhez hány folyóméter kerítés szükséges, akkor sem kell kimenned egy mérőszalaggal, megtudhatod az íróasztalod mellett ülve is.

És természetesen lemérheted, hány métert kell sétálni a gyereknek a buszmegállóig, vagy milyen messze van a legközelebbi pékség az otthonodhoz.

 

Ha nem ismerted a Google Maps távolságmérés funkcióját, akkor próbáld ki. Hasznos funkció és jó móka :)

 

UI: és a válasz: 500 méterre van a MasterMind a Spar körforgalomtól.

Címkék: google maps tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Nem egészen két héten belül véget ér a lehetőség, hogy ingyen frissíts Windows 10-re a korábbi (jogtiszta) Windows-odról.

Érdekes utat járt be a Windows az elmúlt 1 évben, azóta lehet ugyanis hozzájutni ingyenesen a legújabb Windows-hoz azoknak, akik jogtisztán használták a Windows 7-es vagy 8-as rendszert.

Voltak, akik frissítettek, és szeretik, voltak akik frissítettek és rengeteg problémájuk lett, és voltak, akik inkább nem mertek frissíteni. Mi is többnyire azt javasoltuk, hogy ha jelenleg stabilan működik a gép, akkor kerüld el a frissítést, mert ami jó, azt ne rontsd el. De lassan az ingyenes frissítési lehetőségnek vége. Akkor most kell frissíteni vagy sem? Megnézzük.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis visszatekintés az elmúlt 1 évre

Az egész ott kezdődött, hogy arról szóltak a hírek, ingyenes lesz a Windows 10. Sokan kételkedtünk ebben, hiszen a Microsoft sosem volt híres az ingyenes szoftverekről, de annyira szerették volna, hogy a Windows 10 széles körben terjedjen el, hogy végül bevállalták, 1 évig ingyen frissíthet az, akinek Windows 7 vagy Windows 8 (8.1) fut a gépén. Akkoriban írtunk is a témában, itt elolvashatod. 

Aztán eljött a július 29, amikortól az ígéretek szerint ingyen lehetett frissíteni. Elsőre úgy tűnt, a Microsoft stratégiája bejött, az első 24 órában 14 millióan frissítettek az új rendszerre. Rögtön megjelentek a frissítési csomagok is, azóta pedig rengetek újabb frissítés érkezett a Windows 10-re. Akkori írásunkat itt olvashatod.

Akik nem frissítettek, azokat pedig idegesítette a Windows a folyamatosan felugráló ablakokkal, hogy valahogy rávegyen a frissítésre. Kis trükkel ki lehetett kapcsolni az idegesítő és erőszakos próbálkozásokat, erről itt írtunk.

Aztán jött a Microsoft újabb, még erőszakosabb próbálkozása, amikor képes volt felhasználói beavatkozás és kattintás nélkül is feltelepíteni az új rendszert a gépedre, ha akarod, ha nem. Itt az erről készült írás.

És írtunk még arról, hogy ha mégis feltelepült a gépedre a Windows 10, akkor ha szeretnél, visszatérhetsz a régi rendszeredhez is.

Voltak problémák, és még vannak is

Sok ügyfelünknek gyűlt meg a baja a 10-es Windows-zal, nem minden hardver kompatibilis vele, és hiába tűnt úgy elsőre, hogy minden jól fog működni, bizony sok zavar jelentkezett. Előfordul, hogy alvó módból nem tud visszatérni a gép, olyan is, hogy nincs kép a monitoron, de olyan is, hogy a billentyűzet nem működik, vagy csak néha. Ezeken túl a komolyabb tudású hangkártyák sem minden esetben tudták azt nyújtani, amit a korábbi rendszerekkel igen.

De hangsúlyozzuk, ezek néhány esetben fordultak elő, nem kell messzemenő következtetést levonni ezekből. Nem jelenti azt, hogy minden gépen rossz a Windows 10. Az arány valahol 20% körül van, és többnyire a régebbi (értsd 3-4 évnél idősebb) gépek esetén jelentkezik probléma nagyobb arányban. 

Miért érdemes mégis frissíteni?

A problémák ellenére érdemes megfontolni a frissítést, hiszen július 29-én lejár az 1 éves időszak, amíg ingyenes a váltás. Mivel a Windows 10 a Microsoft tervei szerint az utolsó Windows kiadás, innentől csak ez fog újabb és újabb frissítéseket kapni, nem lesz sosem teljesen új rendszer, így a Windows 10 egy nagyon sokáig (örökké?) támogatott rendszer lesz, míg a korábbi Windows 7/8/8.1 rendszerek támogatottsága előbb utóbb lejár, ahogyan néhány éve az XP-nél történt.

Ha szeretnéd elkerülni a frissítéssel esetleg felmerülő nehézségeket és problémákat, akkor fordulj szakemberhez, aki tud segíteni a frissítésben, és jó eséllyel megoldja a felmerülő nehézségeket. Mert a fent leírt Windows 10 frissítés utáni problémák egy része megoldható, és csak egy része olyan, ami összeegyeztethetetlen a Windows 10 rendszerrel, és muszáj visszatérni a régebbi Windowsra.

 

Jól gondold meg, akarsz-e frissíteni, de ha igen, akkor azt most kell megtenned. Ha nem vagy biztos magadban, akkor pedig fordulj szakemberhez és kérd a segítségét.

Címkék: windows szoftver tiszta szoftver windows 10

Szólj hozzá!

A számítástechnika nyújtotta lehetőségek az élet egyre több területére beszivárognak, és az okostelefonokkal egyre több mindent tudunk vezérelni.

Az szinte alapelvárás, hogy egy kamerarendszer képét lehessen okostelefonról nézni, de ennél jóval extrémebb feladatokat is elláthatnak az okoseszközök. A teljesség igénye nélkül nézzük, hogyan lesz ebből (fél)intelligens ház!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mitől intelligens egy ház?

Nem is túl régen egy házban a konnektorokon és a lámpákon kívül a TV-hez kellett csak vezeték, és itt nagyjából véget is ért egy ház felszereltsége.

Ezzel szemben egy modern, ún. intelligens ház úgy néz ki, hogy van egy központi számítógép (ez a rendszer agya), és még a legegyszerűbb villanykapcsoló jele is ehez a központi egységhez fut be, de ugyanide jön a klíma és fűtésvezérlés, a kaputelefon, a kamerarendszer, az elektromos redőny, egyéb árnyékolók, netán szauna vagy uszoda vízhőmérsékletét kezelő vezérlés is. És a lehetőségek természetesen kimeríthetetlenek, mindig lesz egy újabb terület, ami ráköthető a ház intelligens központjára.

A rendszer lényege, hogy ezen a központi egységen keresztül a ház minden ide bekötött részét elérhetjük és vezérelhetjük. A rendszerhez tartoznak vezérlőtáblák is, amik tulajdonképpen egy táblagéphez hasonlítanak. Ezeket aztán a ház bármely részére el lehet helyezni, így teljesen mindegy, hogy a ház melyik részén vagy, le tudod engedni egy másik helyiségben a redőnyt, felkapcsolhatod a lámpát, vagy bekapcsolhatod a szellőztetőrendszert, kinyithatod a kaput, stb. Természetesen különféle jogosultsági szintek állíthatók be felhasználónként, így pl. a gyerekek nem tudják elállítani a fűtést vagy kinyitni a kaput, de a redőnyt és a világítást kapcsolgathatják. Kivéve például a szülői hálóét, ha onnan kizárjuk őket a rendszerből.

Izgalmas és érdekes, de még durvább, ha a központi agyát a rendszernek internethez csatlakoztatod. Ekkor ugyanis az internetkapcsolaton keresztül akár az okostelefonodról vagy táblagépedről is vezérelheted a házadat, a világ bármely pontjáról. Ha például nyaralsz, akkor is elindíthatod a szellőztető rendszert, hogy ne legyen állott a levegő a házban mire visszaérsz, de elő is fűthetsz vagy hűthetsz, hogy kellemes legyen a levegő hőmérséklete, amikor belépsz a házba.

Egy ilyen intelligens ház kialakítása jóformán csak új építésnél lehetséges, meglévő háznál egyszerűen olyan mértékű átalakításokat igényelne, ami nem éri meg. Na persze kérdés, hogy egyáltalán új háznál mennyire éri meg, hiszen rendkívül drága dolgok ezek, függően attól, hogy mennyi funkciót szeretnél intelligenssé varázsolni, nem nehéz a 10 millió forintos szintig eljutni, de ennek többszörösét és láttunk már.

Minden esetre olyannyira nő az igény ezekre a megoldásokra - melyek idővel bizonyára sokkal olcsóbbak és elérhetőbbek lesznek - hogy az Apple például a szeptemberben érkező iOS 10 operációs rendszerébe (mely az iPhone-okon és az iPad-eken fut) már rendszer szinten integrált be intelligens ház vezérlő alkalmazást.

De ha tetszik Neked a telefonról vezérelt ház, ám nincs erre sok millió forintod, ne csüggedj, van ennél nagyságrendekkel olcsóbb félmegoldás is. Olcsó nem lesz, de olcsóbb igen.

Ilyen egy félintelligens ház

Ha például vásárolsz egy klíma berendezést, akkor kis körültekintéssel választhatsz olyan modellt, mely WiFi képes (vagy opciós WiFi kártya vásárolható hozzá), és a klímád így rá tud kapcsolódni a routeredre. A telefonodra pedig tudsz letölteni egy külön kis programot, amely segítségével vezérelhető a klíma. Ez házon belül megoldás, ha házon kívülről is szeretnéd vezérelni a klímádat, akkor pedig egyszerűen egy átjárást kell biztosítani a routereden, és máris biztosított a lehetőség arra, hogy a világ bármely pontjáról be tudd állítani az otthoni hőmérsékletet.

Természetesen ugyanilyen módon lehet modern kazánokhoz is vásárolni hálózati modult, és néhány szauna is képes a routeredhez csatlakozni, ahogyan riasztórendszerek, kaputelefonok is.

Létezik például olyan kaputelefon, amelynél ha nem reagálsz a csengetésre, akkor átirányítja a csengetést a telefonodra, ahol látod még a kamera képét is, és a telefonodról nyithatod ki a kaput - ha szeretnéd. Sőt, ha egyáltalán nem reagáltál a csengetésre, akkor lefotózza azt, aki csengetett, és elküldi Neked a telefonodra, hogy tudd, ki keresett, amíg Te távol voltál.

Tehát így modulárisan is lehet egy-egy kütyüt intelligenssé és akár okoskészülékről vezérelhetővé tenni, és bár nem lesz olyan integrált és "gyári" megoldás, mint egy teljes intelligens ház rendszer, de könnyedén megvalósítható egy már meglévő otthonban is, ráadásként költségek terén sem megfizethetetlenül drága. Csak egy példa, hogy mit értünk az alatt, hogy nem megfizetethetetlen: egy WiFi vezérlésű klíma 20-30 ezer forinttal kerül többe, mint egy hagyományos, csak távirányítóval vezérelhető. Ennyit már megérhet, hogy a hazaérkezésed előtt fél órával telefonról elindítod, hogy mire hazaérsz, már kellemes legyen a levegő.

 

Az intelligens ház drága mulatság de kényelmes, a félintelligens nem sokkal kényelmetlenebb, de jelentősen olcsóbb.

Címkék: smart home okosház intelligens ház

Szólj hozzá!

Email címe mindenkinek van, de nem mindenki egyformán kezeli a leveleket. Vannak, akik egyszerűen egy böngésző ablakban bejelentkeznek a Gmail, Freemail, vagy egyéb fiókjukba, míg mások levelezőprogramot használnak.

Melyik a jobb? A két megoldás ötvözése a legideálisabb.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A levelezőprogram előnyei

A levelező programok letöltik az email kiszolgáló szerverről a leveleidet, és azokat a saját számítógépeden tárolják. Így bármikor elő tudod keresni a régi leveleidet, akár élő internetkapcsolat nélkül is.

Sokkal pontosabb és gyorsabb kereséseket tudsz indítani a levelek között, ugyanis egy jó levelezőprogram nem csak a levek tartalmában keres, hanem akár a mellékelt csatolmányok tartalmában is. Ha például egy Word fájlt kapsz csatolmányként egy ismerősödtől, amiben a görög saláta receptje áll, akkor a levelezőprogram keresőjébe ha beírod, hogy olívabogyó, akkor is meg fogja találni az adott emailt.

Ugyanez működik Excel, PDF és több hasonló csatolmány esetén is.

További előny, hogy ha a levelezőprogramodat a háttérben futtatod és nem zárod be, akkor - megfelelő beállítás esetén - folyamatosan (vagy rendszeresen, bizonyos időközönként) ellenőrzi, érkezett-e újabb leveled, és ha igen, arról kis értesítő ablakot dob fel Neked. Így nem kell újra és újra bejelentkezned egy böngészőben a leveleződbe, hogy lásd, írt-e Neked valaki.

A levelezőprogramban tárolhatsz nagyon sok levelet, akár évekre visszamenőleg is, több tízezret is. Ha letöltöd a szerverről a leveleket, akkor a kiszolgálón a tárhely korlátoktól megszabadulsz és nem kell attól félned, hogy betelik. Ugyan sok olyan szolgáltató van, ahol már ez nem gond, mert nagyon sok tárhelyet biztosít, de még mindig vannak olyanok, ahol bizony könnyedén el lehet érni a keretet, és törölni kell a régi levelekből.

Akkor mi a hátránya a levelezőprogramnak?

Kétféle módon lehetséges beállítani egy levelező programot. Az egyik változatnál a leveleket letölti a szerverről, és utána a szerverről törlődik is a levél, csak a Te gépeden van meg. Ez nem egy célszerű beállítás, hiszen egyrészt jó, ha van egy biztonsági másolat a szerveren a leveleidről, másrészt ha letöltötte például a számítógéped, akkor onnantól csak ott tudod megnézni a levelet.

Köztes megoldás, ha úgy van beállítva, hogy ugyan törölje a levelet, de késleltetve, 1-2-3 hét múlva. Egyrészt ha több eszközön is be van állítva az email fiókod, akkor ha a megadott időn belül a többi eszközöd is csatlakozik a szerverhez, akkor mind letölti a leveleidet, míg az előbb leírt változat esetén ha letöltötte valamelyik, és azonnal törli is a szerverről a leveleket, akkor a többi eszközöd már nem fogja tudni letölteni az(oka)t a levele(ke)t.

A másik beállítási mód - és mindenképpen ezt javasoljuk -, ha a szerveren mindig megmard minden levél, és az eszközeid csak egy példányban letöltik. Így lehetséges, hogy minden eszközödön ugyanúgy megtalálható lesz az összes leveled. Ezt ún. IMAP kapcsolattal érdemes beállítani, mert akkor az elküldött leveket is feltölti a levelezőprogram a szerverre, ahonnan átkerülnek a többi eszközödre. Tulajdonképpen az összes eszközöd, valamint a levelezőkiszolgálód 100%-osan szinkronban vannak folyamatosan. Ez a legjobb beállítási mód, az egyedüli hátránya, hogy tárhelyigényes (elsősorban a levelező szolgáltató részéről).

És mi a legideálisabb megoldás?

Mint láthattad, előfordul, hogy a beállítások úgy vannak megadva, hogy a szerverről letöltést követően törölje a rendszer a leveleket. Itt az a baj, hogy ha bárhol máshol vagy, a számítógépedtől távol, akkor nem férsz hozzá a leveleidhez. Nem tudod megtenni, hogy egy kölcsön számítógép elé leülsz, bejelentkezel egy böngészőből a levelezőkiszolgálódhoz, és megnézed a leveleidet.

Ha viszont az előbb leírt IMAP kapcsolatot használva szinkronban tartod a leveleidet az összes levelezőprogramod és a levelező kiszolgálód között is, akkor élvezheted a levelezőprogramok előnyeit is, ráadásként ugyanúgy hozzáférsz a leveleidhez a hagyományos módon, vagyis webes felületen is. Így ha az otthoni géped letölti a leveleket, a munkahelyeden is gond nélkül hozzáférsz ugyanazokhoz.

 

Használj levelezőprogramot, de mellette ne mondj le a webes elérésről sem! A kettő együtt minden helyzetben hozzáférést biztosít a leveleidhez.

Címkék: email thunderbird outlook tippek-trükkök email szoftver

Szólj hozzá!

Egy Chrome bővítmény segítségével sokkal gyorsabban tudsz emailt írni Gmail-en, mint eddig.

Az okostelefonoknál már ismerős módszert mostmár számítógépen is használhatod, és miután néhány karaktert begépelsz, már dobálja is fel a javaslatokat, hogy melyik szót szeretnéd beírni. És tanul is.

De nézzük csak, hogyan telepítheted! 

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Rendszerkövetelmények

Ahhoz, hogy használni tudd ezt a kiegészítőt, mindenképpen Chrome böngészőt kell használnod, a másik kritérium pedig, hogy a Gmailt is a Chrome-ban használd, ne pedig külső levelezőszoftverben (pl. Outlook).

Töltsd le a bővítményt

A bővítmény neve Complete.li. Ezt letöltheted a bővítmény hivatalos weboldaláról, a www.complete.li címről. Kattints az "Add to Chrome" gombra. Ekkor elnavigál Téged a hivatalos Chrome áruházba, ahol simán kattints a bővítmény hozzáadása gombra.

Ez egy teljesen ingyenes kiegészítő, így bátran telepítheted.

Jelentkezz be a Gmail azonosítóddal

A bővítmény használatához be kell jelentkezz a bővítménybe a Gmail azonosítóddal. A bővítmény át fogja nézni a leveleidet, azonban semmiféle információt nem fog megszerezni, mindössze az általad gyakran használt szavakat gyűjti össze, így jóval hatékonyabban tud pontos javaslatokat tenni.

Lépj be a leveleződbe, és próbáld ki

Amikor kész vagy, akkor a címsor mellett fogsz látni egy új ikont, ez a bővítmény ikonja. Ha bejelentkezel a Gmail felületre, akkor ez az ikon pirosra változik, ezzel jelzi, hogy aktív, és innentől számíthatsz a segítségére.

A működése végtelenül egyszerű, a megszokott módon gépelsz, ő pedig ha van egy javaslata, akkor az halványabb betűszínnel "odaírja". Ha az a megfelelő szó, csak nyomd meg a TAB gombot, és gépelhetsz tovább, ha nem találta el, akkor egyszerűen csak pötyögj tovább.

Kell egy kis idő, mire megfelelően hasznos segítséget fog nyújtani, de miután megfelelően sok mintát vett, tényleg nagyon pontos.

 

Ha használsz Gmailt, próbáld ki ezt a bővítményt, ha nem, akkor küldd tovább ezt a levelet a Gmail-es ismerőseidnek!

Szólj hozzá!