A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem túl ritka, hogy a számítógép egyszer csak fogja magát, és nem indul el, vagy ha el is indul, nem megfelelően. Valami más, valami megváltozott, valami nem oké. Persze hajlamosak vagyunk úgy tekinteni ezt, mintha csak magától romlott volna el, de ez nem így van. Ha összeomlik a Windows, annak mindig oka van. Mindjárt kiderül, hogy mi lehet az oka, és mi a megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mitől omlik össze a Windows?

Természetesen számtalan oka lehet ennek. Lehet felhasználói beavatkozás során elkövetett hiba is, téves telepítés, hibás szoftver, vagy akár az is lehet, hogy frissített a Windows, és a frissítéssel egyszerűen valami hiba történt. Olyan is lehet, hogy frissíteni akart, de a frissítés közben ki lett kapcsolva a számítógép, így a frissítést nem tudta befejezni. És ilyenkor könnyedén összeomlik a Windows.

A probléma az, hogy a legtöbb esetben nem is emlékszünk arra, hogy mi válthatta ki a problémát, csak utólag próbálunk valahogy rájönni.

Így próbálhatod megmenteni a számítógépedet

Ha a számítógéped elindul és a Windows betölt, akkor jó eséllyel menthető a dolog. Ebben az esetben meg kell próbálni visszaállítani a rendszert egy olyan időpontra, amikor a hiba még nem jelentkezett. Ezt akár Te magad is megpróbálhatod, nagy bajt nem okozol vele, de azért légy körültekintő.

A rendszervisszaállításhoz kattints a Vezérlőpultra, majd a Rendszer és biztonságra, azon belül pedig a Rendszer menüpontra. Itt válaszd bal oldalon a Rendszervédelem lehetőséget. A felugró ablakban kattints a Rendszer-visszaállítás gombra. Egy újabb ablak fog megnyílni, ahol értelemszerűen kattints a Tovább gombra, majd válassz ki egy olyan visszaállítási pontot, amely időpontban a számítógép még normálisan működött. A Tovább gombra kattintva láthatsz egy összesítést a visszaállításra vonatkozó információkról, valamint arról, hogy készülj fel arra, hogy a számítógéped újra fog indulni, és minden megnyitott dokumentumot ments el és zárj be minden ablakot.

A Befejezés gombra kattintva elindul a rendszervisszaállítás. Ez akár hosszabb időt is igénybe vehet, és természetesen közben a számítógépedet nem tudod használni, illetve ne kapcsold ki és ne indítsd újra.

A rendszer visszaállítást követően a Windows a kiválasztott dátum szerinti állapotba kerül.

Mi lesz az adatokkal?

A rendszer visszaállítás csak és kizárólag a rendszerfájlokhoz és rendszer bejegyzésekhez nyúl hozzá, a felhasználói fájljaidhoz nem. Így azok a fájlok sincsenek veszélyben, amelyeket a kívánt visszaállítási dátum után hoztál létre.

Ennek ellenére mi erősen javasoljuk a beavatkozás előtt a felhasználói fájljaid biztonsági másolatának elkészítését. Egy mentés egyébként is sosem árt.

Mi van, ha el sem indul a Windows?

Ekkor nagyobb a baj. Ebben az esetben meg kell próbálni csökkentett módban elindítani a gépet, és ott elindítani a rendszer visszaállítást. Ha ez sem segít, akkor pedig mélyebben kell a rendszerbe nyúlni.

Ha már ekkora a gond, akkor javasoljuk, hogy inkább fordulj egy szervizhez.

 

Ha gond adódik a gépeddel, megpróbálhatod a rendszer visszaállítással kijavítani a hibát, de ha nem boldogulsz, fordulj szakszervizhez.

Címkék: windows tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Egyre homályosabb, hol is van a határ az iparágak között. Az okoseszközök például gyakorlatilag a számítástechnikához kerültek. Gondold csak el: árulunk telefont, holott ez régen külön iparág volt. Árulunk órát (!), holott ez még messzebb volt a számítástechnikától. De akkor is a mi szakmánkhoz fordulnak, ha a Smart TV-vel akad valami nehézség.

De akkor hová fog tartozni az okos ház, vagy az okos autó? Ezek nyilván nem fognak beolvadni a számístechnikába, de nem lesz éles határ az iparágak között, hanem lesz sok átfedés.

Állítólag az Apple is autót fejleszt, és a Google is élen jár az önjáró autók világában. De ne kalandozzunk el ennyire, viszont ennek a két cégnek, akik birtokolják szinte a teljes okostelefon piacot, van egy zseniális megoldásuk arra, hogyan integráld az okostelefonod tudását az autódba.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miről beszélünk?

Az autó és telefongyártók rájöttek, hogy a legnagyobb baleseti veszélyforrások közé tartozik az okostelefon folyamatos nyomkodása vezetés közben.

Az autóba épített gyári navigációs rendszerek helyett gyakran az okostelefonét használjuk, zenét is az okostelefonról indítunk, és persze ha kapunk egy SMS-t vagy telefonhívást, azt is a telefonon kezeljük.

A gond az, hogy egyre több az olyan inger, ami miatt a szemünket levesszük az útról, és a telefont simogatjuk ahelyett, hogy az utat néznénk.

A gyártók közösen létrehoztak kétféle szabványt. Az Apple CarPlaynek, a Google pedig Android Autonak hívja azt a szolgáltatását, amivel ezen a problémán tudnak javítani.

Ezt tudja a CarPlay/Android Auto

Fontos, hogy csak olyan autóban működnek, amelyek képesek ezeket a szabványokat kezelni. Ezek jellemzően az elmúlt 1-3 évben bemutatott autók, és azoknál is többnyire nem a széria felszereltség része.

Eddig ugye a telefonok kihangosítása megoldott volt Bluetooth-on, akár a telefonkönyv szinkronizáció is. A zenét is tudtuk hallgatni az autó hangszóróin a telefonról. Ezek a rendszerek viszont ennél többet tudnak.

A telefon csatlakoztatása után az autó központi kijelzőjén tulajdonképpen a telefonod képernyőjének "klónja" jelenik meg. Nem teljesen a tükörképe, ugyanis okosan azok az alkalmazások, melyek nem vezetés közben használatosak, egyszerűen nem láthatók. Így nem tudsz pl. Pokémon Gozni vagy YouTube videozni az autó kijelzőjén, de ez jobb is így.

Viszont az autód multimédiás rendszerén keresztül közvetlenül tudod indítani a telefonodon lévő navigációs rendszert, zenelejátszót, üzenet kezelőt, miközben a telefonodhoz hozzá sem kell érned. Ugyanígy elérheted a Podcasteket, hangoskönyveket, Spotify-t, stb.

Az Apple készülékeket használók az autó rendszerén keresztül mindezeket akár a Siri hangvezérléssel is kezelhetik (magyarul nem ért), tehát akár még az autó kijelzőjéhez sem kell hozzáérni.

Látható tehát, hogy az okostelefon fejlesztők és az autógyártók szorosan együttműködnek egymással annak érdekében, hogy a telefonunk minél több funkcióját biztonságosan használhatóvá tegyék autóvezetés közben is.

 

Ha CarPlay/Android Auto kompatibilis autód van, akkor mindenképp javasoljuk ezeknek a használatát.

Címkék: google apple android ios CarPlay Android Auto

Szólj hozzá!

Laptop vásárlás előtt számos kérdés merül fel. Mennyire legyen gyors, milyen legyen a színe, mekkora legyen, milyen márka legyen vagy milyen ne, stb.

Érdemes feltenni egy újabb kérdést is: milyen legyen a képernyője? És itt nem a felbontásra gondolunk (persze az sem mellékes), hanem a felületére. Fényes? Matt? Vagy üveg? Mindjárt kivesézzük!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Matt kijelző

Tagadhatatlan előnye, hogy kevésbé tükröződik, mint a fényes kijelzők és mattságából adódóan picit kevésbé könnyen koszolódik, nem látszik meg rajta a legapróbb porszem is.

Hátránya viszont, hogy nehezebben tisztítható, és nem tűnik olyan szépnek rajta a kép. Tisztítani csak és kizárólag kifejezetten LCD monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt. Az ablaktisztító folyadék és más alkohol tartalmú tisztítók használata kifejezetten ellenjavasolt.

Fényes kijelző

A fényes kijelző előnye, hogy szebbnek látjuk a képet rajta. Hiába ugyanakkora a felbontás, mint egy matt kijelzőn, mégis a színek élénksége miatt szebb az összhatás.

Hátránya, hogy sokkal jobban tükröződik, és még a legapróbb kosz és folt is azonnal látszik és nagyon idegesítő tud lenni.

Tisztítani ezt is elsősorban monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt, de ezeknél a képernyőknél óvatosan akár ablaktisztító folyadék is bevethető.

Üveg kijelző

Persze nem a kijelző üveg, csak előtte a burkolat. Ennél a megoldásnál ugyanis a kijelző panel előtt egy üveglap van. Előnye, hogy így tudják a legszebbnek tűnő képet biztosítani, valamint az egyébként eléggé sérülékeny kijelzőpanelt is védi az üveg.

Hátránya, hogy az előzőkhöz képest még jobban tükröződik és méginkább látszik rajta a legapróbb kosz is. Korábbi MacBook-oknál előfordult, hogy az üveglap és az LCD panel közé bekerült a por, ami gyakorlatilag kitakaríthatatlan. Ezt kitakarítani csak szervizben lehet teljes szétszerelést követően, ami egyrészt macerás, másrészt drága és persze idegesítő is.

Tisztítani viszont szinte bármivel lehet, akár tömény gyógyszertári alkohollal is, így a legmakacsabb kosz is jól eltávolítható. Mivel az üveg kemény, ezért viszonylag nehezen karcolódik, de azért érdemes portalanítani egy puha ronggyal, és csak utána takarítani keményebben.

Melyik a legjobb?

Nincs legjobb. Ha lenne, akkor mindegyik laptopban az lenne, vagy legalábbis az olcsó laptopokban lenne a "rossz", a drágábbakban pedig a jó. Azonban akár ugyanolyan árkategóriában ugyanaz a gyártó is kínál fényes és matt kijelzőt is. Ízlés kérdése ez, bár a vannak gyártók (elsősorban az Apple), amelyek egyszerűen egy félét készítenek: üveggel burkoltat.

Ha csak a képminőséget nézzük, akkor az üveg előlapos a győztes, a fényes a második, és a matt a harmadik. Ha a tükröződés a legfontosabb szempont, akkor a sorrend pont fordított.

 

Ha kíváncsi vagy rá, melyik milyen a gyakorlatban, akkor gyere el az üzletünkbe, és nézd meg.

Címkék: monitor laptop kijelző full hd laptop vásárlás

15 komment

Előfordul, hogy a számítógép elfelejti az órát és a dátumot (ezzel együtt pedig több más beállítást is, ami akár az operációs rendszer elindulását is megakadályozza.

A baj nem akkora, mint elsőre tűnik, de foglalkozni kell vele.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért felejti el?

A számítógépek alaplapján van egy 3 voltos elem, ami azért felelős, hogy áramtalanítás esetén is megmaradjanak ezek a beállítások. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez egy akkumulátor, de ez egy sima elem, ami nem tölthető.

Amikor a számítógép áram alatt van (be van dugva a konnektorba), akkor ez az elem nem dolgozik (így nem is merül). Azoknál a számítógépeknél, amelyeket rendszeresen áramtalanítanak (pl. lekapcsolják az elosztót) ez az elem gyorsabban lemerül.

Ha lemerült, akkor nem képes megtartani a beállításokat, és elveszíti a számítógép a dátum és óra beállításokat is. Előfordul, hogy a Windows sem indul el, ilyenkor általában egy fekete alapon fehér hiba értesítést láthatsz a képernyőn, és CMOS elnevezésű hibára utal. Egyébként ez a legtöbb esetben nem is hibajelzés, csak értesít az elem lemerüléséről, és az F1 gomb lenyomásával a számítógép továbblép.

Mit kell csinálni, és mennyibe kerül?

Ha ilyen problémába ütközöl, a legjobb, ha szakszervizhez fordulsz. Ugyan magát az elemet Te magad is kicserélheted, hiszen minimális szerelési munka szükséges hozzá, de egy szervizben egyúttal az elfelejtett beállításokat (ami több egy sima dátum és óra beállításnál) is visszaállítják. Egy jobb szervizben pedig ki is takarítják a gépedből a lerakódott port, ha szükséges, a processzor hűtőjét is karbantartják. Az egész ráadásul nem kerül többe 1-2 ezer forintnál, tehát nem biztos, hogy érdemes vele otthon kísérletezni.

 

Ha elfelejti a géped a dátumot, tudd, a baj nem nagy, de foglalkozni azért kell vele.

3 komment

Gyakran felmerülő, újra és újra visszatérő probléma, hogy hogyan lehet a YouTube-on lévő videókat letölteni. Van mindenféle program rá, és különféle weboldalak is, mi is írtunk már erről a témáról.

Akkor miért írunk újra? Mert találtunk egy még egyszerűbb módszert!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány a YouTube!

Egyszerűen csak menj a YouTube-ra, és keresd ki a videót, amelyet szeretnél letölteni.

Kattints a címsorra, és a www. mögé a youtube.com elé írd be azt a szócskát, hogy "conv".

Példa:

Ezen a címen találsz egy YouTube videót, amin bemutatjuk, hogy a Skoda Superb hogyan képes együttműködni egy modern okostelefonnal.

https://www.youtube.com/watch?v=0uzSMZOK4k4

A címsorban írd át, és ez lesz belőle: https://www.convyoutube.com/watch?v=0uzSMZOK4k4

 

Ha megfigyeled, a két cím között csak a "conv" szócska a különbség.

Itt három lehetőség közül választhatsz:

1. Convert to MP3 - ez esetben csak a hanganyagot tölti le, videót nem. Például videoklippeknél lehet ez jó.

2. Convert to GIF - ez csak mozgóképet tölt le (rossz minőségben) és hang nélkül.

3. Convert to MP4 - ez esetben tölti le a teljes videoanyagot hanggal együtt.

 

Egy pici gondolkodás után kiírja Neked az oldal, hogy milyen hosszú a video amit le fogsz tölteni, az milyen minőségű, és hány MB a mérete. Jobb felül a fogaskerékre kattintva egyébként átállíthatod a letölteni kívánt video minőségét, a fájl nevét, stb.

 

Kattints a piros Convert feliratú gombra, majd miután véget ért a folyamat, kattints a "Click here" feliratra a letöltéshez.

Ennyi a bűvészet, és már le is töltöttél egy videot. Ha kész, kezdheted a következőt.

 

Könnyedén és gyorsan letölthetsz bármilyen YouTube videot, csak ne feledd a 4 betűt: conv

Szólj hozzá!

Amikor számítógépet vásárolsz, az egyik legalapvetőbb kérdés a processzor típusa. Most nem is arra gondolunk, hogy mennyire legyen gyors, hanem alapvetően arra, hogy melyik gyártó processzorával legyen szerelve a számítógéped.

A számítógépeknél két gyártó létezik. Az egyik az Intel, a másik pedig az AMD. De melyik a jobb?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a processzor?

A processzor tulajdonképpen a számítógép agya. Ez végzi el a számítási műveleteket. Minden feladat, amit a számítógépednek kiadsz (vagy a számítógéped automatizálva elindít), egy sor számítást követel. Ezeket a számítási feladatokat végzi el a processzor, és minél bonyolultabb, minél összetettebb a kiadott feladat, annál több ideig tart.

Egy gyorsabb processzor egységnyi idő alatt több számítási műveletet képes elvégezni, mint egy lassabb processzor, ezért lesz gyorsabb a számítógép. Az elvégzendő számítási művelet mindkét processzornál ugyanannyi, de a gyorsabb processzor a fenti állításunk miatt kevesebb idő alatt végez a feladatokkal, ezáltal az adott program hamarabb elindul, vagy gyorsabban végrehajtja az utasításainkat.

Na de akkor Intel vagy AMD?

Vannak, akik esküsznek az Intel processzoraira, és vannak, akik az AMD-t favorizálják. Természetesen akik erősen kötődnek bármelyik márkához, úgysem meggyőzhetők a konkurencia eredményeiről. Azonban ha Te mindössze egy jó számítógépet szeretnél magadnak, akkor válaszd azt, ami jobban passzol a Te felhasználási igényeidhez.

Az alábbi támpontok elsősorban a saját tapasztalatainkat mutatják, és semmiféle tudományos, világszintű kutatás eredményére nem támaszkodnak. De több, mint 10 ezer számítógép megjavítása után azt gondoljuk, elég jó tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy ezeket le merjük írni.

Laptop esetében csak és kizárólag Intelt javaslunk. Az AMD processzorai több hőt termelnek, és a laptopoknál ennek a hőnek az elvezetése nehézkes, az esetek nagy részében nem kielégítően megoldott. Ez pedig a laptop idő előtti tönkremenetelét eredményezheti. Tulajdonképpen nem a processzorral van a hiba, hanem a nem megfelelő hűtéssel.

Egy egyszerű ökölszabály az asztali gépekhez: ha munkára vagy egyszerű otthoni célra vásárolsz számítógépet, válaszd az Intel processzorait. Ha játékra, akkor talán jobb választás lehet AMD.

Szintén ökölszabály, hogy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor az AMD a Te márkád, míg ha igazán kimagasló teljesítményre vágysz, akkor az Intel nyújt megoldást a problémádra.

Ha a villanyszámla is szempont (vagy laptopoknál az akku üzemidő), akkor az Intel a jó választás, mivel az AMD processzorai hasonló teljesítmény mellett több energiát fogyasztanak (akár 2-2,5-szerest is).

Akkor melyik a jobb?

Az előbb csak nagyon elnagyolva, és nagyon felületesen mutattunk be pár olyan döntési szempontot, amik segíthetnek kiválasztani a megfelelő gyártót. Kismillió szempontot, teszteredményt és tanulmányt vonultathatnánk fel, hogy igazságot tegyünk. De mi a Te nyelvedre fordítva, leegyszerűsítve próbáltuk emészthetővé tenni a témát.

Ezzel együtt egy saját álláspontot elárulunk: az esetek 95%-ában az Intel a jobb választás megítélésünk szerint, elég ritka olyan eset fordul elő, hogy az AMD processzorával jár jobban a vásárló.

Mindettől függetlenül azt javasoljuk, hogy mielőtt számítógép vásárlásra adod a fejed, egyeztess egy szakemberrel (aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik), és mondd el neki, pontosan milyen feladatokra is fogod a számítógépedet használni. Így bizonyára tud Neked kellő segítséget adni a választáshoz.

 

Válassz a saját felhasználási igényeidnek megfelelő processzort, de célszerű kikérni egy szakember segítségét is.

Címkék: intel amd cpu proceszor

9 komment

Alighogy fellélegeztünk a fájl-elkódolós vírusok után, máris itt egy újabb zsarolós vírus. Ha találkozol vele, így úszhatod meg.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi ez az új vírus?

Ha megkapod ezt a vírust, akkor egy Hitler fotó jelenik meg a gépeden, és felszólít arra, hogy 1 órán belül 25 eurót, vagyis kb. 8 ezer forintot fizess, különben törli az összes fájlodat a számítógépedről. "Mellékhatás", hogy a gépet zárolja, így nem tudsz közben sem dolgozni, sem kikapcsolni, elvileg csak és kizárólag a kifizetést engedi.

Ha fizetnél, akkor egyébként egy Vodafone feltöltőkártyát kell ilyen értékben vásárolnod, és annak a feltöltőkártyának a számát beírni a mezőbe.

Ne fizess!

Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy ne fizess. Egyrészt soha nem bízhatsz valakiben, aki zsarolni próbál, hogy vajon állja-e a szavát, és a fizetés után valóban visszaállítja a fájljaidat. Aztán ha mégis, mi garantálja, hogy 1 óra, 1 nap vagy 1 hét után nem fog újabb 8 ezer forintot kérni Tőled?! Semmi.

Védekezz, és kapcsold ki a gépet. Azonnal!

Ehelyett egyrészt készíts mindig biztonsági másolatot az adataidról egy külső adattárolóra, ezt sosem győzzük eléggé hangsúlyozni. Egy biztonsági mentés bármikor jól jöhet, de a legújabb vírus típusok ellen mindenképpen nagy segítség lehet.

Ha pedig baj van, és megjelent a vírus a gépeden, akkor egyszerűen kapcsold ki és áramtalanítsd azonnal. Ha vannak megfelelő eszközeid és kellő szaktudásod, akkor persze magadnak is megcsinálhatod a fájlok megmentését, de ha nincs, akkor fordulj szakszervizhez.

A számítógépedet semmiképpen se indítsd el! A merevlemezt szereld ki a számítógépből, majd egy másik géphez csatlakoztatva mentsd le őket.

Ezt követően vagy teljes meghajtótörlést végzel és újratelepítést követően visszamásolod az adataidat, vagy elindítod a gépedet (mit sem törődve az adataid törlésével - hiszen van másolatod), és leírtod a vírust róla.

Miután vírusmentes a géped, másolhatod vissza az adatokat, de a másolati példányt semmiképpen se töröld le!

 

Óvd meg az adataidat, hisz ez a legnagyobb érték a számítógépedben, és készíts róluk biztonsági másolatot!

Szólj hozzá!

Elstartolt az Olimpia, szurkolhatunk a hazánk sportolóinak. A Facebook szeret minél aktuálisabb lenni, és lehetőséget ad arra, hogy ideiglenes profilképet állíts be, ezzel (is) megmutatva a világnak, kiknek is szurkolsz.

Megmutatjuk, hogyan állíthatod be Te is a magyar zászlós, riói logós profilképet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Így állítsd be Te is!

Kattints erre a linkre, és eljutsz az ideiglenes profilkép oldalra. A legördülő listából kiválaszthatod, milyen (sport)eseményhez szeretnél ideiglenes profilképet beállítani. A listában találhatsz nemes ügyre és egyéb témákra vonatkozó profilkép kereteket is, de többségében sporteseményeket fogsz találni. Keresd ki a Rio 2016 lehetőséget, majd a felkínált zászlók közül keresd meg a magyar zászlót.

Ha rákattintottál a magyar zászlóra, bal oldalon láthatod is, hogyan fog kinézni a profilképed. Ha nem tökéletes, akkor a kép méretezésével, illetve mozgatásával korrigálhatod az elrendezést.

Miután ezzel megvagy, alul megadhatod, hogy mennyi idő után állítsa vissza a Facebook az eredeti profilképedet. Megadhatsz egyéni dátumot is, de választhatod a "Soha" lehetőséget is, ez esetben csak akkor fog visszaállni a korábbi profilkép, ha azt Te sajátkezűleg visszaállítod.

 

Szurkolj Te is a magyaroknak a riói olimpián! Hajrá magyarok!

#Rio2016 #HUN

Címkék: facebook #HUN #Rio2016

Szólj hozzá!

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp és a Viber után a Messenger is kapott egy új funkciót, amivel titkosíthatók az üzenetek, vagy akár önmegsemmisítők is lehetnek.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mire jó?

A titkosított formában küldött üzenetek úgy vannak elkódolva, hogy azt csak Te mint feladó, illetve a címzett(ek) tudják olvasni. A Facebook szerverei számára is titkosított karakterlánc vándorol, így ők sem tudják visszafejteni, miről is leveleztek. A nagytestvértől félők pedig végképp megnyugodhatnak: a CIA és egyéb titkosszolgálatok mostmár nem fogják megtudni, mikorra tervezitek a barátokkal a kerti szalonnasütést.

Az önmegsemmisítő üzenetek lehetősége még izgalmasabb, ugyanis beállíthatod, hogy az elküldött üzeneted mennyi ideig maradjon meg. Ha az idő letelik, utána a címzettnél és nálad is végérvényesen törlése kerül. Így ha kényes témában szeretnél levelezni, később az nem visszakereshető.

Megint más kérdés, hogy a képernyőfotózást nem tudják tiltani, és úgy még mindig könnyedén menthetők az üzenetek, de a módszer mindenképpen csökkenti az esélyét annak, hogy véletlenül mentésre kerüljön olyan, amit nagyon nem szeretnél.

Így tudod beállítani

Íme egy kis video, hogyan állíthatod be ezt a funkciót:

*ha nem jelenik meg a video, akkor itt megtekintheted: https://youtu.be/gIJV33hir9o

Nem találod? Ne aggódj!

A Facebook szokásának megfelelően fokozatosan vezeti be az újítást, szóval ne aggódj, ha nem találod az új funkciókat magadnál, hamarosan elérhető lesz. Nyár végéig elvileg mindenki megkapja az újítást.

 

Ha elérhető Nálad az üzenetek titkosítása, akkor kapcsold be ezt a funkciót.

Címkék: messenger facebook adatbiztonság

Szólj hozzá!

Na nem is az a lényeg, hogy az üzletünk hány méter a Spartól, hanem az, hogy a Google térképen van egy olyan kevésbé ismert funkció, mely segítségével akár ezt is megtudhatod.

Meg is mutatjuk, hogyan!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány a Google Maps

Először is a maps.google.com címen indítsd el a Google térkép szoftverét. Keresd ki azt a területet, ahol mérni szeretnél, majd kattints a kiindulási pontra jobb egérgombbal, és válaszd a felugró menüből a távolságmérés opciót.

Egy jelölő pont fog a térképre kerülni. Ez után kattints a mérni kívánt szakasz következő pontjára, és már láthatod is, légvonalban hány méter van a két pont között.

Folytathatod a mérést további kattintásokkal, így akár egy sok pontból álló útvonal távolságát is lemérheted méterben.

Térképen és műhöldképen is működik

Teljesen mindegy, hogy térkép nézetben vagy, vagy műhöld nézetben, mindkét esetben tökéletesen használhatod a távolságmérést, ugyanúgy, mint egyébként.

Sőt, ha már egy mérést elindítottál, közben is válthatsz a kétféle nézet között.

Ha pontosítani szeretnéd a mérési pontokat, akkor bal gombbal megfoghatod a leszúrt jelölőket, és áthelyezheted őket máshová. Érdemes jobban belenagyítani a műhöld képbe, és máris pontosabb tudsz lenni.

Mi mindenre lehet használni ezt a szolgáltatást?

Természetesen amire csak szeretnéd, de hasznos lehet mezőgazdaságban pl. földterületek mérésére. Ha körbezársz a jelölőkkel egy területet, akkor nem csak a körvonal távolságát mondja meg, hanem azt is, hány négyzetméter a bezárt terület, függetlenül attól, hogy mennyire szabálytalan a forma.

De ha szeretnéd megmérni, hogy a telkedhez hány folyóméter kerítés szükséges, akkor sem kell kimenned egy mérőszalaggal, megtudhatod az íróasztalod mellett ülve is.

És természetesen lemérheted, hány métert kell sétálni a gyereknek a buszmegállóig, vagy milyen messze van a legközelebbi pékség az otthonodhoz.

 

Ha nem ismerted a Google Maps távolságmérés funkcióját, akkor próbáld ki. Hasznos funkció és jó móka :)

 

UI: és a válasz: 500 méterre van a MasterMind a Spar körforgalomtól.

Címkék: google maps tippek-trükkök

Szólj hozzá!