A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Többszöri meghosszabbítást követően közel 3 éve a Microsoft tényleg felhagyott a Windows XP terméktámogatásával, és nem készít már biztonsági frissítéseket, még mindig sokan használják az elavult és biztonságtalan rendszert.

Hamarosan viszont még nagyobb bajban lehetnek ezek a felhasználók. 

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Használ még bárki XP-t?

Igen, ráadásul nem is kis tömeg. Még mindig a felhasználók 10%-a XP-t futtat a gépén, és nem tért át sem a Vistára, Windows 7-re, 8-ra, 8.1-re vagy a legújabb 10-re. 

Ez a grafikon a 2017. januári adatokat mutatja, tehát eléggé friss.

Eléggé szembeötlő, hogy Windows XP-t még mindig közel annyian használnak, mint amennyien összesen vannak azok, akik Windows-on kívül élik az életüket. Ne feledd, ide tartozik az összes Apple számítógép felhasználó, és a Linuxosok is.

Durva? Az. Még durvább, hogy még vállalati környezetben is egészen sokan használják az XP-t, nem csak otthoni felhasználók. Persze érthető, hisz a váltás drága (sok esetben számítógépcsere is indokolt), de mégis, a böngészők se támogatottak már, és lesz itt még nagyobb probléma is.

Tényleg jön a vége!

A Google talán az első fecske (bár lehet, már mások is léptek, erről nincs infónk), aki azt meglépi, hogy egy komplett weboldalat tilt le az XP felhasználóknak. Mégpedig nem is egy jelentéktelen weboldalat, hanem a Gmailt. Mostantól a Gmail korlátozott mértékben fut csak az XP-s gépeken. Ugyan az email szolgáltatás alap HTML-es változata még fut, de bejelentkezés után fent egy értesítés jelenik meg, hogy válts egy biztonságosabb rendszerre. Év végéig ad haladékot a Gmail, utána vége, nem fogsz tudni bejelentkezni, és nem fogod elérni a leveleidet.

Nem lepődnénk meg azon sem, ha szép sorban a többi nagy weboldal is nem kívánatossá nyílvánítaná az XP-t, és nem engedné a használatot, valamint könnyen elképzelhető, hogy néhány banki szoftver sem fog futni a régi Windows-on (netán már most sem fut).

Itt az ideje váltani, de segtünk!

Mostmár tényleg nincs értelme tovább húzni, és váltani kell! És igen, a váltás pénzbe fog kerülni, ezzel nem tudunk mit tenni. Viszont két ötletünk van.

Ha nem szeretnél számítógépet cserélni, akkor keress minket, és segítünk abban, hogy jogtiszta módon hogyan tudsz átváltani egy modernebb és támogatott Windows-ra. Bruttó 20 ezer forintba fog kerülni a váltás, amiben benne van az új Windows ára és az áttelepítés is.

Ha az XP cserét összekötnéd egy számítógép cserével is, akkor pedig a Windows 10-re váltást 10% végösszegi engedménnyel segítjük, vagyis a számítógép és a szoftver árából is elengedünk Neked 10%-ot. Ezen kívül az adataid átköltöztetését ingyen elvégezzük a régi számítógépedről.

 

Ideje váltani az XP-ről!

Címkék: windows szoftver gmail windows xp windows 10

Szólj hozzá!

Nyáron lesz két éve, hogy a Windows 10 köztünk van. Vannak akik szeretik, és vannak, akik továbbra is a korábbi Windowsokat favorizálják. Na persze az XP egyre korlátozottabban használható, lassan már egy emailt sem fog tudni megnyitni.

Most viszont jön egy új funkció a Windows 10-be, ami tényleg nagyon jó. De eddig miért nem volt?!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Jön a kép a képben mód

A TV készülékek már bő 10 évvel ezelőtt is tudtak olyat, hogy miközben néztél egy műsort, kis képben nézhettél egy másikat is. Hasznos ez akkor, ha várod, hogy kezdődjön a műsorod, de nem akarsz lekésni róla, viszont amíg várakozol, addig néznél valami mást.

Valami hasonlót tud a Windows újdonsága, amit Compact Overlay néven hívnak a Microsoftnál.

A fejlesztőkön múlik, hogy az alkalmazásaikban lehetővé teszik-e ezt a funkciót vagy sem, de várhatóan a média lejátszó alkalmazások és a chat programok fejlesztői hamar fognak reagálni, hiszen ezek azok az alkalmazásfajták, amelyek praktikusak, ha pl. egy táblázatszerkesztés közben is felül vannak és láthatók.

Mikortól érhető el a Compact overlay?

Várhatóan a következő nagy frissítőcsomag része lesz az újítás, de pontos információkat nem adott kis a Microsoft. Ha a tippek jók, akkor április 17-én fog érkezni a következő nagy frissítés.

 

Ha frissül a Windows 10-ed, majd próbáld ki ezt az újdonságot, imádni fogod!

Címkék: tippek-trükkök windows 10

Szólj hozzá!

Fotókat, családi videókat, és bármilyen egyéb anyagot sokszor küldözgetünk egymásnak emailben. Problémás viszont, hogy eléggé korlátozott az emailben a csatolmány mérete. Néhány szolgáltató engedi ugyan a nagyobb méretű emailek küldözgetését, de ezeknél is 50 MB körül van a korlát.

Mit csinálj, ha ennél nagyobb méretű fájlt szeretnél küldeni? Először is olvasd el ezt a levelet :)

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nagyméretű fájlküldés a webről

Még 2006-ban indult útjára Magyarországon az egyik legnépszerűbb nagyméretű fájlküldő oldal, a toldacuccot.hu. Hasonló elven működik a mammutmail.com is.

Ezeken az oldalakon akár regisztráció nélkül is küldhetsz nagy méretű fájlt ismerőseidnek. A használat nagyon egyszerű, szimplán válaszd ki a küldendő fájlokat. A toldacuccot.hu -nál regisztráció nélkül 400 MB a limit, ingyenes regisztrációval 850 MB, előfizetéssel pedig akár 2 GB, a mammutmail-nél 400 MB a korlát. Miután a fájlokat feltöltötted, a feladó mezőbe írd be a saját email címedet (így a címzettek fogják látni, hogy a küldemény Tőled érkezik), valamint a címzett vagy címzettek email címét.

Nem kötelező, de írhatsz egy rövid üzenetet is, így nem szükséges külön emailt küldened arról, hogy figyeljen, mert fogsz küldeni nagyobb fájlt. Egyszerűen írd meg a szöveges mondanivalódat, ha van mit.

Ha szeretnéd, olyan extra szolgáltatásokat is beállíthatsz, hogy küldjön Neked a rendszer visszaigazoló emailt ha a címzett letöltötte a fájlt, vagy akár jelszóval is védheted a csatolmányt. Természetesen a jelszót ne írd bele az üzenet mezőbe, hanem azt más úton add meg a címzettnek.

Miután elküldted a fájlokat, a címzett email értesítést kap, amiben lesz egy link, arra kattintva töltheti majd le az általad küldött fájlokat.

Mennyi ideig tárolja a fájlokat a rendszer?

A toldacuccot-nál ha nem regsiztrálsz, akkor 5 napig, ha regisztrálsz, akkor 10 napig, ha előfizetsz, akkor akár 30 napig. A mammutmail ingyenes változatban 5 napig tárolja a fájlokat, előfizetéssel pedig 8-ig.

Ingyenes?

Alapvetően igen. Ingyenesen ugyan korlátozva vannak bizonyos funkciók, de bőven élhető így is a rendszer. Ha szeretnéd viszont, hogy gyorsabb legyen a fájlok feltöltése és letöltése, vagy nagyobb méretű fájlokat szeretnél küldözgetni, akkor érdemes lehet előfizetned. Több csomag közül is válogathatsz, íme:

http://www.toldacuccot.hu/premium-szolgaltatasok

http://www.mammutmail.com/hu/premium

 

Ha nagyméretű fájlt szeretnél küldeni ismerősiednek, akkor próbáld ki a valamelyik fájlküldő szolgáltatást.

Címkék: mammutmail tippek-trükkök fájl küldés toldacuccot

Szólj hozzá!

Az HBO jó, de az HBO nem olcsó. Viszont az HBO is halad a korral, és az előfizetői számára további díjfizetés nélkül kínál többlet szolgáltatást.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Online HBO bárhol és bármikor.

Az HBO GO segítségével akár egy webböngészőből (www.hbogo.hu), mobil applikáció segítségével pedig akár mobiltelefonról és/vagy táblagépről is nézheted az HBO-t. Ami nagy előnye a hagyományos TV-s adással szemben, hogy itt nem csak az élő adást nézheted, hanem vissza is keresheted a korábban vetített filmeket, sorozatokat. Szóval egy hatalmas film archívum a neten, jogtisztán.

Apró adalék, hogy néhány okostévére tölthetsz le HBO GO alkalmazást, így akár az okostévén is visszanézheted az HBO korábbi műsorait, amikor kedved tartja.

Extraként az HBO néhány filmet már a TV premier előtt bemutat az HBO GO-n. 

Hogy is működik?

Akinek van élő HBO előfizetése, az regisztrálhat az HBO GO szolgáltatásra. Ehhez szükség lesz az előfizetéseddel kapcsolatos adatokra, hogy vissza tudd igazolni, jogosan szeretnéd használni az HBO GO-t.

Egy HBO GO előfizetéssel akár 4 eszközt is használhatsz, de ezek közül párhuzamosan egyszerre csak kettőn nézhetsz filmeket. Mivel egyszerre senki sem néz két különböző filmet, így egyértelmű és logikus, hogy a hozzáférés családtagok között "megosztható". Az HBO úgy fogalmazza ezt a szabályzatban, hogy egy háztartás tagjai használhatnak egy előfizetést, tehát idegennek nem adható át - legalábbis az már nem jogkövető magatartás.

Ha érdekelnek a részletek, akkor számos kérdésre találsz választ az HBO GO weboldalán.

HBO GO GYIK

Szóval ha van HBO előfizetésed, akkor mindenképpen érdemes regisztrálnod az HBO GO szolgáltatásra, hisz pénzedbe nem kerül, mégis sok lehetőséget kínál. Ha pedig nincs, akkor keress egy ismerőst akinek van, és mondd el neki ezt a lehetőséget. Mindketten jól jártok vele.

Mit csinálj, ha nincs előfizetésed?

Eléggé prózai lenne azt írni, hogy akkor fizess elő. Na persze ha tetszik ez a dolog, akkor csak hajrá, de nem erre akarunk ösztönözni. Viszont érdemes akkor is megnézned az HBO GO-t, ugyanis egyrészt néha van szabad hétvége, amikor nem csak az előfizetők számára hozzáférhetők a tartalmak, másrészt pedig néhány tartalom regisztráció nélkül is elérhető, érdemes lehet azokat is megnézni.

 

Ha szereted a filmeket, akkro próbáld ki az HBO GO-t.

Címkék: hbo tippek-trükkök hbogo

Szólj hozzá!

Persze nem kételkedünk abban, hogy tudsz helyesen írni. De fogadjunk, van néhány szó, amin azért gondolkodni kellene, hogyan is van.

Mutatunk egy könnyen használható, kéznél lévő segítséget!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis teszt az elején

afféle vagy aféle?

akként vagy aként?

akkumulátor vagy akkumlátor?

felhizlalt vagy felhízlalt?

feltűnő vagy feltünő?

feltüntet vagy feltűntet?

fogyjon vagy foggyon?

higgyen vagy higyjen?

pró és kontra vagy pro és kontra?

szinonima vagy szinoníma?

vákuum vagy vákum?

Íme a megoldások:

Igazán penge vagy, ha mindegyiket jól találtad el. Mindegyik párosnál az első volt a helyesen, a második pedig a helytelenül írt változat.

Ha tényleg mindet tudtad, valószínűleg be is fejezheted ennek a levélnek az olvasását, mert Te mindent tudsz. De ha nem, akkor se csüggedj, mutatunk egy egyszerű segítséget!

Online helyesírás ellenőrző

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete készített egy online felületet, ahol helyesírás típusokra bontva könnyedén megtudhatod, hogyan kell helyesen írni egy-egy szót.

MTA helyesírás ellenőrző
(http://helyesiras.mta.hu)

Javasoljuk, hogy add hozzá a könyvjelződhöz, így később bármikor gyorsan előhívhatod.

Itt választhatsz, hogy külön vagy egybe kell írni szavakat, vagy egyszerűn ellenőrizheted, hogy egy szó helyesen van-e leírva, de elválasztásokat is ellenőrizhetsz, vagy számok, dátumok szöveges leírásában is segít ez az oldal. Végül akár még ABC sorrendbe is tesz egy listát Neked.

 

Ha bizonytalan vagy magadban, inkább nézd meg, hogy a helyes. Sokkal cikibb hibásan leírni, mint megnézni.

UI: Még mielőtt szóvá tennéd, tudjuk, hogy a címben pontos j-vel írtuk a helyesírást, pedig ly-ossal kell írni, nem véletlenül írtuk hibásan.

Címkék: helyesírás tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Régóta létező dolog a mobil parkolás. Ha mégsem tudod mi ez, csak röviden: az autóddal leparkolsz, de nem dobsz be pénzt az automatába, hanem a mobilodról elküldöd az autód rendszámát, és elindul a parkolás. A parkolás végeztével pedig a stop szót küldöd el. A rendszer a két SMS közti időszakra felszámítja a parkolási díjat, valamint egy tranzakciós költséget, melyet a mobil számládhoz írnak hozzá.

Van azonban erre is "okos" megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi a baj a mobil parkolással?

Egyrészt drága. A tranzakciós díj szolgáltatónként más és más, de 100 forint körüli tétel, függetlenül attól, hány forintos zónában parkolsz. A másik "nehézséget" az jelenti, hogy tudnod kell, mely körzetben parkolsz, vagyis, hogy hány forintos díjjal terheljen a rendszer. Ha hibázol, olyan, mintha nem is vettél volna jegyet. A legbiztosabb, ha elsétálsz az automatához, és leolvasod róla a zóna kódot. Egyébként a telefonszám utolsó 4 számjegye határozza meg a parkolási zónát.

Szóval drága, és oda kell rá figyelni. De van jobb megoldás!

Okos megoldás, okos telefonosoknak

Természetesen sokan rájöttek már erre, hogy lehetne ezt kényelmesebben is csinálni. Pláne, hogy az okostelefonok korában  minden adott ahhoz, hogy ne kelljen zónákkal bajlódni.

A képlet tehát egyszerű: leparkolsz, előveszed a telefonodat, megnyitod a parkoláshoz megfelelő applikációt, és elindítod a parkolást. Az autód rendszámát elég egyszer megadnod, ha több autód is van, akkor parkoláskor pedig csak válaszd ki a listából, melyik autóddal vagy. A telefonon ha engedélyezve van a GPS használat, akkor azt felhasználva a rendszer automatikusan tudja, melyik zónában parkolsz, és annak a zónának megfelelő díjszabással történik a számlázás. A parkolás végén az applikáció segítségével egy gombnyomással leállíthatod a parkolást.

Végtelenül egyszerű tehát, ráadásul ugyanilyen egyszerűen vásárolhatsz autópálya matricát is.

Mely applikáció tudja ezt?

Több féle megoldás is van. A Telenornak van a Telenor Wallet alkalmazása (mely nem csak Telenorosoknak érhető el), vagy van a Mobilfizetés nevű applikáció, de ugyanezt a célt szolgálja a Simple is.

A Telenoros applikációval lehetőséged van arra, hogy a mobil számládhoz írják a költségeket, a Mobilfizetésnél előre fel tudsz tölteni keretösszeget a virtuális számládra, amit később felhasználhatsz, a Simple esetében pedig a bankkártya adataid megadásával tudsz később fizetni.

 

Használd többre az okostelefonodat, mint eddig, és legyen segítő társad az autózásban is.

Címkék: okostelefon tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Egy hete ígértük, hogy ma a családi fotók tárolásáról fogunk írni Neked. A legalapvetőbb két szempont, hogy a fotók biztonságban legyenek, és könnyen áttekinthető formában legyenek tárolva.

Na nézzük, hogyan érdemes ezt csinálni!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A legfontosabb dolog: biztonsági másolat!

Egyszerűen nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy tárold bárhol, és bárhogyan a fényképeidet (és ez minden fontos adatra igaz), a legfontosabb, hogy legalább két példány legyen mindenből, ami fontos. Teljesen mindegy, hogy a számítógép amin tárolod zsír új, vagy sem. Teljesen mindegy, hogy a külső merevlemezt most vetted, amin a fotóid vannak. A lényeg, hogy legalább két helyen legyen tárolva minden fontos adatod. Egy új merevlemez is bármikor meghibásodhat, és a garancia csak az eszközre vonatkozik, a rajta tárolt adatokra nem.

Triviális, és bizonyára már a könyöködön jön ki, hogy erről írunk, de őszintén: mikor készítettél biztonsági másolatot a fontos adataidról? Vagy készítettél-e egyáltalán?

Sokan azt gondolják, hogy ha a "D" meghajtóra teszik az adatokat, ott biztonságban vannak, hiszen nem azon van a Windows. De ez egy tévhit, a Windows miatt vannak veszélyben az egy helyen tárolt fotók, hanem azért, mert mindössze egy eszközön vannak, és ha az meghibásodik, akkor baj van. Két egymástól független eszköz (pl. a számítógépben lévő merevlemez ÉS egy USB-s külső merevlemez) szinte kizárt, hogy egy időben, egyszerre hibásodjon meg. Így ha bármelyik elromlik a másikon ott a féltve őrzött adat, amiről készíthetsz majd újabb másolatot.

Egy kis kiegészítés azoknak, akik tényleg minden eshetőségre fel akarnak készülni: mi az adatainkat nem csak több (konkrétan 4) példányban tároljuk, de a 4 példányból 1 fizikailag külön van a többitől. Nem úgy értjük, hogy nem egyazon gépben, még csak nem is úgy, hogy másik helyiségben, hanem úgy, hogy fizikailag másik épületben, másik címen. Így egy esetleges tűzeset, betörés, vagy egyéb hasonló helyzet sem veszélyezteti az adatok meglétét.

Fotó tárolás, ha Apple felhasználó vagy 

A legegyszerűbb helyzetben akkor vagy, ha Apple termékeket használsz. Pláne, ha az asztali géped vagy laptopod is Apple, nem csak a telefonod.

Az Apple-nél egyszerűen az iCloud-on keresztül minden fotód szinkronizálható az eszközeid között. Arra figyelj, hogy a Fotók beállításaiban az iCloud fotókönyvtár opció legyen kiválasztva. Ha megnyitod a számítógépen a Fotók alkalmazást, akkor ide húzd be az összes fényképedet. Ezt követően tetszőleges módon albumokba rendezheted őket, de választhatsz idő és helyszín szerinti nézetet is az összes fotód között.

A későbbiekben is bármikor adhatsz hozzá új fotókat (amiket pl. a fényképeződdel készítettél), létrehozhatsz neki egy új albumot, és kész. Pár perc múlva az iPhone-odon is ott lesznek a képek. Ugyanígy ha az iPhone-oddal készítesz egy fényképet, az néhány pillanat múlva megjelenik a Fotók alkalmazásban a számítógépeden is.

Könnyedén létrehozhatsz megosztott albumokat is, ahol beállíthatod, hogy mely Apple-t használó ismerősöd kapja meg a képeket, amiket az ablum tartalmaz. A megosztott albumokba bármikor helyezhetsz fotókat, amiket az album minden tagja megkap.

További hatalmas előny, hogy ez a szinkronizálás a felhő alapú iCloud-on keresztül történik, így lehetőséged van arra, hogy az összes fényképed egy példányát a felhőben tárold, így a biztonsági mentés kérdése is megoldott. Fontos azonban tudnod, hogy ha törölsz egy fotót pl. a gépedről, az törlődni fog a felhőből is, és a többi eszközödről is. Viszont az Apple gondolt a véletlenszerű törlések okozta problémára is, minden letörölt fényképet 30 napig egy lomtárhoz hasonló mappába tesz, ahonnan a 30 napon belül visszaállíthatod.

iPhone-od van, de Windowst használsz?

Ebben az esetben is egészen könnyű dolgod van, ugyanis az iCloud rendelkezik Windows-ra írt felülettel is. Ha telepíted, akkor a Windows-ban megjelenik egy iCloud-fotók nevű könyvtár, amiben van egy Letöltések, Feltöltések és egy Megosztott mappa.

A letöltésekbe azok a képek kerülnek, amelyeket az iPhone-odon készítettél, és a felhőn keresztül a számítógéped letölt. Amiket a Feltöltések mappába teszel, azokat a fotókat feltölti az iCloud-ba, azon keresztül pedig meg fognak jelenni a telefonodon is a fotók.

A Megosztott mappa ugyanúgy működik, ahogyan az Apple gépeken, itt minden megosztott albumodat megtalálod. Ezek a megosztott albumok folyamatosan frissülnek és naprakészek.

Mi a helyzet, ha csak Windowst használsz?

A Windows a fényképek tárolása terén lemaradásban volt az Apple-höz képest. Eddig egyszerűen volt egy Képek nevű könytár a felhasználó mappájában, és ebben a mappában külön-külön almappákban lehetett tárolni a fotókat. Általában egy mappa lett egy album, a mappa neve az album elnevezése. Természetesen ilyen formán tárolhattad a fotóidat bármilyen más mappában is, nem csak a Képek nevűben.

A Windows 10-nél viszont sokat fejlődött ez a dolog, ugyanis van egy Fényképek nevű program, ami tulajdonképpen ugyanezt a Képek nevű könyvtárat dolgozza fel és a benne lévő képeket, mégis egy modern felületet látunk, nem pedig könyvtárszerkezetet.

Itt egyszerűen importálhatunk új fotókat pl. egy csatlakoztatott fényképezőgépről. A gyűjteményben lévő fotók közül kijelölhetjük azokat, amik egy albumba tartoznak, és a "Felvétel albumba" gombra kattintva hozzáadhatjuk őket korábban létrehozott albumhoz, vagy hozhatunk létre számukra egy új albumot.

Az Apple megoldásához hasonlóan a Microsoft is kínál felhőt, az albumokat pedig feltöltheted a felhőbe. A Microsoftnál is van lehetőséged megosztani fotókat vagy albumokat az ismerőseiddel.

Amit az Apple és a Windows is tud

Teljesen mindegy, hogy az Apple Fotók alkalmazását használod, vagy a Windows 10 Fényképek programját, mindkettőnél elérhetők olyan egyszerűen használható képszerkesztő eszközök, amelyek egy átlagos felhasználó számára bőségesen elegendők. Tudsz egy képet forgatni, körülvágni, automatikus fény és színjavítást végezni rajta, valamint különféle szűrők segítségével akár fekete-fehér, akár modern, művészi hatású képeket is készíthetsz pillanatok alatt.

Mindkét esetben jó dolog a felhőt is használni, viszont van mindkettőnél egy elég komoly korlát, mégpedig az, hogy 5 GB tárhelyet ad ingyen az Apple is és a Microsoft is. Viszont ezt havi előfizetési díjért cserébe bővítheted 50 GB-ra. Az Apple ezért 0,99 eurót kér, vagyis kb. 310 Ft a havidíj, míg a Microsoft havi 540 Ft-ért ad 50 GB tárhelyet. A következő csomag az Apple-nél a 200 GB-os előfizetés, ami havi 2,99 euróba kerül, az 1 TB-osért pedig 9,99-et kell fizetni, de akár 2 TB-osat is kérhetsz havi 19,99 euróért. A Microsoft OneDrive nem ilyen bonyolult, az 50 GB után egyből az 1 TB-os csomag a következő, ezért 2.099 Ft-ot kell fizetni havonta, nagyobb csomagot pedig a Microsoft nem kínál.

Ezek nem olcsók, de az 50 GB egy átlagos család számára bőségesen elég a fényképek tárolására,  az pedig igazán nem drága.

 

Tárold a fotóiad modern módon, de mindenképp biztonságosan. És készíts belőlük pár kattintással profi képeket.

Szólj hozzá!

Régen képes levelezőlapot küldtünk a rokonoknak és ismerősöknek az ünnepek közeledtével, manapság a legtöbb esetben ezt felváltotta az elektronikus képeslap. Ez azonban sokkal személytelenebb, eléggé sablonos, ráadásul mára kissé divatjamúlt is lett.

Azonban küldhetsz olyan üdvözletet is, ami nagyon modern, nagyon személyes, a címzett pedig garantáltan mosolyogni és örülni fog.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Küldj videó üdvözletet! 

Na ne ijedj meg, nem arra akarunk rábeszélni, hogy menj el egy színész tanfolyamra, vagy egyszerűen csak bohóckodj egy kamera előtt, mert legyünk őszinték: a legtöbb ember nem érzi magát kényelmesen, miközben videózzák. Persze ezt is csinálhatod, hisz egy okostelefonnal bármikor pillanatok alatt fel lehet venni egy szuper kis videót, de van jobb ötletünk. Ráadásul rajta lehet a család minden tagja, és még szórakoztató is. Nézd meg, milyen videót csináltunk a munkatársainkkal:

>>> VIDEO <<<

Hogy tetszett? Csináltunk egyébként 13 különféle videót, a Facebook oldalunkon minden nap közzéteszünk egyet.

Mennyi idő ezt összehozni?

Bizonyára rengeteg idő lenne, ha az egészet nekünk kellene kitalálni és megcsinálni. Ráadásul mi biztosan nem is volnánk erre alkalmasak, sem kreativitásunk nincs elegendő, sem videotechnikában nem vagyunk eléggé jártasak.

Ám van egy nagyszerű oldal, a jibjab.com. Itt nagyon sokféle sablon van, ilyen és ehhez hasonló videókkal. Egyébként nem csak a karácsonyi témára, hanem szilveszterre, születésnapra, évfordulóra, anyák napjára, húsvétra, stb. Neked annyi dolgod van, hogy válaszd ki a sablont, add meg, hogy a videóban hány embert szeretnél szerepeltetni (általában 1-5 közötti létszámmal működik, de ez sablon függő), majd tölts fel egy-egy fotót az emberekről. Ha ezzel megvagy, akkor nagyon egyszerű módon egy fej formájú keretbe kell beigazítani a fotót úgy, hogy azon az ember feje legyen, és még a száj pozícióját kell bejelölni. Nagyon sokat segít a rendszer, és mellékel minta fotókat is. Egy ember feltöltése és beállítása maximum 3 perc.

Ezzel ha megvagy, kiválasztod a kívánt sablont, majd a feltöltött arcképeket a fantom emberkékre húzgálod. 1-2 perc és kész a videó, amiben Te és a családod, vagy a munkatársaid a főszereplők. A videót letöltheted és megoszthatod a Facebookon, vagy feltöltheted a YouTube-ra.

Egy komplett videó elkészítése ténylegesen kivitelezhető 15 perc alatt, de miután már az arcképek készen vannak, újabb és újabb videó mindössze 2-3 perc alatt összehozható. Mi a 13 videót kb. 40 perc alatt készítettük el.

Mennyibe kerül?

A JibJab nem ingyenes. Ingyenes megoldásban mi nem találtunk olyat, ami hasonlóan profin működne, így mi fizettünk. Két lehetőséged van. Az egyik, hogy havi 1,5 dollárért előfizetsz, ezt a weben tudod megtenni, de egyben kell kifizetni az éves díjat, vagyis 18 dollárt (kb. 6 ezer forint). A másik lehetőséged, hogy letöltöd a mobilapplikációját a JibJab-nek, és ott fizetsz elő, ugyanis ott havi előfizetés van. Ugyan itt 3 euróba kerül egy hónap, de lehetőséged van arra, hogy előfizetsz, majd le is mondod a szolgáltatást, így 1 hónapig él, annyit kifizetsz, aztán nincs tovább. De ebben az 1 hónapban bármennyi videót elkészíthetsz, akár előre a húsvéti, stb. videókat is.

Tehát ha csak egy rövid időszakra fizetnél elő, akkor érdemes a mobilalkalmazásból előfizetni, ha tartósan előfizetnél rá, akkor a webről érdemes évente 6 ezer forintért előfizetni.

Drága? Nem drága. Egy postai képeslapból 5-6 darab küldhető talán egy havi díjért cserébe, innen akár 30-40 videót is készíthetsz ugyanennyi pénzből, és bármennyi ismerősnek elküldheted elektronikus úton.

 

Próbáld ki a JibJab-et, ingyenesen kb. 30 másodperces előnézetet enged, a teljes videóhoz elő kell fizetni.

Címkék: jibjab ecard tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A múlthéten a webes vásárlásról írtunk, most egy kicsit a hagyományos bevásárlást ötvözzük a modern korral.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Jönnek az intelligens boltok!

Az Amazon a világ egyik legnagyobb online áruháza, ebben nagy csoda nincs. Hamarosan viszont fizikai üzleteket is terveznek nyitni, természetesen a modern technológiákkal ötvözve. A tesztidőszak 2017-ben indul, és ha sikeres, akkor később újabb és újabb üzleteket fognak nyitni. Persze bizonyára az Amazonon kívül is lesz, akik át fogják venni a modern technológiát. És hogy mi ez a világmegváltó újdonság?!

Kidobják a kasszákat! Nincs pénztár, nincs sorba nállás!

Igen, jól olvasod. Az új üzletekben nem lesz kassza, nincs pénztáros, és nincs sorban állás. Ne olyasmira gondolj, mint a Magyarországon is ismert saját működtetésű kasszák, hanem ténylegesen semmilyen kassza nem lesz.

A vásárlónak elég belépéskor leolvastatni a telefonját, ettől kezdve pedig szenzorok ezrei figyelik, hogy a vásárló mit vesz le a polcról úgy, hogy azt nem teszi vissza. A vásárlás végén pedig egyszerűen elég csak kisétálni a boltból, a számla pedig elektronikusan elkészül pillanatokon belül, a bankkártyáról pedig a pénzt levonják.

>>> VIDEO <<<

4 éve már, hogy gőzerővel dolgoznak ezen a fejlesztésen és már megnyitott az első teszt üzlet, amit először csak a teszt programban részt vevő Amazon munkatársak vásárolhattak. 2017-től viszont a publikum számára is nyitva áll a lehetőség, hogy egy egészen más módon vásároljanak, mint eddig.

 

Te kipróbálnád a leginnovatívabb vásárlási módot?

Szólj hozzá!

Közeleg a karácsony, ezzel együtt az ajándékbeszerzések időszaka is. Évről évre egyre többen vásárolnak webáruházból, annak minden előnyével és minden hátrányával. Írtunk már korábban a webáruházas vásárlás veszélyeiről, most sokkal inkább arról lesz szó, milyen jogaid vannak, ha a weben vásárolsz.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A webáruház kötelezettségei

A fogyasztót úgy védik a törények, hogy a webáruház számára sok kötelező vállalást írnak elő. A vásárlás előtt mindenképpen jogod van ahhoz, hogy megtudd, ki a webáruház üzemeltetője. A törvény előírja a webáruház üzemeltetője számára, hogy az oldalon tüntesse fel az üzemeltető cég nevét, címét és adószámát. Szintén kötelező feltüntetni a webáruház ügyfélszolgálatának elérhetőségét (email cím vagy telefonszám).

A webáruház köteles az árakat bruttó formában megadni, vagyis a ténylegesen fizetendő árakat közölni a vásárlókkal. Szintén fontos, hogy a szállításra vonatkozó költségeket is egyértelműen fel kell tüntetni, valamint a megrendeléssel összefüggésben lévő bármilyen egyéb tételt is (pl. csomagolási díj).

A megrendelést köteles a webáruház visszaigazolni maximum 48 órán belül a vevő részére. A visszaigazolásnak tartalmaznia kell a megrendelt termék(ek) megnevezését, megrendelt mennyiséget, és a bruttó értékeket, valamint a szállítással és csomagolással kapcsolatos költségeket (amennyiben ilyet felszámol a webáruház). A megrendelés visszaigazolásának a végén egyértelműen láthatóan szerepelnie kell a ténylegesen kifizetendő összegnek.

Ha meggondolod magad, vissza az egész!

A termék kosárbahelyezésétől kezdve Te bármikor meggondolhatod magad. Egyrész a webáruházakat kötelező úgy kialaktani, hogy a kosárban lévő termékek törölhetők legyenek vagy a mennyiségük megváltoztatható legyen.

Ha megrendelted a terméket, akkor is bármikor meggondolhatod magad, de ha még nem kezdődött el a kiszállítás, akkor érdemes mielőbb jelezned az elállási szándékodat a webáruház felé, így mindenkinek egyszerűbb a folyamat.

A csomag kézbesítése esetén pedig a kézhezvételtől számítva 14 naptári napod van arra, hogy meggondold magad. Ez a 14 nap nem arra van kitalálva, hogy Te közel 2 hétig használd az eszközt és utána visszakérd a pénzt, hanem arra, hogy mivel a vásárlás előtt nem állt módodban kipróbálni és kézbefogni a terméket, erre legyen lehetőséged. Amikor kézbevetted és/vagy kipróbáltad, és úgy döntesz, hogy mégsem kéred, akkor elvárt, hogy haladéktalanul csomagold vissza gyári állapotába, mielőbb tájékoztasd erről a webáruház ügyfélszolgálatát, és küldd vissza a csomagot. A csomag visszaküldésére a lejelentéstől számítva maximum 14 napod van. A csomag visszaküldésével kapcsolatos költségek Téged terhelnek, kivéve, ha ezt a webáruház átvállalta. Épp ezért a webáruház nem köteles az utánvéttel vagy portósan feladott csomagok átvételére.

A webáruház üzemeltetője az elállási kérelmed kézhezvételétől számítva 14 napon belül köteles visszafizetni Neked az általad kifizetett teljes vételárat, ha volt futárköltség vagy csomagolási díj felszámítva, akkor azzal együtt. Nem köteles megtéríteni azonban a csomag visszaküldésének költségét. Magyarán azt a díjat köteles visszafizetni, amennyit Te fizettél a csomagért, amennyi összeg a megrendelés visszaigazolásában is szerepel.

Minden esetben meggondolhatom magam?

Nem. Az elállási jog általában megillet Téged, de néhány termék esetén nem. Mivel az elállási jogod érvényesítésével a vásárlás előtti, eredeti állapotot kell helyreállítani, így azoknál a termékeknél, amelyeknél ez nem lehetséges, nem élhetsz az elállás jogával. Ilyenek például a számítógépes szoftverek, CD és DVD lemezek, hiszen ezek jogdíjköteles termékek, és a szerzői jogok miatt a már kibontott termékek nem újraértékesíthetők. Ugyanígy élelmiszerekre sem vonatkozik az elállási jog, ahogyan az egyedileg, számodra, egyedileg készült termékek esetén sem (pl. készíttetsz saját fotóval ellátott bögrét vagy pólót).

Vásárlás előtt mindenképp tájékozódj róla, hogy az adott termékre érvényesítheted-e az elállási jogodat, de a legtöbb fogyasztási cikknél ezzel nincs probléma.

Mi legyen panasz esetén?

Ha valami nem akar gördülékenyen menni, még mindig élhetsz panasszal. Ezt elsőként a webáruház üzemeltetője felé kell megtenned, akinek maximum 30 napja van a panaszod érdemi megválaszolására. Amennyiben nem ért egyet Veled, akkor ezt alaposan indokolnia is szükséges. Ha nem tudtok egymással megegyezni, akkor a bírósághoz vagy a lakhelyed szerinti békéltető testülethez fordulhatsz a panaszoddal.

Ha további és részletesebb információk érdekelnek a webáruházas vásárlással kapcsolatos jogaidról illetve a webáruház kötelezettségeiről, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján találhatsz részletesebb és több infót.

 

A webes vásárlás kényelmes és gyors, de mivel nincs fizikai kapcsolat a vevő és az eladó között, ezért picit más szabályok vonatkoznak rá, mint a hagyományos bolti vásárlásra. Ezekkel pedig jó, ha tisztában vagy.

Szólj hozzá!