A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Na most beavatunk abba, hogy mi is történik a számítógépeddel (vagy éppen iPhone-oddal, laptopoddal, stb-vel), miután behozod hozzánk szervizre.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Jó nyomonkövethetőség, precíz nyilvántartás

Először is azzal kezdünk, hogy a behozott hibás eszközödről egy munkalapot veszünk fel, amire pontosan felírjuk az általad elmondott hibaleírást, tüneteket. Ez a leírás minél pontosabb, annál könnyebben tudjuk beazonosítani a hiba valódi okát, és megtalálni Neked a leginkább költségkímélő gyógymódot.

A munkalap rögzítése során elkérjük az elérhetőségeidet (telefonszám és email cím), így bármikor tudunk egyeztetni Veled a hibafeltárás során.

Gyakori kérdés az ügyfeleinktől, hogy fizessék-e ki előre a javítást. Természetesen nem, soha nem kérünk előre pénzt. Először megjavítjuk a gépedet és csak utána kell fizetned.

Miután a munkalap elkészült, ebből egy példány a Tiéd, egy pedig végigkíséri a gépedet amíg a javítás tart. A behozott hibás eszközöd ekkor odakerül egy polcra, a többi javításra váró eszköz mellé.

Hibafeltárás

Szerviz technikusaink innen a beérkezés sorrendjében haladva veszik elő a javításra váró gépeket. Így igazságos.

Van egyébként egy prémium szolgáltatásunk, aminek keretében garantáljuk a 24 órán belüli javítást (természetesen ezt csak bizonyos esetekben tudjuk vállalni, ha pl. külföldről kell alkatrészt rendelni, akkor ez a szolgáltatásunk sajnos nem működik). Ha ezt a szolgáltatást kéred, akkor a Te gépedet előrevesszük, így a lehető legrövidebb idő alatt készítjük el.

A szervizpadra amikor felkerül egy gép, akkor az első, hogy a burkolat eltávolítása után kompresszorral kitakarítjuk a gép belsejében lerakódott koszt és port. Sokszor hihetetlen mennyiség bír itt összegyűlni.

Ezt követően kezdődik a hibafeltárás, amikor is a szerviz technikusunk a hibaleírás alapján megpróbálja újra előidézni a hibát, majd a hiba fajtájától függően műszeres vizsgálattal, szoftveres vizsgálattal vagy teszteléses módszerrel megállapítani a hiba forrását.

Ha ez megvan, akkor telefonon felhív Téged és elmondja, hogy mi a gond, mennyibe kerül a javítás, és kb. mikorra várható, hogy el fog készülni a géped.

Jöhet a javítás

Kézenfekvő módon a már feltárt hibát megjavítjuk, ha szükséges, akkor alkatrészt cserélünk, ha nem, akkor csak szoftveres frissítést, karbantartást vagy újratelepítést csinálunk.

Miután elkészültünk a javítással, jöhet a tesztelés. Ez a hiba jellegétől függően lehet csak néhány perc, de akár több óra hossza is. De arra törekszünk, hogy a javítással 100%-ig elégedett légy, és biztosan megbízható legyen a megjavított géped.

Egy kis utómunka

A teszt fázist követően munkatársunk megtakarítja a gépedet, ha laptop, akkor a kijelzőt, fedlapot, stb. A takarításon kívül egy általános átvizsgálást is végzünk a gépen, és ha csak apróságot fedeztünk fel, akkor ezt rögtön ki is javítjuk. Természetesen, mivel ezt nem kérted külön, ezért nem számítunk fel semmilyen díjat. Még mielőtt értesítenénk Téged, hogy elkészült a javítás és jöhetszt a gépedért, meg szoktuk vizsgálni, hogy az adott számítógépben milyen fejlesztési lehetőségek vannak még, hogy gyorsabb lehessen, és tovább tudd használni, ne kelljen idő előtt lecserélned. Ezekről a lehetőségekről a munkatársunk tájékoztat Téged.

Ha készen vagyunk, akkor a szerviz technikusunk felhív telefonon. Így nem kell Neked folyamatosan telefonálgatni, feleslegesen bejönni, hogy vajon készen vagyunk-e már a gépeddel. Nem raboljuk az idődet, szólunk ha elkészültünk.

Az elkészült gépedért hétköznapokon reggel 8 és este 19 óra között jöhetsz, szombaton pedig reggel 8 és délután 13 óra között. Ha nem tudsz Te érte jönni, az sem gond. Ezért kaptál a munkafelvételnél egy munkalapot. Add oda a barátodnak, férjednek, feleségednek, vagy annak, akit elküldesz a gépedért, és a munkalapot ha mutatja nekünk, akkor odaadjuk neki a gépedet.

A javítás költségét ekkor kell kifizetned. Választhatsz, hogy készpénzzel vagy bankkártyával szeretnél fizetni.

Biztosan jó munkát végeztünk?

A munkatársaink a javítást követően fel fognak hívni (vagy email-ben megkeresnek), hogy elégedett vagy-e a javítással, minden megfelelően működik-e. A visszajelzéseid nem csak azért fontosak nekünk, hogy elmondhassuk milyen sokan elégedettek velünk, hanem azért is, hogy ha esetleg van olyan, amiben jobban végezhetjük a munkánkat, akkor mondd el. Így tudjuk egyre jobbá tenni a szolgáltatásainkat, és még magasabb szintre emelni az ügyfeleink elégedettségét.

 

Válassz mindig megbízható szervizet!

Címkék: mastermind számítógép szerviz számítógép javítás laptop javítás iphone szerviz iphone javítás laptop szerviz

Szólj hozzá!

Most egy olyan veszélyhelyzetre szeretnénk felhívni a figyelmedet, amivel ha nem foglalkozol, akkor az pénzedbe kerülhet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

90-es számok hívása, kicsit másként.

A rendőrségtől kerestek meg bennünket szakmai egyeztetés céljából. A sztori a következő: csörög az ügyfél telefonja, egy 90-es szám hívja. Természetesen a felhasználó gyanakvó, és nem veszi fel. Ekkor jön a fekete leves! A telefon automatikusan úgy dönt, visszahívja a telefonszámot, mindezt úgy, hogy a telefon tulajdonosa semmit se tehet ellene. Hiába próbálja megszakítani a hívást nem sikerül. Az egyedüli megoldás az akku vagy SIM kártya kiszerelése, de addig is a hívás ketyeg. És ez bármikor megismétlődhet.

A konkrét eset szerencsére csak néhány tízezer forintos kárt okozott, de könnyedén bele lehet ezzel szaladni több százezres számlába is.

Androidosok veszélyben

Az iPhone-t használók fellélegezhetnek, iOS-re gyakorlatilag lehetetlen olyan alkalmazást vagy vírust írni, amely automatán tudna hívásokat kezdeményezni. Viszont mivel az Android egy sokkal nyitottabb rendszer, így arra igenis lehet olyan háttérben futó alkalmazást készíteni, ami bizonyos interakcióra válaszol (pl. egy előre beállított telefonszám visszahívása).

Ilyen alkalmazást tudatosan persze senki sem telepít, de valamilyen más alkalmazás telepítésével együtt könnyen össze lehet szedni ilyen vírust. Egy azonban biztos. Ha a telefon nincs rootolva (magyarán nincs feltörve az Android, és gyári állapotban használod), akkor alaphelyzetben nem fér hozzá egy ilyen alkalmazás a telefon híváskezelőjéhez. Ilyenkor első alkalommal a telefon feldob egy értesítést, hogy engedélyezed-e az alkalmazás számára a híváskezelőhöz történő hozzáférést. A felhasználók persze reflex szerűen általában engedélyezik, és innentől nyitva a kapu.

Mi a megoldás?

A legbiztosabb, ha a mobil szolgáltatódnál kéred, hogy az előfizetésednél tiltsanak le mindenféle emeltdíjas szolgáltatást. Innentől fogva sem akarva, sem akaratlanul nem fogsz tudni emelt díjas számokat hívni.

Amit ezen kívül megtehetsz még, hogy a telefonodon jól nézd meg, hogy mely alkalmazásnak mihez engedsz hozzáférést és mihez nem. Érdemes csak megbízható forrásból származó alkalmazást telepíteni, és az ismeretlen forrásból származó alkalmazásokat letiltani. 

 

Légy körültekintő, és tiltasd le az emelt díjas szolgáltatásokat!

Címkék: android tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Az okostelefon akkor jó, ha használod. És miért ne használhatnád értelmes és hasznos dolgokra? Mint például a nyelvtanulás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi kell hozzá?

Egyszerű. Egy okostelefon, és arra letölteni a Duolingo nevű alkalmazást. Ez a legnépszerűbb nyelvtanulásra kifejlesztett alkalmazás a világon. Nagyon egyszerű a használata, és nagyon érdekes, játékos módon igyekszik megtanítani a kiválasztott nyelvet.

Amikor először indítod el az alkalmazást, akkor beállíthatod, hogy naponta hány percet szánsz nyelv tanulásra. Ne rémülj meg, nem kell rá sok idő. 5 perces lehetőség is van, de napi 15 perc már egészen jónak számít. Ezt követően beállíthatod, hogy teljesen kezdő vagy, vagy már van valamennyi nyelvtudásod az adott nyelvből. Ebben az esetben szintfelmérőt készít Veled az alkalmazás, hogy tudja, milyen szinten vagy.

Miért olyan jó ez a program?

Kipróbáltuk, és tényleg zseniális. Nagyon sokszínű. Hol angolul ad egyszerű szavakat vagy mondatokat, hogy fordítsuk le magyarra, hol fordítva. Van, hogy angolul olvas fel 1-1 rövid mondatot, és hallás után kell leírnunk az angol mondatot. Amit aztán lefordít, hogy tudjuk pontosan, mit jelent. Gyakori, hogy ha lefordítottál valamit pl. angolról magyarra, néhány kérdéssel később épp azt kéri majd, hogy magyarról fordítsd le ugyanezt angolra. Van, hogy szabad szavasan Neked kell bepötyögnöd, hogy szerinted mit jelent az adott mondat, de van, hogy ad válaszlehetőségeket, amik közül választhatsz. Lehet szavakat gyakorolni, kifejezéseket tanulni, többes számot, birtokosokat, névmásokat, stb.

Aztán szintugrást követően jöhetnek a ruházati szavak, igék, színek, kérdések, kötőszók, elöljárók, dátum, idő, család, stb.

Még később a foglalkozások szavai, melléknevek, határozók, helyek, tárgyak, és így tovább.

És ennyi. Innentől minden nap a napi gyakorlást kell elvégezned, és szépen haladsz előre, egyre jobban fogod tudni beszélni a nyelvet.

Nincs okostelefonod?

Semmi gond. Irány a www.duolingo.com és regisztrációt követően akár weben is kezdheted a tanulást.

 

Jó tanulást!

Címkék: duolingo

Szólj hozzá!

Minél több elektromos kütyüd van, annál nagyobb az esélye annak, hogy véletlenül víz boruljon bele, vagy vízbe essen. A víz természetesen sok esetben sör, kávé, kóla és bármi egyéb.

Igen ám, de ha megtörténik a baj, akkor jó volna tudni, hogy mit csinálj és mit ne.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mit NE csinálj?

Azzal kezdjük, hogy mit ne csinálj semmiképpen sem. Általában a legtöbb ember sorban elkövet minden olyan hibát, amivel csak ront a helyzeten, így Te ne tedd! Ha semmit se csinálsz, az is sokkal jobb, mint ha ezeket teszed:

 • Ne próbáld meg kiszárítani. Sokan próbálkoznak hajszárítóval kiszárítani a beázott készüléket, de ez nagyon rossz ötlet! A túlzott hő eleve nem egészséges a készülékben lévő alkatrészeknek, de ha víz is van benne, az a hő hatására párologni kezd, és olyan helyekre is bejut a vízpára, ahol jelenleg még szárazság van.
 • Ne tedd rizs közé! A száraz rizs valóban jó nedvszívó képességű. De! Csak akkor, ha közvetlenül érintkezik a nedvességgel, és mivel a készülék zárt, így a belsejéből nem tudja kiszívni a nedvességet.
  Sőt, mivel a rizsben különféle ásványi anyagok találhatók, azok a víz hatására kioldódnak, és lerakód(hat)nak az alkatrészeken. Ezek pedig további károkat okozhatnak.
 • Ne tedd ki a napra! A nap mindent megszárít, akkor a vízkáros készülékeken is segít - gondolják sokan. De a hajszárítózáshoz hasonlóan így is csak elpárolog a víz, mégtöbb helyre bejutva, így mégtöbb kárt okozva. És könnyedén felmelegedhet a készüléked annyira, hogy akár fel is robbanhat az akkuja.
  Ugyanígy rossz ötlet télen a radiátorral próbálkozni.
 • Ne próbáld tölteni, ne próbáld kapcsolgatni! Mindenki türelmetlen, és kíváncsi. Jajj, vajon túlélte? Működik? Hm. Nem kapcsol be. Szuper, dugjuk töltőre, hátha csak lemerítette az akksit a víz (zárlat). Bármennyire is nyilvánvaló, hogy ez rossz ötlet, mégis nagyon sokan megcsinálják.
  Te ne csináld! Az elektromos készülékeknek ellensége a víz, hiszen zárlatot okoz. Ha töltőre dugod, sokkal több áramkör kerül feszültség alá, így több helyen keletkezhet zárlat.
 • Ne mosd le! Előfordul, hogy a sárba vagy WC-be esik a telefon. Az ember ilyenkor önkéntelenül meg akarja tisztítani, de ne tedd. Épp elég nagy a baj, csak hozd be hozzánk minél gyorsabban, ne töltsd az idődet mással.

A legtöbb felsorolt dolog annyira nyílvánvaló és logikus, hogy azt gondolhatod, minek ezeket elmondani. De bármennyire is logikus, ha megtörténik a baj, akkor kialakul egyfajta pánik helyzet, és szinte sorra mennek végig az ügyfeleink ezeken a dolgokon, és szép sorban minden hibát elkövetnek. Te ne tedd! De mit csinálj?

Csináld ezeket!

Van néhány dolog, amikkel viszont növelheted az esélyét annak, hogy a készüléked túlélje a beázást. Természetesen ezek nem garantálják a sikert, de növelik az esélyt.

 • Azonnal kapcsold ki, vagy ne kapcsold be! Ha a beázás hatására nem kapcsolt ki a készüléked, akkor Te azonnal tedd meg. Kapcsold ki, és ha lehet, áramtalanítsd (vedd ki az akkut).
 • Vedd ki a tokból! Ha tokban van a készüléked (elsősorban telefonoknál jellemző ez), akkor vedd ki belőle.
 • Töröld meg egy puha ronggyal. A szárítgatást ugyan nem javasoltuk, de egy puha, száraz ronggyal érdemes letörölni a nedvesség látszó részét, hogy ne tudjon meg több folyadék a készülék belsejébe jutni.
 • Hozd be hozzánk! Mindenképpen az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban szakszervizbe kerüljön a készülék, ahol szakszerűen szét tudják szedni apró alkatrészekre a készüléket, és kiszárítják azt, adott helyetben ultrahangos technológiával precízós tisztítást végeznek rajta.

Ezeket a tanácsokat ha megfogadod, akkor jelentősen megnő az esélye annak, hogy a készüléked túléljen egy beázást.

 

Ha beázik egy készüléked, akkor tudd, mit tegyél, és még fontosabb, hogy tudd, mit ne tegyél!

Címkék: iphone beázás laptop beázás beázott laptop beázott iphone telefon beázás

Szólj hozzá!

A számítógépét mindenki mindig kicsit lassúnak érzi. Sosem lehet eléggé gyors. Az érdekes az, hogy amikor megvásároltad, akkor gyorsabbnak tűnt. De hová lett a sebesség? Miért lett lassú?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Tényleg lassul egyáltalán?

Alapvetően igen. A használat során mindenféle apró "szemét" rakódik le a számítógép operációs rendszerében. Ugyancsak a használat során kerülhetnek a gépre vírusok, kéretlen alkalmazások, kémprogramok. Ezek a lerakódó szemetek, vírusok és alkalmazások pedig lassítják a számítógépet.

Így teljesen normális, ha idővel lassabb lesz a számítógéped. De mivel ez a probléma szoftveres eredetű, így vissza is lehet varázsolni az eredeti sebességet. Mindössze csak egy kis karbantartásra van szükség, leszedni a vírusokat, a nem oda való programokat, kipucolni a számítógép "agyát", törölni pár szükségtelen ideiglenes adatot, stb.

Ezek után ugyanolyan gyors lesz, mint új korában?

Igen. De néhány év távlatából ennek ellenére lassabbnak fogod érezni. Ennek két oka van. Az egyik, hogy egyszerűen hozzászoktál már a géped sebességéhez. Amikor megvetted, akkor egy sokkal lassabb gépet cseréltél le, és persze, hogy gyorsnak tűnt az új gép. De ez a varázs elmúlt. A másik oka, hogy mégsem tűnik olyan gyorsnak, hogy a vásárlás óta rengeteg dolog változott. Régen egy sima internetezéshez jóformán a leggyengébb gépek is bőséggel elegendők voltak. Manapság viszont nagyobb felbontású kijelzők/monitorok vannak, amiknek a képmegjelenítéséhez több erőforrásra van szükség. Ugyanígy jelentősen megnőtt a számítógép erőforrásigénye a Facebook, YouTube és egyéb internetes tartalmak miatt. Régen a YouTube-on egy átlagos video 360 vagy 480 képsoros felbontású volt, most ha a sávszélességed bírja, akkor sok videó 720 (HD) vagy 1080 (Full HD) képsoros, ritkábban akár a 2160 (4k) képsoros is lehet. Ezeknek a videóknak a képfeldolgozása nagyságrendekkel több erőforrást igényel, mint néhány éve a kisebb felbontású videóké.

Az elmúlt években teljesen rutinná vált a Facebook görgetése. Ilyenkor unaloműzésként egyszerűen csak görgeti az ember az idővonalat. De gondolj csak bele, mennyi és videó jelenik meg közben. Az mind-mind betöltődik, és mind fogyasztja a géped erőforrásait. A Facebook előtti időszakban ez nem volt, ezért nem lassult be olyan mértékben a számítógéped, mint mostanság.

Mi a megoldás?

Sajnos tudomásul kell venni, hogy megváltoztak a felhasználói szokások, és a hagyományos internetezés is jóval több erőforrást igényel, mint néhány éve. A megoldás mindenképpen a számítógép tuningolása. Nem feltétlenül szükséges új számítógépet venni, sok esetben a merevlemez cseréje SSD meghajtóra már nagyságrendi teljesítménynövekedést tud eredményezni, de ez mindig számítógép függő, hogy melyiknél milyen fejlesztés éri meg és milyen nem.

Elsőként mindenképp érdemes szoftveresen rendbe tenni a gépedet, de ha ez sem hozza a kívánt eredményt, akkor nincs más lehetőség, mint hardveresen erősíteni a gépen.

 

A Te számítógéped elég gyors?

Címkék: tippek-trükkök lassú számítógép

Szólj hozzá!

Egy újabb közösségi alapon működő oldalt, illetve alkalmazást mutatunk Neked. De ez nem egy Facebook alternatíva. Tök mindegy, hogy utálod, vagy imádod a közösségi médiákat. Egy dolog biztos. Vannak olyan témák, amik érdekelnek Téged, és ezekben a témákban imádod a zseniális ötleteket, amiket akár Te is megvalósíthatsz.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miről beszélünk?

A Pinterestről. A Pinterest egy olyan közösségi képmegosztó oldal, ahová regisztrált felhasználók tölthetnek fel fotókat, kategóriákba rendezve. Itt senki sem magáról tölt fel fényképeket.

Tegyük fel, Téged érdekel a kertészkedés. Regisztrálsz a Pinterestre (www.pinterest.com), és a magyar nyelvű felületen kiválasztod számodra érdekes témaként a kertészkedést. Ugyanígy megadhatod még, hogy mi minden érdekel, számos kategóriát fogsz találni. Ilyenek lehetnek a bútorok, a belső építészet, a konyha vagy gasztro világ, a barkácsolások, autók, stb. Szóval rengetek témakör közül választhatsz.

Innentől fogva bármikor belépsz az oldalra, csak és kizárólag olyan témakörbe csoportosított képeket fogsz látni, amiket megjelöltél, hogy számodra érdekesek. Természetesen a számodra érdekes témaköröket később kibővítheted vagy törölheted a korábban érdekesnek jelöltet.

Ha "DIY" felirattal találkozol valahol: a DIY a Do It Yourself rövidítése, vagyis csináld magad. Ezeknél a típusú képeknél egy teljes lépéssort találhatsz, hogy az adott dolgot hogyan tudod Te otthon saját magadnak elkészíteni.

Van mobilalkalmazás is

Ha nem böngészőből, számítógépen szeretnéd nézni a jobbnál jobb ötleteket, akkor töltsd le a Pinterest alkalmazást a mobilodra az App Store-ból vagy Play áruházból.

Itt is tudsz regisztrálni, témákat kiválasztani, törölni vagy hozzáadni, de ha ezeket megtetted a webes felületen, akkor itt már csak be kell jelentkezned.

 

A Pinterest végtelenül egyszerű, de éppen ezért zseniálisan jó. Próbáld ki!

Címkék: social network közösségi oldal pinterest

Szólj hozzá!

Írtunk már korábban ingyenes fájlküldő alkalmazásokról, de a Mozilla új fejlesztése talán a legegyszerűbben használható ilyen rendszer. Megmutatjuk, hogyan működik.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mire jó?

Nagy méretű fájlokat átküldeni interneten keresztül egy ismerősödnek. Néhány MB fájl méretig nincs gond, mert becsatolhatod egy emailbe, de nagyobb fájloknál az email már problémás.

Ilyenkor egy fájlküldő rendszer segítségével nagyon egyszerűen megoldhatod a dolgot. A címzettnek pedig 24 órája van, hogy letöltse a fájlt amit neki küldesz.

Így kezdj hozzá

Egy böngészőben nyisd meg a https://send.firefox.com/ weboldalt. Itt egyszerűen töltsd fel azt a fájlt, amit szeretnél eljuttatni egy ismerősödnek. Feltöltheted úgy is, hogy belehúzod a keretbe a fájlt (drag and drop), vagy rákattinthatsz a kék gombra is, majd tallózd ki a fájlt a gépedről.

Ha a feltöltés kész, rögtön meg is kapod a linket, amin letöltheti bárki a fájlt, akinek ezt a linket megadod. Ezt a linket egy egyszerű kattintással vágólapra másolhatod.

Küldd el ezt a linket az ismerősödnek, akinek 24 órája van letölteni a fájlt. És készen is vagy.

 

Semmi regisztráció, semmi extra, azt tudja, amit kell, egyszerűen, ahogy kell.

Címkék: tippek-trükkök fájl küldés firefox send nagyméretű fájl küldése

2 komment

...ott minden annyira szép és jó, annyi vicceset látok, hallok és még bambi is kapható.

Pénteken Miskolctapolcán voltunk a barlangfürdőben. Hát, sokkal inkább furcsaságot láttam, semmint vicceset. Az emberek kezéhez a telefon úgy hozzánőtt, hogy a biológia órán lassan az emberi test külön testrészeként kellene oktatni. Egészen konkrétan fogalmazva, tömegesen fordult elő, hogy az emberek telefonnal a kezükben mennek a vízbe. Láttunk már telefonnal készített élő (!) Facebook bejelentkezést strandon való csúszdázásról. Itt a baj nem kevés!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi a gond ezzel?

Hát ugye az milyen már, ha egy strandolásról nem készül 1-200 fénykép? Elég gáz. Pláne, ha azoknak a fotóknak egy része jól megeffektelve nem landol az Instán, vagy Facebookon. Ha demagóg szeretnék lenni, akkor elkezdhetnék arról írni, hogy ezért kár strandra menni, meg mennyivel több értelme lenne annak, ha a pillanatot élveznéd, és a társaságát annak, akivel éppen ott vagy, stb. Az se lenne nagy baj, ha a fürdésre, élvezetre, szórakozásra figyelnének az emberek, nem pedig arra, hogy a telefonra nehogy rácsapjon a víz.

De nem akarok demagóg lenni, és bár az előzőket úgy is gondolom ahogy leírtam, de annak sok köze nincs a számítástechnikához. Annál inkább van hozzá köze annak, hogy az emberek a butaságukkal milyen károkat tudnak okozni a telefonjukban.

Ugyan triviális baromságnak tűnik azt mondani, hogy a telefon nem szereti a vizet, mégis úgy látszik, hogy ezt sok ember nem tudja, vagy legalábbis nem foglalkozik vele. Hiába gondolod azt, hogy Te nem ejted bele a vízbe a telefont, erre nem számíthatsz. Egyrészt bármikor meglökhet a másik, és akkor nem ő lesz a hibás, bármennyire is kényelmes lenne ráfogni. De ha még nem is esik bele a vízbe, akkor is tönkre mehet. Ugyanis a vízpára és a rácsapódó vízcseppek pontosan elegendő kárt tudnak okozni.

Mi történik, ha víz kerül a telefonba?

A víz az elektronikai készülékeknél alapvetően két problémát okoz. Az elektromos áramnak sajátossága, hogy mindig a legkisebb ellenállás felé halad. A víz nagyon jó elektromos vezető, kisebb ellenállással, mint a legtöbb elektronikai alkatrész. Ezért az elektromos feszültség arra törekszik, hogy a nedvességen keresztül haladjon. Így viszont el tud jutni olyan helyre is elektromos feszültség, ahová egyéb körülmények között nem kellene neki. Ha ilyen módon zárlat keletkezik, az végzetes lehet, és csak az alkatrészek cseréjével lehetséges a javítás. Sok esetben viszont ilyen speciális alkatrészeket, amik egy okostelefon alaplapján találhatók, nem lehet utólag cserélni. 

A másik probléma a beázással a felület eloxidálódása. A fém vezetőket ahol víz éri, ott a fém egyszerűen elkezd oxidálódni (rozsdásodni). Ha zárlat nem is keletkezett, később ez akkor is tönkre teheti a telefont, ugyanis az oxid réteg nem vezeti az áramot, így az eloxidálódott csatlakozókon nem tud keresztülfolyni az elektromos feszültség, így bizonyos részegységek egyszerűen fogalmazva nem kapnak áramot.

Mit lehet ilyenkor tenni?

A telefon teljes szétszerelését követően az elektromos paneleket ún. ultrahangos fürdőbe kell helyezni, ahol nagyon magas frekvencián rezegtetett speciális tisztítófolyadék segítségével leoldhatók az áramkörről ez a kezdetleges oxid réteg, teljesen megtisztítva azt. Így érhető el a legnagyobb biztonsággal, hogy a telefon nem csak rövid ideig, hanem hosszútávon is újra megbízhatóan lesz használható.

A tapasztalat szerint ez azonban nem elegendő, az akkumulátort szinte minden esetben cserélni kell, és néha 1-2 egyéb alkatrészt is. Természetesen előfordul, hogy a beázás teljesen tönkreteszi a telefont, és az gazdaságosan nem javítható.

Nekünk persze üzlet, ha beázik egy telefon, de mégis azt javasoljuk: ne vidd magaddal a medencébe, inkább élvezd a pillanatot.

 

Érdemes átgondolni, megéri-e vízbe vinni a telefont, mert a javítási költségéből párszor még el tudsz menni a strandra.

Címkék: telefon iphone okostelefon iphone beázás

Szólj hozzá!

Egy külföldi nyaralás mindig sok nehézséggel jár. Valutaváltás, utazás megtervezése, autópálya matrica vásárlás, autó felkészítése, pakolás, stb. És még el sem indultál. Aztán ha ott vagy, akkor jön a recepción, majd az étteremben való értetlenkedés, amikor is mindenki elkezd szépen és lassan beszélni, mintha akkor könnyebb lenne megérteni egymást.

De itt az okos megoldás, amivel ez a múlté!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ha iPhone-od van

Irány az AppStore, és töltsd le a SayHi nevű applikációt. Ingyenes, és 41 nyelvet ismer. Akár bepötyögheted a szöveget amit akarsz, és a kiválasztott nyelvre le is fordítja a szöveget. Ami ennél is jobb, ha diktálsz, akkor ő is felolvassa a lefordított mondatot (engedélyezni kell a mikrofon hozzáférést).

Ha androidos vagy

Androidosoknak pedig a Voice Translator - Speak & Text Translate Travel program lesz a nyerő. Ugyanazt tudja, mint az iPhone-os, ingyenes, és tud magyarul is. Szintén lehet gépelni vagy akár diktálni is neki.

Mennyire működnek jól?

Ahogy tapasztaltuk, alapvetően a fordítási képességük egészen jó. Ami nagyobb probléma, hogy a szövegértés nem tökéletes. Ha normálisan beszélünk, ahogy a való életben tesszük, akkor sokszor félrehallja a szöveget, így nem jó szöveget fordít le (szerencsére legépeli amit diktálunk, így látjuk, hogy nem megfelelő szöveget fordít). Viszont ha szépen, tagolva és artikulálva beszélsz hozzá - ahogyan a valóságban soha nem beszélünk - akkor tökéletesen jól működik.

Egy külföldi nyaralásnál arra, hogy megértesse magát az ember alapvető mondatokkal egy szállodában, étteremben, benzinkúton, tökéletes segítség. És mindig kéznél van!

Azt javasoljuk, hogy még indulás előtt itthon próbálgasd egy kicsit, hogy ne külföldön kezdj vele gyakorolni.

 

Próbáld ki a fordító alkalmazásokat, nagy segítséget tudnak jelenteni.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A Google fogta magát, és csendben kidobott egy kis fejlesztést, amivel tulajdonképpen minden felhasználó azonnal biztonságban tudhatja a fontos adatait. Megmutatjuk, mit kell tenned.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Google Drive tovább gondolva

A Google Drive felhő alapú szolgáltatás régóta létezik. Ha nem tudod mi az a felhő, akkor itt elolvashatod, régebben írtunk már róla. Aztán kiveséztük, hogy milyen felhő szolgáltatások közül választhatsz.

A Google Drive azóta viszont fejlődött. Eddig úgy működött, hogy volt egy mappa a számítógépeden (ez volt a Drive mappája), és amiket oda tettél, azokat szinkronizálta fel a felhőbe.

Az Apple a Mac OS bemutatásával megcsinálta, hogy az asztal, és a dokumentumok mappa tartalmát automatikusan szinkronizálta a saját felhőjébe (iCloud), anélkül, hogy a felhasználónak bármi dolga lett volna.

A Google ehhez hasonlóan most megcsinálta, hogy a felhasználó kiválaszthassa azokat a mappákat, amelyeket szinkronizálni szeretne a felhőbe. Innentől pedig nincs olyan, hogy valamit elfelejtettél lemásolni vagy ilyesmi. A kijelölt mappák tartalmában bármikor változás történik, akkor az a változás a felhőben is ott lesz.

 

Hogyan kell beállítani?

Először is, be kell szerezned a Google Drive nevű programot. Ezt egyszerűen töltsd le innen. Ha csak fotókat vagy videókat szeretnél menteni, akkor használhatod a Google Photos programot is, ezzel viszont dokumentumok nem menthetők.

A telepítés egyszerű lesz, pár kattintás az egész. A telepítés végén kattints a "Kezdő lépések" gombra, és máris beállíthatod, hogyan működjön a Drive. A Google Drive használatához természetesen szükséged lesz a Google fiókodra, amivel be kell jelentkezned. Ha nincs, akkor létre kell hoznod egy Google fiókot. Ezt követően válaszd ki, hogy mely mappák tartalmát mentse a Google. Érdemes megadni legalább az Asztalt, a Dokumentumokat és a Képeket, de természetesen ez szabadon választott.

Minden mappa mellett kiírja Neked a program, hogy mekkora a mappa mérete. Ez azért fontos, mert ingyenesen 15 GB tárhelyet kell beosztanod. Ha ez kevés, akkor havi 690 Ft-ért kérhetsz 100 GB-os csomagot, 3590 Ft-ért 1 TB-osat, de létezik 2 TB, 10 TB, 20 TB sőt akár 30 TB-os tárhely csomag is.

Fontos, hogy a fényképeket és videókat kétféle módon mentheted el. Az egyik "Kiváló minőség" néven fut, a másik "Eredeti minőség" néven. Az első opció egy optimalizált formában menti el a képeket, tehát valamennyire "butítja" azokat, míg a második lehetőség megőrzi a fényképeket ugyanolyan formában és minőségben, ahogyan a gépeden vannak tárolva. Ez persze jobban hangzik, de sokkal több tárhelyet foglal el. Különösen, hogy a Google annyira jófej, hogy ha az első lehetőséget választod, akkor korlátlan mennyiségű fotót és videót enged felszinkronizálni, és ez egyáltalán nem használ fel tárhelyet a keretedből. A második esetben viszont a tárhelycsomagod terhére használja a megabájtokat.

A beállítás utolsó lépése, hogy megadhatod, hogy a Google Drive-ba a többi eszközödről szinkronizált adatok hová kerüljenek. Ez létrehoz egy mappát a számítógépeden, és ott lesznek azok a fájlok, amiket pl. a mobilodról vagy munkahelyi számítógépedről szinkronizált a Google.

 

Te használod a Google Drive-ot? Ha más miatt nem, az adataid biztonsága miatt érdemes!

Címkék: felhő adatmentés adatbiztonság google drive tippek-trükkök

Szólj hozzá!