A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Két hete a touchpadokról írtunk, hogy milyen sokrétű funkciói vannak. Azonban ha nem tudod megszokni, akkor marad a jó öreg egér. De milyet érdemes választani?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Milyen egér típusok vannak?

Alapvetően két nagy csoportra oszthatók az egerek: vezetékes és vezeték nélküli. A vezetékes egerek lehetnek hagyományos PS2-es csatlakozóval szerelve (ez már egyre inkább kiszorul a piacról), vagy pedig USB csatlakozóval. Ez utóbbi a gyakori manapság.

A vezeték nélküli technológia kétféle módon jöhet létre. Az egyik, amikor az egérhez tartozik egy kis vevőegység, melyet a számítógépbe kell dugni (USB csatlakozóval). Ez a kis egység veszi a jelet az egértől, és a számítógép tulajdonképpen ugyanúgy kezeli, mintha egy vezetékes egeret dugtunk volna be.

A másik lehetőség a bluetooth, amikoris a számítógépbe nem kell csatlakoztatni külön vevőegységet, hanem a beépített bluetoothra tud csatlakozni az egér. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a gépben van bluetooth. Elsősorban laptopoknál jellemző, asztali gépeknél nem, hogy bluetooth adapterrel rendelkezzenek.

Melyik a jobb?

A vezeték nélküli egereknek két hátrányuk van. Az egyik, hogy elemmel működnek (némelyik akkumulátoros), így vagy tölteni kell, vagy elemet cserélni benne időközönként. Ez egyáltalán nem nagy probléma, hiszen a mai modern egerek akár 1 évig is képesek két darab ceruzaelemmel (AA) üzemelni, de a 4-5 hónapos üzemidő még a napi folyamatos használat mellett sem jelent problémát.

A másik "gond" csak a profi gamereseknél jelentkezik (illetve jelentkezne), hiszen nekik a játékok minél pontosabb irányításához olyan egereket fejlesztenek a gyártók, amelyek érzékenysége sokkal nagyobb egy átlagos egérhez képest, így egyrészt jóval több elmozdulási adatot kell küldeni az egérnek a számítógép felé, másrészt sokkal gyorsabban. Erre a vezeték nélküli technológia nem eléggé megbízható és stabil, ezért a gamer egerek mindig vezetékesek.

Szóval ha nem okoz problémát az évenkénti 1-2 elemcsere, és nem akarsz gamer egeret, akkor bátran válassz vezeték nélküli egeret. Laptopokhoz kifejezetten kényelmes, de asztali gépnél is jó, ha kevés kábelt kell kerülgetni. Viszont asztali gépeknél érdemesebb billentyűzettel együtt, szettben megvásárolni.

A vezetékes megoldás hátránya épp az előbb említett vezeték, ami sokszor gondot jelent, nem elég hosszú, vagy épp nehéz elvezetni szépen, vagy folyton összegubbancolódik valamivel. Előnye a vezeték nélküli megoldással szemben - túl a gamer egereknél leírtakhoz képest - hogy olcsóbb a vezeték nélküli társaknál.

Milyen egyéb szempontokat érdemes még figyelembe venni?

Egyrészt természetesen a designt, hiszen mégiscsak fontos, hogy amit egész számítógépezés alatt fogdosol, az legyen szép és esztétikus. A szín is fontos lehet.

Szintén fontos az optikai szenzor. Ez figyeli az egér elmozdítását. Ahogy írtuk fentebb, a gamer egereknél ez nagyon pontos, nagyon érzékeny, így a legminimálisabb elmozdítást is érzékeli. Nagyobb trükk viszont a mindössze néhány egérnél kínált extra funkció, mely szerint üveg felületen is képes tökéletesen működni. Nem magától értetődő ez, ugyanis a hagyományos egerek infra vagy lézer fényei az üvegen átmennek, és nem verődnek vissza, így az elmozdulást sem tudja érzékelni az egér. Szóval ha Te üveg asztalon szeretnéd használni az egeret, akkor erre vásárláskor külön figyelj oda!

Nagyon, de nagyon fontos az egér mérete, és formája. Egy nagyobb kezű ember egyszerűen megőrül egy kicsi egér használata közben, míg egy kis kezűnek a nagy egér lesz kényelmetlen. Érdemes vásárlás előtt kipróbálni, hogy jól kézbe illeszkedik-e az egér. Ha erre nincs mód, akkor válassz átlagos méretűt, és semmiképpen se egy apró csinos darabot.

Extra gombok, extra funkciók. Néhány egérnél megfigyelhető, hogy több gomb is van még elhelyezve az oldalán, tetején, stb. Ezeket a gyártó által kiadott szoftverrel lehet személyreszabni, és beállítani, hogy melyik gomb mit csináljon, ha lenyomod. Néhány felhasználási környezetben ez előnyös lehet, és ha így van, akkor érdemes ilyen egeret választani.

És természetesen a márka sem mindegy. Gagyit venni nem érdemes, mert elfogadhatóan jó minőséget is lehet már 1500 Ft körül vásárolni, szóval túlzottan sokat spórolni nem lehet. A Logitech is kínál vezetékes egeret 2500 Ft körüli áron, az pedig már tényleg a strapabíró és hosszútávú megoldás. Vezeték nélküli egérből elsősorban a Logitech vagy Microsoft termékei a megbízhatók, 4-5 ezer forinttól indul a kínálat, akár 20-30 ezer forintig is válogathatsz. A gamer sorozat más tészta, ott az olcsó megoldások 4-5 ezer forinttól indulnak, a profik pedig valahol 50 ezer forint körül vannak.

 

Jó egerészést, válassz megfelelő egeret!

3 komment

Egy asztaligép hátulján sokféle csatlakozó található, de egy laptopon is található csatlakozó szép számmal. Mondjuk az új trend az, hogy egyre kevesebbet tesznek a gépekre, de a nagy többségnél még mindig sokféle csatlakozót találni. Valljuk be, idegesítő a rengeteg kanóc és vezeték.

De melyik mire való? Egyáltalán minek ennyi csatlakozó?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Minek a sok csatlakozó?

Mivel klasszikusan az asztali számítógép különálló egység a perifériáktól, ezért a perifériáknak valahogyan csatlakozniuk kell a számítógéphez. Ez történhet kábellel vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Többnyire azonban a kábeles csatlakozások terjedtek el. Egyrészt mert olcsóbb, másrészt mert régen bonyolult is volt megoldani a vezeték nélküliséget. Néhány esetben még ma sem megoldott.

A modern számítógépek közt Apple asztali számítógépe, az iMac volt az úttörő abban, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a helyzet, és a lehető legkevesebb kábelre legyen szükség. Ezért összeépítették a számítógépet a monitorral. A hozzá kínált billentyűzet és egér is vezeték nélkül kapcsolódik a géphez, a gép pedig WiFi kapcsolaton az internethez. Tehát szó szerint elég egy tápkábelt bedugni a konnektorba, és már használható is a gép. De még egy ilyen gép hátulján is szükséges csatlakozókat kialakítani, hiszen mi van, ha még egy monitort szeretnénk hozzákötni, mi a helyzet a pendrive-okkal, nyomtatókkal, mi van, ha nincs vezeték nélküli internethozzáférés, csak vezetékes, stb.

Melyik kábelt hová kell dugni?

Gyakran okoz kétségbeesést, hogy egy számítógépnél mit hová kell csatlakoztatni. Szerencsére nagyot nem lehet hibázni, hiszen a csatlakozók alakzárasok vagy színkódosak. Ez mit jelent? Az alakzáras csatlakozóknál csak és kizárólag a megfelelő formájú csatlakozót tudod bedugni a gépbe, pl. egy monitor csatlakozót nem tudsz bedugni a nyomtató csatlakozó helyére. Sajnos vannak olyan csatlakozók, melyek hasonlítanak egymásra, de nem egyformák. Ne erőltesd, ha könnyen nem megy, nem oda való.

A színkódos csatlakozók pedig azok, amelyek ugyan alakra megegyeznek egymással, és össze is lehetne cserélni őket, de a színük más és más, és általában a csatlakoztatni kívánt eszköz dugója is színazonos. De ha mégsem, akkor is a szín alapján könnyedén beazonosítható, hogy mire is való az adott csatlakozó. Ilyen színkódos például a legtöbb jack csatlakozó, vagy akár a PS2-es csatlakozók is.

Melyik mire való?

A teljesség igénye nélkül ejtünk szót néhány csatlakozó típusról, amelyek leggyakrabban előfordulhatnak a számítógépeden.

Régebbi gépeknél a PS/2 -es csatlakozóból volt külön zöld és külön lila jelölésű, manapság már maximum egy közös foglalat van, de sok gépről már eltűnt ez a csatlakozási lehetőség. Ide a régebbi fajta billentyűzetet és az egeret lehet csatlakoztatni, lila a billentyűzet, zöld az egér.

A lekerekített sarkú trapézra hasonlító csatlakozó a monitor csatlakozója, de fontos tudni, hogy ez egy analóg csatlakozás. Ugyancsak monitor csatlakoztatására való a DVI csatlakozó is, viszont ezen már digitálisan megy a monitor jele, ezáltal jobb képminőség érhető el, mivel a digitális kábel nem szed össze zavaró "zajt".

A HDMI és DisplayPort kicsit hasonlítanak egymásra kialakításukban, de azért van némi különbség. Alapvetően viszont ugyanarra valók. Kép és hang digitális továbbítására. Ha teheted, a TV-t például érdemes HDMI vagy DisplayPort kábellel csatlakoztatni akár a számítógépedhez, akár hagyományos DVD lejátszóhoz, vagy media playerhez is.

A hagyományos jack csatlakozó a hang stereo vagy 5.1-es, 7.1-es továbbítására alkalmas, magyarán ide kell csatlakoztatnod a PC hangszórót, vagy a hang erősítőhöz bekötött kábelt. Ha több jack csatlakozó is van a gépeden, akkor a zöld a stereo hangkimenet, a rózsaszín a mikrofon bemenet, a kék pedig a vonalbemenet. A sárga, fekete és szürke csatlakozók pedig az 5.1-es hangrendszerek többi hangfal csatlakoztatásához kellenek. A szükre a hátsó hangsugárzóké, a fekete az első hangsugárzóké, a sárga pedig center és mélynyomó csatlakozója.

Ezt a sok hang csatlakozót egy az egyben ki tudja váltani az optikai hang kimenet, de ehhez megfelelő eszköz kell a túloldalon, ami képes digitálisan fogadni a hangot. Ezzel viszont jelentősen javítható a hangminőség, és mindössze egy kábelen tud menni az összes hangcsatorna jele.

A hagyományos telefoncsatlakozóhoz hasonló, de annál nagyobb méretű csatlakozó az ún. RJ45-ös ethernet port. Ide kell csatlakoztatni a hagyományos kábeles kapcsolatú internetet.

Az USB csatlakozót bizonyára nem kell bemutatni, ez egy univerzális csatlakozó, ahová gyakorlatilag bármilyen eszköz csatlakoztatható. Billentyűzet, egér, nyomtató, pendrive, külső merevlemez, bluetooth vevő, WiFi antenna, okostelefon, stb. Nem folytatjuk a sort, mert sosem érnénk a végére. Amit érdemes tudni, hogy a kék színű USB csatlakozó az USB 3-as szabványú, ami jelentősen gyorsabb az USB 2-esnél. A nagy adatforgalmú eszközöket (jellemzően külső merevlemezek és pendrive-ok) érdemes az USB 3-as csatlakozóba dugni, míg a kis adatforgalmú eszközöket (billentyűzet-egér, nyomtató, USB-s WiFi, stb.) pedig a hagyományos USB 2-es csatlakozóba.

 

Reméljük segítettünk, hogy tudd, melyik kábelt hová is kell csatlakoztatni. Aminél lehet, ott pedig válaszd a digitális csatlakoztatást, az mindig jobb kép/hang minőséget eredményez.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Ugyebár a számítógépet leginkább két perifériával kezeljük, a billentyűzettel és az egérrel. A laptopoknál a billentyűzettel nincs is nagy gond, mert szinte megegyezik az asztali gépeknél használt billentyűzettel, az egér viszont már más kérdés. Először a "pöcökegérnek" nevezett kis joystick szerű megoldások terjedtek el, amit hamar felváltott a touchpad, magyarul érintőpadnak lehetne nevezni, de ez így elég bután hangzik.

Sok felhasználó nem szereti a touchpadot használni, és inkább hagyományos egeret használ a laptophoz, pedig egy modern jó touchpad sokkal többet tud egy sima egérnél. Nézzük, mik ezek!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ez volt régen

A touchpad régen egy egészen kicsi méretű érintésérzékeny felület volt, ami ráadásul nem is mindig "érezte" jól az ember ujját. A touchpad alatt voltak a bal és jobb egérgombok. Sokszor nehézkes volt a működésük, és gyakran kellett "átfogni", mivel nem lehetett egyszerre hosszú utat megtenni az ujjunkkal.

Aztán jött a fejlődés

Az idő előrehaladtával aztán jöttek az újítások, a touchpad mérete egyre nagyobb lett, aztán idővel bejöttek az olyan extra funkciók, mint például a balra-jobbra vagy a le-fel gördítés. Ehhez elég volt a touchpad szélén húzni az ujjunkat, és máris úgy működött, ahogyan az egéren a scroll gomb.

A touchpad felületét megbökve pedig kattintani tudtunk, így nem kellett lenyúlni külön a gombhoz.

Hol jár ma a technika?

Manapság a touchpad felületébe integrált gombok a menők, így még nagyobbak lettek a touchpadok, hiszen a gomboknak nem kell külön helyet kihagyni, hanem már az is érintésérzékeny felületet kapott, de úgy van kialakítva, hogy a touchpad bal és jobb alja lenyomható, és fizikai gombként viselkedik. A legtöbb laptopnál ez a mai használt megoldás.

Megjelentek a gesztusvezérlések is, vagyis az okostelefonoknál már bevált kicsinyítés-nagyítás és emellett számos egyéb funkciót is "elrejtettek" a touchpadon. Mivel egyszerre több (akár 4) ujjunkat is tudja külön-külön érzékelni, ezért tulajdonképpen már csak fantázia és szoftver kérdése, hogy milyen funkciókkal ruházzák fel a touchpadot.

Itt a görgetés funkció általában már a touchpad teljes felületén működik, mindössze egyszerre 2 ujjunkat kell húzgálni rajta.

És mi a jövő?

Nem emeltük ki eddig az Apple megoldásait, pedig touchpad (bocsánat, Apple nyelven Trackpad) vonatkozásában is mindig élen járt az Apple. Egyrészt az ő gépeiken van mindig a legnagyobb méretű, ergo a legkényelmesebb touchpad. Az Apple gépein jelent meg először a gombokkal egybeintegrált touchpad is, és a sok funkciót rejtő gesztusvezérlések is nála jelentek meg.

Az Apple a touchpad felületét üvegből készíti, így sokkal "selymesebb", mint bármilyen más gyártóé, és sokkal kellemesebben csúszik rajta az ujjunk. Szintén egyedülálló, hogy az Apple valahogy érzi, hogy a touchpaden csak rajta felejtettük az egyik ujjunkat, vagy épp kétujjas műveletet akarunk végrehajtani rajta.

Viszont az Apple csendben csodát tett nem is olyan régen. 1,5 évvel ezelőtt mutatta be a Force Touch elnevezésű touchpadet. Ezen nincs fizikai gomb (még a touchpad elá rejtve sem), mindössze egy szerkezet jelez vissza ellenrezgéssel a nyomásra azt az érzetet keltve, mintha valójában lenyomtál volna egy gombot. Ez a touchpad viszont már érzékeli az ujjad nyomásának erősségét is. Ez nagy fegyvertény, mert például ha egy zenében akarsz tekerni, akkor annál gyorsabban teker, minél erősebben nyomod a felületet. Ha csak éppen nyomod lassan teker, ha erősen, akkor gyorsan.

A touchpad teljes felültét használhatjuk úgy, mintha egy gomb lenne, tehát egyszerűen mozgatod az ujjaddal a kurzort, és anélkül, hogy fel kellene emelned az ujjad és koppintanod kellene vele, egyszerűen ott hagyod és még lejjebb nyomod egy kicsit. Elsőre szokatlan, aztán rájössz, hogy nincs ennél jobb, és a minden mással kínszenvedés lesz a munka.

A görgetés irányát is megváltoztatta az Apple. A hagyományos megoldásnál ha azt akartuk, a képernyő menjen feljebb, az egérrel lefelé görgettünk. Hiszen a lentebb lévő tartalmat szerettük volna látni. Az Apple átállt az okoskészülékeknél használt megoldásra: ha felfelé akarjuk tolni a képet, akkor felfelé görgetünk. Ez a funkció visszakapcsolható a korábban megszokottra, de valójában tényleg logikusabb és kényelmesebb ez a megoldás, mindössze át kell szokni rá.

A nagyítás és kicsinyítés funkció kétujjal történik, mint az okostelefonoknál, viszont ha kétujjal duplán koppintassz a touchpadra, akkor intelligens nagyítást kérhetsz, és ekkor a kurzornál lévő részt nagyítja ki. Újabb kétujjas dupla koppintással visszaáll az eredeti méret.

A fotókat viszont forgathatod két ujjal, egyszerűen ráteszed a két ujjadat, és elfordítod a touchpadon. Ahogy fordítod az ujjad, úgy fordul a kép.

Kétujjas jobbra vagy balra görgetéssel válthatsz az oldalak között internetezés közben, háromujjas jobbra vagy balra gördítéssel a teljes képernyős alkalmazások között, négyujjas "csípéssel" a gyorsindító menüt hozhatod be, négyujjass "kitárással" pedig az alkalmazásokat széttolva az asztalt jeleníttetheted meg.

Ezek a funkciók az Apple új gépein már működnek, bár természetesen szoftveres támogatottságra is szükség van hozzájuk. Viszont ne legyenek kétségeink, a következő néhány évben a többi gyártó is elő fog állni hasonlóan intelligens touchpadokkal és a Microsoft is fel fogja készíteni a Windowst arra, hogy ezek vagy hasonló funkciók elérhetők legyenek a saját operációs rendszerükben is.

 

Ismerd ki, mi mindent tud a touchpad a gépedben, mert sok érdekes és hasznos funkciót rejthet.

3 komment

Bármennyire is hihetetlen, a 2016-ban használt jelszavak TOP 10-es listájára pillantva az látszik, hogy a legtöbb felhasználó még mindig nem törődik az online fiókjainak biztonságával.

Te ne tartozz közéjük, és használj olyan jelszót, amit nehéz feltörni. Íme néhány tipp!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hogyan törnek fel egy fiókot?

Természetesen számos módszer létezik egy fiók feltörésére, de a legprimitívebb módszer egyszerűen a próbálgatás. Ilyenkor semmi mást nem kell tenni a rosszakaródnak, mindössze találomra bepötyög néhány lehetőséget, és bízik abban, hogy valamelyikkel betalál. Ez természetesen csak akkor jöhet össze neki, ha egyszerű jelszavad van. Ha az elkövető netán ismer Téged, és a jelszavad valamilyen személyes kötődésű (pl. a neved, a születési dátumod, vagy ezek kombinációja, stb.), akkor még egyszerűbb dolga van. Ugye nem a keresztneved a jelszavad?!

De a TOP 10-es listán még egyszerűbb jelszavak is vannak, már-már hihetetlen, hogy ilyen kombinációkat még mindig tömegével használnak felhasználók. A listát a különböző ellopott jelszóadatbázisok elemzéséből állították össze.

Íme a TOP 10-es lista

1. 123456

2. password (magyarul: jelszó)

3. 12345678

4. qwerty (angol kiosztású billentyűzeteken a felső betűsor balról haladva)

5. 12345

6. 123456789

7. football

8. 1234

9. 1234567

10. baseball

Milyen a tuti jelszó?

A legjobb, ha a jelszónak semmi köze hozzád, a családodhoz, munkádhoz, stb. Legjobb, ha teljesen értelmetlen karaktersorozat, van benne kis és nagybetű, szám, speciális karakter, és persze relatíve hosszú (min. 8-10 karakter). Ideális esetben minden fiókhoz más-más jelszót kellene használni, és persze időközönként cserélgetni.

Igénybeveheted jelszógenerátorok segítségét is, de akár a Chrome böngésző is tud segíteni.

A Chrome címsorába írd be, hogy chrome://flags és a megjelenő képernyőn görgess le a Jelszógenerálás részhez. A legördülő menüből az Alapértelmezett helyett válaszd azt, hogy Engedélyezve.

A Chrome újraindítását követően amikor valamilyen regisztrációs űrlapra érkezünk, akkor a böngésző generál nekünk egy jelszót, amit vagy elfogadunk, vagy generáltatunk vele újat, vagy pedig átírjuk és használunk sajátot.

Az egyetlen probléma, hogy nehéz lesz megjegyezni, pláne, ha sok helyre sok jelszó kell.

Egy tipp, ahogyan mi csináljuk!

Az emberi agy értelmes szavakat és szóösszetételeket képes könnyedén megjegyezni, teljesen értelmetlen karaktersorozatot viszonylag nehezen. Viszont az értelmes szavak könnyedén feltörhetők. Kivéve, ha egy kicsit megfűszerezed őket.

Válassz ki egy szót jelszavadként. Nézd meg, mely betűket tudnád kicserélni számokra úgy, hogy mégis ugyanaz a szó maradjon. Például az "o" betűket nullára, vagy az "i" betűt egyesre, a nagy "E" betűt hármasra, stb. Az "a" betűt simán cserélheted "@"-ra, és így tovább. Az elejét vagy végét megfűszerezheted egy speciális karakterrel (aláhúzásjel, vagy valami hasonló). és persze 1-2 betűnél válthatsz a kis és NAGYbetűk között is.

Ha bizonyos időközönként szeretnéd cserélni a jelszót a nagyobb biztonság érdekében (pl. banki hozzáférésnél ajánlott), akkor a legegyszerűbb, ha csak valamelyik karaktert cseréled egy bizonyos logika mentén, amit csak Te ismersz. Például az ötödik (vagy akárhanyadik) karakter mindig az aktuális hónap száma, vagy az évből hátralévő hónapok száma, vagy a hónap nevének ötödik betűje, stb.

A módszer teljesen mindegy, hogy mi. Találj ki bármit, a lényeg, hogy a logikája a sajátod legyen, így ha nem is jut eszedbe hirtelen a jelszó, a felépített logikát követve könnyedén rá fogsz jönni.

A lényeg, hogy ha leírod, legyen teljesen értelmetlen, elsőre megjegyezhetetlen, kb. 8-12 karakter hosszú, legyen benne kis és nagybetű, szám, valamint lehetőleg valamilyen speciális karakter.

 

Ügyelj az online fiókjaid biztonságára!

4 komment

Nem túl ritka, hogy a számítógép egyszer csak fogja magát, és nem indul el, vagy ha el is indul, nem megfelelően. Valami más, valami megváltozott, valami nem oké. Persze hajlamosak vagyunk úgy tekinteni ezt, mintha csak magától romlott volna el, de ez nem így van. Ha összeomlik a Windows, annak mindig oka van. Mindjárt kiderül, hogy mi lehet az oka, és mi a megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mitől omlik össze a Windows?

Természetesen számtalan oka lehet ennek. Lehet felhasználói beavatkozás során elkövetett hiba is, téves telepítés, hibás szoftver, vagy akár az is lehet, hogy frissített a Windows, és a frissítéssel egyszerűen valami hiba történt. Olyan is lehet, hogy frissíteni akart, de a frissítés közben ki lett kapcsolva a számítógép, így a frissítést nem tudta befejezni. És ilyenkor könnyedén összeomlik a Windows.

A probléma az, hogy a legtöbb esetben nem is emlékszünk arra, hogy mi válthatta ki a problémát, csak utólag próbálunk valahogy rájönni.

Így próbálhatod megmenteni a számítógépedet

Ha a számítógéped elindul és a Windows betölt, akkor jó eséllyel menthető a dolog. Ebben az esetben meg kell próbálni visszaállítani a rendszert egy olyan időpontra, amikor a hiba még nem jelentkezett. Ezt akár Te magad is megpróbálhatod, nagy bajt nem okozol vele, de azért légy körültekintő.

A rendszervisszaállításhoz kattints a Vezérlőpultra, majd a Rendszer és biztonságra, azon belül pedig a Rendszer menüpontra. Itt válaszd bal oldalon a Rendszervédelem lehetőséget. A felugró ablakban kattints a Rendszer-visszaállítás gombra. Egy újabb ablak fog megnyílni, ahol értelemszerűen kattints a Tovább gombra, majd válassz ki egy olyan visszaállítási pontot, amely időpontban a számítógép még normálisan működött. A Tovább gombra kattintva láthatsz egy összesítést a visszaállításra vonatkozó információkról, valamint arról, hogy készülj fel arra, hogy a számítógéped újra fog indulni, és minden megnyitott dokumentumot ments el és zárj be minden ablakot.

A Befejezés gombra kattintva elindul a rendszervisszaállítás. Ez akár hosszabb időt is igénybe vehet, és természetesen közben a számítógépedet nem tudod használni, illetve ne kapcsold ki és ne indítsd újra.

A rendszer visszaállítást követően a Windows a kiválasztott dátum szerinti állapotba kerül.

Mi lesz az adatokkal?

A rendszer visszaállítás csak és kizárólag a rendszerfájlokhoz és rendszer bejegyzésekhez nyúl hozzá, a felhasználói fájljaidhoz nem. Így azok a fájlok sincsenek veszélyben, amelyeket a kívánt visszaállítási dátum után hoztál létre.

Ennek ellenére mi erősen javasoljuk a beavatkozás előtt a felhasználói fájljaid biztonsági másolatának elkészítését. Egy mentés egyébként is sosem árt.

Mi van, ha el sem indul a Windows?

Ekkor nagyobb a baj. Ebben az esetben meg kell próbálni csökkentett módban elindítani a gépet, és ott elindítani a rendszer visszaállítást. Ha ez sem segít, akkor pedig mélyebben kell a rendszerbe nyúlni.

Ha már ekkora a gond, akkor javasoljuk, hogy inkább fordulj egy szervizhez.

 

Ha gond adódik a gépeddel, megpróbálhatod a rendszer visszaállítással kijavítani a hibát, de ha nem boldogulsz, fordulj szakszervizhez.

Címkék: windows tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Egyre homályosabb, hol is van a határ az iparágak között. Az okoseszközök például gyakorlatilag a számítástechnikához kerültek. Gondold csak el: árulunk telefont, holott ez régen külön iparág volt. Árulunk órát (!), holott ez még messzebb volt a számítástechnikától. De akkor is a mi szakmánkhoz fordulnak, ha a Smart TV-vel akad valami nehézség.

De akkor hová fog tartozni az okos ház, vagy az okos autó? Ezek nyilván nem fognak beolvadni a számístechnikába, de nem lesz éles határ az iparágak között, hanem lesz sok átfedés.

Állítólag az Apple is autót fejleszt, és a Google is élen jár az önjáró autók világában. De ne kalandozzunk el ennyire, viszont ennek a két cégnek, akik birtokolják szinte a teljes okostelefon piacot, van egy zseniális megoldásuk arra, hogyan integráld az okostelefonod tudását az autódba.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miről beszélünk?

Az autó és telefongyártók rájöttek, hogy a legnagyobb baleseti veszélyforrások közé tartozik az okostelefon folyamatos nyomkodása vezetés közben.

Az autóba épített gyári navigációs rendszerek helyett gyakran az okostelefonét használjuk, zenét is az okostelefonról indítunk, és persze ha kapunk egy SMS-t vagy telefonhívást, azt is a telefonon kezeljük.

A gond az, hogy egyre több az olyan inger, ami miatt a szemünket levesszük az útról, és a telefont simogatjuk ahelyett, hogy az utat néznénk.

A gyártók közösen létrehoztak kétféle szabványt. Az Apple CarPlaynek, a Google pedig Android Autonak hívja azt a szolgáltatását, amivel ezen a problémán tudnak javítani.

Ezt tudja a CarPlay/Android Auto

Fontos, hogy csak olyan autóban működnek, amelyek képesek ezeket a szabványokat kezelni. Ezek jellemzően az elmúlt 1-3 évben bemutatott autók, és azoknál is többnyire nem a széria felszereltség része.

Eddig ugye a telefonok kihangosítása megoldott volt Bluetooth-on, akár a telefonkönyv szinkronizáció is. A zenét is tudtuk hallgatni az autó hangszóróin a telefonról. Ezek a rendszerek viszont ennél többet tudnak.

A telefon csatlakoztatása után az autó központi kijelzőjén tulajdonképpen a telefonod képernyőjének "klónja" jelenik meg. Nem teljesen a tükörképe, ugyanis okosan azok az alkalmazások, melyek nem vezetés közben használatosak, egyszerűen nem láthatók. Így nem tudsz pl. Pokémon Gozni vagy YouTube videozni az autó kijelzőjén, de ez jobb is így.

Viszont az autód multimédiás rendszerén keresztül közvetlenül tudod indítani a telefonodon lévő navigációs rendszert, zenelejátszót, üzenet kezelőt, miközben a telefonodhoz hozzá sem kell érned. Ugyanígy elérheted a Podcasteket, hangoskönyveket, Spotify-t, stb.

Az Apple készülékeket használók az autó rendszerén keresztül mindezeket akár a Siri hangvezérléssel is kezelhetik (magyarul nem ért), tehát akár még az autó kijelzőjéhez sem kell hozzáérni.

Látható tehát, hogy az okostelefon fejlesztők és az autógyártók szorosan együttműködnek egymással annak érdekében, hogy a telefonunk minél több funkcióját biztonságosan használhatóvá tegyék autóvezetés közben is.

 

Ha CarPlay/Android Auto kompatibilis autód van, akkor mindenképp javasoljuk ezeknek a használatát.

Címkék: google apple android ios CarPlay Android Auto

Szólj hozzá!

Laptop vásárlás előtt számos kérdés merül fel. Mennyire legyen gyors, milyen legyen a színe, mekkora legyen, milyen márka legyen vagy milyen ne, stb.

Érdemes feltenni egy újabb kérdést is: milyen legyen a képernyője? És itt nem a felbontásra gondolunk (persze az sem mellékes), hanem a felületére. Fényes? Matt? Vagy üveg? Mindjárt kivesézzük!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Matt kijelző

Tagadhatatlan előnye, hogy kevésbé tükröződik, mint a fényes kijelzők és mattságából adódóan picit kevésbé könnyen koszolódik, nem látszik meg rajta a legapróbb porszem is.

Hátránya viszont, hogy nehezebben tisztítható, és nem tűnik olyan szépnek rajta a kép. Tisztítani csak és kizárólag kifejezetten LCD monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt. Az ablaktisztító folyadék és más alkohol tartalmú tisztítók használata kifejezetten ellenjavasolt.

Fényes kijelző

A fényes kijelző előnye, hogy szebbnek látjuk a képet rajta. Hiába ugyanakkora a felbontás, mint egy matt kijelzőn, mégis a színek élénksége miatt szebb az összhatás.

Hátránya, hogy sokkal jobban tükröződik, és még a legapróbb kosz és folt is azonnal látszik és nagyon idegesítő tud lenni.

Tisztítani ezt is elsősorban monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt, de ezeknél a képernyőknél óvatosan akár ablaktisztító folyadék is bevethető.

Üveg kijelző

Persze nem a kijelző üveg, csak előtte a burkolat. Ennél a megoldásnál ugyanis a kijelző panel előtt egy üveglap van. Előnye, hogy így tudják a legszebbnek tűnő képet biztosítani, valamint az egyébként eléggé sérülékeny kijelzőpanelt is védi az üveg.

Hátránya, hogy az előzőkhöz képest még jobban tükröződik és méginkább látszik rajta a legapróbb kosz is. Korábbi MacBook-oknál előfordult, hogy az üveglap és az LCD panel közé bekerült a por, ami gyakorlatilag kitakaríthatatlan. Ezt kitakarítani csak szervizben lehet teljes szétszerelést követően, ami egyrészt macerás, másrészt drága és persze idegesítő is.

Tisztítani viszont szinte bármivel lehet, akár tömény gyógyszertári alkohollal is, így a legmakacsabb kosz is jól eltávolítható. Mivel az üveg kemény, ezért viszonylag nehezen karcolódik, de azért érdemes portalanítani egy puha ronggyal, és csak utána takarítani keményebben.

Melyik a legjobb?

Nincs legjobb. Ha lenne, akkor mindegyik laptopban az lenne, vagy legalábbis az olcsó laptopokban lenne a "rossz", a drágábbakban pedig a jó. Azonban akár ugyanolyan árkategóriában ugyanaz a gyártó is kínál fényes és matt kijelzőt is. Ízlés kérdése ez, bár a vannak gyártók (elsősorban az Apple), amelyek egyszerűen egy félét készítenek: üveggel burkoltat.

Ha csak a képminőséget nézzük, akkor az üveg előlapos a győztes, a fényes a második, és a matt a harmadik. Ha a tükröződés a legfontosabb szempont, akkor a sorrend pont fordított.

 

Ha kíváncsi vagy rá, melyik milyen a gyakorlatban, akkor gyere el az üzletünkbe, és nézd meg.

Címkék: monitor laptop kijelző full hd laptop vásárlás

15 komment

Előfordul, hogy a számítógép elfelejti az órát és a dátumot (ezzel együtt pedig több más beállítást is, ami akár az operációs rendszer elindulását is megakadályozza.

A baj nem akkora, mint elsőre tűnik, de foglalkozni kell vele.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Miért felejti el?

A számítógépek alaplapján van egy 3 voltos elem, ami azért felelős, hogy áramtalanítás esetén is megmaradjanak ezek a beállítások. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez egy akkumulátor, de ez egy sima elem, ami nem tölthető.

Amikor a számítógép áram alatt van (be van dugva a konnektorba), akkor ez az elem nem dolgozik (így nem is merül). Azoknál a számítógépeknél, amelyeket rendszeresen áramtalanítanak (pl. lekapcsolják az elosztót) ez az elem gyorsabban lemerül.

Ha lemerült, akkor nem képes megtartani a beállításokat, és elveszíti a számítógép a dátum és óra beállításokat is. Előfordul, hogy a Windows sem indul el, ilyenkor általában egy fekete alapon fehér hiba értesítést láthatsz a képernyőn, és CMOS elnevezésű hibára utal. Egyébként ez a legtöbb esetben nem is hibajelzés, csak értesít az elem lemerüléséről, és az F1 gomb lenyomásával a számítógép továbblép.

Mit kell csinálni, és mennyibe kerül?

Ha ilyen problémába ütközöl, a legjobb, ha szakszervizhez fordulsz. Ugyan magát az elemet Te magad is kicserélheted, hiszen minimális szerelési munka szükséges hozzá, de egy szervizben egyúttal az elfelejtett beállításokat (ami több egy sima dátum és óra beállításnál) is visszaállítják. Egy jobb szervizben pedig ki is takarítják a gépedből a lerakódott port, ha szükséges, a processzor hűtőjét is karbantartják. Az egész ráadásul nem kerül többe 1-2 ezer forintnál, tehát nem biztos, hogy érdemes vele otthon kísérletezni.

 

Ha elfelejti a géped a dátumot, tudd, a baj nem nagy, de foglalkozni azért kell vele.

3 komment

Gyakran felmerülő, újra és újra visszatérő probléma, hogy hogyan lehet a YouTube-on lévő videókat letölteni. Van mindenféle program rá, és különféle weboldalak is, mi is írtunk már erről a témáról.

Akkor miért írunk újra? Mert találtunk egy még egyszerűbb módszert!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Irány a YouTube!

Egyszerűen csak menj a YouTube-ra, és keresd ki a videót, amelyet szeretnél letölteni.

Kattints a címsorra, és a www. mögé a youtube.com elé írd be azt a szócskát, hogy "conv".

Példa:

Ezen a címen találsz egy YouTube videót, amin bemutatjuk, hogy a Skoda Superb hogyan képes együttműködni egy modern okostelefonnal.

https://www.youtube.com/watch?v=0uzSMZOK4k4

A címsorban írd át, és ez lesz belőle: https://www.convyoutube.com/watch?v=0uzSMZOK4k4

 

Ha megfigyeled, a két cím között csak a "conv" szócska a különbség.

Itt három lehetőség közül választhatsz:

1. Convert to MP3 - ez esetben csak a hanganyagot tölti le, videót nem. Például videoklippeknél lehet ez jó.

2. Convert to GIF - ez csak mozgóképet tölt le (rossz minőségben) és hang nélkül.

3. Convert to MP4 - ez esetben tölti le a teljes videoanyagot hanggal együtt.

 

Egy pici gondolkodás után kiírja Neked az oldal, hogy milyen hosszú a video amit le fogsz tölteni, az milyen minőségű, és hány MB a mérete. Jobb felül a fogaskerékre kattintva egyébként átállíthatod a letölteni kívánt video minőségét, a fájl nevét, stb.

 

Kattints a piros Convert feliratú gombra, majd miután véget ért a folyamat, kattints a "Click here" feliratra a letöltéshez.

Ennyi a bűvészet, és már le is töltöttél egy videot. Ha kész, kezdheted a következőt.

 

Könnyedén és gyorsan letölthetsz bármilyen YouTube videot, csak ne feledd a 4 betűt: conv

Szólj hozzá!

Amikor számítógépet vásárolsz, az egyik legalapvetőbb kérdés a processzor típusa. Most nem is arra gondolunk, hogy mennyire legyen gyors, hanem alapvetően arra, hogy melyik gyártó processzorával legyen szerelve a számítógéped.

A számítógépeknél két gyártó létezik. Az egyik az Intel, a másik pedig az AMD. De melyik a jobb?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a processzor?

A processzor tulajdonképpen a számítógép agya. Ez végzi el a számítási műveleteket. Minden feladat, amit a számítógépednek kiadsz (vagy a számítógéped automatizálva elindít), egy sor számítást követel. Ezeket a számítási feladatokat végzi el a processzor, és minél bonyolultabb, minél összetettebb a kiadott feladat, annál több ideig tart.

Egy gyorsabb processzor egységnyi idő alatt több számítási műveletet képes elvégezni, mint egy lassabb processzor, ezért lesz gyorsabb a számítógép. Az elvégzendő számítási művelet mindkét processzornál ugyanannyi, de a gyorsabb processzor a fenti állításunk miatt kevesebb idő alatt végez a feladatokkal, ezáltal az adott program hamarabb elindul, vagy gyorsabban végrehajtja az utasításainkat.

Na de akkor Intel vagy AMD?

Vannak, akik esküsznek az Intel processzoraira, és vannak, akik az AMD-t favorizálják. Természetesen akik erősen kötődnek bármelyik márkához, úgysem meggyőzhetők a konkurencia eredményeiről. Azonban ha Te mindössze egy jó számítógépet szeretnél magadnak, akkor válaszd azt, ami jobban passzol a Te felhasználási igényeidhez.

Az alábbi támpontok elsősorban a saját tapasztalatainkat mutatják, és semmiféle tudományos, világszintű kutatás eredményére nem támaszkodnak. De több, mint 10 ezer számítógép megjavítása után azt gondoljuk, elég jó tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy ezeket le merjük írni.

Laptop esetében csak és kizárólag Intelt javaslunk. Az AMD processzorai több hőt termelnek, és a laptopoknál ennek a hőnek az elvezetése nehézkes, az esetek nagy részében nem kielégítően megoldott. Ez pedig a laptop idő előtti tönkremenetelét eredményezheti. Tulajdonképpen nem a processzorral van a hiba, hanem a nem megfelelő hűtéssel.

Egy egyszerű ökölszabály az asztali gépekhez: ha munkára vagy egyszerű otthoni célra vásárolsz számítógépet, válaszd az Intel processzorait. Ha játékra, akkor talán jobb választás lehet AMD.

Szintén ökölszabály, hogy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor az AMD a Te márkád, míg ha igazán kimagasló teljesítményre vágysz, akkor az Intel nyújt megoldást a problémádra.

Ha a villanyszámla is szempont (vagy laptopoknál az akku üzemidő), akkor az Intel a jó választás, mivel az AMD processzorai hasonló teljesítmény mellett több energiát fogyasztanak (akár 2-2,5-szerest is).

Akkor melyik a jobb?

Az előbb csak nagyon elnagyolva, és nagyon felületesen mutattunk be pár olyan döntési szempontot, amik segíthetnek kiválasztani a megfelelő gyártót. Kismillió szempontot, teszteredményt és tanulmányt vonultathatnánk fel, hogy igazságot tegyünk. De mi a Te nyelvedre fordítva, leegyszerűsítve próbáltuk emészthetővé tenni a témát.

Ezzel együtt egy saját álláspontot elárulunk: az esetek 95%-ában az Intel a jobb választás megítélésünk szerint, elég ritka olyan eset fordul elő, hogy az AMD processzorával jár jobban a vásárló.

Mindettől függetlenül azt javasoljuk, hogy mielőtt számítógép vásárlásra adod a fejed, egyeztess egy szakemberrel (aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik), és mondd el neki, pontosan milyen feladatokra is fogod a számítógépedet használni. Így bizonyára tud Neked kellő segítséget adni a választáshoz.

 

Válassz a saját felhasználási igényeidnek megfelelő processzort, de célszerű kikérni egy szakember segítségét is.

Címkék: intel amd cpu proceszor

9 komment