A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sok minden változott az elmúlt 10-20 évben, nagyon sokat gyorsult körülöttünk az élet, és időközben minden "okos" lett. A TV, a telefon, egyre több otthon, de még szemüvegből és melltartóból is van már "okos". A legtöbben viszont a mai napig hagyományos módon fizetik a rezsi csekkeket, pedig erre is van modern megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Email jön, és nem a postás csenget

www.dijnet.hu rendszeren lehetőséged van a legtöbb szolgáltatónál lévő előfizetésedet beregisztrálni. Abszolút a teljesség igénye nélkül: Főgáz (Tigáz utódja), EON, Invitel, Telekom, UPC, Nyírségvíz, Nyírtávhő, Allianz, Metlife, stb.

Fontos tudni, hogy ha regisztrálsz egy szolgáltatót a Díjneten, azzal együtt elfogadod, hogy hagyományos, postai csekket és számlát a jövőben nem fogsz kapni.

Előny viszont, hogy amint a szolgáltató kiállít számodra egy számlát, arról azonnal értesítést kapsz emailben. Az értesítsében benne van, hogy mely szolgáltató állított ki Neked számlát, mennyi a számla értéke, és mikor van a fizetési határidő. Így néhány nappal hamarabb értesülhetsz a fizetendő számládról, mint a hagyományos módon.

Szintén előny, hogy a díjnet figyelmeztet emailben a fizetési határidő lejárta előtt, hogy ne felejtsd el a fizetést.

Postára járkálni? Ugyan már!

A hagyományos csekkes befizetések miatt ugye postára kell járkálni, ami sok időt vesz el, és kényelmetlen is. Sorbanállás, parkolás, stb.

Ezzel szemben a díjnet rendszerén belül közvetlenül kifizetheted a számládat akár bankkártyával, akár pedig banki átutalással (CIB, Erste, FHB és OTP számlákról). Szintén fizethetsz akár mobillal is, de természetesen az se gond, ha más banknál van számlavezetésed, ebben az esetben viszont Neked kell egyedi utalást indítanod. Az ehhez szükséges adatokat a díjneten minden számlánál megnézheted.

Mappák és irathegyek - viszlát!

A hagyományos módszer szerint a számlákat és a befizetés igazolásokat mindenki gyűjtögeti, és mappákba fűzve tárolja. Ebből eléggé sok össze tud gyűlni, aztán ha valamelyiket mégis elő kell keresni, vagy csak szeretnéd visszanézni mondjuk az elmúlt 1 év gázszámláit, akkor indulhat a keresgélés.

A Díjneten viszont az összes számládat letöltheted PDF-ben, így ha szeretnéd, eltárolhatod magadnak a számítógépeden. Nem foglal fizikai helyet a szekrényben, és sokkal egyszerűbb megtalálni is amit keresel. A Díjneten egyébként láthatod a kifizetetlen számlákat is, valamint a korábban rendezetteket is lekérdezheted.

Mindezt ingyen?

A kérdés jogos és időszerű. A Díjnet eddig teljesen ingyenes volt, januárból viszont az ingyenes szolgáltatás keretén belül "csak" 18 hónapig tárolják a számlákat, a régebbieket törlik. Alapvetően elég lehet a 18 hónap, de ha mégsem, akkor is éves szinte mindössze 991 forintért továbbra is eltárolják a régi számlákat.

Vagy nyitsz egy mappát a számítógépeden, és minden hónapban lemented magadnak a számlákat, így éveken át visszakereshető, díjfizetés nélkül. Ez már egyéni döntés kérdése.

 

Ha szeretnél időt spórolni, nem akarsz postára járni, és egyszerűen akarod tárolni a számláidat, akkor használd a Díjnetet.

Szólj hozzá!

Sokszor előfordul, hogy ahogy szörfözgetünk az interneten, sok érdekes cikkre bukkanunk, amit jó volna elolvasni, de épp akkor valamiért mégsem tudjuk megtenni. Vagy nincs rá idő, vagy nem megfelelő a hely, stb. Később macerás újramegkeresni, kivéve, ha Te is használod azt a kiegészítőt, ami elmenti Neked későbbre a cikket.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A Safarisoknak eddig sem volt gond

Oké, igaz. Aki Safari böngészőt használ (akár iPhone-on, akár iPad-en, akár Mac-en), annak eddig is volt lehetősége egy ún. olvasólistához adni a kiszemelt cikkeket, aztán pedig onnan újra felnyitni amikor végre volt idő elolvasni azt.

De ez a megoldás egyrészt túlmutat a Safari megoldásán, másrészt pedig azok is használhatják, akik pl. Chrome-ot használnak. És ami mégjobb: a későbbre félretett cikkek szinkronizálásra is kerülnek az eszközeid között, így tehát ha a telefonon találsz egy jó cikket, és hozzáadod a listához, akkor azt könnyedén elolvashatod majd a számítógépeden. Vagy fordítva persze.

Mi kell hozzá?

A kulcsszó az Instapaper. Itt regisztrálnod kell, majd ezt követően a böngészőhöz adhatsz egy kis ikont vagy gombot, amivel a listádhoz tudod majd adni a később megnézni kívánt weboldalakat.

Regisztrációt követően ha belépsz, egyből fel fogja ajánlani, hogy egy "Read later" gombot helyezz ki a böngésződ eszközsorára. Ezt úgy teheted meg, hogy a gombot amit mutat, egyszerűen fogd meg és húzd az eszközsorra.

Lehetőséged van a böngésződhöz bővítményt is letölteni, így még egyszerűbben adhatod hozzá a listádhoz a weboldalakat. A böngésződhöz való bővítményt itttöltheted le.

Kereshetsz, jegyzetelhetsz, kiemelhetsz

Az elmentett cikkeket akár internetkapcsolat nélkül is megnyithatod, de akár kereshetsz is az összes elmentett cikk teljes szövegében is, így igazán könnyen megtalálod a mentett cikkek közül azt, amit épp keresel. Egy-egy kijelölt szövegrészhez pedig megjegyzést is fűzhetsz későbbre.

 

Ha Veled is előfordul, hogy cikkeket később szeretnél elolvasni, akkor próbáld ki az Instapapert.

Címkék: tippek-trükkök Instapaper

Szólj hozzá!

A Gmailt sokan használják, és sokan szeretik, annak ellenére, hogy sok olyan dolgot tud, amit ki se használ a nagy többség. Viszont van olyan funkciója is, amely eddig elérhető volt a weben, de nem volt elérhető a mobilapplikációban. Ezt a hiányosságot pótolták!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A legjobb funkció: küldés visszavonása

Írtunk már erről korábban, hogy a Gmail lehetőséget biztosít arra, hogy miután az elküldés gombra kattintasz, még néhány másodpercig meggondold magad, és megállítsd a levélküldést. Természetesen ez egy nagyszerű funkció, de eddig csak a weben volt elérhető.

A Google azonban úgy döntött, hogy mostantól a mobilapplikációiban is elérhetővé teszi ezt a funkciót. Meglepő, de elsőként nem az Androidosok, hanem az iPhone-t használók kapták meg az újítást, ezzel együtt biztos, hogy hamarosan az Androidos felhasználók is élvezhetik a visszavonás lehetőségének előnyeit.

Hogyan működik?

A webes felülettel ellentétben itt nem kell bekapcsolni ezt a funkciót, egyszerűen csak a legújabb változatát kell használnod a Gmail-es mobilapplikációnak, úgyhogy érdemes frissíteni. Ha ez megvan, akkor üzenetküldés után a jobb alsó sarokban megjelenik egy "Visszavon" gomb, de siess, mert mindössze 5 másodperced van rá, hogy ezt megtedd.

A mobilapplikációban ezt az időintervallumot nem is állíthatod át, hiába a weben akár 30 másodpercig is kitolható ez az időablak. Az okát nem tudjuk, de így működik, fogadjuk el.

Ez az 5 másodperc végképp nem sok idő, de hidd el, sok esetben a küldés gomb megnyomásával szinte egy pillanatban jut eszedbe, hogy valamit még kifelejtettél, vagy mégis másképpen kellene megírni, vagy jó volna még egy címzettnek elküldeni.

 

Frissíts a Gmail applikáció legújabb változatára, és próbáld ki az üzenetvisszavonás lehetőségét.

Szólj hozzá!

Változó, hogy ki mennyire szereti a számítógépét, ahogyan az is, hogy kit mennyire zavar az, ha koszos. Személy szerint engem a legapróbb kicsi kosz is zavar rajta, a képernyőn pedig végképp nem lehet egyetlen pötty sem. Sokan amikor mutatnak valamit a képernyőn, előszeretettel hozzá is nyúlnak, míg mások számára ez elviselhetetlen.

Bárhogyan is, kinek gyakrabban, kinek ritkábban, de felmerül a takarítás kérdése. Mivel érdemes, és mivel tilos? Hogy a praktikus? Eláruljuk, mi hogyan szoktuk.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Kosz és kosz között különbség van

Először is nagyon nem mindegy, mennyire koszos a gép, és milyen kosz van rajta. Ha csak finom por van rajta, valamint az ujjunkról származó vékony zsír réteg, akkor egyszerűbb dolgunk van. Érdemes egy puha kendővel letörölni a por réteget, és utána kezdeni a tisztítószeres takarítást. Azonban ha elhanyagoltabb a gép, akkor először is a durva koszt kell letakarítani, de ne azzal a ronggyal, amivel később a kijelzőt fogod törölni.

Milyen szereket használj?

A legfontosabb, hogy a kijelzőre erős vegyszert ne fújj, mert azon maradandó károsodást is okozhatsz vele. A kijelzőre mindenképpen LCD monitortisztító folyadék használata javasolt, még az ablaktisztító használatát is mellőzd, abban ugyanis van alkohol. Ahogy korábban is írtuk, a tisztítási folyamatnál érdemes először a vékony port letörölni egy puha ronggyal. A sarkokban megbúvó port kis kefével tudod kitakarítani, majd jöhet az LCD tisztító folyadék, amit egy nagyon puha, mikroszálas kendővel törölj le csíkmentesre.

Ezzel együtt is mi mindig a kijelző takarítását hagyjuk a takarítás végére, mert fordított esetben a többi felület takarításával újabb tisztítószer permet kerülhet a képernyőre, és kezdheted előről. A billentyűzet tisztítására mi alkohol permetet szoktunk használni. Ez egyrészt jól oldja az ujjunkról odatapadt zsírt, és gyorsan kipárolog, ha véletlenül olyan helyre kerül, ahová nem kellene neki.

A gép egyéb részeire használhatsz ablaktisztító folyadékot.

Néha érdemes kompresszorral is kitakarítani a gépet.

Bizonyos időközönként (fél - 1 évente) érdemes a felületek törölgetésén túl nagynyomású levegővel kifújni a gépben lévő port, megtisztítani a hűtőrendszert a szennyeződéstől. Ezt szervizünkben ingyenes szolgáltatás keretében elvégezzük Neked.

 

Törődj a számítógéped tisztaságával is, meg fogja hálálni.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Sokan piszkálják évek óta az Apple-t, hogy a MacBook Pro sorozattal valahogy semmi se igazán történik. A legfrissebb modell is valóban már 1,5 éve változatlanul fut, de ha vissza megyünk az időben 2-3 évet, akkor is szinte ugyanazt kapjuk, nagyon apró változtatásokkal.

Csütörtökön este 7 órakor viszon azt Apple válaszolt! Nézzük, mennyire lett csattanós a válasz!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Vékonyabb, könnyebb és persze szebb.

Egyrészt hozta az Apple a kötelezőt. Az eddig modellekhez képest még vékonyabbak lettek az új gépek, a 13"-os modell mindössze 1,5 cm vastag, ami elképesztő! Ehhez szükség volt a 12-es MacBookoknál már bevetett teljesen újszerű billentyűzetre, ami egyszerűen fantasztikus. Megnőtt a touchpad, ami mindig jó.

További fejlődés, hogy még gyorsabb lett a gép, persze megkapta a legújabb Intel processzorokat és vadonatúj az SSD meghajtó is, ami mostmár 3,1 gigabyte adatot képes másodpercenként írni vagy olvasni. Ez egyszerűen elképesztő, 1 DVD lemeznyi adat kiolvasása mindössze 1,5 másodpercig tart. Ha volna egy ugyanilyen gyors másik meghajtó akkor 1,5 másodperc alatt át is lehetne másolni ugyanennyi adatot. Nem olyan régen ez még 10 percet is igénybe tudott venni.

A képernyő eddig is az egyik legjobb volt a piacon, a mostani viszont még jobb lett. 67%-kal nagyobb a fényerő, 25%-kal több szín, és 67%-kal nagyobb kontraszt jellemzi az új kijelzőt. Erre kíváncsiak leszünk, mert a "régi" modell kijelzője is bámulatos volt.

Megújult a hangszóró rész is, mostmár akár két és félszer erősebb is lehet a basszus, és akár 58%-kal is erősebb a hangerő. Mondjuk meg őszintén, a hangminőség terén volt is min javítani, kíváncsiak leszünk rá, milyen lesz az új modell hangzása.

Csatlakozók terén is újított az Apple, és talán sokaknak nem fog tetszni, de mostantól a jack csatlakozón kívül a MacBook Pro gépeken sem lesz más csatlakozó, csak és kizárólag USB-C, amit az Apple Thunderbolt 3-nak hív, más megnevezés szerint pedig USB 3.1-ként is találkozhatunk vele. Ebből 2 vagy 4 db van a gépen (modell függő), ami magában hordozza a lehetőséget, hogy akármelyiken keresztül tölthetjük a gépet, ami üdvözítő, mert van, aki számára a bal oldali csatlakozás volna kényelmes, van, akinek pedig a jobb oldali. Ez mostantól nem gond. Viszont mindent (!) csak átalakító adapterek segítségével fogunk tudni csatlakoztatni a géphez, legalábbis eleinte. Pendrive ugyan már van USB-C csatlakozóval, de külső monitort, TV-t, hagyományos pendrive-ot, és egyéb eszközöket csak átalakító segítségével csatlakoztathatunk. Még a saját gyártású iPhone-t is!

Ja, és megjelent a hagyományos ezüst mellett a space gray szín is, így a férfiak választhatják a telefonjukhoz a sötétebb árnyalatú gépet is.

Most jön a csoda!

Ezek eddig mind szép és jó dolgok, és tényleg a végletekig csiszolt tudás és funkció mind, és valóban mindenben lekörözik a konkurensek tudását. De továbbra sincs meg a csoda, hisz ezeket többé-kevésbé eddig is tudták a korábbi modellek is. Nem ezen a szinten, de tudták.

Az Apple viszont dobott egy nagyot. Figyeljünk, 1-2 éven belül a többi gyártó másolni fogja!

A hagyományos legfelső gombsort ugyanis eltűntette az Apple, vagyis mostantól nincs ESC, F1, F2, F3, ... F12 gomb. A helyén egy OLED kijelző található, ami multitouch felületet kapott, vagyis egyszerre többujjas érzékelő van beépítve. És a jobb oldali sarokba egy ujjlenyomatolvasó, az iPhoneokból és iPadekből ismert Touch-ID 2. Az Apple Touch Bar nevet adott ennek a felületnek.

De mit tud ez a Touch Bar? A képernyőn aktív programok és ablakok kezelő gombjai kerülhetnek ide, így még gyorsabban lehet elérni őket. Ez persze folyamatosan változik, függően attól, hogy mit csinálunk éppen a gépen. És persze személyre szabható.

Például internetezés közben a billentyűzetről nem kell felemelni a kezünket, egyszerűen a Touch Barról nyithatunk fel egy új fület, és folytathatjuk a böngészést. Ugyanígy ott lapozhatjuk a fotóinkat, vagy tekerhetünk egy videófelvételben. Üzenetküldéskor pl. megjelenhetnek itt a gyakran használt smile és emoticon ikonok, így üzenetírás közben egyszerűen olyan, mintha egy smile billentyűzetünk is lenne. A lehetőségek végtelenek, a programozókon a sor, hogy minél jobban kihasználják ezt a felületet.

Tényleg zseniális, és tényleg soha, sehol nem volt még ilyen vagy ehhez hasonló. Ez valóban egy kisebb forradalom, és szinte biztos, hogy másolni fogják más gyártók is. Kérdés, hogy a Windows hogyan és miként fogja tudni kezelni ezt a felületet.

Az ujjlenyomatolvasóval természetesen feloldhatjuk a számítógépet, valamint annak segítségével használható az Apple Pay online fizetési rendszer is. A hagyományos ujjlenyomatolvasós laptopokhoz képest a különbség itt annyi, hogy nem kell lehúzni az ujjunkat, elég mindössze odaérinteni, és a másodperc tört része alatt máris felismeri az ujjunkat a gép. A másik érdekesség, hogy ha felhasználót szeretnénk váltani, akkor nem szükséges kijelentkezni, majd a másik felhasználónak belépni, elegendő mindössze a másik felhasználónak odatenni az ujját, a gép pedig azonnal profilt vált.

Mindezt mennyiért?!

Természetesen senki se várja az Apple-től, hogy olcsó legyen. Nem is lett az. Az alap modell 8GB memóriával és 256GB háttértárral 550 ezer forintba kerül, ami nagyjából megegyezik az eddigi 540 ezer forintos árral. A probléma hogy az igazi áttörést hozó Touch Bar ebben a modellben nincs benne, és itt csak 2 db USB-C csatlakozó van a gépen.

Ha szeretnéd a Touch Bart, akkor a következő modellt kell választanod, ami teljesítményét tekintve szinte teljesen megegyezik az előbb említett modellel, de már 4 db USB-C van rajta, valamint a Touch Bar. Az ára pedig röpke 650 ezer forint.

De a csúcs 13"-os gép akár 730 ezer forintba is kerülhet, és akkor még nem is említettük a 15"-os modelleket. Itt már mindegyik megkapja a Touch Bart és a 4 db USB-C csatlakozót, valamint i7-es processzorokkal szerelik őket. Az olcsóbbik modell 880 ezer forintért vihető haza, a drágábbik pedig 1 millió forintnál is többe kerül egy kicsivel.

Úgyhogy még Apple viszonylatban is nagyon, de nagyon drágák lettek az új MacBook Pro gépek.

 

Hogy tetszenek az új MacBook Pro-k?

Címkék: apple macbook

4 komment

Két hete a touchpadokról írtunk, hogy milyen sokrétű funkciói vannak. Azonban ha nem tudod megszokni, akkor marad a jó öreg egér. De milyet érdemes választani?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Milyen egér típusok vannak?

Alapvetően két nagy csoportra oszthatók az egerek: vezetékes és vezeték nélküli. A vezetékes egerek lehetnek hagyományos PS2-es csatlakozóval szerelve (ez már egyre inkább kiszorul a piacról), vagy pedig USB csatlakozóval. Ez utóbbi a gyakori manapság.

A vezeték nélküli technológia kétféle módon jöhet létre. Az egyik, amikor az egérhez tartozik egy kis vevőegység, melyet a számítógépbe kell dugni (USB csatlakozóval). Ez a kis egység veszi a jelet az egértől, és a számítógép tulajdonképpen ugyanúgy kezeli, mintha egy vezetékes egeret dugtunk volna be.

A másik lehetőség a bluetooth, amikoris a számítógépbe nem kell csatlakoztatni külön vevőegységet, hanem a beépített bluetoothra tud csatlakozni az egér. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a gépben van bluetooth. Elsősorban laptopoknál jellemző, asztali gépeknél nem, hogy bluetooth adapterrel rendelkezzenek.

Melyik a jobb?

A vezeték nélküli egereknek két hátrányuk van. Az egyik, hogy elemmel működnek (némelyik akkumulátoros), így vagy tölteni kell, vagy elemet cserélni benne időközönként. Ez egyáltalán nem nagy probléma, hiszen a mai modern egerek akár 1 évig is képesek két darab ceruzaelemmel (AA) üzemelni, de a 4-5 hónapos üzemidő még a napi folyamatos használat mellett sem jelent problémát.

A másik "gond" csak a profi gamereseknél jelentkezik (illetve jelentkezne), hiszen nekik a játékok minél pontosabb irányításához olyan egereket fejlesztenek a gyártók, amelyek érzékenysége sokkal nagyobb egy átlagos egérhez képest, így egyrészt jóval több elmozdulási adatot kell küldeni az egérnek a számítógép felé, másrészt sokkal gyorsabban. Erre a vezeték nélküli technológia nem eléggé megbízható és stabil, ezért a gamer egerek mindig vezetékesek.

Szóval ha nem okoz problémát az évenkénti 1-2 elemcsere, és nem akarsz gamer egeret, akkor bátran válassz vezeték nélküli egeret. Laptopokhoz kifejezetten kényelmes, de asztali gépnél is jó, ha kevés kábelt kell kerülgetni. Viszont asztali gépeknél érdemesebb billentyűzettel együtt, szettben megvásárolni.

A vezetékes megoldás hátránya épp az előbb említett vezeték, ami sokszor gondot jelent, nem elég hosszú, vagy épp nehéz elvezetni szépen, vagy folyton összegubbancolódik valamivel. Előnye a vezeték nélküli megoldással szemben - túl a gamer egereknél leírtakhoz képest - hogy olcsóbb a vezeték nélküli társaknál.

Milyen egyéb szempontokat érdemes még figyelembe venni?

Egyrészt természetesen a designt, hiszen mégiscsak fontos, hogy amit egész számítógépezés alatt fogdosol, az legyen szép és esztétikus. A szín is fontos lehet.

Szintén fontos az optikai szenzor. Ez figyeli az egér elmozdítását. Ahogy írtuk fentebb, a gamer egereknél ez nagyon pontos, nagyon érzékeny, így a legminimálisabb elmozdítást is érzékeli. Nagyobb trükk viszont a mindössze néhány egérnél kínált extra funkció, mely szerint üveg felületen is képes tökéletesen működni. Nem magától értetődő ez, ugyanis a hagyományos egerek infra vagy lézer fényei az üvegen átmennek, és nem verődnek vissza, így az elmozdulást sem tudja érzékelni az egér. Szóval ha Te üveg asztalon szeretnéd használni az egeret, akkor erre vásárláskor külön figyelj oda!

Nagyon, de nagyon fontos az egér mérete, és formája. Egy nagyobb kezű ember egyszerűen megőrül egy kicsi egér használata közben, míg egy kis kezűnek a nagy egér lesz kényelmetlen. Érdemes vásárlás előtt kipróbálni, hogy jól kézbe illeszkedik-e az egér. Ha erre nincs mód, akkor válassz átlagos méretűt, és semmiképpen se egy apró csinos darabot.

Extra gombok, extra funkciók. Néhány egérnél megfigyelhető, hogy több gomb is van még elhelyezve az oldalán, tetején, stb. Ezeket a gyártó által kiadott szoftverrel lehet személyreszabni, és beállítani, hogy melyik gomb mit csináljon, ha lenyomod. Néhány felhasználási környezetben ez előnyös lehet, és ha így van, akkor érdemes ilyen egeret választani.

És természetesen a márka sem mindegy. Gagyit venni nem érdemes, mert elfogadhatóan jó minőséget is lehet már 1500 Ft körül vásárolni, szóval túlzottan sokat spórolni nem lehet. A Logitech is kínál vezetékes egeret 2500 Ft körüli áron, az pedig már tényleg a strapabíró és hosszútávú megoldás. Vezeték nélküli egérből elsősorban a Logitech vagy Microsoft termékei a megbízhatók, 4-5 ezer forinttól indul a kínálat, akár 20-30 ezer forintig is válogathatsz. A gamer sorozat más tészta, ott az olcsó megoldások 4-5 ezer forinttól indulnak, a profik pedig valahol 50 ezer forint körül vannak.

 

Jó egerészést, válassz megfelelő egeret!

3 komment

Egy asztaligép hátulján sokféle csatlakozó található, de egy laptopon is található csatlakozó szép számmal. Mondjuk az új trend az, hogy egyre kevesebbet tesznek a gépekre, de a nagy többségnél még mindig sokféle csatlakozót találni. Valljuk be, idegesítő a rengeteg kanóc és vezeték.

De melyik mire való? Egyáltalán minek ennyi csatlakozó?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Minek a sok csatlakozó?

Mivel klasszikusan az asztali számítógép különálló egység a perifériáktól, ezért a perifériáknak valahogyan csatlakozniuk kell a számítógéphez. Ez történhet kábellel vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Többnyire azonban a kábeles csatlakozások terjedtek el. Egyrészt mert olcsóbb, másrészt mert régen bonyolult is volt megoldani a vezeték nélküliséget. Néhány esetben még ma sem megoldott.

A modern számítógépek közt Apple asztali számítógépe, az iMac volt az úttörő abban, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a helyzet, és a lehető legkevesebb kábelre legyen szükség. Ezért összeépítették a számítógépet a monitorral. A hozzá kínált billentyűzet és egér is vezeték nélkül kapcsolódik a géphez, a gép pedig WiFi kapcsolaton az internethez. Tehát szó szerint elég egy tápkábelt bedugni a konnektorba, és már használható is a gép. De még egy ilyen gép hátulján is szükséges csatlakozókat kialakítani, hiszen mi van, ha még egy monitort szeretnénk hozzákötni, mi a helyzet a pendrive-okkal, nyomtatókkal, mi van, ha nincs vezeték nélküli internethozzáférés, csak vezetékes, stb.

Melyik kábelt hová kell dugni?

Gyakran okoz kétségbeesést, hogy egy számítógépnél mit hová kell csatlakoztatni. Szerencsére nagyot nem lehet hibázni, hiszen a csatlakozók alakzárasok vagy színkódosak. Ez mit jelent? Az alakzáras csatlakozóknál csak és kizárólag a megfelelő formájú csatlakozót tudod bedugni a gépbe, pl. egy monitor csatlakozót nem tudsz bedugni a nyomtató csatlakozó helyére. Sajnos vannak olyan csatlakozók, melyek hasonlítanak egymásra, de nem egyformák. Ne erőltesd, ha könnyen nem megy, nem oda való.

A színkódos csatlakozók pedig azok, amelyek ugyan alakra megegyeznek egymással, és össze is lehetne cserélni őket, de a színük más és más, és általában a csatlakoztatni kívánt eszköz dugója is színazonos. De ha mégsem, akkor is a szín alapján könnyedén beazonosítható, hogy mire is való az adott csatlakozó. Ilyen színkódos például a legtöbb jack csatlakozó, vagy akár a PS2-es csatlakozók is.

Melyik mire való?

A teljesség igénye nélkül ejtünk szót néhány csatlakozó típusról, amelyek leggyakrabban előfordulhatnak a számítógépeden.

Régebbi gépeknél a PS/2 -es csatlakozóból volt külön zöld és külön lila jelölésű, manapság már maximum egy közös foglalat van, de sok gépről már eltűnt ez a csatlakozási lehetőség. Ide a régebbi fajta billentyűzetet és az egeret lehet csatlakoztatni, lila a billentyűzet, zöld az egér.

A lekerekített sarkú trapézra hasonlító csatlakozó a monitor csatlakozója, de fontos tudni, hogy ez egy analóg csatlakozás. Ugyancsak monitor csatlakoztatására való a DVI csatlakozó is, viszont ezen már digitálisan megy a monitor jele, ezáltal jobb képminőség érhető el, mivel a digitális kábel nem szed össze zavaró "zajt".

A HDMI és DisplayPort kicsit hasonlítanak egymásra kialakításukban, de azért van némi különbség. Alapvetően viszont ugyanarra valók. Kép és hang digitális továbbítására. Ha teheted, a TV-t például érdemes HDMI vagy DisplayPort kábellel csatlakoztatni akár a számítógépedhez, akár hagyományos DVD lejátszóhoz, vagy media playerhez is.

A hagyományos jack csatlakozó a hang stereo vagy 5.1-es, 7.1-es továbbítására alkalmas, magyarán ide kell csatlakoztatnod a PC hangszórót, vagy a hang erősítőhöz bekötött kábelt. Ha több jack csatlakozó is van a gépeden, akkor a zöld a stereo hangkimenet, a rózsaszín a mikrofon bemenet, a kék pedig a vonalbemenet. A sárga, fekete és szürke csatlakozók pedig az 5.1-es hangrendszerek többi hangfal csatlakoztatásához kellenek. A szükre a hátsó hangsugárzóké, a fekete az első hangsugárzóké, a sárga pedig center és mélynyomó csatlakozója.

Ezt a sok hang csatlakozót egy az egyben ki tudja váltani az optikai hang kimenet, de ehhez megfelelő eszköz kell a túloldalon, ami képes digitálisan fogadni a hangot. Ezzel viszont jelentősen javítható a hangminőség, és mindössze egy kábelen tud menni az összes hangcsatorna jele.

A hagyományos telefoncsatlakozóhoz hasonló, de annál nagyobb méretű csatlakozó az ún. RJ45-ös ethernet port. Ide kell csatlakoztatni a hagyományos kábeles kapcsolatú internetet.

Az USB csatlakozót bizonyára nem kell bemutatni, ez egy univerzális csatlakozó, ahová gyakorlatilag bármilyen eszköz csatlakoztatható. Billentyűzet, egér, nyomtató, pendrive, külső merevlemez, bluetooth vevő, WiFi antenna, okostelefon, stb. Nem folytatjuk a sort, mert sosem érnénk a végére. Amit érdemes tudni, hogy a kék színű USB csatlakozó az USB 3-as szabványú, ami jelentősen gyorsabb az USB 2-esnél. A nagy adatforgalmú eszközöket (jellemzően külső merevlemezek és pendrive-ok) érdemes az USB 3-as csatlakozóba dugni, míg a kis adatforgalmú eszközöket (billentyűzet-egér, nyomtató, USB-s WiFi, stb.) pedig a hagyományos USB 2-es csatlakozóba.

 

Reméljük segítettünk, hogy tudd, melyik kábelt hová is kell csatlakoztatni. Aminél lehet, ott pedig válaszd a digitális csatlakoztatást, az mindig jobb kép/hang minőséget eredményez.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

Ugyebár a számítógépet leginkább két perifériával kezeljük, a billentyűzettel és az egérrel. A laptopoknál a billentyűzettel nincs is nagy gond, mert szinte megegyezik az asztali gépeknél használt billentyűzettel, az egér viszont már más kérdés. Először a "pöcökegérnek" nevezett kis joystick szerű megoldások terjedtek el, amit hamar felváltott a touchpad, magyarul érintőpadnak lehetne nevezni, de ez így elég bután hangzik.

Sok felhasználó nem szereti a touchpadot használni, és inkább hagyományos egeret használ a laptophoz, pedig egy modern jó touchpad sokkal többet tud egy sima egérnél. Nézzük, mik ezek!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ez volt régen

A touchpad régen egy egészen kicsi méretű érintésérzékeny felület volt, ami ráadásul nem is mindig "érezte" jól az ember ujját. A touchpad alatt voltak a bal és jobb egérgombok. Sokszor nehézkes volt a működésük, és gyakran kellett "átfogni", mivel nem lehetett egyszerre hosszú utat megtenni az ujjunkkal.

Aztán jött a fejlődés

Az idő előrehaladtával aztán jöttek az újítások, a touchpad mérete egyre nagyobb lett, aztán idővel bejöttek az olyan extra funkciók, mint például a balra-jobbra vagy a le-fel gördítés. Ehhez elég volt a touchpad szélén húzni az ujjunkat, és máris úgy működött, ahogyan az egéren a scroll gomb.

A touchpad felületét megbökve pedig kattintani tudtunk, így nem kellett lenyúlni külön a gombhoz.

Hol jár ma a technika?

Manapság a touchpad felületébe integrált gombok a menők, így még nagyobbak lettek a touchpadok, hiszen a gomboknak nem kell külön helyet kihagyni, hanem már az is érintésérzékeny felületet kapott, de úgy van kialakítva, hogy a touchpad bal és jobb alja lenyomható, és fizikai gombként viselkedik. A legtöbb laptopnál ez a mai használt megoldás.

Megjelentek a gesztusvezérlések is, vagyis az okostelefonoknál már bevált kicsinyítés-nagyítás és emellett számos egyéb funkciót is "elrejtettek" a touchpadon. Mivel egyszerre több (akár 4) ujjunkat is tudja külön-külön érzékelni, ezért tulajdonképpen már csak fantázia és szoftver kérdése, hogy milyen funkciókkal ruházzák fel a touchpadot.

Itt a görgetés funkció általában már a touchpad teljes felületén működik, mindössze egyszerre 2 ujjunkat kell húzgálni rajta.

És mi a jövő?

Nem emeltük ki eddig az Apple megoldásait, pedig touchpad (bocsánat, Apple nyelven Trackpad) vonatkozásában is mindig élen járt az Apple. Egyrészt az ő gépeiken van mindig a legnagyobb méretű, ergo a legkényelmesebb touchpad. Az Apple gépein jelent meg először a gombokkal egybeintegrált touchpad is, és a sok funkciót rejtő gesztusvezérlések is nála jelentek meg.

Az Apple a touchpad felületét üvegből készíti, így sokkal "selymesebb", mint bármilyen más gyártóé, és sokkal kellemesebben csúszik rajta az ujjunk. Szintén egyedülálló, hogy az Apple valahogy érzi, hogy a touchpaden csak rajta felejtettük az egyik ujjunkat, vagy épp kétujjas műveletet akarunk végrehajtani rajta.

Viszont az Apple csendben csodát tett nem is olyan régen. 1,5 évvel ezelőtt mutatta be a Force Touch elnevezésű touchpadet. Ezen nincs fizikai gomb (még a touchpad elá rejtve sem), mindössze egy szerkezet jelez vissza ellenrezgéssel a nyomásra azt az érzetet keltve, mintha valójában lenyomtál volna egy gombot. Ez a touchpad viszont már érzékeli az ujjad nyomásának erősségét is. Ez nagy fegyvertény, mert például ha egy zenében akarsz tekerni, akkor annál gyorsabban teker, minél erősebben nyomod a felületet. Ha csak éppen nyomod lassan teker, ha erősen, akkor gyorsan.

A touchpad teljes felültét használhatjuk úgy, mintha egy gomb lenne, tehát egyszerűen mozgatod az ujjaddal a kurzort, és anélkül, hogy fel kellene emelned az ujjad és koppintanod kellene vele, egyszerűen ott hagyod és még lejjebb nyomod egy kicsit. Elsőre szokatlan, aztán rájössz, hogy nincs ennél jobb, és a minden mással kínszenvedés lesz a munka.

A görgetés irányát is megváltoztatta az Apple. A hagyományos megoldásnál ha azt akartuk, a képernyő menjen feljebb, az egérrel lefelé görgettünk. Hiszen a lentebb lévő tartalmat szerettük volna látni. Az Apple átállt az okoskészülékeknél használt megoldásra: ha felfelé akarjuk tolni a képet, akkor felfelé görgetünk. Ez a funkció visszakapcsolható a korábban megszokottra, de valójában tényleg logikusabb és kényelmesebb ez a megoldás, mindössze át kell szokni rá.

A nagyítás és kicsinyítés funkció kétujjal történik, mint az okostelefonoknál, viszont ha kétujjal duplán koppintassz a touchpadra, akkor intelligens nagyítást kérhetsz, és ekkor a kurzornál lévő részt nagyítja ki. Újabb kétujjas dupla koppintással visszaáll az eredeti méret.

A fotókat viszont forgathatod két ujjal, egyszerűen ráteszed a két ujjadat, és elfordítod a touchpadon. Ahogy fordítod az ujjad, úgy fordul a kép.

Kétujjas jobbra vagy balra görgetéssel válthatsz az oldalak között internetezés közben, háromujjas jobbra vagy balra gördítéssel a teljes képernyős alkalmazások között, négyujjas "csípéssel" a gyorsindító menüt hozhatod be, négyujjass "kitárással" pedig az alkalmazásokat széttolva az asztalt jeleníttetheted meg.

Ezek a funkciók az Apple új gépein már működnek, bár természetesen szoftveres támogatottságra is szükség van hozzájuk. Viszont ne legyenek kétségeink, a következő néhány évben a többi gyártó is elő fog állni hasonlóan intelligens touchpadokkal és a Microsoft is fel fogja készíteni a Windowst arra, hogy ezek vagy hasonló funkciók elérhetők legyenek a saját operációs rendszerükben is.

 

Ismerd ki, mi mindent tud a touchpad a gépedben, mert sok érdekes és hasznos funkciót rejthet.

3 komment

Bármennyire is hihetetlen, a 2016-ban használt jelszavak TOP 10-es listájára pillantva az látszik, hogy a legtöbb felhasználó még mindig nem törődik az online fiókjainak biztonságával.

Te ne tartozz közéjük, és használj olyan jelszót, amit nehéz feltörni. Íme néhány tipp!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hogyan törnek fel egy fiókot?

Természetesen számos módszer létezik egy fiók feltörésére, de a legprimitívebb módszer egyszerűen a próbálgatás. Ilyenkor semmi mást nem kell tenni a rosszakaródnak, mindössze találomra bepötyög néhány lehetőséget, és bízik abban, hogy valamelyikkel betalál. Ez természetesen csak akkor jöhet össze neki, ha egyszerű jelszavad van. Ha az elkövető netán ismer Téged, és a jelszavad valamilyen személyes kötődésű (pl. a neved, a születési dátumod, vagy ezek kombinációja, stb.), akkor még egyszerűbb dolga van. Ugye nem a keresztneved a jelszavad?!

De a TOP 10-es listán még egyszerűbb jelszavak is vannak, már-már hihetetlen, hogy ilyen kombinációkat még mindig tömegével használnak felhasználók. A listát a különböző ellopott jelszóadatbázisok elemzéséből állították össze.

Íme a TOP 10-es lista

1. 123456

2. password (magyarul: jelszó)

3. 12345678

4. qwerty (angol kiosztású billentyűzeteken a felső betűsor balról haladva)

5. 12345

6. 123456789

7. football

8. 1234

9. 1234567

10. baseball

Milyen a tuti jelszó?

A legjobb, ha a jelszónak semmi köze hozzád, a családodhoz, munkádhoz, stb. Legjobb, ha teljesen értelmetlen karaktersorozat, van benne kis és nagybetű, szám, speciális karakter, és persze relatíve hosszú (min. 8-10 karakter). Ideális esetben minden fiókhoz más-más jelszót kellene használni, és persze időközönként cserélgetni.

Igénybeveheted jelszógenerátorok segítségét is, de akár a Chrome böngésző is tud segíteni.

A Chrome címsorába írd be, hogy chrome://flags és a megjelenő képernyőn görgess le a Jelszógenerálás részhez. A legördülő menüből az Alapértelmezett helyett válaszd azt, hogy Engedélyezve.

A Chrome újraindítását követően amikor valamilyen regisztrációs űrlapra érkezünk, akkor a böngésző generál nekünk egy jelszót, amit vagy elfogadunk, vagy generáltatunk vele újat, vagy pedig átírjuk és használunk sajátot.

Az egyetlen probléma, hogy nehéz lesz megjegyezni, pláne, ha sok helyre sok jelszó kell.

Egy tipp, ahogyan mi csináljuk!

Az emberi agy értelmes szavakat és szóösszetételeket képes könnyedén megjegyezni, teljesen értelmetlen karaktersorozatot viszonylag nehezen. Viszont az értelmes szavak könnyedén feltörhetők. Kivéve, ha egy kicsit megfűszerezed őket.

Válassz ki egy szót jelszavadként. Nézd meg, mely betűket tudnád kicserélni számokra úgy, hogy mégis ugyanaz a szó maradjon. Például az "o" betűket nullára, vagy az "i" betűt egyesre, a nagy "E" betűt hármasra, stb. Az "a" betűt simán cserélheted "@"-ra, és így tovább. Az elejét vagy végét megfűszerezheted egy speciális karakterrel (aláhúzásjel, vagy valami hasonló). és persze 1-2 betűnél válthatsz a kis és NAGYbetűk között is.

Ha bizonyos időközönként szeretnéd cserélni a jelszót a nagyobb biztonság érdekében (pl. banki hozzáférésnél ajánlott), akkor a legegyszerűbb, ha csak valamelyik karaktert cseréled egy bizonyos logika mentén, amit csak Te ismersz. Például az ötödik (vagy akárhanyadik) karakter mindig az aktuális hónap száma, vagy az évből hátralévő hónapok száma, vagy a hónap nevének ötödik betűje, stb.

A módszer teljesen mindegy, hogy mi. Találj ki bármit, a lényeg, hogy a logikája a sajátod legyen, így ha nem is jut eszedbe hirtelen a jelszó, a felépített logikát követve könnyedén rá fogsz jönni.

A lényeg, hogy ha leírod, legyen teljesen értelmetlen, elsőre megjegyezhetetlen, kb. 8-12 karakter hosszú, legyen benne kis és nagybetű, szám, valamint lehetőleg valamilyen speciális karakter.

 

Ügyelj az online fiókjaid biztonságára!

4 komment

Nem túl ritka, hogy a számítógép egyszer csak fogja magát, és nem indul el, vagy ha el is indul, nem megfelelően. Valami más, valami megváltozott, valami nem oké. Persze hajlamosak vagyunk úgy tekinteni ezt, mintha csak magától romlott volna el, de ez nem így van. Ha összeomlik a Windows, annak mindig oka van. Mindjárt kiderül, hogy mi lehet az oka, és mi a megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mitől omlik össze a Windows?

Természetesen számtalan oka lehet ennek. Lehet felhasználói beavatkozás során elkövetett hiba is, téves telepítés, hibás szoftver, vagy akár az is lehet, hogy frissített a Windows, és a frissítéssel egyszerűen valami hiba történt. Olyan is lehet, hogy frissíteni akart, de a frissítés közben ki lett kapcsolva a számítógép, így a frissítést nem tudta befejezni. És ilyenkor könnyedén összeomlik a Windows.

A probléma az, hogy a legtöbb esetben nem is emlékszünk arra, hogy mi válthatta ki a problémát, csak utólag próbálunk valahogy rájönni.

Így próbálhatod megmenteni a számítógépedet

Ha a számítógéped elindul és a Windows betölt, akkor jó eséllyel menthető a dolog. Ebben az esetben meg kell próbálni visszaállítani a rendszert egy olyan időpontra, amikor a hiba még nem jelentkezett. Ezt akár Te magad is megpróbálhatod, nagy bajt nem okozol vele, de azért légy körültekintő.

A rendszervisszaállításhoz kattints a Vezérlőpultra, majd a Rendszer és biztonságra, azon belül pedig a Rendszer menüpontra. Itt válaszd bal oldalon a Rendszervédelem lehetőséget. A felugró ablakban kattints a Rendszer-visszaállítás gombra. Egy újabb ablak fog megnyílni, ahol értelemszerűen kattints a Tovább gombra, majd válassz ki egy olyan visszaállítási pontot, amely időpontban a számítógép még normálisan működött. A Tovább gombra kattintva láthatsz egy összesítést a visszaállításra vonatkozó információkról, valamint arról, hogy készülj fel arra, hogy a számítógéped újra fog indulni, és minden megnyitott dokumentumot ments el és zárj be minden ablakot.

A Befejezés gombra kattintva elindul a rendszervisszaállítás. Ez akár hosszabb időt is igénybe vehet, és természetesen közben a számítógépedet nem tudod használni, illetve ne kapcsold ki és ne indítsd újra.

A rendszer visszaállítást követően a Windows a kiválasztott dátum szerinti állapotba kerül.

Mi lesz az adatokkal?

A rendszer visszaállítás csak és kizárólag a rendszerfájlokhoz és rendszer bejegyzésekhez nyúl hozzá, a felhasználói fájljaidhoz nem. Így azok a fájlok sincsenek veszélyben, amelyeket a kívánt visszaállítási dátum után hoztál létre.

Ennek ellenére mi erősen javasoljuk a beavatkozás előtt a felhasználói fájljaid biztonsági másolatának elkészítését. Egy mentés egyébként is sosem árt.

Mi van, ha el sem indul a Windows?

Ekkor nagyobb a baj. Ebben az esetben meg kell próbálni csökkentett módban elindítani a gépet, és ott elindítani a rendszer visszaállítást. Ha ez sem segít, akkor pedig mélyebben kell a rendszerbe nyúlni.

Ha már ekkora a gond, akkor javasoljuk, hogy inkább fordulj egy szervizhez.

 

Ha gond adódik a gépeddel, megpróbálhatod a rendszer visszaállítással kijavítani a hibát, de ha nem boldogulsz, fordulj szakszervizhez.

Címkék: windows tippek-trükkök

Szólj hozzá!