A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múlt héten arról írtunk, hogy ha nem vagy egy rajz zseni, akkor a Google Autodraw szolgáltatása nagy segítséget jelenthet számodra, hogy mégis szép rajzokat tudj készíteni.

Aztán sok visszajelzés érkezett, hogy márpedig ők tudnak rajzolni. Én nem, de hát kinek mi adatott meg. De tényleg jól megy az a rajzolás? A Google ezt is megmondja!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Google Quickdraw

Tök jó móka lesz, amiről most írunk. Kell hozzá egy kis angol tudás vagy Google fordító, és az, hogy tudj rajzolni.

A lényeg, hogy véletlenszerűen osztja a feladatokat a Google, és 20 másodperced van arra, hogy lerajzold amit kér. Ha ez kész, kapod az újabb feladatot. Összesen 6 rajzot kell elkészítened, egyenként 20 másodperc alatt, tehát 2 perc egy játék.

Ha mind a 6 rajzzal elkészültél, kapsz egy összegzést, hogy a 6-ból hányat ismert fel a gép.

Hol érheted el? https://quickdraw.withgoogle.com

Természetesen a használata ingyenes, jó mókázást kívánunk.

 

Na most megmutathatod, mennyire vagy tényleg rajz zseni :)

3 komment

Nem mindenkinek erőssége a rajzolás. Én például egy pöttyös labdánál bonyolultabb rajz elkészítéshez egyszerűen nem is értem, hogyan kellene hozzákezdeni. Persze van, akinek pedig gondolkodás nélkül jönnek a kezéből a szép és arányos formák.

Na azoknak, akik olyanok mint én, itt egy nagyon jó segítség!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Google Autodraw

Honnan máshonnan jöhetne a segítség, mintsem a Google-től. A lényeg, hogy egy Paint-hez hasonló egyszerű rajz programba elkezdesz az egérrel rajzolni, és a program megpróbálja kitalálni, mi is akar lenni az ákom-bákom ábra. Fent láthatod a javaslatokat. Amire kattintasz, a rajzod arra át is alakul. Kész is a szabályos forma.

Egyszerű, mint a faék, de mégis nagyszerű. Én halat, teknősbékát, autót és tortát rajzoltam (legalábbis valami hasonló dolgokat), és ez lett belőle:

Na milyen? Ugye meggyőző. Próbáld ki!

Hol érheted el? www.autodraw.com

Nem kell regisztrálni, nem kell fizetni érte. Csak elkezded, rajzolsz, a végén pedig a menüre (három vonal bal felül) kattintva kezdhetsz új rajzot, lementheted az elkészített rajzot, vagy megoszthatod a kreálmányodat a közösségi portálokon.

 

Jó rajzolgatást kívánunk!

Címkék: tippek-trükkök autodraw google draw

Szólj hozzá!

Számos oka lehet annak, ha lassú a számítógéped. És persze, hogy lassú, hisz a jóból sosem elég, mindig szeretnénk, hogy gyorsabb legyen. Na de nézzük, mitől lesz gyorsabb a géped!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Az alapok

9-10 éves vagy idősebb számítógépektől alapvetően nem szabad már csodát várni. Azoknál a gépeknél, amik ennyire régiek, már tényleg csak kicsi javulásokat lehet elérni néhány optimalizálással, szoftveres karbantartással.

Ha a géped nem túl régi (3-4 éves), vagy ennél ugyan régebbi, de új korában erős gépnek számított, akkor valószínűleg megéri bevetni a csodafegyvert. Nem, nem a mostanában interneten terjedő, USB csatlakozóba dugható számítógépgyorsítóra gondolunk, mert az pusztán mágia és szemfényvesztés.

A valódi csodafegyver az SSD meghajtó. Évek óta kapható már, szóval ezzel semmi újat nem mondtunk, persze. Viszont folyamatosan csökken az SSD meghajtók ára, és folyamatosan javul a teljesítményük. Így manapság már nagyon jó ár-érték arányban vannak ezek az eszközök.

Mi az az SSD, és mitől gyorsítja fel a gépedet?

A számítógép az adatokat a merevlemezen tárolja. Ezt hívhatjuk háttértárolónak is, de hallhattad már winchester (ejtsd: vincseszter) vagy vinyó néven is. Ezek a megnevezések mind ugyanazt az eszközt jelentik. Angolul Hard Disk Drive, a rövidítése pedig HDD.

A merevlemezen viszont nem csak az olyan típusú adatokat tárolja a számítógép, mint például fényképek, videók, filmek, dokumentumok, stb., hanem magukat a programokat is, mint például a Windows, Word, Excel, stb.

Ha el szeretnél indítani egy programot (vagy bekapcsolod a számítógépet), akkor a számítógéped elkezdi kiolvasni a szükséges fájlokat a merevlemezről, majd feldolgozza a kiolvasott adatokat, végül elindul a program. Így logikusan kikövetkeztethető, hogy nagyban függ a programok elindulásának sebessége a merevlemez sebességétől, vagyis attól, hogy mennyi idő alatt tudja a számítógép kiolvasni a szükséges adatokat.

Itt jön a képbe az SSD. Ez az angol Solid State Drive kifejezés rövidítése. Magyarul eléggé hülyén hangzik a tükör fordítás, szilárdtest meghajtót jelent a kifejezés. Maradjunk abban, hogy ez egy félvezető alapú meghajtó, vagyis hasonlóan működik, mint egy memória, vagy mondjuk egy pendrive. Nincs benne tehát semmilyen mozgó alkatrész, ellentétben a hagyományos merevlemezekkel. És ahogyan egy pendrive is nagyságrendekkel gyorsabb, mint például egy CD lemez volt (ami ugye forog), úgy egy SSD meghajtó is nagyságrendekkel gyorsabb, mint egy hagyományos merevlemez. A tempó különbség mondjuk egy átlagos merevlemez és egy átlagos SSD között kb. ötszörös, természetesen az SSD javára. Szélsőségesebb példát kiragadva pedig mondhatnánk azt, hogy létezik olyan SSD meghajtó, ami a legjobb hétköznapi merevlemez sebességénél simán képes harmincszoros sebességet elérni.

Hogyan gyorsítja fel a gépedet az SSD?

Ha a hagyományos merevlemezedet SSD meghajtóra cseréled, és az SSD-re lesznek telepítve a programok, akkor a megnövekedett írási és olvasási sebességnek köszönhetően minden programod sokkal gyorsabban fog elindulni, még maga a Windows is.

Az SSD meghajtók egyetlen hátránya, hogy még mindig jelentősen kisebb a tárkapacításuk, mint a hagyományos merevlemezeké, így ezeken csak a szükséges adatokat tárold. Ha Neked sok adatod van, akkor az SSD meghajtón kívül szükséges lesz a hagyományos merevlemezt is megtartanod, amin tudod tárolni a családi fotókat, videókat, filmeket. Ez maradhat a számítógépbe szerelve is (nem akadály, hogy egyszerre két (vagy akár több) meghajtó legyen a gépben), de akár egy USB-s külső házba is szerelhető a régi merevlemez, így egy hordozható háttértárrá lehet alakítani. Ha laptopot használsz, annál is megoldható, hogy egyszerre legyen a gépben SSD meghajtó is és merevlemez is. Ez esetben a DVD meghajtóról kell lemondanod, de abból is varázsolhatunk USB-s DVD meghajtót.

Minden esetben segít az SSD?

Igen is, meg nem is. Alapvetően olyan helyzet nem lehet, hogy az SSD-vel lassabb lesz a gép, mint merevlemezzel volt, ez egészen biztos. De a gyorsulás mértékét nagyban befolyásolja a számítógép többi paramétere. Beruházás előtt érdemes szakértővel egyeztetni a témában.

 

Elégedett vagy a számítógéped sebességével?

Szólj hozzá!

A Facebook üzenetküldő rendszere, a Messenger tulajdonképpen egy külön álló alkalmazás, ami a Facebook-ba van intergrálva. Mobiltelefonokon például ténylegesen külön alkalmazásként működik.

De mit lehet azon fejleszteni? Miért jön folyton az a sok frissítés? Az Androidos és iOS változatok például már a 111-es verziónál járnak, és tekintve, hogy 2011. nyár vége óta van Messenger, ez testvérek közt is átlagosan havi 2 frissítést jelent. De mit tudnak ennyit frissíteni? Megmutatjuk a legújabb funkiókat.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis visszatekintés

A hagyományos csevegő alkalmazásból mára egy önálló kommunikációs rendszer lett. Már először is használhattunk smile-kat, ez nem nagy újdonság. Később viszont megjelentek a matricák, amikkel egyedibbé lehet tenni és fel lehet dobni a csevegést. Aztán persze matricákat lehet letölteni, sőt akár pénzért is vásárolhatsz különlegesebbeket.

Elindult aztán a hang alapú hívás a Messengeren, tehát már kvázi telefonálni is lehetett vele, sőt, akár videohívni is.

Természetesen küldhetsz fotókat akár a fotó galériádból, akár pedig azonnal elkészített képeket is. De küldhetsz GIF képeket, hanganyagot, és akár egy térképen megjelölve elküldheted a jelenlegi pozíciódat is.

Megjöttek a reakciók a Messengerbe is!

A legújabb verzióknál már lehetőséged van minden üzenetre reagálni valamilyen érzelmet kifejező fejjel. Szeretet, nevetés, csodálkozás, szomorúság, dühössék, vagy szimplán csak tetszés vagy nem tetszés kifejezése.

Ezek nem csak a mobilok alkalmazásaiben érhetők el, hanem a Facebook webes felületén is.

Jön az élő helyzet megosztás

Hamarosan pedig érkezik a legújabb frissítés, aminél már lehetőségünk lesz a csevegő partnerünkkel megosztani a helyzetünket oly módon, hogy ő valós időben láthatja majd, hogy épp merre járunk. Hasznos funkció lehet ez, ha például a gyereket egyedül megy iskolába vagy külön órára, és közben látod, nincs baja és tényleg oda tart.

Szintén jól jöhet ez a funkció, ha egy nagyobb városban keresitek egymást egy barátoddal, de nem tudjátok, pontosan ki hol van.

 

Te használod a Messenger extra funkcióit, vagy csak üzenetet szoktál írni rajta?

Címkék: messenger facebook

Szólj hozzá!

Biztosan Veled is előfordult már, hogy a böngésződben fel volt nyitva több oldal is, amiket még nem olvastál el, de szerettél volna, és közben véletlenül bezártad a böngészőt, vagy újraindult a számítógéped egy frissítés miatt és így tűntek el a megnyitott oldalak.

Ha jártál már így, akkor olvass tovább, mutatjuk a megoldást!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ha Google Chrome-ot használsz

Indítsd el újra a böngészőt, és jobb felül kattints a címsor melletti 3 pöttyre (ami a Chrome menüjét hozza fel). Válaszd ki az "Előzmények" menüpontot, és a felnyíló almenüben a "Mostanában bezárt" felirat alatt láthatod a legutóbb bezárt oldalt, vagy ha több lap is egyszerre lett bezárba, akkor azt, hogy hány lap volt. Ha erre kattintasz, akkor egy új ablakban felnyitja az összes oldalt, ami legutóbb be lett zárva.

Gyorítósáv: ha nem akarsz kattintgatni, akkor gyorsgombbal is elérheted ugyanezt. Miután elindítottad a Chrome-ot, egyszerűen csak nyomd la a Ctrl + Shift + T billentyűkombinációt. Ha Mac-et használsz, akkor természetesen a Ctrl helyett a Cmd gombot nyomd.

Mozilla Firefox

A Firefox használói számára is hasonló módon érhető el ez a funkció. Kattints a címsor melletti menü ikonra, majd az előzményekre, ott pedig válaszd az "Előző munkamenet visszaállítása" menüpontot.

A Firefox nem nyit új ablakot, hanem az aktuális ablakban nyitja fel a bezárt lapokat.

Firefoxban sajnos nincs billentyűkombináció a funkció előcsalogatására.

Safari

Főként Mac felhasználók használnak Safarit. Itt ha csak egy bezárt lapot szeretnél visszanyitni, akkor az "Előzmények menüben választ az Utoljára bezárt lap ismételt megnyitása" lehetőséget, vagy nyomd le a Cmd + Shift + T gombokat.

Ha a böngészőt bezártad úgy, hogy több lap is nyitva volt, akkor az Előzmények menüből válaszd "Az utolsó munkafolyamat összes ablakának megnyitása" lehetőséget.

A Safari a Chrome-hoz hasonlóan új ablakban fogja megnyitni a lapokat, viszont sajnos a Firefox-hoz hasonlóan itt sincsen billentyűkombináció több lap visszanyitásához.

Internet Explorer

Internet Explorerben az Eszközök menü "Legutóbbi böngészés megnyitása" menüpontját kell választanod, és az éppen megnyitott fülek mellé nyitja fel a bezárt lapokat. Billentyűkombináció itt sincs.

Edge

Az Edge-nél az utoljára bezárt lapot tudod helyreállítani úgy, hogy egy megnyitott lapfülre kattinttasz jobb gombbal, és a menüből kiválasztod, hogy az utoljára bezárt lapot nyissa újra.

A címsor mellett van egy gomb, három kis vonallal, itt megtalálhatod az előzményeket. Egyesével ki tudod választani, hogy melyiket szeretnéd újra felnyitni, de tömeges visszanyitás itt sajnos nincs.

 

Ha véletlenül bezártál egyszerre több lapot, akkor használd ezt a módszert.

Szólj hozzá!

Jónéhány weboldalon előfordul, hogy belépéskor vagy adatlekéréskor igazolni kell, hogy nem robotok vagyunk, hanem húsvér emberek. Ehhez egy torzított betűkből álló felirat vagy számsor helyes begépelése szükséges. Idegesítő dolog, de ennek hamarosan vége.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi ez az egész, és mire jó egyáltalán?

Vannak weboldalak, ahol olyan adatlekérdezéseket indíthatsz, amely adatlekérdezés viszonylag nagy erőforrást igényel a weboldal kiszolgálójától. Viszont mivel az adatok publikusak, tehát bárki számára hozzáférhetők, ezért ún. robotok is képesek az adatbázisban lekérdezéseket indítani, amik nagyon megterhelik a weboldal kiszolgálót (percenként akár több ezer lekérdezést is indíthatnak így robotok), kvázi tönkretéve ezzel a szolgáltatást.

Ez ellen védekeznek úgy az ilyen weboldalak üzemeltetői, hogy egy mezőben valamilyen szöveget jelenítenek meg, de eltorzított formában, így a robotok azt nem tudják értelmezni, viszont az emberi agy igen. Így ha vissza tudod helyesen gépelni a megjelenő szöveget, akkor ezzel bizonyítod, hogy Te egy valós személy vagy a monitor mögött, nem pedig egy robot. Ezt hívják Captcha-nak (ejtsd: kepcsö).

A szó eredete az angol Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart azaz egy “teljesen automata nyilvános Turing-teszt az ember és a számítógép megkülönböztetésére. (forrás: startlap.hu wiki)

Na tehát, a captcha képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógépes robotoktól. A módszer hasznos és jól is működik (működött), viszont rendkívül idegesítő tud lenni.

Jött az újítás, a reCaptcha

Azon túl, hogy idegesítő volt a captcha, volt még két hátránya. Az egyik, hogy néha az emberi agy sem tudta értelmezni a kiírt szöveget, annyira el volt trozítva, és ha hibásan gépelted be, akkor újra kellett kezdened. A másik, hogy a robotokat is hozzáfejlesztették a captcha-hoz, vagyis képesek voltak a robotok is kiolvasni és értelmezni a szöveget, majd "visszagépelni", így átverve az éppen ellenük fejlesztett rendszert.

A reCaptcha egy sokkal intelligensebb eszköz, amelynél elég volt bepipálnod, hogy "Nem vagyok robot", és a rendszer viselkedéselemzést végzett (reakció idők, egér mozgás elemzése, stb.), ebből pedig megállapította, hogy valójában ember ül a gép előtt, vagy robot próbálkozik.

Sokkal felhasználóbarátabb megoldás, ha pedig bizonytalan a mesterséges intelligencia, akkor mégis feldobja Neked a korábbi megoldásban használt eltorzított szöveget. Újításként előfordul, hogy nem szöveget dob fel, hanem 9 fényképet, és megkér, hogy pipáld ki az összes olyan fotót, amelyen látható például kirakat, vagy tengerpart, vagy egyéb jellegzetes dolog.

És íme az üdvözítő közeljövő

A Google bejelentette (merthogy az ő fejlesztése a Captcha és reCaptcha), hogy az elmúlt években annyira sok felhasználói adatot elemetek ki, hogy a mesterséges intelligenciájuk már képes pusztán a weboldal böngészése során keletkező emberi viselkedésből kideríteni, hogy ember vagy számítógép próbálkozik elküldeni egy űrlapot vagy lekérdezni adatokat, így tulajdonképpen úgy fog a jövőben végbemenni ez a vizsgálat, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre, teljesen a háttérben fog lezajlani minden.

Ha mégis elbizonytalanodik az intelligens elemző rendszer, akkor pedig mégis feldob egy korábban használd megoldást, hogy mégis igazold, nem robot vagy.

 

Téged is idegesítenek a captcha kódok?

Címkék: captcha recaptcha

Szólj hozzá!

Rohanó világban élünk, ha tetszik, ha nem. Egyre kevesebb idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megragadjuk a másik figyelmét. Egy weboldal például ha az első 8 másodpercben nem győz meg arról, hogy talán jó helyen jársz, máris bezárod. Egy email elolvasására pedig 1 perc van, a hosszabb leveleket a többség nem olvassa végig.

Itt egy trükk, hogy figyelj erre oda.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A megoldás egy bővítmény a Gmail-hez.

Na persze bajban vagy, ha nem a Gmail felületét használod levelezésre, de ha mégis, akkor van egy okos kis bővítmény, amit ha feltelepítesz, akkor üzenet írása közben alul kiírja, hogy hány szót írtál le, és mennyi ideig tart elolvasni az emailt. Ha ez több, mint 1 perc, akkor pirosra változik ez a kiírás, így egyből látod, hogy érdemes tömörebben fogalmazni.

Hogy egy percen belül maradjunk, mi is igyekszünk tömörek lenni, így itt a link, ha Chrome-ot és Gmail-t használsz, töltsd le bátran.

TinyMails bővítmény letöltése

 

Fogalmazz röviden, és használd a TinyMails bővítményt!

Címkék: gmail chrome tippek-trükkök tinymails

Szólj hozzá!

Egy nap híján egy éve írtunk arról, hogy vajon tényleg kell-e Neked okostelefon, vagy csak megfertőzött a vágy, és igazából semmi szükséged nincs rá?! Ha inkább az utóbbi igaz Rád, akkor ez a levél Neked szól.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Végre valaki rájött: nem mindenki simogatná a telefonját!

A Nokia szép csendben dobott egy hatalmasat. Amikor a világ már csak az újabb és újabb okostelefonokra figyel oda, és eljutottunk odáig, hogy ha telefonról beszélünk, mindenki számára elsőként a simogatós képernyő jut eszébe, akkor a Nokia úgy döntött, feltámasztja a világ egykor legsikeresebb telefonját, és piacra dob egy új fejlesztésű, hagyományos, nyomógombos telefont.

Emlékszel rá? Az ezredforduló környékén a Nokia volt abszolút piacvezető a mobiltelefonok gyártói között. Szinte mindenkinek valamilyen Nokiája volt, és egy gyártó simán piacon tudott tartani egyszerre 8-10 féle készüléket is. Ezek közül a 3310-es Nokia volt a kor legnépszerűbb telefonja, összesen 126 millió darabot adtak el belőle. Olcsó volt és strapabíró.

Vélhetően nagyon okosan rájöttek, hogy míg mindenki az okostelefonokra figyel, addig surranópályán érdemes lehet visszatérni ahhoz, amihez mindig is értettek, és ami naggyá tette őket. Ha megnézzük, az autó gyártóknak bejött a retro: ott a Mini, amit a BMW támasztott fel, az újkori VW bogár is már a második generációnál jár, és a Fiat 500-ból is már egy komplett kis modellcsalád van piacon.

Mit tud az új 3310-es Nokia?

Nézzük a tudást, de kicsit másként, mint ahogy manapság megszokhattuk.

Kis méret, kényelmes a kézben és zsebben egyaránt! 2,4"-os színes kijelző, ami sem túlzott erőforrást nem igényel, sem túl sok energiát. Apropó, energia igény. Egy feltöltéssel a gyártó szerint akár 25 napot is kibír a telefon, igaz, ez gyakorlatilag készenléti módra igaz. A gyakorlatban normál használat mellett 1-2 hetes üzemidőre számíthatunk.

Van benne egy alap 2 megapixeles kamera (mondjuk talán egy 5 MP körüli éppen beleférhetett volna), és hagyományos nyomógombokkal vezérelhető a készülék, így akár nedves kézzel is fog működni.

Nincs benne semmilyen felesleges dolog. Sem Android, sem Facebook app, sem 4G hálózat. Tökéletesen az ellenkezője annak, amire egy okostelefon való. Telefonálás, SMS, egy kis zenehallgatás, naptár és ébresztőóra, számológép.

Kell még más is? Naná! A jó öreg "snake" játék. És a Nokiánál ezt se hagyták ki.

Akkor most okostelefon, vagy 3310?

Többre vágysz? Valóban szükséged van a telefonodon emailek olvasgatására, Facebook-ra, Viberre? Internetezni akarsz rajta és YouTube-ot nézni? Akkor válassz okostelefont annak minden hátrányával együtt.

Köszönöd szépen, de Te egy telefonálásra alkalmas készüléket szeretnél, ami pozitív értelemben véve egyszerű, mit a faék? Gyerünk, vegyél egy új Nokiát.

És még egy vitathatatlan előnye van az okostelefonokkal szemben: kb. 20 ezer forintba fog kerülni!

 

Ha nincs szükséged bonyolult és gyorsan lemerülő okostelefonra, akkor végre itt egy kitűnő ajánlat a Nokiától. Csak bátran!

Szólj hozzá!

Vannak laptopok, amelyeknél a képernyő túl könnyen, vagy túl nehezen nyílik. Egyik sem ideális, elmondjuk, hogy miért.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ha túl könnyen nyílik

Ha a képernyő túl könnyen nyitható, akkor az a zsanér elgyengülése miatt van. Eleinte csak annyi, hogy nagyon könnyen nyílik-záródik a képernyő, később viszont tovább "fajulhat" a dolog, és már nem is használható rendesen a laptop, hiszen nem fog magától megállni a kijelző, hanem hátra fog esni.

Azért nyílik túl könnyen a képernyő, mert a zsanér, ami tartja a képernyőt elgyengül, vagy meglazul. Néhány esetben javítható a zsanérok állításával (szorításával), és újra olyan lesz, mint új korában, de az esetek nagyobbik részében a zsanérok cseréjével lehet orvosolni a problémát.

Ha túl nehezen nyílik

Ez a rosszabbik eset. Ilyenkor a használat során a zsanér nem meglazul, hanem megszorul. Ekkor a képernyőt sokkal nehezebben tudod felnyitni, mint eredetileg. Ez azért nagyobb probléma, mint a zsanér meglazulása, mert előbb-utóbb annyira megszorul, hogy a nyitás következtében megfeszül, és mivel a zsanér sokkal erősebb anyagból készül, mint a laptop váza, képes eltörni a laptop alsó és felső burkolatát, vagy akár a képernyő hátsó burkolatát.

Javasoljuk, hogy amint azt érzékeled, hogy nehezebb felnyitni a képernyőt a megszokottnál, nézesd meg egy szakemberrel, hogy szükséges-e foglalkozni a problémával. Egy idejében kicserélt hibás zsanér megmenthet egy jóval nagyobb és költségesebb problémától, a burkolatok széttörésétől.

Mikor ideális a zsanér működése?

Sajnos igen kevés gyártó figyel arra, hogy egyáltalán új korában tökéletes legyen egy zsanér erőssége. Ideális esetben egy laptop úgy van megtervezve, hogy a képernyőt úgy tudd felnyitni, hogy közben nem szükséges az alsó részét fogni a gépnek, de ezzel együtt nem laza a zsanér.

Ez nem azt jelenti, hogy ha a Te géped nem így működik, akkor az rossz, mert tényleg csak nagyon kevés gyártó oda erre, sőt, olyan is van, hogy csak 1-1 modellt "sikerül" jól megtervezni.

 

Ha túl könnyűvé vagy túl nehézzé válik a képernyő nyitása, akkor fordulj szakemberhez, még mielőtt nagyobb lesz a baj.

Szólj hozzá!

Többszöri meghosszabbítást követően közel 3 éve a Microsoft tényleg felhagyott a Windows XP terméktámogatásával, és nem készít már biztonsági frissítéseket, még mindig sokan használják az elavult és biztonságtalan rendszert.

Hamarosan viszont még nagyobb bajban lehetnek ezek a felhasználók. 

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Használ még bárki XP-t?

Igen, ráadásul nem is kis tömeg. Még mindig a felhasználók 10%-a XP-t futtat a gépén, és nem tért át sem a Vistára, Windows 7-re, 8-ra, 8.1-re vagy a legújabb 10-re. 

Ez a grafikon a 2017. januári adatokat mutatja, tehát eléggé friss.

Eléggé szembeötlő, hogy Windows XP-t még mindig közel annyian használnak, mint amennyien összesen vannak azok, akik Windows-on kívül élik az életüket. Ne feledd, ide tartozik az összes Apple számítógép felhasználó, és a Linuxosok is.

Durva? Az. Még durvább, hogy még vállalati környezetben is egészen sokan használják az XP-t, nem csak otthoni felhasználók. Persze érthető, hisz a váltás drága (sok esetben számítógépcsere is indokolt), de mégis, a böngészők se támogatottak már, és lesz itt még nagyobb probléma is.

Tényleg jön a vége!

A Google talán az első fecske (bár lehet, már mások is léptek, erről nincs infónk), aki azt meglépi, hogy egy komplett weboldalat tilt le az XP felhasználóknak. Mégpedig nem is egy jelentéktelen weboldalat, hanem a Gmailt. Mostantól a Gmail korlátozott mértékben fut csak az XP-s gépeken. Ugyan az email szolgáltatás alap HTML-es változata még fut, de bejelentkezés után fent egy értesítés jelenik meg, hogy válts egy biztonságosabb rendszerre. Év végéig ad haladékot a Gmail, utána vége, nem fogsz tudni bejelentkezni, és nem fogod elérni a leveleidet.

Nem lepődnénk meg azon sem, ha szép sorban a többi nagy weboldal is nem kívánatossá nyílvánítaná az XP-t, és nem engedné a használatot, valamint könnyen elképzelhető, hogy néhány banki szoftver sem fog futni a régi Windows-on (netán már most sem fut).

Itt az ideje váltani, de segtünk!

Mostmár tényleg nincs értelme tovább húzni, és váltani kell! És igen, a váltás pénzbe fog kerülni, ezzel nem tudunk mit tenni. Viszont két ötletünk van.

Ha nem szeretnél számítógépet cserélni, akkor keress minket, és segítünk abban, hogy jogtiszta módon hogyan tudsz átváltani egy modernebb és támogatott Windows-ra. Bruttó 20 ezer forintba fog kerülni a váltás, amiben benne van az új Windows ára és az áttelepítés is.

Ha az XP cserét összekötnéd egy számítógép cserével is, akkor pedig a Windows 10-re váltást 10% végösszegi engedménnyel segítjük, vagyis a számítógép és a szoftver árából is elengedünk Neked 10%-ot. Ezen kívül az adataid átköltöztetését ingyen elvégezzük a régi számítógépedről.

 

Ideje váltani az XP-ről!

Címkék: windows szoftver gmail windows xp windows 10

Szólj hozzá!