A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A GPS alapú navigációs rendszerek alapjaiban változtatták meg a közlekedésben a tájékozódást a hagyományos térképek után. De a felhasználók nagy része mindössze annyira használja a navigációs rendszert, hogy begépel egy címet, ahová el szeretne jutni. Pedig sok hasznos egyéb funkciót is tud, mutatunk is egyet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a POI?

A POI az angol Point Of Interest szavak rövidítése, magyarul hasznos helyek, vagy érdekes pontok.

Mire gondolunk? Például parkolók, éttermek, szállodák, benzinkutak, de akár plázák, kávézók, boltok, bankautomata, iskola, orvosi rendelő, kórház, gyógyszertár, stb. Szóval számtalan kategóriát el lehet képzelni. Egyrészt előny, hogy nem kell tudnod a címét annak, ahová menni akarsz (hiszen honnan kellene tudnod pl. egy gyógyszertár címét, pláne idegen városban), másrészt pedig több lehetőséget is felkínál a GPS (általában távolság szerint rendezve, első a legközelebb lévő, és sorrendben az egyre távolabb lévők). Így ha pl. benzinkutat keresel, kilistázza Neked a közelben lévő benzinkutakat, mindegyikhez odaírva, hogy milyen messze van Tőled, valamint azt, hogy milyen kúthálózathoz tartozik (Mol, Shell, OMV, stb.). Általában az elérhető szolgáltatások is megtekinthetők, szóval előre tudhatod, hogy van-e WC, tudsz-e kávézni, vagy lemoshatod-e az autódat.

Mikor igazán jó ez, és hogyan használd?

Leginkább idegen városokban, főleg külföldön nagyon hasznos. Gyakori, hogy az embernek hirtelen szüksége van egy gyógyszertárra, vagy egyszerűen csak éhes a család utazás közben. Így nem kell körbejárni a fél várost, mire megtalálod a kívánt helyet, egyszerűen csak kiválasztod a POI listából, és máris odanavigál a navigációs készüléked.

A használathoz a GPS szoftverében egyszerűen csak keresd meg a POI-kat tartalmazó listát, ahol máris választhatsz a kategória listából, hogy milyen témához kapcsolódó helyet keresel. Pl. benzinkutak keresésénél azt is megadhatod, hogy Neked csak egy adott kúthálózat töltőállomásait mutassa, mást ne.

Ha navigálás közben (tehát amikor be van állítva egy úti cél) keresel egy POI-t, akkor a legtöbb navigációs rendszer elsődlegesen olyan témába vágó POI-kat fog javasolni, amik a tervezett útvonal közelében vannak. Ha nincs beállítva semmilyen úti cél, akkor is kereshetsz POI-kat, akkor pedig a hozzád közel lévőket fogja mutatni Neked a rendszer.

Még spórolhatsz is vele, mutatjuk hogyan!

Magyarországon az autópályán az üzemanyag akár 30-40 forinttal is drágább lehet az autópályák mentén lévő kutaknál, mint a városi töltőállomásokon. Nyugaton ez a különbség simán lehet 70-80 Ft is. Egy tank üzemanyagnál azért ez már jelentős különbség. Igen ám, de ha úton van valaki, senki sem szeret lejönni a pályáról, és bolyongani egy olcsóbb kutat keresve.

A POI használatával viszont könnyen kereshetsz az útvonal környékén lévő olyan benzinkutat, ami nem az autópályán van. Ausztriában személyes tapasztalat szerint volt már, hogy kb. 5000 Ft-ot spóroltam az autópályás üzemanyagárhoz képest kb. 3 km kerülővel, ami maximum 5 perc időveszteséget jelentett. Ez 60 ezer forintos órabér, ami nem rossz :)

 

Szoktad használni a POI-kat?

Címkék: gps navigációs rendszer tippe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2213817178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása