A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság minden okos. Okostelefon, okosóra, okostévé, okosszemüveg, stb. Gondolnád, hogy létezik okoshűtő, okosfőzőlap és okosszárítógép is? Nem? Pedig van. Az Apple pedig készített egy okoshangszórót, a HomePod-ot. Megmutatjuk, mitől okos.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi is az a HomePod?

A HomePod egy vezeték nélküli hangszóró, ami sajnos csak Apple eszközökkel akar (tud) együttműködni, vagyis csak iPhone-ról, iPod-ról, iPad-ről, MacBook-ról vagy egyéb almás kütyüről játszhatsz le rajta zenét. Szóval ha nincs almás kütyüd, akkor sajnos nem fogod tudni használni. Persze ha van, akkor is megnehezíti a dolgot, hogy a HomePod Magyarországon egyelőre nem kapható hivatalosan.

De mindettől függetlenül érdemes elolvasni, hogy mit is tud a HomePod, mert akár kapható, akár nem, akár tudnád használni, akár nem, elég izgalmas, hogy egy egyszerű hangszóró hová képes fejlődni.

Mérnöki remekmű.

A hangszóró rendkívül összetett. Vezérelhető a hangszóró tetején található érintőfelületről, vagy pedig az Apple intelligens asszisztense, a Siri segítségével. Ehhez az Apple beépítette a hangszóróba a 6-os iPhone-ban is remekül teljesítő A8-as processzort.

Található még a hangszóróban egy mélynyomó, 6 darab mikrofon és 7 darab hangszóró a közép és magas hangoknak. Mindezek a mikrofonok és hangszórók körkörösen vannak elhelyezve, így biztosítva az egyenletes hangzást.

Tanul, figyel, intelligens.

A processzorban van egy gyorsulásmérő, aminek segítségével a HomePod figyeli a kibocsátott és a visszaverődő hanghullámokat, és szinte azonnal változtat is a kibocsátott hullámok erősségén, így biztosítva a legjobb hangminőséget a szobában. El bírod képzelni, hogy másképpen "viselkedik" ha nyitva van a szoba ajtaja, mintha zárva? Pedig így van. Folyamatosan analizálja a környezeti zajokat és visszhangokat, és mindig arra törekszik, hogy a lehető legjobb hangképet állítsa elő.

Tesztelők szerint szinte hihetetlen, de olyan érzés, mintha a tér minden részén egyformán szólna. Ugyanolyan tisztán, és ugyanolyan hangerővel.

A 6 mikrofont tehát részben a folyamatos hangkorrigálásra használja a HomePod. És arra, hogy meghallja, ha szeretnél tőle valamit. Az Apple virtuális asszisztense ugyanis folyamatosan figyel Rád (magyarul sajnos nem tud). Csak szólsz neki (a jelszó: Hey Siri), hogy milyen zenét szeretnél hallgatni, és már indítja is. Vagy szólsz, hogy épp legyen hangosabb a zene, akkor hangosít rajta. És persze le is tudja halkítani, vagy megállítani a zenét, következőre váltani, stb. Végülis nagyjából mindent meg tud oldani, ami elvárható tőle. Meglepő, de hangos zene mellett is pontosan meghallja, ha szólsz "neki", és végrehajtja a kiadott parancsot.

A HomePod az Apple okosotthon rendszerének (HomeKit) tagja, így ha van más HomeKit kompatibilis okosotthon eszközöd, akkor azt is tudja vezérelni. Például ha a szobádban a világítás HomeKit kompatibilis okosvilágítás, akkor ha szólsz Sirinek, hogy kapcsolja le a lámpát, akkor a HomePod figyel Rád, és WiFi-n keresztül kiadja a parancsot a lámpádnak, hogy kapcsoljon le.

Szóval jogosan nevezhető okosnak ez a kütyü, de borzasztóan korlátozott a használata. Amíg a Siri nem tanul meg magyarul, addig a mi piacunkon főleg. Az viszont biztos, hogy az okosotthon vezérlési lehetőségek miatt egy ilyen hangszóró bőven túlmutat egy egyszerű hangszórón.

 

Kipróbálnád a HomePod-ot?

Címkék: apple siri homepod

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8313742428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása