A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az internet használatával együtt a sok jó dolog mellett sajnos negatívumokat is kaptunk. Ilyenek a spamek (korábban ezekről már írtunk itt és itt), valamint a vírusok, férgek, kémprogramok.

Ezek ellen védekezni kell. De hogyan? Hány vírusirtót érdemes használni? És melyiket? Nézzük meg!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Minél több a védelem, annál jobb?

Határozottan nem! Ugyan logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a több vírusirtó nagyobb védelmet nyújt, mint ha csak egyet használnál, de ez mégsem javasolt. Ugyan a védelmi szint valójában tényleg nagyobb, de elképesztően képes lassítani a számítógépek működését, ha 2-3 vírusirtót használsz.

Sokkal fontosabb, hogy legyen EGY jó vírusirtó a gépeden, aminek a vírusdefiníciós adatbázisa legyen mindig friss és naprakész. Szintén fontos a tudatos számítógép használat, vagyis az, hogy a gyanús tartalmakra ne kattints rá. Kapsz egy gyanús emailt valamilyen csatolmánnyal, akkor ne nyisd meg a csatolmányt. Több számítógépen teszteltük, hogy éveken át lehet vírusirtó nélkül is használni úgy a számítógépet, hogy egy darab vírus se kerüljön rá. És sok olyat látunk, hogy 2-3 vírusirtó használata mellett is vírusos a gép.

Oké, 1 vírusirtó, de melyik legyen?

Lehet választani ingyenes és fizetős vírusirtók közül is. Az ingyenes változatok azért ingyenesek, mert a gyártók számára ez egy bevezető termék, és szeretné, hogy vásárold meg tőlük a nagyobb védelmet nyújtó szoftverüket. Nevezhetjük beetető vagy csali terméknek is, de felesleges, mert ha nem frissíted fel a fizetős változatra, akkor tökéletesen és korlátozás mentesen használható az ingyenes program is.

Ilyen ingyenes vírusirtó program például az Avast (mi ezt szoktuk telepíteni az ügyfeleink gépére), vagy az AVG is. Ezeket egyszerűen csak fel kell telepíteni, aktiválni, és maximum évente megújítani. A lényeg, hogy amikor felkínálja, hogy frissíts az fizetős változatra, akkor azt ne fogadd el. Itt fel fog kínálni 14 napos ingyenes próbaidőszakot is, de ha azt elfogadod, akkor a próbaidőszak után vagy kifizeted a fizetős szoftvert, vagy pedig megszűnik a védelem a számítógépeden.

A másik lehetőség, ha eleve fizetős vírusirtót választasz. Számtalan ilyen szoftver létezik, de mi a Kaspersky-t vagy a NOD -ot javasoljuk. Ezek beváltak és jó védelmet nyújtanak. A Kaspersky ára egy évre 7.990 Ft-ba kerül, míg a NOD ennél jóval drágább, 14.990 Ft-ba kerül. Ezek évente lejáró előfizetések, vagyis évente újra és újra meg kell venni őket.

A fizetős és az ingyenes vírusirtók között a különbség az, hogy hiába frissíti mindkét változat napi szinten a vírusvédelmi adatbázisát, mégis a fizetős vírusirtók általában hamarabb megkapják az új vírusok elleni védelmet. További előnyük, hogy nem fognak "zaklatni" ajánlatokkal, hogy frissíts a fizetős változatra.

Természetesen a fentieken kívül rengeteg egyéb vírusirtó szoftver létezik, amik remekül működnek, és nem akarunk rábeszélni ezekre Téged. Pusztán a gyakori, elterjedt szoftvereket említettük.

Mit tehetsz még a védelemért?

A vírusirtó használata egy dolog, de ahogy írtuk, a tudatos számítógéphasználat mindennél többet ér. Továbbá lehet használni tűzfalakat, reklám blokkoló programokat is, de ezekről a következő hetekben írunk.

 

Használj vírusirtót, de csak egyet!

Címkék: vírus vírusirtó antivirus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9913609061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása