A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Amióta feltalálták a vezeték nélküli kommunikációt, azóta jelent problémát a gyenge térerő. Elég csak a mobilokra gondolni, vagy a WiFi-re. Persze időről-időre javul a helyzet, de igazából még mindig vannak hiányosságok.

De mit tehetsz, hogy otthon jó legyen a WiFi jelerőssége? Van egy jó tippünk!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nem mindegy, hol a router.

Routernek nevezzük azt az eszközt, ami az internet kapcsolatot szétosztja az asztali számítógépek, laptopok, vagy épp WiFi-n csatlakoztatott okostelefonok és tabletek között. A router szórja a WiFi-t, vagyis (többek között) a router-en múlik, hogy mennyire erős a WiFi, mekkora területet fed le. A másik fontos tényező a környezet kialakítása, vagyis, hogy mennyire vastagok a falak, milyen zavaró jelek vannak (pl. mikrohullámú sütő, vagy másik router, például a szomszédé). A harmadik tényező pedig a router elhelyezése, pozíciója. Nagyon nem mindegy, hogy hová van téve a router. És általában rossz helyen van.

Tipikusan úgy történik a router pozíciójának meghatározása, hogy megnézik, hová a legegyszerűbb tenni, hol zavar legkevésbé esztétikailag, és persze, hogy hol van a bejövő internet csatlakozási pontja. Ideális esetben még annyi történik, hogy annyit mozgatnak a routeren, ameddig a kábel még épp elér.

Az egyik ügyfelünknél találkoztunk olyannal, hogy a WiFi router egy vasbeton lépcső alatt kialakított kis lyukban volt elrejtve, elvégre ott nem látszik. Ez igaz is, csak a vastag beton falak egyből nagy mértékben árnyékolták le a WiFi jelet, így az egész házban eléggé korlátozott volt a jelerősség.

Hová jó tenni a routert?

Mivel a routerek körsugárzó antennával vannak szerelve, ezért célszerű minél inkább annak a területnek a közepére tenni, amely területet le szeretnénk fedni WiFi-vel. Érdemes figyelembe venni az ajtónyílásokat, falakat, stb., hiszen ahol tiszta rálátás van a routerre, arra jobban terjed a WiFi jel is.

Amennyiben van álmennyezet, akkor ha mód van rá, nagyon optimális hely a ház/lakás középpontja környékén az álmennyezet felé tenni a routert. De figyelj rá, hogy utólag hozzáférhető legyen a router, vagyis mindenképpen szükséges egy kis szerelőablakot tenni a gipszkartonra, vagy pedig nagyobb méretű süllyesztett lámpa mellé tenni a routert, amit könnyedén kivehetsz, és a helyén hozzáférsz a routerhez, ha valami miatt szerelni vagy cserélni kell.

Azt viszont tudnod kell, hogy a routert bárhová is tervezed tenni, oda mindenképpen szükséges kábeles kapcsolatot kialakítani a modemtől, valamint elektromos csatlakozás is szükséges. Így az álmennyezetes megoldás leginkább új ház építésénél, vagy egy komolyabb felújításnál jöhet szóba, előrelátó tervezéssel.

 

Nálad milyen a WiFi jelerőssége?

Címkék: wifi router tippek-trükkök

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1213467545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.10. 12:25:20

Nálam pl. a használható és a nulla közt váltakozik. Általában jó, de viszonylag gyakori, hogy ismeretlen helyen, ismeretlen kéz bekapcsol valamit, és akkor elmegy a mobilomról a net (5GHz és 2.4GHz egyaránt)
Érdemi magyarázat nincs.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.12.11. 21:15:42

@hullajelölt88: próbáld meg, hogy a router WiFi beállításainál csatornát váltasz (channel). Ha ugyanazon a csatornán több eszköz is szór a közelben, akkor egymás jelét képesek gyengíteni. Jobb routerek fel tudják térképezni, hogy milyen csatornák "foglaltak", ergo, hogy melyik csatornát érdemes választani. De ehhez hasonló szoftver van okostelefonra is, amivel szintén szkennelheted, hogy mely WiFi hálózat melyik csatornát használja.

Lehetőség szerint a sajátodnak válassz olyan csatornát, ami legmesszebb van a többi fogható WiFi csatornáitól.

2017.12.11. 22:05:15

@MasterMind Számítástechnika: ember! A _TELJES_ elérhető wifi tartományt, de néha még a mobil jelet is elnyomja valami... :D
Nem tudom, hogyan, mivel, miért, de amikor szarakszik, akkor minden csatornán. Notebookkal használható marad, mobilon minimumra esik az egyébként 75%-os jelszint.
És tökmindegy, milyen csatornán vagyok.
Ráadásul AC-s eszközökről van szó, a korábbi, nem AC-s jele el is tűnt teljesen ilyenkor.
Hosszú ideig a szomszéd egyik gépét gyanúsítottam, de hacsak nem tette át hiddenre, amit ismerve az illető szakértelmét, erősen kétlek :D, akkor mostanában nem használja, viszont a zavarás időről időre visszajön.
Előbb-utóbb nmhh mérést fogok kérni, csak ki kell totózni, hogy mikor érdemes, mennyire köthető időponthoz, naptárhoz stb.
süti beállítások módosítása