A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Annyi féle telefon közül lehet már válogatni, hogy az már szinte átláthatatlan az emberek számára. Márpedig így nehéz megfelelő döntést hozni. Kicsit segítünk dönteni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egyáltalán: kell Neked okostelefon?

Az első és legfontosabb alap kérdés az, hogy szükséged van-e valójában okostelefonra, vagy csak vágysz rá, mert manapság mindenkinek az van? Hiszen ha nem használod ki az okostelefon különböző funkcióit, akkor sokkal jobban jársz egy klasszikus "buta" telefonnal. Naptár, ébresztő, számológép, sms és fényképező azokon is van.

Szóval a kérdés: hiányzik-e, hogy a telefonodra megérkezzenek az e-mailek? Hiányzik-e, hogy a telefonodon tudj internetezni, navigációs szoftvert futtatni, időjárás előrejelzést vagy videót nézni, videótelefonálni és számtalan egyéb dolgot csinálni? Ha igen, akkor olvass tovább, de ha csak telefonálni, sms-ezni akarsz, beéred egy naptárral és ébresztőórával, akkor eszedbe se jusson az okostelefon, hanem használd a hagyományos mobilt. Sokkal olcsóbb, strapabíróbb és tovább bírja az akksija egy feltöltéssel.

Ha már okostelefon: iPhone vagy androidos?

Az okostelefonokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Vannak az Apple által gyártott iPhone-ok, és vannak a számtalan gyártó által gyártott androidos telefonok. Az Android a Google fejlesztése, az ő mobil operációs rendszere. A telefon gyártók pedig ezt az operációs rendszert használják a telefonjaikon. Kicsit úgy kell elképzelni, mint a számítógépet. Lehet bármilyen gyártmányú egy számítógép, nagy valószínűség szerint Windows lesz rajta.

Az iPhone-okon az Apple saját fejlesztésű operációs rendszere fut, amit iOS-nek (ejtsd: ájóesz) hívnak. Ez a rendszer viszont csak az Apple készülékein van, tehát az iPhone-okon és iPad-eken.

Hogy melyik a jobb? Nincs ilyen. Attól függ, hogy mire. Ha az egyszerűség és a stabil, gyors működés a legfontosabb szempont számodra, akkor inkább az iPhone való Neked, de ha szereted teljese személyreszabni a telefonodat (akár a menü kinézetét, stb.), szereted a nagyobb szabadságot (a rendszerhez jobban hozzá lehet férni, így sokkal több "rejtett" funkciót is elő lehet csalogatni), akkor az Androidot válaszd.

Ha nem szeretnél túlzottan nagy méretű telefont, akkor egyértelműen az iPhone lesz a Neked való, mivel ő gyárt egyedül 4"-os képátlóval rendelkező telefont, a több gyártó csak ennél nagyobbat. Ha az ár a döntő szempont, akkor inkább az androidos gyártók között kell nézelődnöd.

Ha iPhone-t szeretnél

Régen összesen 2 féle iPhone létezett, ma pedig 5 különféle modellt  árulnak összesen 3 féle méretben, különféle színekben és különböző tárhely mérettel. Összesen 60 modellvariáció közül lehet válogatni. Elképesztő!

A belépő szint az iPhone SE. Ez egy nagyon jó kis készülék, erős hardverrel és kis mérettel (ezáltal kényelmes, kézreálló a használata). A következő lépcső az iPhone 6s, ami kétféle méretben (4,7" a sima, és 5,5" a Plus nevű modell) kapható (a kisebbik is bőven nagyobb, mint az SE), és nem sokkal tud többet, mint az SE. A különbség a 6s javára a nyomásérzékeny képernyő és a gyorsabb ujjlenyomatolvasó.

Ennek utódja a 7-es iPhone, ami sokkal gyorsabb, mint a 6s (ami szintén egyáltalán nem lassú telefon), és a Plus modelleknél dupla kamerával, ami elképesztően jó fotókat képes készíteni. Ennek továbbfejlesztett változata az iPhone 8, ami még tovább gyorsult (annyira gyors a processzora, hogy felsőkategóriás laptopok processzorait is megveri), és megkapta a vezeték nélküli töltés lehetőségét, vagyis mostantól úgy töltheted fel az iPhone-t, hogy nem szükséges kábelt csatlakoztatod a telefonhoz.

Az iPhone X pedig a csúcs, 5,8"-os kijelző mérettel. Az egyik nagy újdonság a korábbi modellekhez képest a hatalmas kijelző, ami a telefon teljes előlapját kitölti, vagyis jóformán nincs körülötte perem. A másik elképesztő újdonság az arcfelismerés, Apple nyelven Face ID. Erről írtunk néhány hete.

Ha megvan, hogy melyik iPhone modellt szeretnéd, akkor már csak színt és tárhely méretet kell választanod.

Ha Androidot szeretnél

Úgy érzed, kicsit kusza az iPhone kínálat? Na akkor kapaszkodj. Több 100 gyártó több ezer modelljéből lehet válogatni Androidos telefont. Mégis azt javasoljuk, hogy próbáld szűkíteni a kört, mert másként nagyon nehéz lesz kiválasztani a megfelelő telefont. Határozd meg, hogy mekkora méretű telefont szeretnél, és kb. mennyi pénzt szánnál rá. Érdemes kitalálni, hogy mely gyártó telefonjai szimpatikusak számodra. A legnépszerűbbek: Samsung, LG, Huawei, Xiaomi.

Mivel a kínálat borzasztóan nagy, így érdemes a várható felhasználási igények alapján behatárolni, hogy mely modell felel meg Neked, de ha ezzel nem boldogulsz, akkor kérd szaküzlet segítségét. Fontos szempontok lehetnek: képernyő méret, sebesség, fényképezőgép tudása, akku üzemidő, egy vagy két SIM kártyás modell, vízállóság.

Nagyon nehéz olyan bőséges termékkínálatból dönteni, mint amilyen bő kínálat az androidos mobilok piacán van, de talán ezek segítenek kicsit tájékozódni. 

 

Te milyen okostelefont használsz?

Címkék: apple iphone android ios

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4313242279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása