A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság nem ritka a több száz mbit/mp vagy akár az 1 gigabit/mp sávszélességű internetkapcsolat előfizetés lakossági fogyasztóknak. De honnan tudod, hogy tényleg annyit kapsz-e, mint amennyiért fizetsz, vagy annál kevesebbet?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Kezdjük egy kijózanító ténnyel

Minden internet előfizetésnél a megadott sávszélesség csak egy elméleti maximum, vagyis azt jelenti, hogy ideális esetben AKÁR el is érhető a sávszélesség a csomagban reklámozott sebességet. A UPC-nél például a 240 mbit-es csomagnál az ígéret úgy szól, hogy 240 mbit/mp a letöltési, és 20 mbit/mp a feltöltési sebesség. Ám a garantált sávszélesség csak letöltésnél 60 mbit/mp, feltöltésnél pedig 5 mbit/mp.

Ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy csak ennyit tud. Ez azt jelenti, hogy reklamálni csak akkor tudsz a szolgáltatódnál, ha a garantált sávszélességet sem biztosítja számodra. Tehát hiába fizetsz elő 240-es internetre, ha "csak" 60 mbit/mp -et kapsz, akkor a szolgáltató szemszögéből minden rendben van.

De honnan tudod, mennyit kapsz?

Meg tudod mérni, mennyit kapsz!

Vannak olyan weboldalak, amik segítségével megmérheted, hogy ténylegesen mekkora az a sávszélesség, amennyit a számítógéped (telefonod, tableted, stb.) éppen aktuálisan kap. Ilyen például a www.speedtest.net oldal is. A használata végtelenül egyszerű, kattints a középen lévő "GO" feliratú gombra, és máris kezdődik a mérés. A mérés végeztével három adatot fogsz megkapni: az ún. ping időt, a letöltési és a feltöltési sebességet.

Egy kis segítség a megfejtéshez

Segítünk, hogy tudd, mi mit jelent.

A ping idő az, amennyi idő eltelt a számítógéped és a szerver közti kommunikáció között. Magyarán a számítógéped küldött egy kérést, amire a szerver válaszolt. Az elküldés és a válasz fogadása között ennyi idő telt el. Ez kb. 15-40 ms (ezredmásodperc), ha szélsőségesen magas, akkor az nem teljesen optimális, ha alacsonyabb, az természetesen csak jó.

A letöltési sebesség azt mutatja meg, hogy a számítógéped egy másodperc alatt hány mbit adatot tud letölteni. Ha például weboldalakat nézegetsz, email csatolmányokat nyitsz meg, vagy videót nézel az interneten, az mind letöltés.

A feltöltési sebesség ennek a fordítottja, vagyis azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány mbit adatot tud feltölteni a számítógéped. Ha például egy emailt küldesz el, vagy videót töltesz fel a Facebookra, az mind feltöltés.

A mbit (megabit) az a megabájt (MB) 1/8-ad része, vagyis 8 mbit tesz ki 1 MB-ot. Ha például HD (720p) felbontású YouTube videót nézel, az kb. 2 MB/mp adatfolyamot jelent, tehát ahhoz, hogy HD-ban tudj YouTube-ozni, ahhoz legalább 16 mbit/mp letöltési sebesség szükséges.

Mi van, ha a sávszélességed elmarad az elvárttól?

Fontos tudni, hogy a sávszélesség mérésénél nem az internet kapcsolatod sebességét méred, hanem a számítógép (vagy telefon, tablet, stb.) internet elérésének a sebességét. Ha túl lassú, annak több oka is lehet. Például vírusos a számítógéped, vagy nem megfelelő illesztőprogrammal van feltelepítve a hálózati kártyád. Laptopoknál energiagazdálkodási beállítás is képes a WiFi sebességét visszavenni.

De nézzünk pár konkrétumot. A WiFi kapcsolat a legtöbb esetben 50-70 mbit/mp sávszélességre képes, nagyon ritka, hogy ennél többet tudjon, de gyakori, hogy csak 20-30-at tud. Ahhoz, hogy nagy sávszélességet tudj elérni, fontos a router minősége (és beállítása), a készülékben a WiFi kártya minősége (és beállítása), és persze a jelerősségen is sok múlik.

Kábeles kapcsolat esetén (pl. számítógép és router között) gyakori a 100 mbit/mp felső korlát. Ezt a korlátot csak úgy lehet kitolni, ha megfelelő a routered és megfelelő hálózati kártya van a gépedben (mindkettőnek képesnek kell lenni az 1 gigabit/mp adatátvitelre).

Fontos tudni, hogy ha egyszerre többen is használjátok az internetet, akkor a sávszélesség megoszlik. Vagyis ha valaki YouTube-ozik, akkor a többieknek már kevesebb sávszélesség marad.

Összességében elmondható, hogy sok különböző oka lehet annak, ha a sávszélesség nem éri el a kívánt szintet, de érdemes megnézni, hogy valójában milyen gyors az interneted. Ha nem eléggé, először a saját eszközeidet és beállításaidat kell végignézni, és csak utána reklamálni a szolgáltatónál.
 

Neked milyen gyors az interneted?

Címkék: tippek-trükkök internet sávszélesség speedtest.net

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2513172768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor922229 2020.04.04. 14:40:52

Sziasztok!
Van egy 1000Mbites internetünk bekötve, de csak 100 Mbittel tudok letölteni. A feladatkezelő is annyit ír, és valójában is így jön a letöltés.
Az alaplapom (GA-AB350M-DS3H V2) képes fogadni az 1000Mbites sebességet, és router (huawei echolife hg8121h) is tudja az 1000Mbitet. Digi Net 1000 van bekötve. A router és a gép között UTP cat5e kábel van (új). A dgisek szerint ők látják, hogy megy az 1 giga a routerembe, viszont én nem látom :)
A routerbe ha belépek Eth Port Information-nél is 100Mbit/s-ot látok, bármelyik portba is dugom.
Mi lehet a probléma?
KÖszönöm.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2020.04.04. 21:45:20

@Gabor922229: Szia! A routernek két portja van, ami közül csak az egyik gigabites (GE), a másik 100 mbit-et (FE) tud csak. Szerintem itt lesz a probléma.

Egyébként minden más alapján menni kellene a gigabites sebességnek. Esetleg még a Windowsban a hálózati adapter beállításait érdemes átnézni, nincs-e korlátozva 100mbit-re, de erre kicsi az esély.
süti beállítások módosítása