A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Írtunk már a témában, de sosem lehet eléggé hangsúlyozni, hogyan érdemes kezelni az akkumulátoros eszközeidet, hogy az akku ne fáradjon el idő előtt.

Adunk pár tippet, hogy tovább bírja szuflával a laptop, okostelefon, táblagép.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a lítiumionos akku?

A legtöbb mai eszközben ún. lítiumionos (Li-ion) akkumulátort használnak. Ezek az akkuk a korábbi, hagyományos akkukhoz képest könnyebbek, több energiát képesek tárolni, gyorsabban tölthetők. Míg a régi akkumulátoroknál egy új készüléket 16 órán át kellett tölteni, hogy az akku úgymond megformázódjon, addig ezeknél a modern akkuknál ilyenre nincs szükség. A lítiumionos akkukat akkor töltheted, amikor csak akarod, szemben a régi akkukkal, amiket mindig le kellett meríteni, és csak utána volt szabad tölteni. Ezzel szemben a lítiumos akkuknak kifejezetten árt, ha rendszeresen teljesen lemerítjük. Az sem lényeges, hogy mindig 100%-ra töltsd fel. Mindjárt elmagyarázzuk, hogyan működik.

Hogyan tölt?

A legtöbb készülék modern töltésvezérlő elektronikával rendelkezik, szóval nem annyiból áll a töltés, hogy áramot kap az akku és kész. A töltésvezérlő elektronika pontosan szabályozza az áramerősséget és a feszültséget.

A legtöbb készüléknél a teljes töltés első része (kb. 80%) ún. gyorstöltés, ezt a szinten relatíve gyorsan eléri a készülék akkumulátora, aztán jön az ún. csepptöltés, amikor a töltésvezérlő lassan "adagolja" az áramot. Ezzel megnyújtja az akkumulátor élettartamát.

Ezt ugyan hivatalosan nem mondják a gyártók, de a tapasztalatunk az, hogy ha 100%-ot mutat a készülék, akkor sincs még maximális kapacitásra töltve az akku, ilyenkor érdemes még kb. fél óráig töltőn hagyni a készüléket, és így éri el a ténylegesen 100%-os szintet.

Mitől "gyengül" el vagy megy tönkre az akksi?

Ahogy írtuk, nem szükséges mindig 100%-ra feltölteni az akkut. Azért van ez, mert a lítiumionos akkumulátorok ún. töltési ciklusokban működnek. Egy töltési ciklus pedig nem a 100%-ról 0%-ra merülést jelenti, hanem egy ciklus az akku teljes kapacitásának kihasználását majd újrafeltöltését jelenti. Úgy képzeld el, mintha lenne egy 1,5 literes palack vized. Ha a 1,5 liter elfogyasztása majd újratöltése 1 ciklus, akkor tök mindegy, hogy a teli palackot iszod ki, és töltöd tele újra, vagy megiszol belőle fél litert, majd újratöltöd, aztán megiszol belőle 1 litert, és ismét újratöltöd. Ugyanúgy egy ciklusnyi, vagyis 1,5 liter vizet fogyasztottál.

Ugyanígy működik az akku, ha pl. 80%-ról merül le mondjuk 20%-ra, akkor ugye 60%-ot használtál el. Ha feltöltöd 100%-ra, és elhasználsz belőle 40%-ot, vagyis 60%-ig merül, akkor "használtál" el egy töltési ciklust.

Ezt azért fontos tudni, mert minden akkumulátornak van egy tervezett életciklusa, amit töltési ciklusokban határoznak meg. Például egy iPhone hivatalosan 500 töltési ciklusra van tervezve, egy iPad és MacBook 1000-re, egy átlagos laptop akkuja 300-ra.

Egy akkumulátor akkor számít gyengének vagy rossznak, ha az eredeti kapactiásához képest 80%-nál kevesebbet tud. Ha tehát minden ideálisan működik, akkor a tervezett töltési ciklusok eléréséig az akku legalább 80%-át tudja az újkori állapotának, aztán jöhet a csere.

Erősen felhasználás függő, hogy ki mennyit tölti az eszközeit, de ezek alapján egy telefon akkuja kb. 2 évig működik megfelelően, és így tovább kiszámolhatod a saját felhasználási szokásaid alapján, melyik eszközödtől mire számíthatsz.

Vigyázz az után gyártott töltőkkel!

A gyári töltőket utólag beszerezni nem olcsó, mégis lebeszélnénk az után gyártott töltők használatáról. Ahogy írtuk, töltésvezérlő chippek felügyelik a töltési folyamatot. Ezek figyelik az akku pillanatnyi állapotát, töltöttségi szintjét, hőmérsékletét, és hogy használod-e töltés közben a készüléket vagy sem. Ezen sok adat alapján szabályozza a töltési paramétereket. Egy néhányszáz forintos után gyártott töltő pedig egyszerűen leadja nagyjából azt a feszültséget, amit az eszköz elvár, de semmilyen intelligens elektronika nem dolgozik benne. Ez pedig károsíthatja a készüléked akkumulátorát, de akár a készülék alaplapján lévő töltésvezérlőt is.

 

Töltsd bátran bármikor az akksidat, de ne használj olcsó után gyártott töltőt!

Címkék: tippek-trükkök akkumulátor üzemidő akkumulátor üzemidő növelése

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2512615759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2017.06.26. 04:16:26

,,Vigyázz az után gyártott töltőkkel!
A gyári töltőket utólag beszerezni nem olcsó, mégis lebeszélnénk az után gyártott töltők használatáról. Ahogy írtuk, töltésvezérlő chippek felügyelik a töltési folyamatot''

usb, jó reggelt

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.06.28. 10:52:42

@Gerilgfx: "Jóreggelt", az USB nem csak annyi, hogy lead 5 voltot és kész. Nem véletlen, hogy ha egy gagyi töltőbe bedugsz egy iPhone töltőt, akkor van, hogy az iPhone szól, hogy nem kompatibilis töltőt használsz. Az se véletlen, hogy a Samsungoknál némely telefonhoz adnak gyors töltőt, amivel gyorsabban tölt a telefon, mint egy hagyományos töltővel. Pedig ugyanúgy 5 voltot ad le, és ott se csak annyi a trükk, hogy nagyobb áramerősség leadására képes a töltő, mert akkor bármelyik 2 amperes töltő kvázi "gyors" töltő lenne. Nem, chip-ek vezérlik a töltést, és kommunikálnak közben a telefon töltésvezérlőjével.

és az olcsó, silány töltők pedig egyszerűen csak kiküldik magukból a feszültséget és kész.

UI: modern autó akksiját sem töltjük régi orosz akkutöltővel, ami csak ráad 14 voltot és kész. Intelligens töltőket szokás ott is használni 2017-ben.
süti beállítások módosítása