A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ismerős a mondat ugye, hogy "a fiúk a bányában dolgoznak"? A híres mondat természetesen a Hófehérke és a hét törpéből származik. És mit gondolsz, a mai fiatalok szeretnének bányában dolgozni? Modern értelmezésben igen.

Na tisztázzuk, miről is beszélünk, mert ez így zavaros.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Egy kis előzmény.

A különböző generációk sokszor nem értik meg egymást. Pl. aki 1990 előtt született, az tökéletesen tudja, hogy mi az összefüggés egy ceruza és egy magnó kazetta között, míg aki a 90-es évek végén, az azt se tudja, miről beszélünk.

Én magam 32 éves vagyok, és amikor 19 éves koromban a számítógépen weboldalakat készítettem, akkor Nagypapám mindig noszogatott, hogy jó volna már dolgozni végre, és hogy ő amikor ennyi idős volt, már reggeltől estig a földeken dolgozott. Nem értette, hogy az is munka, amit én csinálok, csak egészen más.

Na ehhez képest, most 32 évesen szinte én sem értem, hogy a mai fiatalok számítógéppel bányásznak. Mi van? Mit bányásznak? Pénzt. Péééénzt??? Igen, pénzt bányásznak.

Miféle pénzt lehet bányászni?

Az egész onnan kezdődik, hogy van a Bitcoin. A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amely mögött nem tudni pontosan, hogy ki áll. 2009 óta létező pénz a Bitcoin, a lényege az, hogy anoním módon lehet pénzt küldeni egymásnak az interneten keresztül. Magyarán van egy felhasználói fiókod, amiben láthatod, hogy mennyi Bitcoin-od van éppen a számládon (hasonlóan, amint egy bank online felületén a forintokat). Minden felhasználó rendelkezik egy nagyon hosszú azonosító számmal, és ha pénzt akarsz küldeni valakinek, akkor egyszerűen megadod az ő azonosítóját, és már mehet is az "utalás". Az ő egyenlege nő, a Tiéd csökken. Mindez teljesen titkos módon. Nem lekövethető, hogy kinek mennyi pénze (Bitcoin-ja) van, és az sem, hogy ki kinek utalt Bitcoint. Szuper, ez tehát a fekete kereskedelem melegágya. És ez így is van. Csak a miheztartás végett: a múlt héten 1 Bitcoinért több, mint 3000 dollárt kellett fizetni, magyarán, 1 Bitcoin = 850.000 Ft.

Szóval annyira népszerű az anoním pénz, hogy az értéke olyan magas, mint semmilyen más pénznek. Ha érdekel részletesebben a Bitcoin, akkor a Wikipédiánmég olvashatsz róla.

Oké, de miből lesz ez a pénz?

Hát bányászni kell. Na szóval, az úgy van, hogy van egy eléggé egyszerű, de nagyon nagyon hosszú algoritmus, amit a számítógép kiszámol. Ha végére ér egy számításnak, akkor úgymond kiszámolt egy Bitcoin-t a gép, és ekkor lett egy Bitcoin-od, vagyis kb. 3000 dollárod. Ez marha jól hangzik, sokan csinálják is, de nézzünk a dolgok mögé. Az algoritmus annyira nagyon hosszú, hogy a kiszámítása hónapokba telik. Éppen ezért olyan számítógépeket szoktak összerakni, ami képes egyszerre sok videokártyát lekezelni, így gyorsabban halad a számítás. És ilyen számítógépből szoktak jó sokat lepakolni egymás mellé. És a számítógépek termelik a Bitcoint, vagyis bányásszák.

Vannak gigantikus méretű bányák, ahol rengeteg ilyen számítógép van, és mind Bitcoint termel. Ezekhez már ipari szintű áramellátás szükséges. A sok videokártyás számítógépek nagyon sok áramot fogyasztanak, egy otthoni "bányász" ne lepődjön meg a havi 30-40 ezres villanyszámlán.

Megéri?

Ebben mi nem foglalnánk állást. Egyrészt nem csak Bitcoin létezik, ugyanilyen sémára épülve megjelent már több digitális fizetőeszköz is. Mindegyik más és más algoritmust használ, ezért mindegyiknek más és más típusú videokártya az optimális. Ha tehát nem megfelelő a hardvered, akkor nagyon nem hatékony a bányászat. Olyan, mintha tompa élű baltával mennél fát vágni.

Úgy kell számolni, hogy egy ilyen videokártya bőven 100 ezer forint feletti tétel, és általában 6 db-ot raknak egy számítógépbe (bár már van 13 videokártyát lekezelő alaplap is, kifejezetten bányászoknak). Plusz a számítógép többi része, szóval simán elérheti 1-1 ilyen számítógép az 1 milliós árat, de akár jóval több is lehet.

Néhány számítás szerint ez 3-5 hónap alatt megtérül (még a villanyszámla belekalkulálásával együtt is), de ez szerintünk nem ennyire egyszerű. Vannak bányász társulások is, amikhez csatlakozva hatékonyabb tud lenni a termelés, ekkor a világ különböző pontján lévő "csoporttagok" összeadják a termelésüket, és utána közösen osztoznak a bevételen.

Maradjunk abban, hogy ez egy újabb generáció eszköze, amit egy középkorú átlagos ember kb. annyira tud megérteni, mint a Nagypapám azt, hogy a számítógép előtt ülve is lehet dolgozni. Tehát semennyire.

A dolog közgazdasági oldaláról nem is beszélve. Mert bár nem vagyok közgazdász, de nem tudom elhinni, hogy ha a semmiből generálunk valamit, és amögött nincs érték, az nem csak újabb gazdasági lufi lesz. Talán sokkal nagyobb, mint ami 2008-ban kipukkant.

 

Neked van bányász ismerősöd?

Címkék: bánya bitcoin bitcoin bánya

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr7612599965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.18. 12:44:24

Egy dolgot hiányolok nagyon: mi köze a VGA-nak egy "bányász" algoritmushoz? A VGA arra való, hogy (3D) grafikákat jelenitsen meg...

(Bocs, én tudom, csak kicsit furcsán néz ki így a poszt)

2017.06.18. 12:46:24

Ja és... tévedés jogát fenntartva, szerintem a fiúk... a Hófehérke és a hét elgyötört törpe szövege ;)

Gerilgfx 2017.06.18. 16:35:56

hadd ajánljam figyelembe a cikkemet a témából, ami megmagyarázza.

gerilgfx.blog.hu/2015/12/12/dogecoin_az_internetes_szabadpenz

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.06.19. 08:01:32

@hullajelölt88: A kérdés jó, és mivel mi nem foglalkozunk ilyen pénzbányászattal, ezért pontos okot mondani nem tudunk. Viszont az tény, hogy nagyon kis teljesítményű processzorral szokták szerelni a bányász gépeket, és nagyon nagy teljesítményű videokártyával. Valamiért a VGA kártya erőforrását használja a bányász szoftver.

2017.06.19. 09:21:24

@MasterMind Számítástechnika: én sem foglalkozom vele, annyit olvastam most, hogy már a vga sem divat. Van rá célhardver. (ASIC??)
A VGA-ban valami olyasmi volt a poén, hogy pont azok a matematikai műveletek, amiket a coin bányászat során használnak, a vga-ban rengeteg szálon és gyorsabban hajthatók végre, mint egy hagyományos CPU-n. Ennél sokkal mélyebben nem foglalkoztatott a dolog, mivel lottózni sem szoktam. (Mire elért ide a híre, már iparszerűen bányásztak egyesek, így kb. egy lottó ötössel azonos esélyem lett volna, hogy valamennyit visszakapjak a befektetett pénzből)

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.06.19. 09:25:43

@hullajelölt88: tökéletesen egyetértek Veled. Én sem hiszem, hogy nagy üzlet tud ez lenni, ahhoz olcsóbb áram kell, és ipari szintű termelés. Tehát elhiszem, hogy ha napelempark adja az áram nagy részét, és mondjuk 50-100 célhardver bányászik folyamatosan. Röpke 100 milliós beruházás :)
süti beállítások módosítása