A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság mindent okostelefonnal csinálunk. Minek a fényképező? A legtöbb mai modern okostelefon bőven tud olyan minőségű fényképet és videót készíteni, ami egy átlagos felhasználónak elegendő. És különben is! Tudod melyik a legjobb fényképezőgép a világon? Az, amelyik Nálad van akkor, amikor szükséges! Ez pedig hogy-hogy nem, az okostelefon.

De mit ront el szinte mindenki, aki okostelefonnal készít videót? Olvasd el ezt a levelet, és megtudod.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Nem jól tartod a telefont!

Na persze nem arra gondolunk, hogy remeg a kezed és ezért rossz lesz a kép minősége, vagy ilyesmi. Egyszerűen arra, hogy a telefont annak természetes használatából eredően szinte mindenki álló pozícióban tartja, hiszen így használjuk. És ettől a pozíciótól akkor sem nagyon tudunk elszakadni, amikor fotót vagy videót készítünk.

De mi ezzel a baj? Egyszerű. Az, hogy a TV-d a falon fekvő pozícióban van, ahogy a számítógép monitora is fekvő formátumú. Magyarán inkább széles, semmint magas. Márpedig ha Te a felvételt álló formátumban veszed fel, akkor az soha nem fogja a teljes képernyőt kitölteni egy fekvő képernyős megjelenítőn, mint például egy monitor vagy TV. Az egyetlen eszköz, amin jól fogod tudni megnézni és teljes képernyős marad a felvétel, az maga a telefon.

Gondolj bele, mi lenne, ha a mozi filmeket is álló formátumban vennék fel, de Te egy fekvő formátumú TV-n szeretnéd megnézni. Nem lenne élvezhető. A megoldás, hogy amikor videót készítesz, akkor fektesd el a telefont, és úgy vedd fel a videót.

Még néhány apró tipp

Fotózás és videókészítés közben a kijelzőt megbökve választhatsz fókusz pontot. Ha ráböksz valamelyik részére a kijelzőnek, akkor ahhoz képest fogja beállítani a fényerősséget is, vagyis ha pl. túl sötét a kép, akkora sötét részre bökve ki fogja világosítani, ha pedig nagyon beég a kép (túl nagy a fény), akkor érdemes egy fényesebb részre bökni, hogy ahhoz képest állítsa be a fényerőt, így picit sötétíteni fog a képen.

Van olyan, hogy videózás közben van egy olyan pillanat, amit nagyon jó lenne inkább lefényképezni. De hát ugye ekkor épp videózol, tehát a telefon "foglalt". Az iPhone-oknál erre az a megoldás, hogy videózás közben jobb alul van egy exponáló gomb a képernyőn, ha ezt lenyomod, akkor készít egy fényképet is, miközben a felvétel zavartalanul megy tovább. Ez annyiban másabb, mint ha csak kivágnál egy képkockát a videófelvételből, hogy jobb minőségű. Tegyük fel, hogy a videófelvételt "csak" Full HD felbontásban készíted, míg a fotóid mondjuk 3412x1920 képpont méretűek. Ha csak kivágnál a videóból egy adott képkockát, akkor egy 1920x1080 képpont méretű fotót kapnál, míg ha videózás közben készítesz egy fényképet, akkor annak 3412x1920 lesz a felbontása, magyarán jobb lesz a minősége.

 

Ha eddig függőlegesen tartott telefonnal készítettél videókat, akkor a jövőben ne feledd a levelünket, és tartsd vízszintesen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9912561441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.04. 12:27:51

Na jó, és ha mobilon akarom visszanézni? ;)
Sajnos hirtelen felindulásbol kidobtam az ősrégi (?) Canon G5-ömet, úgyis ott a mobil, sosem használom. Nagyon megbántam. A családi, ismerősi körben lévő mobilok(közép és felső kategória, elsősorban samsung és huawei) a közelében sincsenek képminőség és tudás tekintetében :(
süti beállítások módosítása