A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem túl ritka, hogy a számítógép egyszer csak fogja magát, és nem indul el, vagy ha el is indul, nem megfelelően. Valami más, valami megváltozott, valami nem oké. Persze hajlamosak vagyunk úgy tekinteni ezt, mintha csak magától romlott volna el, de ez nem így van. Ha összeomlik a Windows, annak mindig oka van. Mindjárt kiderül, hogy mi lehet az oka, és mi a megoldás.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mitől omlik össze a Windows?

Természetesen számtalan oka lehet ennek. Lehet felhasználói beavatkozás során elkövetett hiba is, téves telepítés, hibás szoftver, vagy akár az is lehet, hogy frissített a Windows, és a frissítéssel egyszerűen valami hiba történt. Olyan is lehet, hogy frissíteni akart, de a frissítés közben ki lett kapcsolva a számítógép, így a frissítést nem tudta befejezni. És ilyenkor könnyedén összeomlik a Windows.

A probléma az, hogy a legtöbb esetben nem is emlékszünk arra, hogy mi válthatta ki a problémát, csak utólag próbálunk valahogy rájönni.

Így próbálhatod megmenteni a számítógépedet

Ha a számítógéped elindul és a Windows betölt, akkor jó eséllyel menthető a dolog. Ebben az esetben meg kell próbálni visszaállítani a rendszert egy olyan időpontra, amikor a hiba még nem jelentkezett. Ezt akár Te magad is megpróbálhatod, nagy bajt nem okozol vele, de azért légy körültekintő.

A rendszervisszaállításhoz kattints a Vezérlőpultra, majd a Rendszer és biztonságra, azon belül pedig a Rendszer menüpontra. Itt válaszd bal oldalon a Rendszervédelem lehetőséget. A felugró ablakban kattints a Rendszer-visszaállítás gombra. Egy újabb ablak fog megnyílni, ahol értelemszerűen kattints a Tovább gombra, majd válassz ki egy olyan visszaállítási pontot, amely időpontban a számítógép még normálisan működött. A Tovább gombra kattintva láthatsz egy összesítést a visszaállításra vonatkozó információkról, valamint arról, hogy készülj fel arra, hogy a számítógéped újra fog indulni, és minden megnyitott dokumentumot ments el és zárj be minden ablakot.

A Befejezés gombra kattintva elindul a rendszervisszaállítás. Ez akár hosszabb időt is igénybe vehet, és természetesen közben a számítógépedet nem tudod használni, illetve ne kapcsold ki és ne indítsd újra.

A rendszer visszaállítást követően a Windows a kiválasztott dátum szerinti állapotba kerül.

Mi lesz az adatokkal?

A rendszer visszaállítás csak és kizárólag a rendszerfájlokhoz és rendszer bejegyzésekhez nyúl hozzá, a felhasználói fájljaidhoz nem. Így azok a fájlok sincsenek veszélyben, amelyeket a kívánt visszaállítási dátum után hoztál létre.

Ennek ellenére mi erősen javasoljuk a beavatkozás előtt a felhasználói fájljaid biztonsági másolatának elkészítését. Egy mentés egyébként is sosem árt.

Mi van, ha el sem indul a Windows?

Ekkor nagyobb a baj. Ebben az esetben meg kell próbálni csökkentett módban elindítani a gépet, és ott elindítani a rendszer visszaállítást. Ha ez sem segít, akkor pedig mélyebben kell a rendszerbe nyúlni.

Ha már ekkora a gond, akkor javasoljuk, hogy inkább fordulj egy szervizhez.

 

Ha gond adódik a gépeddel, megpróbálhatod a rendszer visszaállítással kijavítani a hibát, de ha nem boldogulsz, fordulj szakszervizhez.

Címkék: windows tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8911740773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása