A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Laptop vásárlás előtt számos kérdés merül fel. Mennyire legyen gyors, milyen legyen a színe, mekkora legyen, milyen márka legyen vagy milyen ne, stb.

Érdemes feltenni egy újabb kérdést is: milyen legyen a képernyője? És itt nem a felbontásra gondolunk (persze az sem mellékes), hanem a felületére. Fényes? Matt? Vagy üveg? Mindjárt kivesézzük!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Matt kijelző

Tagadhatatlan előnye, hogy kevésbé tükröződik, mint a fényes kijelzők és mattságából adódóan picit kevésbé könnyen koszolódik, nem látszik meg rajta a legapróbb porszem is.

Hátránya viszont, hogy nehezebben tisztítható, és nem tűnik olyan szépnek rajta a kép. Tisztítani csak és kizárólag kifejezetten LCD monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt. Az ablaktisztító folyadék és más alkohol tartalmú tisztítók használata kifejezetten ellenjavasolt.

Fényes kijelző

A fényes kijelző előnye, hogy szebbnek látjuk a képet rajta. Hiába ugyanakkora a felbontás, mint egy matt kijelzőn, mégis a színek élénksége miatt szebb az összhatás.

Hátránya, hogy sokkal jobban tükröződik, és még a legapróbb kosz és folt is azonnal látszik és nagyon idegesítő tud lenni.

Tisztítani ezt is elsősorban monitortisztító folyadékkal és mikroszálas kendővel javasolt, de ezeknél a képernyőknél óvatosan akár ablaktisztító folyadék is bevethető.

Üveg kijelző

Persze nem a kijelző üveg, csak előtte a burkolat. Ennél a megoldásnál ugyanis a kijelző panel előtt egy üveglap van. Előnye, hogy így tudják a legszebbnek tűnő képet biztosítani, valamint az egyébként eléggé sérülékeny kijelzőpanelt is védi az üveg.

Hátránya, hogy az előzőkhöz képest még jobban tükröződik és méginkább látszik rajta a legapróbb kosz is. Korábbi MacBook-oknál előfordult, hogy az üveglap és az LCD panel közé bekerült a por, ami gyakorlatilag kitakaríthatatlan. Ezt kitakarítani csak szervizben lehet teljes szétszerelést követően, ami egyrészt macerás, másrészt drága és persze idegesítő is.

Tisztítani viszont szinte bármivel lehet, akár tömény gyógyszertári alkohollal is, így a legmakacsabb kosz is jól eltávolítható. Mivel az üveg kemény, ezért viszonylag nehezen karcolódik, de azért érdemes portalanítani egy puha ronggyal, és csak utána takarítani keményebben.

Melyik a legjobb?

Nincs legjobb. Ha lenne, akkor mindegyik laptopban az lenne, vagy legalábbis az olcsó laptopokban lenne a "rossz", a drágábbakban pedig a jó. Azonban akár ugyanolyan árkategóriában ugyanaz a gyártó is kínál fényes és matt kijelzőt is. Ízlés kérdése ez, bár a vannak gyártók (elsősorban az Apple), amelyek egyszerűen egy félét készítenek: üveggel burkoltat.

Ha csak a képminőséget nézzük, akkor az üveg előlapos a győztes, a fényes a második, és a matt a harmadik. Ha a tükröződés a legfontosabb szempont, akkor a sorrend pont fordított.

 

Ha kíváncsi vagy rá, melyik milyen a gyakorlatban, akkor gyere el az üzletünkbe, és nézd meg.

Címkék: monitor laptop kijelző full hd laptop vásárlás

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5211693801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.11. 13:13:20

Kicsit messze vagytok, hogy bemenjek. :)
Azért a fénykép erősen csal, ha jól látom, abban a matt kijelzős gépben egy gyenge panel van.
A közelmúltban tönkrement Dell E6520-am matt volt, de csak fényerőben maradt el a fényes kijelzők mellett. Viszont most egy mobil van itt az orrom előtt, ez fényes, de ha szobában vagyok, nem tükröz zavaró mértékben. Szóval már nem vagyok annyira a fényes ellen, mint korábban.

Most vennék notebookot, de siralmas a kínálat. Főleg a billentyűzet és a hang tekintetében :(

ricardo 2016.09.11. 22:02:05

Nemrég vettem egy új laptopot. Előtte felhívtam egy cimborámat, aki számítógép guru. Elmondtam, hogy felhasználóként milyen igényeim vannak, és hogy milyen árban gondolkodom. Kérdeztem tőle, mit ajánl. Azt válaszolta: "Ebben az árban minden gép bőven tudja azt, ami neked kell. Egy dologra figyelj, hogy matt kijelzőjű legyen". Aztán még párszor a lelkemre kötötte, hogy kizárólag matt kijelzőjű gépet vegyek. Kicsit afféle becsípődésnek éreztem nála ezt a dolgot, de megfogadtam a tanácsát.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.12. 00:22:05

@ricardo: érdemes lett volna vásárlás előtt körülnézni olyan boltban, ahol ki van rakva sok gép. Önmagában a matt kijelző semmire sem biztosíték. Egy HP Probookot pl. azért adtam vissza, mert bár a legtöbb szempontból megfelelt volna, a matt kijező betekintési szöge mindössze néhány fok volt.
Közelről nézve a kép alsó és felső szélén erősen torzultak a színek. Ennél egy fényes felületű ezerszer jobb választás lenne.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.12. 09:06:31

@Hóhér az utolsó barátod: a fotón csak szemléltetni akartuk a különbséget, és ilyen szintű különbségeket élőben lehet jól látni, fényképen nem igazán. Általában a fényes felületű kijelzőknél nagyobb a fényerő (vagy csak úgy tűnik? a fene se tudja).
De mindenképp élőben meg kell nézni vásárlás előtt, az a biztos.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.12. 09:09:33

@ricardo: Igazság szerint ez főként ízlés kérdése. Kinek melyik tetszik. Én semmiért sem adnám a nagyon tükröződős üveg felületű kijelzőt, mert ezen tűnik a legszebbnek a kép, és számomra a képminőség az elsődleges. A tükröződést ellensúlyozza a megfelelő fényerő. Minél kisebb a fényerő, annál jobban tükröződik, kellően magas fényerőnél pedig kevésbé.

Még egy apróság: matt kijelzőből sosem lehet fényeset csinálni, fényesből viszont egy fóliával bármikor lehet tükröződésmentes mattot.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.12. 09:10:24

@Hóhér az utolsó barátod: Vannak olyan ügyféligények, hogy a MacBook-ra (ami ugye üveg, tehát fényes) tegyünk olyan fóliát, ami a betekintési szöget csökkenti. Ez elsősorban üzleti ügyfeleknél fordul elő, akiknél szempont, hogy ne lehessen "lesni" a monitorról.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.12. 09:30:09

@MasterMind Számítástechnika: láttam már olyat, de ez más kategória. Az ölemben tartva a gépet az alsó és a felső kb. 10% már nagyon durván torzult képet mutat (szín, kontraszt), ha meg szemüveg nélkül próbálom nézni, kb 50 centiről, akkor 1/3 alul és ugyanennyi felül. Hihetetlen, hogy üzleti gépbe ilyet raknak. :(

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.12. 09:32:00

@Hóhér az utolsó barátod: nos, ezt a közel 300 ezres kategóriában az összes ASUS ZenBook fos tudja... :(

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.12. 09:33:56

@MasterMind Számítástechnika: inspiron 7559 viszont (ebből a szempontból) tökéletes. Op.rendszer nélkül/ubuntuval 270ezer...

ricardo 2016.09.12. 19:50:14

@MasterMind Számítástechnika: Az illető barát szoftver fejlesztő, aki napi tíz órát ül a gép előtt, és kódol. Meglehet, ezért esküszik a matt kijelzőre. Ez talán jobb a szemnek, vagy ilyesmi. Illetve még monokróm monitoron kezdte az ipart, és a tompább képernyőhöz „szocializálódott”.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.13. 07:40:24

@ricardo: Nem is azt mondtam, hogy az állítása nem jó, csak azt, hogy ez ízlés kérdése, hogy ki melyiket szereti. igen, lehet, hogy ő a "tompább" monitorhoz szokott hozzá, neki az jön be. Én is simán ülök napi 10 órát a gép előtt, és imádom a tükörfényes üveg felületű, de meseszép képminőségű kijelzőt.

De mivel Te álltál vásárlás előtt, ezért az igazi kérdés az, hogy számodra melyik a jobban tetsző megoldás. Ha elégedett vagy azóta is a matt kijelzővel, akkor király. Ha hiányérzeted van, akkor elképzelhető, hogy ki kellene próbálnod egy fényes kijelzőt is.

Ez csak egy döntési szempont, amire vásárlás előtt érdemes figyelni. A következő géped előtt azért nézz meg egy fényest is :)

ricardo 2016.09.13. 11:16:40

@MasterMind Számítástechnika: Az előző gépem fényes volt. Ezt a mostani mattot jobban kedvelem. Ja, és még egy szempont: a fényes kijelező "kényesebb". Mint a fehér ruha. Minden por, folt, maszat jobban látszik rajta.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.09.13. 11:19:09

@ricardo: Ez így van, írtuk is, hogy "még a legapróbb kosz és folt is azonnal látszik és nagyon idegesítő tud lenni."

De szép :) Ez persze szubjektív, ha Neked a matt jön be, azt válaszd a jövőben is. Ezért gyártanak több félét.

ricardo 2016.09.13. 11:43:48

@MasterMind Számítástechnika: Valóban írtátok. A posztot vasárnap olvastam, azóta meg ugye sokat felejtettem. :)

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2016.09.18. 00:35:46

Esetemben volt szerencsém több éven keresztül egy fényes kijelzőjű ASUS laptophoz. Használtam szabadtéren is és olykor szinte esélytelen volt látni, hogy mi van a kijelzőn. Jelenleg egy Dell E5540-em van céges gépként matt kijelzővel. Semmi pénzért nem cserélném le fényes kijelzőre. További érvem a matt kijelző mellett, hogy a munkahelyen oldalról kapom a legtöbb fényt, ami a fényes kijelző használatát esélytelenné tenné. Szóval a matt kijelző tompább színeit ellensúlyozza az, hogy bármilyen fényviszony mellett látható a kijelző.
süti beállítások módosítása