A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Amikor asztali számítógépet vásárol valaki, akkor tipikusan az értékesítő üzlet által összeszerelt számítógépek jönnek szóba (legalábbis Magyarországon). Azonban ahogyan a nagy gyártók gyártanak laptopokat, úgy asztali gépeket is, valahogy ezek mégsem jönnek szóba asztali gép vásárláskor.

Megnézzük, hogy érdemes-e neves gyártó által összeszerelt gépet vásárolni, vagy tökéletesen jó a boltok által összeszerelt gép is.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Drágább a brand gép?

Igen. Természetesen a brand gépek drágábbak, mint az azonos teljesítményű, de üzletben összeszerelt számítógép. A felár nem tetemes, de megfontolandó. Egy középkategóriás számítógép esetében ez kb. 20-30%, vagyis mondjuk 30 ezer forint.

Jobb-e a brand gép?

A brand gépek ugyan drágábbak, ám többet is adnak, mint egy üzlet által összeszerelt számítógép.

Mik ezek az előnyök?

  • Stabilabb garancia. Míg egy összeszerelt gépnél a garanciát az értékesítő üzleten keresztül tudod érvényesíteni, addig a brand gépekre a gyártó vállalja a garanciát. Ha az értékesítő üzlet megszűnik, tönkremegy, akkor a garanciát érvényesíteni rendkívül nehéz vagy lehetetlen. Egy világszinten jelenlévő gyártó kisebb valószínűséggel fog megszűnni, de megszűnés esetén is a garanciát még érvényesítheted náluk.
  • Hosszabb garancia. A bolti összeszerelt gépekre alkatrészenként eltérő a garancia hossza, ami minimum egy év, szerencsés esetben három. De a garanciális feltételek függenek attól, hogy hol vásároltad a gépet. A brand gépek viszont legalább 3, de akár 4 sőt 5 év garanciával is rendelkezhetnek(ez gyártó és típus függő).
  • Kényelmesebb és gyorsabb garancia. Sok brand gépnél vállal a gyártó helyszíni garanciát, tehát további garanciális előny, hogy ha elromlik a számítógéped valamely alkatrész, akkor nem kell az üzletbe rohangálni cipelve a gépedet, akik majd bevizsgálják, megállapítják mi a hibás, elküldik a beszállítónak a hibás alkatérszt, néhány hét múlva visszakapják megjavítva vagy kicserélve, aztán az alkatrész visszaépítése után visszakapod a géped. A helyszíni garanciás brand gépeknél ha bejelented a garanciát, akkor 1-2 munkanapon belül egy szerelő érkezik az otthonodba vagy irodádba, és lehetőség szerint ott helyben cseréli a hibás alkatrészt, így azonnal használhatod tovább a számítógépedet.
  • Gyorsabb, stabilabb és csendesebb. A brand gépek alkatrészeit profi mérnökök válogatják össze, akik az alkatrészek gyártóival is szorosan együttműködve állítják össze a legideálisabb konfigurációkat, melyek a lehető legnagyobb mértékig kompatibilisek egymással, és leginkább képesek kihozni a névleges, maximális teljesítményt a gépből. Ilyen szinten összeválogatni egy sima szaküzletben gyakorlatilag lehetetlen az alkatrészeket. Ám ha még sikerülne is, az alaplap, processzor, stb. gyártói a gyártás során osztályozzák a saját termékeik minőségét, és míg a nagy gyártók megkövetelik a beszállítóktól a teljes, maximális minőséget, addig a kiskereskedelmi forgalomba könnyedén eladható a minőségellenőrzés során csak 97-98%-ot kapott termékek.
    Maga a számítógépház is egyedi tervezésű egy brand gépnél, ahol a hűtési rendszerre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, és olyan jól tervezik meg a levegő áramlásának útját, ami szintén nem reprodukálható egy bolti összeszerelt gépnél. Ennek az oka az, hogy egy bolti összeszerelt gépekhez készült számítógépháznak muszáj univerzálisnak lenni, hiszen nem tudni, pontosan milyen és mekkora alkatrészek fognak belekerülni. A hatékonyabb hűtés csendesebbé is teszik a gépedet.
  • Hosszabb élettartam. A fentieknek köszönhetően (jobb hűtés, jobb minőségű alkatrészek, stb.) egy brand gép várható élettartama és életciklusa hosszabb,mint egy boltban összerakott gépé.

Kinek javasolt brand gépet vásárolni?

Alapvetően bárkinek jó szívvel ajánljuk a brand gépeket a bolti összerakottakkal szemben, ha az árkülönbség belefér a büdzsébe. Viszont a céges felhasználóknak, akik napi munkát végeznek a számítógépen, mindenképp érdemesebb a brand gépeket választaniuk, hiszen megbízhatóbbak, stabilabbak, gyorsabbak és probléma esetén rövidebb ideig okoznak kiesést.

 

Asztali számítógép vásárlás esetén kérj ajánlatot brand gépre is!

Címkék: számítógép vásárlás

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr667651288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rövid G. atya 2015.07.26. 12:19:07

Az állítások többségével nem értek egyet.
Lehet, hogy nem megfelelő mintából "dolgozom", de szerintem a legtöbb deszktopot a vásárló saját maga rakja össze.
Hogy a brand gépek csendesebbek lennének, arra sok ellenpéldát tudok.
Ha egy középkategóriás gép kijön egy százasból, akkor nagyon lemehettek az árak. Utoljára egy közepes VGA önmagában 70 körül járt. Ehhez még ház+proci+hdd+alaplap+memória...
Garancia is elég változatos. Ráadásul, ha valaki desktopot vesz manapság, az csak azért teszi, mert könnyebb házilag bővíteni adott esetben. Ha neves gyártótól veszi, akkor ez sok esetben reménytelen.
Arról nem beszélve, hogy amikor x gyártó képes rá, hogy wd green hdd-t rakjon a gépeibe... vagy ami még rosszabb, nem is tudod vásárlás előtt ellenőrizni, hogy mi van benne és azonos típusú gépekbe ötféle alkatrész kerül, mert a specifikáció úgy szól, hogy hdd 1TB...
Summa summarum, én nem vennék desktopnak ilyen gépet.
Igaz, notebook, de nézzétek meg, mit képes a dell a latitude gépekbe rakni, mondjuk touchpadként!

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.07.26. 22:02:46

@Rövid G. atya: A cikk a saját véleményünket és tapasztalatainkat tükrözi. Természetesen bárkinek lehet más tapasztalata és véleménye, ez egyéni dolog.
1., a legtöbb asztali gépet vásárló saját maga rak(at)ja össze a gépet valóban, de nem is állítottunk mást. Épp ezért született a cikk, hogy egyáltalán legyenek tiszában vele az emberek, hogy van gyári összeszerelésű gép is.
2., egy belépő szintű gép 60 körül mozog, és egy jó 150-180 ezer, a közép kategória pedig 100. Egy 70 ezres videokártyával szerelt gép már közel sem középkategória, hanem inkább a profi felhasználásra szánt gépek közé tartozik (gamer vagy tervezői gép).
3., garancia tényleg változatos, de soha sem az összeszerelt gépek javára.
4., igen, könnyebb bővíteni később egy összerakott gépet, de nem is állítottuk az ellenkezőjét.
5., ha Te vásárolsz egy autót, előtte érdekel Téged, hogy milyen márkájú lesz benne a fékbetét vagy a gumi, vagy ki gyártja a kormánykereket? Épp ez a gyártó dolga, hogy ő válogassa össze az alkatérszeket, és ne a fehasználónak kelljen, elvégre ők jobban értenek hozzá, nem kevés mérnök dolgozik ezeken a dolgokon. Az alkatrészek pontos paraméterei csak a profi felhasználókat érdeklik, egy átlagos usert nem.

Nem kötelező és nem is biztos, hogy mindenkinek jobb egy brand gép az összeszereltnél, de aki nem profi felhasználó, nem érdekli, hogy pontosan milyen típusú és szériájú egy merevlemez, egy vagy kétoldalas egy memória, stb., csak egy fent felsorolt előnyökkel rendelkező gépet akar, annak jó alternatíva lehet egy brand gép.

Rövid G. atya 2015.07.26. 22:18:42

@MasterMind Számítástechnika: autót nem vettem soha, de bicikli és számítógép vásárláskor kb. olyan szintig ellenőrzöm az alkatrészeket, mint az említett fékbetét.
Nem feltétlenül kizáró ok a gyengébb minőség, de szeretem tudni, hogy mit veszek.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.07.27. 09:59:58

@Rövid G. atya: tiszta sor, ezek szerint Te a profi felhasználókhoz tartozol, és azok közé, akik számára nem jobb választás egy brand gép. De a nagy többség nem foglalkozik az alkatrészek típusával és nem is ért hozzá, ráadásként egy összerakott konfigurációnál sem tudja, hogy milyen típusú lesz a memória, tápegység vagy merevlemez, szimplán csak a paramétereket beszélik meg.

Rövid G. atya 2015.07.27. 10:30:39

@MasterMind Számítástechnika: azért egy félreértést tisztázzunk! A hdd-t főleg azért említettem, mert például a wd green szériának finoman szólva nincs jó híre, sok neves gyártó mégis ilyet tesz a gépébe.

Egyébként a középkategóriáról is kissé eltérő nézeteink vannak. Amikor egy valóban komoly vga ára jóval 100ezer felett van, akkor a 70 ezrest - legalábbis az ár tekintetében - nem sorolnék a topba.

És ahhoz, hogy valaki megválogassa, milyen alkatrészekből álló tartós műszaki cikket vesz, nem profinak, csak igényesnek kell lenni.
süti beállítások módosítása